Őstermelői


Janny # 2011.03.29. 12:53

Elnézést a késői reakcióért.

Köszönöm a válaszokat, nagyon informatívak voltak.

Azonban felmerült egy újabb kérdés. Ha jól értelmeztem a fórumokon olvasottakat, az őstermelőivel nem adhatok el termékeket (nem vagyok számlaképes).
Ha ez így van, mi erre a megoldás, még egy egyéni vállalkozóit is ki kell pluszba váltani, hogy áfás számlát tudjak adni? (Hisz a terményeimet csak akkor tudom a kiskereskedéseknek eladni, ha számlát tudok róla adni.)

gajuma # 2011.03.21. 18:52

Az őstermelői igazolvány kiváltására a termelő lakhelye szerint illetékes falugazdásznál van lehetőség. Az őstermelői igazolványok kiváltásának mindenképpen meg kell előznie az első értékesítés időpontját.
Új őstermelői igazolvány kiváltása 2000 Ft.
Az őstermelői értékesítéshez adószámot kell igényelni a NAV-tól, amelyet a falugazdásznak be kell mutatni.
Továbbá nyilatkozni kell a társadalombiztosítási jogviszonyról.

D0ra # 2011.03.21. 18:33

A lepárlók készítése - akkor is, ha önmagadnak és illóolaj készítésére szánod - engedély köteles. Az engedélyt a helyileg illetékes NAV tudja megadni (tavalyi évig Vámhivatalnak nevezték), az ezzel kapcsolatos részletekkel ők tudnak szolgálni. Ez a te érdeked is, ők abból a szempontból nézik meg a készüléket, hogy mennyire biztonságos az üzemeltetése.

Ha az illóolaj lepárló 100 liter feletti, akkor akár vásárlod, akár készíted, be kell jelenteni a birtoklását a NAV-nak. Ők időről időre ki fognak járni ellenőrizni azt, hogy valóban csak illóolaj kinyeréséhez használod-e a készüléket. Ennek az az oka, hogy az illóolaj lepárlóval pálinkát is lehet készíteni.

A többivel kapcsolatosan sajnos nem tudok segíteni, csak a lepárlókban vagyok tájékozott.

Janny # 2011.03.20. 19:24

Tisztelt fórumozók!

Nem tudom már hoyg kitől lehetne megtudakolni ezeket a dolgokat, ezért gondoltam megpróbálkozok itt is.

Szeretnék levendulát termeszteni, egy ismerősöm ad földet, írunk bérleti szerződést stb. Ennek az eladásához, valamint a belőle kinyert levendulaolaj eladásához elég az őstermelői igazolvány, ezt mondták máshol.

Az őstermelői igazolványhoz - tudtommal - nem szükséges mezőgazdasági szakképzettség. Ez valóban így van, vagy mi pontosan a módja az Őstermelői igazolvány kiváltásának?

A másik kérdés pedig, amire nem kaptam választ ezeddig sehol sem.
Ha én, mint Gépészmérnök a Vegyészmérnök barátommal megtervezek és legyártok egy lepárlót, ebben hogyan tudok levendulaolajat lepárolni?
Gondolok itt olyanra, hogy elég-e az, ha az alapanyagok megvásárlásának számláit és a terveket elteszem, és így a lepárlót egy valamilyen cégforma keretében a cég tulajdonába/saját tulajdonba veszem? (Na ezt jó bonyolultan írtam le.) Illetve a pálinkafőzőkhöz (ha cégként nagyüzemben csinálja az ember, nem otthoni főzésre) mindenféle engedély kell, meg nemtudoménmégmi. Mivel az illóolaj lepárló gyakorlatilag ugyanaz, csak a végeredmény illóolaj lesz, itt is kell valamiféle engedélyeztetés vajon?
És a végeredményből kézzel készült termékek (levendulából levendulacsokrok, levendulazsákok, levendulaméz, illetve levendulaolajból levendulavíz, levendulaszappan stb) eladásához szintén kell valami külön extra bejelentési dolog, stb?

Na, jó komplex egy dolog, de igazából illóolaj készítés tárgykörében sehol nem kaptam eddig választ sajnos, nem egy gyakori téma, szemben mondjuk a pálinkafőzéssel.

És egy bónuszkérdés. :) Őstermelő vehet fel alkalmazottat, vagy aki segít dolgozni nekem, ő is váltsa ki az őstermelőit, és úgy jöjjön mellém az én földemen/lepárlómon dolgozni?

Előre is köszönöm annak, aki fáradozik kérdésem megválaszolásán:
Végh János.