Tisztelt fórumozók!
Nem tudom már hoyg kitől lehetne megtudakolni ezeket a dolgokat, ezért gondoltam megpróbálkozok itt is.
Szeretnék levendulát termeszteni, egy ismerősöm ad földet, írunk bérleti szerződést stb. Ennek az eladásához, valamint a belőle kinyert levendulaolaj eladásához elég az őstermelői igazolvány, ezt mondták máshol.
Az őstermelői igazolványhoz - tudtommal - nem szükséges mezőgazdasági szakképzettség. Ez valóban így van, vagy mi pontosan a módja az Őstermelői igazolvány kiváltásának?
A másik kérdés pedig, amire nem kaptam választ ezeddig sehol sem.
Ha én, mint Gépészmérnök a Vegyészmérnök barátommal megtervezek és legyártok egy lepárlót, ebben hogyan tudok levendulaolajat lepárolni?
Gondolok itt olyanra, hogy elég-e az, ha az alapanyagok megvásárlásának számláit és a terveket elteszem, és így a lepárlót egy valamilyen cégforma keretében a cég tulajdonába/saját tulajdonba veszem? (Na ezt jó bonyolultan írtam le.) Illetve a pálinkafőzőkhöz (ha cégként nagyüzemben csinálja az ember, nem otthoni főzésre) mindenféle engedély kell, meg nemtudoménmégmi. Mivel az illóolaj lepárló gyakorlatilag ugyanaz, csak a végeredmény illóolaj lesz, itt is kell valamiféle engedélyeztetés vajon?
És a végeredményből kézzel készült termékek (levendulából levendulacsokrok, levendulazsákok, levendulaméz, illetve levendulaolajból levendulavíz, levendulaszappan stb) eladásához szintén kell valami külön extra bejelentési dolog, stb?
Na, jó komplex egy dolog, de igazából illóolaj készítés tárgykörében sehol nem kaptam eddig választ sajnos, nem egy gyakori téma, szemben mondjuk a pálinkafőzéssel.
És egy bónuszkérdés. :) Őstermelő vehet fel alkalmazottat, vagy aki segít dolgozni nekem, ő is váltsa ki az őstermelőit, és úgy jöjjön mellém az én földemen/lepárlómon dolgozni?
Előre is köszönöm annak, aki fáradozik kérdésem megválaszolásán:
Végh János.