beltag kilépése bt. - ből


Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.11. 17:07

Családi okok miatt szeretnék 1 hó fizetés nélküli szabadságra menni.
Az nem fog menni. Illetve nincs akadálya, de a tb-járulékot akkor is fizetni kell. Akkor meg mi értelme.

Bellcsi # 2016.02.11. 16:08

Tisztelt Szakértő!

Beltag és ügyvezető vagyok a BT-ben 36 órás munkaviszony mellett.
Családi okok miatt szeretnék 1 hó fizetés nélküli szabadságra menni.Mit kell tennem, hogy ez idő alatt ne kelljen a magas járulékot fizetnem, ami a munkahelyről való átmeneti TB kijelentés következménye?

köszönöm

Bellcsi # 2016.02.11. 16:04

vvvvvvv

ObudaFan # 2016.01.19. 15:57

Ha a társaságiszerződés eltérően nem rendelkezik, akkor a vagyoni hozzájárulás arányában jár az osztalék is és a cég jelenlegi saját tőkéjének a vagyoni hozzájárulások szerinti arányát kell kifizetni a cégből távozó tagnak is. Kényszeríteni a kilépésre aligha lehet, ha nem akar.

floraetfauna # 2016.01.19. 14:49

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne:
"A haverom bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s Bt,egyik beltagja a másik beltag a volt felesége (ők mint házaspár a beltagok). Két beltag és egy kültagja van a cégnek. A beltaggal vagyon megosztási perben vannak vannak, sajnos nem tudnak megegyezni az anyagiakban, de abban sem, hogy ez a beltag elhagyja a céget.

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy a beltagnak (a volt feleségnek) milyen anyagi követelése lehet a céggel szemben, ha a cég tevékenységében soha nem is vett részt, illetve nem kötelezett közreműködésre.
Hogyan kell ilyen esetben nézni, hogy kinek mennyi osztalék jár hivatalosan, illetve az egyszerűsített könyvelés alapján hogyan lehet a leadózott pénzt hivatalosan osztalékként kifizetni, egyáltalán hogyan kell ebben az esetben megállapítani és főleg kifizetni az osztalékot?
Ugye nem készül beszámoló, a könyvelésünk egy excel táblázat, amiben a bevételeket és az adókat (EVA, IPA) tartjuk nyilván.
Elvileg a Bt-nek vagyona nincs.
A törzstőke:
A két beltag fejenként 20 e ft a kültag 40 e ft-értékben van bejegyezve.
És miként bírjuk távozásra a volt feleséget?

ObudaFan # 2015.11.27. 14:52

Nem feltétlenül kell meglennie az új beltagnak. Amikor a beltag tagsági jogviszonya megszűnik.

ErdelyiL # 2015.11.26. 14:22

Tisztelt ügyvéd Úr!

Betéti társaságból kiválna a beltag, azonban neki minél előbb szükséges lenne kiváltani az egyéni vállakozóit.

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis
  • > ez a kitétel magával vonzza azt, hogy amint felmondd a beltag, kiválthatja az egyéni vállakozóit?

Vagy mi az első időpont amikor ki lehet váltani a vállakozóit?( amikor meg van az új beltag?)

köszönöm!

ObudaFan # 2015.09.28. 14:52

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis.

A tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével felmondhatja, ha a társaság másik tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyezteti.

A felmondás érvénytelenségének megállapítása iránt a társaság a felmondás hatályossá válásától számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert a tag ellen.

A betéti társaság jogutód nélkül megszűnik, ha valamennyi beltag vagy valamennyi kültag tagsági jogviszonya megszűnik, és az ettől számított hat hónapos jogvesztő határidőn belül a társaság nem jelenti be a nyilvántartó bíróságnak, hogy a társasági szerződés megfelelő módosításával helyreállította a betéti társaságként való működés feltételeit, vagy azt, hogy a betéti társaságot közkereseti társasággá alakította át.

Uszpeh # 2015.09.25. 12:50

Az külön jó, ha utána a Bt is megszűnik.

Uszpeh # 2015.09.25. 12:46

Tisztelt szakértők!

2 fős Bt-nél (1 beltag - 1 kültag), hogyan tud a beltag leggyorsabban, legolcsóbban kilépni?

ObudaFan # 2014.08.11. 20:24

El lehet kerülni, csak akkor kényszer-végelszámolás lesz belőle, vagy felszámolás, az meg nem biztos, hogy jobb.

juszab # 2014.08.08. 19:14

Koszonom a valaszt! A konyvelo azt mondta, hogy most mar nekem kell a felszamolasban reszt vennem. Adjak meghatalmazast az adobevallasok benyujtasara. Ebbol lehet valami hatranyom? Az ugyvednel, amit alairtam felmondast szamit valahova? Nem lehet ezt sehogy sem elkerulni, hogy nekem kelljen ezeket veghez vinni? Elore is koszi.

ObudaFan # 2014.08.06. 12:41

A tag a tagsági jogviszonyát három hónapos felmondási idővel írásban felmondhatja. Határozatlan időre létesített társaság esetén e jog kizárása vagy korlátozása semmis.

A tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével felmondhatja, ha a társaság másik tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyezteti.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.06. 08:43

A kilépést csak be kell jelenteni. Az, hogy kültag legyél, már nem megy többségi határozat, a társasági szerződés módosítása nélkül.

H. Aurél # 2014.08.05. 17:51

Tisztelt Szakértő!
3 fős betéti társaságban (2 fő beltag egy fő kültag) beltag vagyok, szeretnék kilépni, vagy kültaggá átlépni. Mi a jogi lehetőségem, bejelentés, vagy közgyűlés, mi kell hozzá?
Köszönettel!
H. Aurél

ObudaFan # 2014.08.04. 10:40

Annyiból lehet, hogy célszerű lenne, hogy ezt a felmondást nem ártana megnézetni, hogy itt milyen kavarás volt, mert felmondani már nem volt ott mit. Egyébként tényleg te vagy az egyedüli tag most már, de ez azért korlátlan felelősséget nem jelent.

juszab # 2014.08.03. 20:24

Tisztelt szakértő! 2003-ban az akkori barátom (most már nem az ) alapított egy Bt-t, ő lett a beltag, én a kültag. Körülbelül egy fél évet működött a cég, de nem ment,veszteséges volt, így azóta sem működik. Kaptam egy levelet tőle év elején, hogy szeretné megszüntetni a céget. Jött egy levél a cégbíróságtól, hogy kilépett, mint beltag, aztán egy végzést, hogy a cégbíróság ezt a céget megszűntnek nyilvánítja és kényszer törli. Később hivatott az ügyvédje, hogy mégis megtartaná céget, rendezzük a jogviszonyokat, és mondjak fel mint kültag. Ezt meg is tettem örömmel, írtunk egy felmondást az ügyvéd úrnál. Nem sokkal később még egy levél a könyvelőjétől, hogy mivel a beltag kilépett, én vagyok egyedül tag a Bt-ben, én vagyok korlátlanul felelős mindenért (tartozások stb), az aláírási jog is rám szállt. Ön szerint van félni valóm és forduljak ügyvédhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.06. 19:56

Mert nem akarják fizetni utána a járulékokat.

(El kell gondolkodni rajta, hogy érdemes-e fenntartani egy olyan bt-t, amely az egyszem beltag minimális járadékait sem képes kitermelni.)

Sherlock # 2014.07.06. 19:37

Továbbra is lehet beltag. Miért kellene másik?

dormi # 2014.07.06. 19:29

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném tudni, hogy ha a Bt. beltagja utolsó éves egyetemista, a tanulmányok befejezése után mennyi idővel
kell a cég élére új beltagot választani? (Mi számít az egyetemi nappali tagozatos jogviszony megszűnésének? A diploma osztás, vagy valami más meghatározható időpont?

A válaszokat előre is köszönöm!

Zsike111 # 2014.04.06. 08:15

Köszönöm az információt! további szép napot kívánok.

ObudaFan # 2014.04.01. 17:50

Csak azt az összeget, amit az alapításkor befizettem, vagy kaphatok-e még valamennyi részesedést.

Ha veszteséges a bt. huzamosabb ideje, akkor valószínűleg annyi sem jár, mint amit annak idején befizettél. Az elszámolás során meg kell állapítani, hogy a tagsági jogviszony megszűnésének időpontjában milyen forgalmi értéket képviselt a társaság vagyona, és abból a tag vagyoni hozzájárulásával arányos részt kell pénzben kifizetni a volt tagnak vagy örökösének, illetve jogutódjának a tagsági viszony megszűnésétől számított három hónapon belül. Ettől a társasági szerződés eltérhet.
Emellett itt a házastársi jogviszonyra tekintettel azt is figyelembe kell venni, hogy volt-e különvagyoni hozzájárulása valamelyik félnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.01. 17:35

Az a kérdésem, hogy ha kilépek mennyi pénzt kaphatok.
Az a válaszom, hogy nem tudjuk. El kell számolni.

Zsike111 # 2014.04.01. 15:19

Tisztelt Ügyvéd Úr(Hölgy)!

A férjemmel közösen alapítottunk 17 évvel ezelőtt egy Bt.-t. Az évek folyamán, segítettem a Bt. munkájában.
Fizetést soha nem vettem ki. Az előző évben elváltunk,
de a mai napig kültag vagyok. A Bt. székhelye az én tulajdonomban lévő ingatlan, ezért nem kapok és nem is kértem bérleti díjat.
Szeretném megszüntetni a kültagságomat. Az a kérdésem, hogy ha kilépek mennyi pénzt kaphatok. Csak azt az összeget, amit az alapításkor befizettem, vagy kaphatok-e még valamennyi részesedést. Az ügyvezető szerint most sem nyereséges a Bt.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.18. 18:17

Vegyenek fel kölcsönt az ingatlanra. Vegyenek fel a többiek személyi kölcsönt, és tagi kölcsönként bocsássák a cég rendelkezésére. Ajánlják fel a kilépő tagnak az ingatlan megfelelő arányú tulajdoni hányadát, és aztán fizessenek neki bérleti díjat. (Kiköthetnek visszavásárlási jogot.) Etc. Egyet nem tehetnek: nem tagadhatják meg az elszámolást.