Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Felszámolás,végelszámolás

ObudaFan # e-mail 2017.06.01. 06:37

Ha hajlandóak vagytok a teljes tartozást kifizetni, akkor vélhetően elkerülhető az eltiltás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Vaczka50 # e-mail 2017.05.31. 22:30

Esetleg mi lehet a legkevésbé rossz megoldás?

ObudaFan # e-mail 2017.05.31. 18:56

Végelszámolás alatt is simán lehetséges a kényszertörlés, tehát ezt nem tartanám megoldásnak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

lewho # e-mail 2017.05.30. 21:54

igen

Vaczka50 # e-mail 2017.05.30. 20:49

Előző kérdésem kiegészíteném annyival, hogy adótartozással indíthatunk-e végelszámolást, ha a cég vagyona fedezi a tartozás összegét?
válaszát előre is köszönöm.

Vaczka50 # e-mail 2017.05.30. 20:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Társaságunk adószámát törölték, megfellebbeztük, de másodfokon is ugyanaz a határozat született.
Érdeklődnék, hogy hány nap múlva lesz jogerős, illetve a kényszertörlés előtt, ha felszámolást kérünk magunk ellen elkerülhető-e az ügyvezető eltiltása. Köszönöm válaszát.

ObudaFan # e-mail 2017.05.03. 13:32

Arra azért nem árt vigyázni, hogy nehogy kényszertörléssé forduljon át az eljárás. Ha a végelszámolást nem lehet befejezni, mert a cégnek tartozása van, idejében kezdeményezni kell a felszámolást, jogi képviselővel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Immaculata # e-mail 2017.05.03. 09:15

Ha a taggyűlés arról döntött, hogy a végelszámoló ingyenesen végzi a feladatát, akkor nincs.
A 120 eFt-ot meg tartogasd a végére, mert a társaság törlését ügyvéden keresztül kell kérni.

A végelszámolást 3 éven belül be kell fejezni.

Azt a járulékot, amit munkanélküliként kell fizetned, azt nem fizetheted a társaság tőkéjéből, legfeljebb a társaság törlését követően, ha a megmaradt pénz felosztásra kerül.

Palada # e-mail 2017.05.02. 22:21

De én vagyok a végelszámoló, akkor sincs járulékbefizetési kötelezettségem?
Arra felkészültem, hogy a kb 2 éve elmaradt egészségbiztosítási díjat (a fejemben "tb"-ként volt, mondjuk ez nem is lényeg, a havi kb 7 ezerre azért számítottam) visszamenőleg meg kell majd fizetnem, meg gondolom kapok büntetést is amiért nem lett kifizetve időben, de 1,5 milliót nem tudok fizetni ha rajtam akarják majd behajtani... a cégnek 120 ezer forintja maradt, az bent van a házipénztárban, abból tudnék még fizetni.

Immaculata # e-mail 2017.05.02. 22:03

2017. 01.01-től 7110.- Ft.

Immaculata # e-mail 2017.05.02. 21:58

Dehogy kell fizetni!

A dátumok lennének a legfontosabbak.

A helyedben elmennék egy másik könyvelőhöz és egy ügyvédhez is, pontosan kellene tudni, hogy mikor döntött a taggyűlés a végelszámolásról és mikortól jár el a végelszámoló. Attól kezdve, neked már semmilyen társasági járulékbefizetési kötelezettséged nincs.
A könyvelő rosszul tudja.

Amit lejjebb írnak, az havi 4.500 Ft körüli egészségbiztosítási díj.

Palada # e-mail 2017.05.02. 21:44

hát, kifizetném én, ha tudnám...
igazából az tiszta, hogy mindenképp kell fizetni, csak kérdés, hogy a cég teljes tartozása átterhelhető-e rám (ha igen, miért?) vagy csak amit biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező természetes személynek előírnak.

Palada # e-mail 2017.05.02. 14:29

helytelenül fogalmaztam, valóban végelszámolás van, nincs felszámolás alatt a cég.

ObudaFan # e-mail 2017.05.02. 14:23

Azt mondtad, hogy egyelőre végelszámolás van, nem felszámolás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Palada # e-mail 2017.05.02. 13:25

Igen én magam kezdeményeztem a felszámolást, a céggel lényegi tevékenységet nem végeztem. A cég 500 ezres törzstőkéjéből 120 ezer maradt mostanra, a kiadások csak cég működésével kapcsolatosak voltak (alapítás, könyvelés díja, székhelyszolgáltatás), ezekről mind megvan a számlám, minden követelést kifizettem (volt egy NAV büntetés 150 ezer értékben), kivéve ugye ezt az 1,5 millió forint elmaradt járulékot. A 120 ezer itt van a házipénztárban, az 1,5 millió forintot viszont nem tudom kifizetni, saját zsebből se telne rá, nincs munkahelyem. Egyeztettem a könyvelővel a beadandókról, azt mondta, hogy ezt a kb. 1,5 millió forintot rajtam akarják majd behajtani ha a cégen nem sikerül.

És hogy még 50%-os bírságot is kiszabnak az 1,5 millióra teljesen biztosan, mert "visszaeső" vagyok, mert van egy 13 millió forintos tartozásom a NAVnak (18tól 20 éves koromig vaterán értékesítettem magánszemélyként, nem adóztam, kb 5 millió bevételem keletkezett ezalatt, ebből sikerült összehozni egy 13 millió forintos bírságot...). Ez a bírság idén lesz 5 éves, mivel nem rendelkezem semmilyen vagyonnal, nem lett behajtva ezidáig.
A könyvelő azt mondta, hogy szerinte akkor játnék legjobban ha újraindítanám a céget és szépen lassan kifizetgetném a tartozást és helyettem az ügyvezető meg legyen a cég egy másik tulajdonosa (aki a rokonom és rendelkezik főállású munkahellyel, így járulékokat nem kellene fizetni). Ha nem ezt teszem, akkor az 1,5 millió forint + 50% büntetés is megy ugyanúgy behajtásra és 5-8 évig el sem fog évülni.
Ja és hogy eljönnek majd a címemre lefoglalni is (ezt nem tudom hogyan kell elképzelni, apám vidéki házában élek, eljönnek majd elvinni apám berendezéseit?) Valamint volt egy 350 ezres műtétem is 1 éve amit egy magánklinikán végeztek el tb-re, ennek a díja is megy majd a többi közé.

Nem tudom mit kellene tennem, de egyáltalán nem akarom újraindítani a céget a javaslat ellenére sem, eleve annak is lenne ügyvédi díja, ráadásul a könyvelést is fizethetem még ki tudja meddig, egy olyan cégért amivel nem is akarok tevékenységet végezni...

ObudaFan # e-mail 2017.04.13. 20:47

Szerintem biztosított lesz még attól, hogy nem fizették be utána a biztosítást. De tegyük fel, hogy nem. Az sem ilyen nagyságrend.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.12. 17:43

(Viszont arra az időre nem lesz biztosított, ezért elképzelhető, hogy a kötelezőt megfizettetik vele. Nem azt, amit társas vállalkozóként fizetni kellett volna utána a cégnek, hanem azt, amit biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező természetes személynek előírnak.)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.04.12. 16:33

Ha a mérlegek le lettek adva és szabályszerűen kezdeményezed a felszámolást, mielőtt kényszertörlést kezdenének, akkor ennek a valószínűsége csekély.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Palada # e-mail 2017.04.12. 13:18

Tisztelt fórumozók!

Végelszámolás alatt lévő cégemmel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Néhány éve elindítottam a cégem végelszámolását, mert a kft-t meg akartam szüntetni. Gazdasági tevékenységet nem végeztem, így a kft vagyona a kötelező 500 ezer forintos törzstőke volt.
A kft megalakulásakor ügyvezetőként még hallgatói jogviszonyom volt, azonban a cég megszüntetése elhúzódott a saját hibámból, így 2,5 év eltelt mire könyvelővel minden be lett adva, bevallások el lettek elkészítve. A házipénztárban 120 ezer forint vagyona maradt a cégnek. Csakhogy a hallgatói jogviszonyom megszűnt 2015 január 31-én, mivel elvégeztem az egyetemet. Azonban a járulékok nem lettek befizetve azóta magam után, mint ügyvezető. A könyvelő mondta hogy az elmaradt járulékok kb 1,5 millió forintot tesznek ki.

A kérdésem az, hogy mi fog történni most így? Végelszámolóhoz fog kerülni, de a cég vagyona csak 120 ezer forint, az 1,5 millió további részét majd rajtam amgánszemélyként akarják behajtani?

schwip # e-mail 2017.04.06. 21:25

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát!

ObudaFan # e-mail 2017.04.06. 06:51

Harmadik személyek felé a beltag felel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

schwip # e-mail 2017.04.05. 22:41

Tisztelt ObudaFan!

A segítségét kérném egy jelenleg még végelszámolás alatt álló bt-vel kapcsolatban, ami ahogy olvastam az előző hozzászólásokat, kényszertörlésbe fog hamarosan átmenni.
Azt szeretném megtudni, hogy ki /lesz/ a mögöttes felelős, a végelszámolás ideje alatt keletkezett járulékfizetési kötelezettség elmulasztásából eredő tartozásért?
Járulékok alatt értem azokat a havi fizetni valókat, a NAV felé, amiket a végelszámoló után kell/ettvolna/ fizetni. /egészségbiztosítás, szociális hozzájárulás, stb../
A végelszámoló, képviseleti joggal rendelkező kültag, ingyen vállalta a végelszámolást.
A végelszámolás 3 évig húzódott, és sajnos csak a második NAV revíziónál a harmadik év végén derült ki, hogy fizetni kellett volna a havi járulékokat a végelszámoló után, mivel nem volt egyéb más 36 órás bejelentett munkaviszonya.
A bt.-nek semmi vagyona nincs, és semmi bevétele nem volt a végelszámolás kezdete óta /2013 február/
A képviseleti joggal rendelkező kültag, végelszámoló a felelős, vagy esetleg a nyugdíjas beltag?
Picike családi bt.-ről van szó, anya, lánya, unokája.
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2017.02.08. 19:00

lunabell

Nem szokás van rá, hanem konkrét rendelkezés. A Csődtv. rendelkezik arról, hogy mi a követelések kielégítésének a sorrendje, az azonos csoportba tartozó követeléseket pedig egyenlően kell kielégíteni. Ha ez pénzzel lehetséges, pénzzel, ha más vagyontárggyal, akkor azzal.
De szerencsésebb lenne az ingatlant értékesíteni és a vételárat felosztani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

lunabell # e-mail 2017.02.08. 10:39

Tisztelt Fórum!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy társaság ellen 7!! éve folyik felszámolási eljárás. Nemrég érkezett az egyik hitelező részéről egy kifogás, melyben kérik a bíróságot, hogy kötelezze az újonnan kijelölt felszámolót zárómérleg készítésére és vagyonfelosztásra. A társaság egyetlen vagyona egy ingatlan, ami gondolom minden hitelező között meg fog oszlani. A kérdésem az lenne, hogy van-e valami szabály, vagy bevett szokás arra, hogy milyen arányban, mi alapján szokták megosztani az ingatlant több hitelező között.
Előre is köszönöm a segítséget!

Vadsuhanc #   2017.02.05. 15:21

OFF

Mindenképpen írtam volna, de ha ez a topic már így előkerült.

Köszönetet szeretnék mondani gerbera317-nek, KBS-nek, ObudaFannak a felszámolási eljárás kapcsán elrendelt végrehajtással kapcsolatos válaszaiért, amely alapján a Törvényszék visszavonta a végrehajtási lapot. ( nem jogerős )

Dr. Tarczay Áron ügyvéd Úrnak külön köszönet az általam felhasznált publikációjáért ( felelősség a szövetkezeti jogban )

Köszönöm azoknak is - akik ha nem is célzottan - de válaszaikkal sokat segítettek.