Bt. végelszámolás


ObudaFan # 2015.11.29. 11:30

Mivel az ügyvezető elmulasztotta a bank értesítését, és a bank tovább teljesített emiatt, én úgy gondolom, hogy van.

ObudaFan # 2015.11.27. 14:53

Szerintem a cégbíróság nem értesíti a bankot, ez az ügyvezető feladata.

dikosz # 2015.03.18. 20:26

Meg kellett volna szüntetni a bankszámlát.A bank nem dolgozik ingyen!

hopp # 2015.03.17. 16:27

Tisztelt Szakemberek!

Bt-met, amiben én voltam a beltag, végelszámolással megszüntettem. Az eljárás már hónapokkal ezelőtt befejeződött, a céget a cégbíróság törölte. A cég folyószámláját vezető bank küldött egy tájékoztatást arról, hogy a cég számláját a törlés miatt meg kell szüntetni, amire egyelőre még nagyon nem volt időm. Mivel a folyószámla nem lett megszüntetve, ezért a bank számlavezetési díjat számít fel havonta, ami miatt már tartozás alakult ki a számlán.

Az addig tiszta, hogy beltagként felelek a Bt. tartozásaiért, viszont ezek a tartozások a Bt. megszűnése után keletkeztek. Ebben az esetben is felelek ezért? (Nem egy kifizethetetlen összeg, csak nem igazán értek egyet a dologgal.)

Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.12.26. 08:03

A végelszámolás elhatározása után "v.a." toldattal kellene használni a nevet, de most már szerintem módosítani is kellene a társasági szerződésben.

Leoran # 2014.12.23. 12:03

Köszönöm!

És a "v.a." végződést kellene, hogy tartalmazza, miután egyszerűsített végelszámolást indítottunk?
Vagy ezalatt a 150 nap alatt nem kötelező, hogy ott legyen a végződés és így lehetséges, hogy most hogy át kell térnünk az általános szabályokra, most kell módosítani a társasági szerződést?

ObudaFan # 2014.12.23. 06:38

Tagok gyűlése szerintem mindenképpen kell, a társasági szerződést akkor kell módosítani, ha a "v.a." megjelölést még nem tartalmazza a cég neve.

Leoran # 2014.12.21. 16:40

Tisztelt szakemberek!

Szeretnénk megszüntetni egy bt.-t, aminek az egyszerűsített végelszámolását már el is kezdtük, azonban kicsúsztunk a 150 napos határidőből.Tájékoztattak arról, hogy ilyenkor át kell térni a végelszámolás általános szabályira és úgy kell lefolytatni/befejezni az eljárást.

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor milyen adminisztratív teendők vannak? Tagok gyűlését kell tartanunk, hogy határozatokat hozhassunk a végelszámolási szabályok módosítására vonatkozóan? Valamint kell a társasági szerződésben bármit is módosítani? Vagy egyszerűen csak "jelentjük" a cégbíróság felé, hogy áttérünk az általános szabályok szerinti eljárásra, majd leadjuk a szükséges papírokat és a cégbíró törli a társaságot?

Minden papírral elkészültünk, beszereztük a NAV-tól a szükséges igazolásokat, csupán egy zárómérleg és a felszámolási időszakra szóló számviteli beszámolót kell elkészítenünk, de azt azzal a dátummal kell, ahogy döntöttünk a megszűnésről, szóval az utóbbi két dokumentum csak ezért nem áll jelenleg a rendelkezésünkre.

ObudaFan # 2014.11.24. 16:00

Amíg nem törlik a céget.
De pl. egyszemélyes kft-t azt csinálhat egy bt. beltagja is, esetleg abban űzheti tovább a tevékenységét.

Dóri73 # 2014.11.24. 15:35

Köszi a választ!
Úgy sem, ha ő már beltagból átlényegült végelszámolóvá?
Akkor ezek szerint egészen addig marad beltag, míg le nem fut a végelszámolás?

ObudaFan # 2014.11.24. 15:22

A bt. beltagja nem lehet egyéni vállalkozó.

Dóri73 # 2014.11.24. 14:36

Sziasztok!
Bt.-nek a kft beltagja kilépne, helyette a jelenlegi kültag magányszemély lépne elő beltaggá, és egy másik magánszemély jönne be kültagnak.
Kérdés, hogy ha a magánszemély beltag a jövőben úgy dönt, hogy egyszerűsített végelszámolást kezdeményez amiben ő lesz a végelszámoló, akkor eddigi tevékenységét melyet a bt.-ben végezte, végezheti-e tovább egyéni vállalkozóként attól a pillanattól hogy megválasztották végelszámolónak, vagy a végelszámoló státusz kizárja ezt?
Merthogy valamiből élni kell és a bt.-ből kiszervezett tevékenyégét egyszerűbb formában végezné egyéni vállalkozóként ennek akadálya-e a bt.-s végelszámolási eljárás, illetve a egyéni vállalkozóként történő regisztrálást kizárja vagy hátráltatja-e a bt. végelszámolása, vagy hogy bt. beltag volt az illető?

dragnes # 2014.02.11. 10:25

Köszönöm szépen a választ!

Próbálok vele zöld ágra vergődni, de nem egyszerű...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.11. 10:12

Dragnes, a könyvelő téved. Ha átadta az adatokat, akkor már meg is kapta az igazolást - legfeljebb nem tudja, hogy amit kapott, az az.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.11. 10:11

NAgyfeher: A kormánytisztviselő további jogviszonyt-tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység (a továbbiakban együtt: gyakorolható tevékenység), továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyével létesíthet. A gyakorolható tevékenység végzésére irányuló jogviszonyt, valamint a közérdekű önkéntes tevékenység végzésére irányuló jogviszonyt, annak létesítését megelőzően a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásban be kell jelenteni, ha e jogviszony keretében végzett tevékenység a kormánytisztviselő munkaköri feladataival közvetlenül összefügg.

dragnes # 2014.02.11. 10:07

Sziasztok!

Ismételten szükségem lenne egy kis segítségre.

A Ctv. 112. § (2) bek. szerint: "A végelszámoló a társadalombiztosítási jogszabályban meghatározott módon adatszolgáltatást köteles teljesíteni a biztosítottak jogviszonyára vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatokról. A biztosítottak 2009. december 31-éig fennállt jogviszonyáról szóló adatokat az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére kell megküldeni. Az említett időpontot követő időszakra a társadalombiztosítási kötelezettséggel járó kifizetésekről az állami adóhatóság részére kell bevallást teljesíteni. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv és az állami adóhatóság által - az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről - kiadott igazolást a végelszámoló köteles megküldeni a bíróságnak. Ha a biztosítottak jogviszonyára vonatkozó adatokat az állami adóhatóság a végelszámolással összefüggésben lefolytatott ellenőrzése során állapítja meg, az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről szóló igazolás helyett az állami adóhatóság határozatát kell a végelszámolónak megküldenie a bíróság részére."

Bt. végelszámolásáról van szó.
A cég könyvelője állítja, hogy megpróbálta beszerezni az igazolásokat (befizette az illetéket is) és azt a tájékoztatást kapta, hogy nem adnak ki ilyen igazolást. Be kell nyújtani a végelszámolás befejezésére irányuló kérelmet (hiányosan??), s a cégbíróság szerzi be ezeket az igazolásokat.

Én kételkedem ebben...
Mi ebben az esetben az eljárás?

Előre is köszönöm a segítséget!

Nagyfeher74 # 2014.02.05. 15:37

Van egy Bt-m, aminek megindítottuk az egyszerűsített végelszámolását 12.10-én. Az általunk megválasztott végelszámoló (külsős, nincs a céghez köze) nagy valószínűséggel egy köztisztviselői állást nyer el, összeférhetetlen-e a végelszámolói megbízatása a leendő állásával?

ObudaFan # 2014.02.03. 09:53

Hogy ellene indulhat-e büntetőeljárás, és ha igen, milyen eredménnyel, ahhoz azért egy kicsit részletesebben kellene ismerni a cég könyvelését, de talán a te szempontodból nem is ez a leglényegesebb. Rendes felmondással ki tudsz lépni a bt-ből. Persze, ha úgyis elindul a felszámolás, akkor kérdés, hogy van-e értelme.

beli2012 # 2014.02.03. 07:28

Kedves hozzáértők!
A problémám bonyolult, de megpróbálom röviden. Tehát:egy 2007-ben alapított Bt. kültagja vagyok, mivel nálam van mit találni, a beltagnak nincs semmije ma sem. A cégnek sincs foglalható vagyona, mint ahogyan a beltag bankszámlája is mindig üres, a pénz egy másikra megy. Már ha megy, mert a fővállalkozó többnyire zsebbe fizet, ha fizet, jelentős csúszásokkal. Az emberek nem voltak bejelentve, a Bt-ben átlagosan 10-12 ember dolgozott-feketén.(Kárpátaljai emberek)A beltag több, mint 7 milliós adósságot halmozott fel az Apehnál, és engem is becsapott, de nagyon, mert én a bevételből soha egy fillért sem láttam. Mindig hazudott, hogy nincs bevétel, a cég veszteséges, stb, neki sincs pénze stb. Meg hogy nekem semmi közöm az egészhez, hiszen ő dolgozik igaz, volt, hogy Pedig az elején szóban úgy állapodtunk meg, hogy a könyvelési, papírmunkákat én intézem, a téglarakást ő. Sajnos az alapító okiratban ő volt az egyszemélyes aláíró, s persze azért nem foglalkozhattam a "papírozással", mert akkor belelátnék a kártyákba. Fontos körülmény: a beltag akkor még az élettársam volt, ez is belekerült pár millióba, de most ez mindegy. Bejelentve egyetlen ember volt, ő maga. illetve "kamuból"-hitel felvétel miatt- én is bejelentettem magam egy időre, minimálbérrel, amit persze nem kaptam meg. Aztán a hátam mögött kijelentett, semmit nem fizetett utánam, a Tb-t sem, így piros lámpás lettem az orvosoknál.Így egy jó ideg, kb. fél évig teljes áron vettem a több mint 10-féle gyógyszeremet, ezzel is jelentős kárt okozott nekem. (A bejelentést azért forszíroztam, hogy legyen igazolható munkaviszonyom meg Tb-m. Mivel munkanélküli vagyok, egyetlen bevételem a mellettem lévő házrészem kiadása, ebből 90 ezer Ft- bevételem volt, aminek a fele elment a kamatokra, a bírságokra, mert a rezsiket mindig késve adta, részletekben, nagy veszekedések árán. (újabb veszteség a sok közül: a lakást a melósok totál lelakták) Röviden: a kedves beltag a létező összes vétséget, bűncselekményt elkövette, amit egy cégben lehet. Jövedelem eltitkolás, fiktív számlák, fekete munka, az én megtévesztésem, (csalás), adócsalás,számviteli törvény megszegése, és még sorolhatnám. A minap érkezett egy küldemény a fővárosi törvényszék gazdasági hivatalától, amely az NAV által odaküldött anyagot tartalmazta, behajthatatlan követelés miatt, bár a beltag adóssága megmarad, de az szintén behajthatatlan, hisz semmije nincs. Kérdéseim a következők:

  1. A NAV egyszerűen törli a tartozást?
  2. A beltag szabad lehet, mint egy madár, és röhöghet a markába, holott elkövetett egy csomó bűncselekményt?
  3. A bíróságon számára megy az ügy tovább? A vége lehet börtön? Vagy mindent meg fog úszni?! mert akkor ez felháborító!!
  4. Azt olvastam, hogy adott esetben engem is becsukhatnak, illetve megjelzálogozhatják a házamat, ha nem tudom bizonyítani, hogy én nekem semmihez nincs semmi közöm.
  5. Ki tudok lépni jelen pillanatban a bt.-ből?
  6. A beltag nekem adta a tőlem vett autót,a forgalmiban az ő neve szerepel- ami létezik, bár a NAV azt állapította meg, hogy nincs. Én üzembentartőként akartam átvenni, -ő nyilván nem jelentett be az okmányirodában, kötelező bizt.-t sem fizetett. Bejegyeztethetem magam így? Nem számít csódbüntettnek.

7.Az albérletet nem vallottam be, úgy állapodtunk meg, hogy szívességi lakáshasználóként értékelem az embereket. Ez jövedelem eltitkolás, hisz miért vannak a bankszámlámon a beltag utalásai? Valamennyire visszamenőleg valljam be mégis?
Egyelőre ennyi, úgy gondolom, sokak számára hasznos a válasz, hisz ez a dztori egy igazi állatorvosi ló. Köszönöm.

dragnes # 2014.01.31. 19:45

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a segítséged! :)

Én is hasonlóan gondoltam, s ahogy írtad, igyekszem majd a törlési kérelemmel együtt benyújtani a jegyzéket.

Köszi még egyszer!

Üdv!

ObudaFan # 2014.01.31. 18:59
  1. Nem kell hozzá külön változásbejegyzési kérelem, egyéb iratként benyújtod. Persze abban az ideális esetben, ha a 40+15 napon belül már a törlési kérelmet is be tudod nyújtani, akkor annak is lehet a melléklete.
  2. Szerintem sincs.
  3. Elég kitölteni a végelszámolás befejezése dátumát (plusz a kezdetét, mert azt technikailag muszáj ahhoz, hogy az XML-file-t megcsinálja a program).
dragnes # 2014.01.31. 13:23

Kedves Kollégák!

Az alábbiakban kérnék tanácsot, segítséget Tőletek.

Egy Bt. nem egyszerűsített végelszámolását csinálom.

1.
Letelt a közzétételtől számított 40 nap. A Ctv. 106. § (2) bek. így rendelkezik:
„ A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő tizenöt napon belül a követelésekről jegyzéket készít...A követelések jegyzékét a végelszámoló további tizenöt napon belül benyújtja a cégbírósághoz a nyilvános cégiratok közé történő elhelyezés céljából…”

Kérdésem, hogy ebben az esetben hogy történik a jegyzék benyújtása?
Nyilvánvaló, hogy én nyújtom be, digitálisan aláírva, de kell-e mellé változásbejegyzési kérelmet benyújtani, megjelölve abban a csatolt mellékletet?
Illetve kell-e ismét meghatalmazást csatolni, vagy elég az, hogy csatolva volt a végelszámolás megindításakor?

2.
A Ctv. 110. § (6) bek. így szól:
„ A jövőben felmerülő szavatossági, jótállási és kártérítési kötelezettségek rendezésével a végelszámoló köteles harmadik személyt megbízni, akinek részére át kell adnia az ügy összes körülményei figyelembevételével erre a célra képzett lekötött tartalékot. A megbízásról készült közleményt a Cégközlönyben közzé kell tenni…”

Esetünkben egy 3 éve nem működő büfét üzemeltető cégről van szó (jótállás, kártérítés szóba sem jöhet), így gondolom, a fenti §-sal összefüggésben nincs semmi tennivalóm. Jól gondolom?

3.
Ha majd benyújtom a cég törlésére vonatkozó kérelmet, abban minden rovatnál, ahol bejegyzés volt, külön kell majd jelölni az adatok törlését, vagy majd csak a végelszámolás befejező időpontját kell feltüntetni az adott helyen?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.02. 12:47

"Meddig tarthat egy végrehajtási eljárás ? Az normális hogy 3-éve tart ?"

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.02. 12:29

Az normális hogy 3-éve tart ?

Nem. 3 év után a végelszámolónak jelentést kell készítenie, miért nem fejezte be.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.02. 12:24

Annak elvileg van, gyakorlatilag nem nagyon.