Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kényszertörlés

Dönciné # e-mail 2018.05.07. 12:25

Kedves Immaculata, köszönöm ez így pontos korrekt infó, megpróbálom a kültag felé eljuttatni írásban ajánlott levélben, ha továbbra sem lép semmit akkor részemről ennyi. Én a cégbíróságnak mindenképpen fogom írásban jelezni hogy milyen megállapodás született a hagyatéki tárgyaláson és megküldöm nekik a hagyatékátadó végzés másolatát.

nonolet # e-mail 2018.05.06. 21:18

Ez biztos... ?

Az örökösök nélkül szerintem nem működik ez sem.

Immaculata # e-mail 2018.05.06. 20:31

1. A kültagnak be kell jelentenie a Cégbíróságnak, hogy a társaságnak nincs vezető tisztségviselője, nem kívánja a Bt. működését helyreállítani, a Bt.-t jogutód nélkül meg kívánja szüntetni, kéri a T. Bíróságot, hogy a társaság részére felügyelőbiztost rendeljen ki és rendelje el a kényszertörlési eljárást.

Ezt így szó szerint, semmi se maradjon ki belőle.

Dönciné # e-mail 2018.05.06. 18:07

Kedves Hozzászóló! tanácsot kértem! NEM vagyok hülye, azért is próbálok előre gondolkodni és ha végigolvastad a posztot akkor pont az a lényege hogy a TÖRVÉNY szerint nekem milyen kötelezettségem van/lenne, sem többet DE kevesebbet sem akarok tenni az ügyben. Idáig én jártam el saját elgondolásom szerint a cégbíróság felé, a továbbiakban annyit fogok tenni hogy a jogerős hagyatéki végzés másolatát megküldöm nekik és tájékoztatom őket hogy egyik örökös sem veszi át a céget legjobb tudomásom szerint. A kültag a továbbiakban csinál amit akar, az ő problémája. Ha kijelöli a felszámolót a cégbíróság akkor majd neki tételesen átadom az iratanyagokat, mint az elhunyt férjem özvegye és részemről ennyi. A "haragszomrádra" csak annyit hogy minden elhunytnak joga van az emberi méltósághoz halála után is, normális ember tisztelettel vagy sehogyan nem beszél róluk. Ehhez nekem mint özvegyének is jogom van. A bt ügyében nem indulatból hanem hideg fejjel döntök és továbbra is vezetem a saját cégemet szintén hideg fejjel a magán indulatokat a munkában félretéve.

nonolet # e-mail 2018.05.06. 13:17

"A szomszéd kültag többszöri kérésem ellenére sem vette át tőlem a férjem cégének iratanyagait, mérleget beszámolót nem akar csináltatni sőt semmi sem azt mondta neki semmi dolga a céggel, holott a cégbíróság és a nav szerint is ő képviseli és jár el 6 hónapig. Kérdésem az lenne, mi az én kötelezettségem ebben a helyzetben?"

Ne foglalkozz ezzel... egyelőre.
Az iratokat egyelőre NE add ki kezedből!
Abból még sok gond támadhat... ha kiadod.

A szomszéd gondja, ha "nem vezeti a céget".
Ő fogja megütni bokáját.

HA MÉGIS észhez tér akkor viszont
a cég SZÉKHELYÉN vezesse a céget!!!
Onnan ne vigyen el semmit...

Azaz együtt KELL működnöd vele, ha teszik ez neked, ha nem.

Ne csinálj jogi butaságot holmi haragszom rád miatt!!!!
Mert, ha összevissza cselekszel indulatból
és nem a törvények szerint akkor

 • a szomszédnál is hülyébb vagy
 • sokba kerülhet a játék

Egy cég komoly dolog a jog szemében!
Ezért komolyan is kell venni az ügyeit.
Nem lehet hebehurgyáskodni.

Ügyvédet meg lehet, hogy jobbat kéne keresni,
ha kavarni akarsz, mert ez nincs igazán képben
a leírásod alapján.

Ha csak kivársz és megszűnés/kimaradás a cél, akkor persze mindegy.

Akkor kivárod

 • vagy a 6 hónapot és megy magától a dolog
 • vagy a hagyatéki után közlöd a meglévő taggal,

hogy
nem léptek be a bt.-te, számoljon el veletek.
(remélhetőleg nem veszteséges az a bt.)

nonolet # e-mail 2018.05.06. 13:03

Amíg nincs meg hagyatéki (és ezzel az örökös/örökösök) nem tudsz tenni semmit!

Mert addig nem hívható össze taggyűlés érvényesen, tehát döntés képtelen a cég.

Ha nem lesz hagyatéki, akkor halálnapja+6hónap után a cég megszűnik a törvény erejénél fogva, törli a Cégbíróság.

Akkor is ez lesz, ha a 6 hónapon belül meglesz a hagyatéki, de nem áll helyre a törvényes működés, azaz nem lesz új beltag.

Szóval: várni... várni... nem idegeskedni.
Ha 6 hónapig nem történik semmi, akkor a cég véget ér magától is.

- -

Elvben van lehetőség (asszem) ügygondnok kinevezését kérni is a jegyzőnél/közjegyzőnél.
Akkor, ha minden igaz lehet taggyűlést tartani és rendelkezni, mert az ügygondnok jár el a leendő örökös(ök) helyett.

Dönciné # e-mail 2018.05.06. 12:21

Tisztelt Fórumozók!
a következő kérdésben szeretnék segítséget, tájékoztatást kérni, mivel a helyi "céges" ügyvéddel nem megyek semmire: férjem tavaly december 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt, a saját Bt-jében ő volt a tulajdonos, beltag és ügyvezető. Tulajdonrésze 99% volt, a szomszédasszonyt bevette a fia helyett a cégbe 2015 decemberében 1% tulajdoni hányaddal kültagnak. Mivel a férjem elhunyt, írtam a cégbíróságnak és megküldtem csatoltan a halotti anyakönyvi kivonatot is. Az ügyvéd tanácsára az 1%al rendelkező kültag szomszéd idén januárban írt a cégbíróságnak hogy a törvényben meghatározott 3 hónapos felmondási idővel lemond a kültagsági jogviszonyáról. A cégbíróság mindkettőnknek válaszolt, gyakorlatilag ugyanazt hogy tudomásul veszik a haláleset tényét DE a kültag továbbra is kültag marad mivel a haláleset miatt nincs kinek felmondania, és ő köteles érdemben vinni a Bt-t június 4-ig, akkor telik le a 6 hónap mely alatt új beltag léphet be az elhunyt férjem helyett. Az örökösök közül senki sem fogja vállalni ebben megegyeztünk, a kültag szabadulni akar, az ügyvéd szerint kényszertörlésre/ felszámolásra fog kerülni a cég. Időközben kegyeletsértés miatt igen megromlott a viszonyom a szomszéddal, én tovább semmiben nem akarom őt segíteni csak amire a törvény kötelez. A szomszéd kültag többszöri kérésem ellenére sem vette át tőlem a férjem cégének iratanyagait, mérleget beszámolót nem akar csináltatni sőt semmi sem azt mondta neki semmi dolga a céggel, holott a cégbíróság és a nav szerint is ő képviseli és jár el 6 hónapig. Kérdésem az lenne, mi az én kötelezettségem ebben a helyzetben? keressek egy ügyvédet és adjam át a bt iratait azzal hogy hivatalosan tukmálja rá a kültagra? A jogerős hagyatéki végzéssel én értesítsem a cégbíróságot hogy senki nem viszi tovább a bt-t? az ügyvéd szerint ez a kültag kötelessége lenne, pénzbírság terhe mellett. Kérem segítsenek, kinek mi lenne a teendője ebben az esetben?

ObudaFan # e-mail 2018.03.07. 14:46

Briana

A kényszertörlési eljárás során a cég képviselője a kényszertörlési eljárás alatt a hitelezői érdekek figyelembevételével járhat el, a kényszertörlés kezdő időpontjától a cég vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot általában nem tehet.
Véleményem szerint ebből adódóan nem lehetséges a kifizetés, hanem ha van a cégnek vagyona, de tartozása is, akkor ezt be kell jelenteni a cégbíróságnak és felszámolássá fordul az ügy.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Briana # e-mail 2018.03.06. 21:46

Szep estet !

Segitseget szeretnek kerni, hogyha kenyszertorlesi eljaras van folyamatban a cegunkkel szemben, akkor ki tudok fizetni tartozast? Es ha igen, hogyan?
Koszonom a valaszt elore is !

Hilda73 # e-mail 2018.02.16. 21:40

Szép napot! 3 éve a volt párom alapított egy Kft-t. Kérte hogy a cég az én nevemen fusson, mert közalkalmazott vagyok és így vannak adókedvezmények. Időközben kiderült, hogy a cég kb 2 éve nem is működik már, se bevétele, se kiadása, viszont az exem a könyvelővel sem tartotta a kapcsolatot, így bevallások sem lettek elküldve. Elindította a cégbíróság a kényszertörlési eljárást. Tartozása a cégnek nincs. Időközben jogerős lett a kényszertörlés. Kaptam egy levelet a múlt héten a cégbíróságtól, hogy 30 napon belül gondoskodni kell iratainak törvény szerinti elhelyezéséről és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kötelezettségekről és azt igazoljam feléjük.
Ez a gyakorlatban mit jelent? Nagyon szorít a határidő és a céges papírokat a könyvelőtől még csak most kértem h adja fel postán, mert az exem nem segít semmit és úgy kellett nyomoznom még a könyvelő elérhetőségéért.....ezzel értékes 8 napom ment el a 30-ból:(
Előre is köszönöm a választ!

facsiga77 # e-mail 2018.02.03. 19:07

Le kellett volna mondani az üv-ségről még akkor amikor felszólított a többségi tulaj, és azt bejelenteni a cégbíróságon.

Ha onnantól (cégbir bejelentés) egy év eltelik akkor eltiltás már nem lett volna.
Igaz a cégmódosításra való kötelezés miatt hamarabb összejöhet a kényszertörlés is.

Egy ilyen helyzetben nehéz okosnak lenni, de legjobb elhatárolódni minél előbb és minél jobban ledokumentálva.

facsiga77 # e-mail 2018.02.03. 18:38

Simán beadhattad volna bizonylatok híján nullásan az összeset.

Ha mégis volt valami költség vagy bevétel akkor majd önellenőrzés megoldja.

attütte #   2018.02.03. 18:00

Dehogy akartam én visszaállítani a működést!
A bevallásokat szerettem volna beadni, de nem kaptam meg hozzá a bizonylatokat, számlákat, előzményeket, ami tulajdonképpen nem volt sok, hisz nem működött a cég.
Többször tettem javaslatot, hogy végelszámolással szűnjünk meg, egyszerűen nem járult hozzá a másik 3 üv. (Ők hárman rokonok is.) Nélkülük nem tudtam volna ügyvédhez menni, amit akár fizettem is volna helyettük. De a hozzájárulásuk nyilván szükséges lett volna.
Szóval eléggé lehetetlen helyzetbe hoztak, ráadásul 5 év rengeteg idő.

Rexor # e-mail 2018.02.03. 17:41

Nincs ilyen lehetőség. A kényszertörlésig azért elég hosszú az út, közben számtalan lehetőséged lett volna a törvényes működés helyreállítására. Nem beszélve arról, hogy ügyvezetőként minden jogod megvolt arra is, hogy beadd a bevallásokat.

attütte #   2018.02.03. 12:44

(bocsánat, azt hiszem, e-mail-t küldtem, most látom, hogy új hsz-ként lehet válaszolni)

Van az az adott helyzet, amikor nem lehet mit tenni, mert ellehetetlenítik a megoldást.
A kérdésem az, hogy létezik-e olyan lehetőség, hogy hivatalosan kérjem az eltiltásom visszavonását?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.03. 09:11

a többségi tulajdonos nem engedett könyvelőt alkalmazni
Ügyvezetőként, könyvelőként tudnod kell, hogy ez csak üres kifogás a felelősség elhárítására. (Amit nullára gyengít, hogy magad könyvelő vagy.)

www.kbs-ugyved.hu

attütte #   2018.02.02. 23:51

Hosszú évek óta tagja és ügyvezetője voltam egy kft-nek negyedmagammal, a legkisebb üzletrészem volt.
A másik 3 tag összeveszett, a többségi tulajdonos nem engedett könyvelőt alkalmazni, nem mentek be bevallások, kb. 500e Ft nav-tartozás volt.
Kényszertörléssel megszűnt a cég, az ügyvezetőket eltiltották.
Én könyvelő egyéni vállalkozó vagyok, így most nem lehetek meghatalmazott az ügyfeleimnél (és mint magánszemély, máshol sem) 5 éven át.
Van-e valami jogszerű lehetőségem, méltányossági alapom, hogy ezt a helyzetet megszüntessem?
Pl. van levelem, melyben a többségi tulaj felszólít, hogy nem könyvelhetek tovább (díjmentesen tettem addig) és tagsági viszonyomat szüntessem meg, "lépjek ki", vonjam vissza a meghatalmazásomat.
Lehet valamit ezzel kezdeni?
Köszönöm előre is.

ObudaFan # e-mail 2018.01.22. 11:16

Véleményem szerint be lehet jelenteni még követelést, amíg nem születik meg a végzés.
A kültag csak a bevitt vagyoni hozzájárulásával felel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Gitta01 #   2018.01.22. 07:16

Kényszertörlés befejezéséről kell dönteni a cégbíróságnak,az ítélőtábla alapján a Ctv.118§ alapján.A 117§ 2. alapján nem került követelés bejelentésre,ebben a stádiumban jelenthetnek-e be követelést jogerős határozat alapján?
A kültag felelős-e a fenti helyzetben?
A kényszertörlés befejezés hogy működik, milyen határidők vannak?

nonolet # e-mail 2018.01.16. 00:20

Adott egy bt. aminek 1 kültagja és 1 beltagja VOLT.
Mivel a kültag 9 napja meghalt.
Jelenleg így már csak az 1 beltagja van meg.

- -

Délután google-ztam pár órát és ezekre jutottam.

1.
Az első lépés

 • a kültag halálának

ÉS

 • az 1 főre csökkenésnek

a bejelentése a cégbírósághoz.
Erre 30 nap van?

2.
A beltag már most tudja, hogy nem szeretné kültagnak az örököst.

HA jól látom ennek nincs akadálya, megoldható.
Nem járul hozzá a belépéséhez és kész.
(cserébe a bt. kifizeti a tagi betétjét+egyebeket neki)
Jól látom?

3.
Ha a folytatás mellett dönt a beltag, akkor
a haláleset napjától 6 hónapon belül kellene új kültag.

Ez miként oldható meg technikailag?

Mivel csak a beltag maradt egyedül
és
a meghalt kültag már nem tud szavazni.

- -

A bt. egyébként KATA alany és nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá.
Alkalmazottja nincs és gazdasági tevékenység se lesz ezután.
(mivel ez a bt. a kültag másik nagyban működő bt.-jének a céljait szolgálta valójában)

4.
Az már most is biztosra vehető, hogy
a hagyatéki sem fog véget érni a 6 hónap alatt.
(éppen a másik bt.-jében induló családi viták miatt)

5.
HA a 3. vagy a 4. miatt
nem lesz időben új kültag,
akkor előáll a kényszertörlés.

Ha a kényszertörlés kezdetekor

 • van elegendő pénz a bt.-ben a tagi betétek kifizetésére

ÉS

 • nem lesz semmilyen más hitelezői igény

ÉS

 • nincs semmi más vagyon a pénzen kívül

Akkor a kényszertörlés végigfut és nem lesz

 • sem eltiltás ?
 • sem büntetés ?

Ez azért is kérdés, mert felmerült az is,
hogy
szándékosan hagyná a beltag a kényszertörlésbe fordulást
(akkor is, ha a 3. mégis megoldható)
A végelszámolás helyett....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.01.09. 14:41

Nem lehet felszámolás nélkül törölni a céget, ha van vagyona. Az üzletrész vagyon.

www.kbs-ugyved.hu

Tudni vágyó # e-mail 2018.01.09. 11:43

Tisztelt Fórum Tagok!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi történik akkor, ha A Kft. egyik 1/2 tagja (szintén Kft.) kényszertörlés alá került? Ha megszűnik a tag, milyen hatással lesz ez A Kft.-re? Mi a teendője A Kft. másik tagjának?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2017.11.20. 14:55

Az még mindig olcsóbb lesz, ha a felhívást teljesítitek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.19. 19:04

Jókor kérdezel...

www.kbs-ugyved.hu

Uszpeh # e-mail 2017.11.19. 18:53

Tisztelt szakértők! Az normális, törvényes, hogy egy 2 és fél éve megszüntnek nyilvánított céget most vonnak kényszertölés alá?
A cégjegyzékben az szerepel: A megszűntnek nyilvánítás dátuma: 2015 március 02.
Ennek jogerőre emelkedése:2015 április 26.
2017 október 30-i határozat szerint meg elindult a kényszertörlés.

Semmi papírunk nincs már meg, a cég 2009 óta nem tevékenykedik, vagyona, adóssága sincs.
Most meg beszámolókat kéne beadni az elmúlt 7 évre?
Persze nincs rá pénzünk.

Mit lehet tenni, hogy a lehető legolcsóbban megusszuk?