Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kényszertörlés

SaireyVMK #   2018.07.24. 14:50

Van egy olyan érzésem,hogy valaki sunnyogott,azért nincs még törölve. (De ezt csak azért írom mert nem értek hozzá :D)

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

SzSzildi # e-mail 2018.07.24. 13:03

Már 2 év eltelt...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.24. 10:48
SzSzildi # e-mail 2018.07.24. 09:01

Köszönöm!
Megnéztem és a cégjegyzék szerint kényszertörlés alatt...
Hatályos: 2016/06/16.

Ezért szeretném tudni, hogy mikor kerül törlésre...

nonolet # e-mail 2018.07.23. 19:49

SzSzildi

MIT ír ?!! a cégjegyzék... AZ VAN!

https://www.e-cegjegyzek.hu/

SzSzildi # e-mail 2018.07.23. 17:23

Álláskeresési járadékhoz kell. Több, mint 7 éve nem foglalkoztam ezzel a céggel és most mikor lekérték az OEP-től az adataimat, kidobta. Azt hittem már rég törölve van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.23. 17:14

Mit akarsz vele igazolni? (A cégadatok egyébként nyilvánosak.)

www.kbs-ugyved.hu

SzSzildi # e-mail 2018.07.23. 16:58

Igazolást kellene kérnem a cégbíróságtól, hogy törölték a céget. A cégközlönyben 2016.júniusában jelent meg a végzés, megnéztem a neten. Várható, hogy már lezárult és kaphatok igazolást?

nonolet # e-mail 2018.07.23. 15:40

Az már jogerős szerintem.

Nem inkább az a kérdés, hogy mikor zárul le, ér véget?

SzSzildi # e-mail 2018.07.23. 14:36

Üdvözlöm!
Szeretném megtudni,hogy egy cég iránt indított kényszertörlés mennyi idő alatt emelkedik jogerőre.
Köszönettel
Szildi

loretta71 # e-mail 2018.07.16. 16:42

Rendben, nagyon köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2018.07.16. 16:11

Kiszabhatnak, így továbbra is azt mondom, hogy jobb ötlet lenne a végelszámolás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

loretta71 # e-mail 2018.07.16. 13:20

Köszönöm a választ!
Ma vettük fel a cégbíróság levelét, törvényességi felügyeleti eljárásról végzés, amit amiatt indítottak, hogy nincs önkormányzati/karitatív szervezeti tagunk. Elég ijesztő levél, 100e-10m Ft bírságot emleget. Plusz fizessünk 100e Ft eljárási illetéket. Arra van esetleg tapasztalat, hogy ha nyilatkozunk, hogy próbáltunk ilyen tagot bevonni, de nem sikerült, akkor nem szabnak ki bírságot, csak elindítják a törlési eljárást? Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # e-mail 2018.07.16. 12:42

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint ilyenkor létezik mentesítés, de azért kényszertörlésre én nem alapoznék, különösen, mivel jelentősen egyszerűsödött most a végelszámolás menete.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

loretta71 # e-mail 2018.07.16. 10:10

Üdvözlöm Önöket!
Van egy szociális szövetkezetünk, amely nem rendelkezik önkormányzati tagsággal, és a cégbíróság most értesített bennünket arról, hogy helyre kell állítanunk a jogszerű működést. Mivel a szövetkezetnek egy ideje nincs bevétele, és már nem is szeretnénk működtetni, szeretnénk felszámolni. A könyvelő azt mondta, hogy a kényszertörlés olcsóbb, egyszerűbb megoldás. Tartozása nincs a szövetkezetnek, sem a nav, sem tagok felé, és vagyona, eszközei sincsenek. A kérdésem az, hogy ha tartozás nélkül szűnik meg a szövetkezet kényszertörléssel, akkor is igaz-e, hogy a vezető nem tölthet be vezető tisztséget máshol. Egy másik szervezet vezetője is, ezért fontos, hogy ő a kényszertörlés után is vezető lehessen más szervezetben. Köszönöm!

Dönciné # e-mail 2018.05.07. 12:25

Kedves Immaculata, köszönöm ez így pontos korrekt infó, megpróbálom a kültag felé eljuttatni írásban ajánlott levélben, ha továbbra sem lép semmit akkor részemről ennyi. Én a cégbíróságnak mindenképpen fogom írásban jelezni hogy milyen megállapodás született a hagyatéki tárgyaláson és megküldöm nekik a hagyatékátadó végzés másolatát.

nonolet # e-mail 2018.05.06. 21:18

Ez biztos... ?

Az örökösök nélkül szerintem nem működik ez sem.

Immaculata # e-mail 2018.05.06. 20:31

1. A kültagnak be kell jelentenie a Cégbíróságnak, hogy a társaságnak nincs vezető tisztségviselője, nem kívánja a Bt. működését helyreállítani, a Bt.-t jogutód nélkül meg kívánja szüntetni, kéri a T. Bíróságot, hogy a társaság részére felügyelőbiztost rendeljen ki és rendelje el a kényszertörlési eljárást.

Ezt így szó szerint, semmi se maradjon ki belőle.

Dönciné # e-mail 2018.05.06. 18:07

Kedves Hozzászóló! tanácsot kértem! NEM vagyok hülye, azért is próbálok előre gondolkodni és ha végigolvastad a posztot akkor pont az a lényege hogy a TÖRVÉNY szerint nekem milyen kötelezettségem van/lenne, sem többet DE kevesebbet sem akarok tenni az ügyben. Idáig én jártam el saját elgondolásom szerint a cégbíróság felé, a továbbiakban annyit fogok tenni hogy a jogerős hagyatéki végzés másolatát megküldöm nekik és tájékoztatom őket hogy egyik örökös sem veszi át a céget legjobb tudomásom szerint. A kültag a továbbiakban csinál amit akar, az ő problémája. Ha kijelöli a felszámolót a cégbíróság akkor majd neki tételesen átadom az iratanyagokat, mint az elhunyt férjem özvegye és részemről ennyi. A "haragszomrádra" csak annyit hogy minden elhunytnak joga van az emberi méltósághoz halála után is, normális ember tisztelettel vagy sehogyan nem beszél róluk. Ehhez nekem mint özvegyének is jogom van. A bt ügyében nem indulatból hanem hideg fejjel döntök és továbbra is vezetem a saját cégemet szintén hideg fejjel a magán indulatokat a munkában félretéve.

nonolet # e-mail 2018.05.06. 13:17

"A szomszéd kültag többszöri kérésem ellenére sem vette át tőlem a férjem cégének iratanyagait, mérleget beszámolót nem akar csináltatni sőt semmi sem azt mondta neki semmi dolga a céggel, holott a cégbíróság és a nav szerint is ő képviseli és jár el 6 hónapig. Kérdésem az lenne, mi az én kötelezettségem ebben a helyzetben?"

Ne foglalkozz ezzel... egyelőre.
Az iratokat egyelőre NE add ki kezedből!
Abból még sok gond támadhat... ha kiadod.

A szomszéd gondja, ha "nem vezeti a céget".
Ő fogja megütni bokáját.

HA MÉGIS észhez tér akkor viszont
a cég SZÉKHELYÉN vezesse a céget!!!
Onnan ne vigyen el semmit...

Azaz együtt KELL működnöd vele, ha teszik ez neked, ha nem.

Ne csinálj jogi butaságot holmi haragszom rád miatt!!!!
Mert, ha összevissza cselekszel indulatból
és nem a törvények szerint akkor

  • a szomszédnál is hülyébb vagy
  • sokba kerülhet a játék

Egy cég komoly dolog a jog szemében!
Ezért komolyan is kell venni az ügyeit.
Nem lehet hebehurgyáskodni.

Ügyvédet meg lehet, hogy jobbat kéne keresni,
ha kavarni akarsz, mert ez nincs igazán képben
a leírásod alapján.

Ha csak kivársz és megszűnés/kimaradás a cél, akkor persze mindegy.

Akkor kivárod

  • vagy a 6 hónapot és megy magától a dolog
  • vagy a hagyatéki után közlöd a meglévő taggal,

hogy
nem léptek be a bt.-te, számoljon el veletek.
(remélhetőleg nem veszteséges az a bt.)

nonolet # e-mail 2018.05.06. 13:03

Amíg nincs meg hagyatéki (és ezzel az örökös/örökösök) nem tudsz tenni semmit!

Mert addig nem hívható össze taggyűlés érvényesen, tehát döntés képtelen a cég.

Ha nem lesz hagyatéki, akkor halálnapja+6hónap után a cég megszűnik a törvény erejénél fogva, törli a Cégbíróság.

Akkor is ez lesz, ha a 6 hónapon belül meglesz a hagyatéki, de nem áll helyre a törvényes működés, azaz nem lesz új beltag.

Szóval: várni... várni... nem idegeskedni.
Ha 6 hónapig nem történik semmi, akkor a cég véget ér magától is.

- -

Elvben van lehetőség (asszem) ügygondnok kinevezését kérni is a jegyzőnél/közjegyzőnél.
Akkor, ha minden igaz lehet taggyűlést tartani és rendelkezni, mert az ügygondnok jár el a leendő örökös(ök) helyett.

Dönciné # e-mail 2018.05.06. 12:21

Tisztelt Fórumozók!
a következő kérdésben szeretnék segítséget, tájékoztatást kérni, mivel a helyi "céges" ügyvéddel nem megyek semmire: férjem tavaly december 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt, a saját Bt-jében ő volt a tulajdonos, beltag és ügyvezető. Tulajdonrésze 99% volt, a szomszédasszonyt bevette a fia helyett a cégbe 2015 decemberében 1% tulajdoni hányaddal kültagnak. Mivel a férjem elhunyt, írtam a cégbíróságnak és megküldtem csatoltan a halotti anyakönyvi kivonatot is. Az ügyvéd tanácsára az 1%al rendelkező kültag szomszéd idén januárban írt a cégbíróságnak hogy a törvényben meghatározott 3 hónapos felmondási idővel lemond a kültagsági jogviszonyáról. A cégbíróság mindkettőnknek válaszolt, gyakorlatilag ugyanazt hogy tudomásul veszik a haláleset tényét DE a kültag továbbra is kültag marad mivel a haláleset miatt nincs kinek felmondania, és ő köteles érdemben vinni a Bt-t június 4-ig, akkor telik le a 6 hónap mely alatt új beltag léphet be az elhunyt férjem helyett. Az örökösök közül senki sem fogja vállalni ebben megegyeztünk, a kültag szabadulni akar, az ügyvéd szerint kényszertörlésre/ felszámolásra fog kerülni a cég. Időközben kegyeletsértés miatt igen megromlott a viszonyom a szomszéddal, én tovább semmiben nem akarom őt segíteni csak amire a törvény kötelez. A szomszéd kültag többszöri kérésem ellenére sem vette át tőlem a férjem cégének iratanyagait, mérleget beszámolót nem akar csináltatni sőt semmi sem azt mondta neki semmi dolga a céggel, holott a cégbíróság és a nav szerint is ő képviseli és jár el 6 hónapig. Kérdésem az lenne, mi az én kötelezettségem ebben a helyzetben? keressek egy ügyvédet és adjam át a bt iratait azzal hogy hivatalosan tukmálja rá a kültagra? A jogerős hagyatéki végzéssel én értesítsem a cégbíróságot hogy senki nem viszi tovább a bt-t? az ügyvéd szerint ez a kültag kötelessége lenne, pénzbírság terhe mellett. Kérem segítsenek, kinek mi lenne a teendője ebben az esetben?

ObudaFan # e-mail 2018.03.07. 14:46

Briana

A kényszertörlési eljárás során a cég képviselője a kényszertörlési eljárás alatt a hitelezői érdekek figyelembevételével járhat el, a kényszertörlés kezdő időpontjától a cég vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot általában nem tehet.
Véleményem szerint ebből adódóan nem lehetséges a kifizetés, hanem ha van a cégnek vagyona, de tartozása is, akkor ezt be kell jelenteni a cégbíróságnak és felszámolássá fordul az ügy.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Briana # e-mail 2018.03.06. 21:46

Szep estet !

Segitseget szeretnek kerni, hogyha kenyszertorlesi eljaras van folyamatban a cegunkkel szemben, akkor ki tudok fizetni tartozast? Es ha igen, hogyan?
Koszonom a valaszt elore is !

Hilda73 # e-mail 2018.02.16. 21:40

Szép napot! 3 éve a volt párom alapított egy Kft-t. Kérte hogy a cég az én nevemen fusson, mert közalkalmazott vagyok és így vannak adókedvezmények. Időközben kiderült, hogy a cég kb 2 éve nem is működik már, se bevétele, se kiadása, viszont az exem a könyvelővel sem tartotta a kapcsolatot, így bevallások sem lettek elküldve. Elindította a cégbíróság a kényszertörlési eljárást. Tartozása a cégnek nincs. Időközben jogerős lett a kényszertörlés. Kaptam egy levelet a múlt héten a cégbíróságtól, hogy 30 napon belül gondoskodni kell iratainak törvény szerinti elhelyezéséről és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kötelezettségekről és azt igazoljam feléjük.
Ez a gyakorlatban mit jelent? Nagyon szorít a határidő és a céges papírokat a könyvelőtől még csak most kértem h adja fel postán, mert az exem nem segít semmit és úgy kellett nyomoznom még a könyvelő elérhetőségéért.....ezzel értékes 8 napom ment el a 30-ból:(
Előre is köszönöm a választ!