Kft. ügyvezetőjének lemondása


ObudaFan # 2014.09.22. 20:45

Önmagában az ügyvezető lemondása nem jelenti semminek az elismerését.
Természetesen a tagok megegyezhetnek abban, hogy a társaság egyszemélyes kft-vé alakul. Az más kérdés, hogy ez mire lesz megoldás. Az az igazság, hogy amit írsz háttértulajdonosról és nem fizetésről, az meglehetősen aggasztó, ötletelés helyett alighanem itt lenne az ideje személyesen felkeresni egy ügyvédet és részletes tényállást elé tárni.

tobigabcsi # 2014.09.22. 08:33

Köszönöm szépen a választ! Itt az a baj, hogy háttértulajdonos van és ő irányít mindent. A két tag 1-1 millió Ft-tal van a kft-be. Olyat is hallottunk, ha lemond az ügyvezetői tisztségéről akkor azt úgy tekinti az adós, hogy bevallotta az ügyvezető, hogy az ő hibájából nem lett fizetve a járulék és egyéb dolgok. Lehetséges ez? Olyan megoldás nem lehetséges, hogy egyszemélyes kft-vé alakul át a vállalkozás?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.20. 07:00

Az ügyvezetői tisztségéről lemondhat. Akkor nem lesz tag, ha valakire átruházza az üzletrészét, aki azt el is fogadja. És kérdés, hogy okos döntés lenne-e ez az átruházás, bár ha pont 50%-a volt, akkor elvileg a Csődtörvény 63/A. § nem alkalmazható. Mindenesetre egy ilyen helyzetben lévő ügyvezetőnek, mielőtt bármit lép, célszerű lenne ügyvédhez ellátogatnia.

tobigabcsi # 2014.09.19. 10:36

A segítségüket szeretném kérni. Van egy kft., aminek kb. 30 millió Ft adótartozása van és a kérdésem az lenne, hogy az ügyvezető aki egyben tag is a vállalkozásban 50%-ban lemondhat-e ügyvezetői nyilatkozattal és hogyan léphetne ki, mint tag?

A válaszukat előre is köszönöm!

syraky # 2014.08.09. 11:33

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.08.08. 14:27

A másik ügyvezetőnek.
Az egyébként már hatálytalan Gt-ben.

syraky # 2014.08.07. 12:13

Nagyon szépen köszönöm a választ, ObudaFan! Annyi kérdésem lenne még, hogy a lemondást a másik ügyvezetőnek kell odaadni, akinek a cégbíróság felé jelezni kell az ügyvezetők körében beállt változást, vagy ha van a cégnek ügyvédje, akkor neki érdemes/kell elküldeni a lemondást?

Megjegyzem, a másik ügyvezető már megkapta írásban, de át sem vette arra hivatkozva, hogy ennek nem ez a menete, taggyűlést kell összehívni hozzá.

Egyébként melyik törvényben lehet ennek utánanézni?

Még egyszer, előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2014.08.07. 09:59

Nem kell összehívni a taggyűlést. Majd aki úgy gondolja, hogy 60 napig legyen még ügyvezető az ügyvezető, az összehívja és ezt megszavaztatja.

syraky # 2014.08.06. 11:21

Abban az esetben, ha egy kft. 2 ügyvezetője közül az egyik lemond, elegendő-e az, ha tájékoztatja erről a másik ügyvezetőt és a tagokat, vagy feltétlenül össze kell hívni a taggyűlést, és ott döntenek arról, hogy az ügyvezető lemondását elfogadják-e?

Tekintettel arra, hogy csak az egyik ügyvezető mond le, szükség van-e a 60 napos lemondási időre?

Nagy segítség lenne, ha magáról a lemondási folyamatról kapnék egy kis útmutatást? Kinek, mikor, mit kell tennie ahhoz, hogy ez a lehető leggyorsabban le tudjon zajlani.

A választ előre is köszönöm!