Bt tovább üzemelése beltag halála után


ObudaFan # 2014.09.22. 20:52

Azért arra sem ártana figyelni, hogy hat hónapon belül bejelentsétek az új beltagot - leginkább az örököst, vagy örökösöket - függetlenül attól, hogy hogy is áll a hagyatéki eljárás. Ha ugyanis a társaságból valamennyi beltag (vagy valamennyi kültag) kiválik, a társaság az utolsó beltag (vagy az utolsó kültag) kiválásától számított hathónapos jogvesztő határidő elteltével megszűnik, kivéve, ha a társaság e határidőn belül a társasági szerződése módosításával a betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működés törvényes feltételeit megteremti, és ezt a változást a cégbíróságnak bejelenti.

A cégbírósági gyakorlat megengedi, hogy a hagyatéki eljárás jogerős befejezése előtt megtörténjen az új tag bejelentése.

Megjegyzem, a legcélszerűbb az lenne, ha ezzel nem is várnátok meg a hat hónapot, ha a nagymamával meg lehet állapodni. (Ha meg nem, akkor úgyis annyi lesz a bt-nek.)

Dr.Attika # 2014.09.22. 18:03

Béla!

Azért ennél bővebb választ érdemel a kérdező.

Menet: Nagymamával megjelenni egy ügyvéd és megbízott biztonsági vállalkozás két alkalmazottja kíséretében.
Volt élettársat páros lábbal kirúgni. A könyvelőt berendelni, minden könyvelési anyaggal elszámoltatni.
Azonnali leltárt felvenni. Az ügyvéd tudni fogja a továbbiakat. Többek között azt, hogy a bankszámla feletti rendelkezést megváltoztatni a kültag nagymama javára.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.22. 13:15

A cég törvényes képviselője jelenleg a nagyanyád. Ennyi.

JohnMcClane # 2014.09.21. 11:53

Tisztelt Ugyvedurak!

Édesapám egy hónapja elhunyt es hátrahagyott egy 24 éve működő, nagy árforgalommal rendelkező Bt-t. A Bt-ben Édesapám beltag volt, míg Nagymamám jelenleg is kültag.

Sajnos Édesapám halála óta volt élettársa, aki a Bt-nel alkalmazott, (törvényellenesen, mindenféle meghatalmazás nélkül) továbbra is kereskedést folytat a Bt-nevében. Ezt megakadályozni nem tudom, mert nekem (sem Nagymamamnak - a kültagnak) nincs hozzáférésunk a Bt számlákhoz, irataihoz, stb.

Számos itt található fórum atolvasasabol tudom, hogy lehetőség van a Bt-ben végelszámolását indítani, vagy megvárni a 6 hónap után bekövetkező felszámolást (amennyiben addig nincs új beltag).

Ugyanakkor, én nem szeretnem Édesapám egész életének munkáját csak így "kitörölni". Egy ügyvéd azt tanácsolta, hogy lehet kérni a Cégbíróságtol, hogy kiküldjenek valakit, aki 3 hónapra (vagy a hagyatéki tárgyalás végéig) hivatalosan átveszi a cég vezetését.

Sajnos az ügyvédek akikkel beszéltem nem tudtak biztosan megmondani, hogy ennek mi a pontos menete, így ebben szeretnem szíves segítségüket kérni. Továbbá, nem értem azt sem, hogy ezt a "Cégbírósági Biztost" (a hivatalos megnevezést nem tudom) nekem kell előre kifizetni, vagy ő is be jelentkezik majd hagyatéki hitelezőnek a hagyatéki tárgyaláson?

Tisztelettel,