Kft végelszámoló vs. Egyéni vállalkozó


Lewi # 2015.05.27. 19:04

Üdv Sándor,

köszönöm a gyors választ!
Egy gondom van, laikusként nehezen tudom értelmezni.
A 2. kérdés melyik harmadára vonatkozik a "nem"?

1/ az a tulajdonos viszont, aki felszámoló is lesz egyben, kizárólag a megszüntető határozat kézhezvételét követően válthatja ki az EV igazolványt?
2/ Ezután kiváltható-e egyáltalán az EV,
3/ vagy x ideig eltiltásra is kerülhet a korábbi vezető tisztségviselő, mint felszámolás esetén?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.26. 14:48

2. Nem.
3. Nem tarthat a végelszámolás három évig. Legalábbis szabályosan. Amúgy csak rajtatok múlik, fél év alatt kényelmesen be lehet fejezni.

Lewi # 2015.05.26. 12:15

Üdv Sándor,

köszönöm a gyors választ!

  1. Ha jól értem, akkor a végelszámolás beadásától a jogerős megszüntetésig folytathatja a kft az addigi bevételszerző tevékenységét,
  2. az a tulajdonos viszont, aki felszámoló is lesz egyben, kizárólag a megszüntető határozat kézhezvételét követően válthatja ki az EV igazolványt? Ezután kiváltható-e egyáltalán az EV, vagy x ideig eltiltásra is kerülhet a korábbi vezető tisztségviselő, mint felszámolás esetén?
  3. Olvastam korábban, hogy a végelszámolás lefolytatása akár három év is lehet. Ez a gyakorlatban tényleg ennyire elhúzódik, vagy egy követelés- és tartozásmentes cég esetében van lehetőség egyszerűsített/gyorsított ügyintézésre is?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.26. 10:33

Igen; igen.

Lewi # 2015.05.26. 08:32

Üdv Fórumtársak!

Tanácsot szeretnék kérni, ha egy folyamatosan alaphangon működő, tartozásmentes Kft-t a tagok gazdaságossági okokból meg akarnak szüntetni, akkor:

1 egy esetleges végelszámolás esetén a kft a megszűnésig tovább működhet-e a korábbi bevételszerző tevékenység? Amennyiben nem, akkor:
2 ha az egyik tagot (jelenleg ügyvezető) nevezik ki végelszámolónak (vagy díjazás ellenében, vagy térítésmentesen), akkor ő ezzel egyidőben kiválthatja-e az egyéni vállalkozói igazolványt, és folytathat-e EV-ként bevételszerző tevékenységet, vagy a kettő kizárja egymást?

Előre is köszönöm a válaszokat!