új vállalkozás nyitása


Immaculata # 2015.12.05. 19:40

A szövetkezet nem természetes személy tagjainak száma nem haladhatja meg a taglétszám húsz százalékát;
Lehet a polgármester tag is és elnök is.

Munkaugy # 2015.12.03. 19:01

Szociális Szövetkezet alapítását tervezzük. Az egyik tagja az önkormányzat lenne, melyet polgármester képviselne. A polgármester lehet magánemberként is tag? Amennyiben megválasztják lehet az igazgatóság elnöke?

Köszönöm mielőbbi válaszát!

Ü.:
M

runningman # 2015.12.01. 01:07

2,3,4 - ezeken mind-mind lehet vitatkozni ha úgy alakul.

2. Pl az egyesület/alapítvány megalakult, meghirdeti a nemes célt, majd annak biztosítására tagdíjat szed amiért ad valamit a tagoknak, bevételét kiegészíti gazdasági tevékenységgel amit a cél elérésére fordít, a cél elérésében segítenek neki külső (akár céges) közreműködők, stb, stb. Gondolom te is ismersz évtized(ek) óta prosperáló egyesületet/alapítványt amiből az alapító (cég)hálóján keresztül merít és ő maga lendületesen gyarapszik. Mert én igen, nem egyet s nem kettőt.

4. Ezt nehéz megfogni. Sok idő és energia, annyi kapacitás a világon nincs...

Rexor # 2015.11.20. 08:30

Runnigman:

1. Egyesület alapításához 1ember nem elég (minimum 10 fő kell hozzá),
2.Másrészt elsődlegesen gazdasági tevékenység folytatásához nem alapítható.
3. Alapítvány szintén non profit célra alapítható
4. Ha a Bt kültagja végzi az effektív tevékenységet nem fogja tudni korlátozni a sajéát felelősségét.

runningman # 2015.11.19. 19:36

Rexor: De 100%-ig komolyan gondolom, mert az első vállalkozásom egyéni volt, korlátlan felelősséggel. Jó adag szerencse, isteni gondviselés is kellett hozzá, hogy ki tudjam belőle verekedni magam.

ÓbudaFan: ezt tudom, de sokan meghirdetik a nemes célt amire az egyesület alakul, utána meg gazdálkodnak ami belefér. Max felszámolja őket az ügyészség. Egyszer talán.

ObudaFan # 2015.11.16. 12:54

vagy ha a tevékenység akár pici kompromisszummal belefér nem is gazdasági társaság lesz, hanem alapítvány, egyesület

Alapítvány, egyesület elsődlegesen gazdasági célra nem hozható létre.

Rexor # 2015.11.16. 12:40

A KATA nem vállalkozási, hanem adózási forma, főleg akkor ajánlott, ha valaki alacsony költséggel végez vállalkozási tevékenységet. Esetedben nem valószinű, hogy ez a legjobb megoldás. Maga a tevékenységed sem igazán tiszta: megveszed a terméket, de a gyárból hova kerül? Ki tárolja majd ezeket? Ki szállítja ki az ügyfeleknek/viszonteladóknak?

Runnigman: "Talán érdemes megfontolni azt is, hogy a kezdő vállalkozó korlátozza a saját felelősségét. Azaz nem egyéni vállalkozó lesz, hanem mondjuk kft, vagy ha a tevékenység akár pici kompromisszummal belefér nem is gazdasági társaság lesz, hanem alapítvány, egyesület. Vagy egy bt kültagja, ahol a beltag vagyontalan.": remélem ezt te sem gondoltad komolyan? :)

runningman # 2015.11.16. 11:51

Talán érdemes megfontolni azt is, hogy a kezdő vállalkozó korlátozza a saját felelősségét. Azaz nem egyéni vállalkozó lesz, hanem mondjuk kft, vagy ha a tevékenység akár pici kompromisszummal belefér nem is gazdasági társaság lesz, hanem alapítvány, egyesület. Vagy egy bt kültagja, ahol a beltag vagyontalan.

Nagyon be lehet szorulni egy védekező pozícióba, ha az ember egyéni vállalkozó, korlátlan felelősséggel. Bár az a tendencia, hogy minden céges tartozásért minden céghez kötődő személyt felelőssé tegyenek, azért mégis más egy sokmillíós apeh tartozással magánemberként szemezni, mint egy kft egyik cégvezetőjeként szemlélni a folyamatokat.

frenkdav # 2015.10.16. 13:46

Tisztelt Szakértő(k)!

Segítséget szeretnék kérni új vállalkozás indításában.
Először is leírom, hogy milyen vállalkozást szeretnék indítani.

Településünkön fűszerfeldolgozó üzem működik és tőlük szeretnék vásárolni fűszereket és ezeket szeretném továbbadni boltoknak, éttermeknek. (Ez a feldolgozó üzem számlaképes, bevizsgált, teljesen legális, aromazárt csomagolások stb..) Kezdetnek elég lenne egy kisadózó (KATA) vagy más formát kell választanom, illetve milyen engedélyek kellenek stb?
Weboldalt is szeretnék ennek a vállalkozásnak ahol a leendő viszonteladók megtudják nézni az éppen aktuális árlistát és telefonon vagy e-mailben meg is tudják rendelni. (Nem webshopot szeretnék, mert ahhoz ha jól tudom bolt is kell, hisz élelmiszer értékesítéséhez nem elég egy webshop.) Van valami jogi akadálya ennek a weboldalnak?

Leírom röviden még egyszer, hogy mit is szeretnék.
Egy gyártól venni terméket számlára, eladni boltoknak, éttermeknek számlával mindent hivatalosan.
Milyen engedélyek szükségesek ehhez és KATÁsként lehet-e működtetni vagy milyen vállalkozási formát kell választanom?

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdv,
F.Dávid

huntah # 2015.10.05. 19:23

"pl egy jason voorhees hokimaszk ami teljesen megegyezik a filmben látottal, de nincs rajta péntek 13 logó, se az, hogy jason voorhees"

Ez olyan, mint a PUMA cipő, ami kinézetre teljesen megegyezik a PUMA cipővel, de a PUMA felirat helyett PLIMA felirat van rajta.
Úgy hívják ezt, hogy hamisítás. Virágzik az iparág, de nagyot lehet bukni vele.

Dr.Attika # 2015.10.05. 18:49

Jason Voorhees egy kitalált karakter a Péntek 13 (Friday the 13) című horror filmekből. Jason hasonló jelentőségű horrorfigura, mint Freddy Krueger.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 11:42

Nem tudom, mi az.
De amihez fűződnek merchandising jogok, annak az előállításához és a forgalmazásához kell a jogosult hozzájárulása.

magicsparks # 2015.09.30. 11:34

és ha a termékek utángyártottak?

pl egy jason voorhees hokimaszk ami teljesen megegyezik a filmben látottal, de nincs rajta péntek 13 logó, se az, hogy jason voorhees

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 05:14

nem tudom kell-e fizetni bármi jogdíjat,
Naná! De ez a második kérdés. Az első az, kell-e engedély a merchasing-jogok jogosultjától. Kell bizony!

magicsparks # 2015.09.30. 02:00

sziasztok!

egyéni vállalkozásba szeretnék fogni, és ebben szeretném segítségeteket kérni, hol is kezdjem, merre induljak el.

a következő szolgáltatás nyújtásával foglalkoznék:

elő lehetne fizetni egy havi rendszerességgel kiküldött dobozra, amely filmekkel, sorozatokkal kapcsolatos játékokat, relikviákat tartalmazna.

igazából fogalmam sincs hol kezdjem a jogi részét. nem tudom kell-e fizetni bármi jogdíjat, ha egy adott sorozat termékeit rakom a dobozba, valamint, hogy milyen járulékokat vagyok köteles az államnak fizetni.

valaki útba tudna igazítani merre / kinél érdeklődjek?

előre is köszönöm a válaszokat