Kényszertötlés alatt munkáltatóit ki ad ki?


iboly4 # 2016.10.21. 12:56

2013-ig rendben volt minden. Járulékot, adót is fizettek utánam (mivel ezeket az ügyeket én intéztem, így ez biztos) , amikor kellett - 2011 -ben a szülés után már nem kellett nyilván, aztóta sem. 2014-ig volt könyvelő is, 2015 végén mondott fel, ezt le is jelentette mindenkifelé. 2014-ben még adminisztrációs szempontból minden rendben volt a céggel.
2013-ban még bőven fizetett adót, 2014-ben adóelőleget is, aztán azt vissza is utalták 2015-bem (na, ennyi pénz van a cégben ) . A kényszertörlés oka konkrétan, hogy nem működött törvényesen a cég, ügyvezető hiányában.

Rexor # 2016.10.21. 07:37

Szerintem nincs, de azért itt más problémák is lehetnek, pl. hogy fizettek e utánad adókat/járulékokat, valaki könyvelte e a céget, fizetett e adót a társaság, stb.

iboly4 # 2016.10.20. 18:23

Az fel sem merül, hogy ő vajon miért nem szavazott meg senki mást? Hiszen semmilyen tevékenység nem volt a cégben, akkor már 17 hónapja. Vagy miért nem egyezett bele a felszámolásba? A mai napig nem engedett a céges papírok közelébe - vagyis megtagadta az iratbetekintést -, holott erre már a cégbíróság is kötelezte. Elvitte a telephelyről és azóta is örzi.

Ha elfogadom a mérleget és megszavazom ismét ügyvezetőnek, akkor gyakorlatilag elfogadtam volna, amit csinált. Ügyvéd tanácsolta, hogy ezt semmiképpen ne tegyem, ez nem volt már járható út.(itt már előkerült a büntető felelősség kérdése is, de ennek a leírása messze menne már). Jegyzőkönyvek készültek, tételesen minden taggyűlésen, hogy miket kifogásolok, mire kérek magyarázatot, milyen papírokat, szerződéseket szeretnék látni. Nulla eredménnyel.

Mindegy, ettől sajnos a mostani problémám nem oldódik meg.
Szóval ha végre kijelölik a felszámolót, akkor tőle majd tudok kérni munkáltatóit? Ez az egyetlen út?

Rexor # 2016.10.20. 17:21

Nem tudom, hogy mi miatt történt ez, de szerintem nem szerencsés, hogy nem szavaztad meg a férjed ügyvezetőnek, mert így közös erővel létrehoztatok egy jogszabályellenes állapotot. De ez a múlt. Jelenleg számodra az lenne a megoldás, ha minél hamarabb lenne törvényes képviselője a cégnek, de ha van már jogi képviselőd ebben biztos tud neked segíteni.

Rexor # 2016.10.20. 17:21

Nem tudom, hogy mi miatt történt ez, de szerintem nem szerencsés, hogy nem szavaztad meg a férjed ügyvezetőnek, mert így közös erővel létrehoztatok egy jogszabályellenes állapotot. De ez a múlt. Jelenleg számodra az lenne a megoldás, ha minél hamarabb lenne törvényes képviselője a cégnek, de ha van már jogi képviselőd ebben biztos tud neked segíteni.

iboly4 # 2016.10.20. 15:56

Kedves Rexor,

több ügyvéddel is beszéltem, senki nem tudott mást mondani/javasolni/tenni. Én pedig nem értek hozzá ezen a szinten, ezért konzultáltam több céges jogásszal, nem kevés pénzért.

Azonban a másik fél hozzáállása az egész helyzethez a nincs egyezség volt és maradt a mai napig, minden közös ügyben (cég,ház, vagyon, válás, gyerekek) :( Nyereséges cé
  • elvileg, valóban az, papíron, de valójában már csak volt, felhalmozott eredménytartalékkal, pénzzel és részvénycsomagokkal. Mára üres és nem nálam van a vagyon.
Szóval késő bánat, de érdkelnének az öngólok.
Rexor # 2016.10.20. 15:39

Az a baj, hogy magadnak lőttél több öngólt is, ráadásul a kényszertörlés egy nyereséges cég esetében megint nem túl jó döntés, de ezzel már sok mindent nem lehet tenni. A lényeg, hogy amíg nincs felszámolója a cégnek addig szerintem nem lehet továbblépni ebből a helyzetből.

iboly4 # 2016.10.20. 10:47

2009-től dolgoztam a cégben, 2011-ben szültem, tgyás-ra, majd gyedre mentem. 2014 tavasztól - akkor gyes, később gyet mellett- más helyen kezdtem dolgozni. De be vagyok még jelentve.

(Háttér, válasz a mit tettem én kérdésre, férjjel közös cég, ő volt az ügyvezető, én sima alkalmazott. Válás beadása, 2013-ban. Akkor még megválasztottam 1 évre ügyvezetőnek, de társasági szerződést módosítottunk, korlátozásokat tettünk bele az ügyvezető felé, amiket elfogadott - ügyvéd jelen volt a részéről, jegyzőkönyv készült- , de 2014-ben olyanok derültek ki, hogy a mérleget sem fogadtam már el és nem választottam meg újra ügyvezetőnek sem, de itt már javasoltam a cég felszámolását is, hiszen a cég 2013 óta semmilyen tevékenységet nem végzett, csak veszetséget termelt (nyilván, a válás beadása után alapított egy saját céget és ott folytatta a tevékenységet, immár nélkülem) . Előtte a cég meglehetősen nyereséges volt, nagy vagyonnal. Javasoltam mást ügyvezetőnek - nem magamat- , nem fogadta el. 50-50%, egyikünk sem tud a másik nélkül lépni. Cégbíróságra jeleztem, hogy nincs ügyvezető, tavaly felszólítottak, hogy válasszunk új ügyvezetőt. Taggyűlés, akiket én javasoltam - nem magamat- , egyiket sem fogadta el, ő továbbra is magát javasolta. Javasoltam ismét, akkor számoljuk fel a céget, javasoltam neki független felszámolót, de nem is méltatott válaszra. Idén nyáron jött a végzés a kényszertörlésről. Nincs csődeljárás a cég ellen, se tartozása a cégnek, sőt... Nem magamtól találtam ki ezeket, a válás beadása után már mindig ügyvéddel mentem a taggyűlésre, ügyvéd írta a cégbíróságnak a kérvényeket, beadványokat. Legutoljára azt kértük, hogy ne a volt ügyvezetőt jelölje ki a cégbíróság felszámolónak. A másik közös cégnél ugyanez van pepitában :( )

Továbbra is az a kérdés, hogy ahhoz, hogy egy fizetési kategóriával feljebb kerüljek, hogy tudnám leigazolni a KLIK-nek is elfogadtahó módon a kérdéses pár évet.

A nyugdíjintézet igazolásán szerepel a 2009-es év, majd a 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 év is, csak az a 2 év nem, amikor ténylegesen dolgoztam is, mert nem voltam gyesen/gyeden, gyeten. Javítják, de 1 év a határidő. NAV, OEP nyilvántartásban látszik, senki nem jelentett ki (lévén én intéztem az adminisztrációt így ez biztos) , egyszerű hiba . Viszont így egy kategóriával lejjebb kerülnék, ezért kértek munkáltatói igazolást, mert a KLIK szerint csak azzal tudom igazolni a munkaviszonyt, számukra is elfogadható módon.

Mellesleg a NAV-nál még mindig be vagyok jelentve ehhez a céghez, 8 órában a nyilvántartás szerint(augusztusi adat) , nincs aki kijelenthetne, viszont 2011 óta hol tgyás, gyed, gyes, gyeten vagyok (4 gyerek, legkisebb 5 éves jelenleg). De ott látszik a 2014 óta a 4 órás munkaviszonyom is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.20. 07:48

A kényszertörlés sokkal később indult.
Számomra ezért sokkal érdekesebb, hogy mit és hogyan dolgozott iboly4 éveken át egy olyan cégben, amelynek nincs ügyvezetője. Továbbá mit tett tagként a törvényes működés helyreállítása érdekében.

Rexor # 2016.10.20. 07:39

Mondjuk érdekes, hogy több mint 2 év után sincs felszámoló... A cégbíróságnak lehetne ezt jelezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.20. 05:17

Ott meg is oldják. De ez az eset nem az az eset.

iboly4 # 2016.10.20. 04:10

Akkor hogy lehetne igazolni azt, hogy bejelentett munkaviszonyom volt - illetve van is még, hiszen ki sem jelentett senki, ez látszik is a NAVnál is pl - olyan módon, amit a KLIK is elfogad? Nagyon nem mindegy a besorolásnál :(

Vagy egyszerűem felejtsem el és törödjek bele?

Azért kell lennie vmi megoldásnak, hiszen ha megszűnik egy cég, meghal a volt ügyvezető és kiderül, hogy nem jó a nyugdíj számolása - nekem ez a lap nagyon nem jó - ott is meg kell oldani, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.19. 20:06

Senki.

iboly4 # 2016.10.19. 17:26

Adott egy közös cég (50% tulajdonjog az enyém) , ami kényszertölés alatt áll, cégbíróság majd vmikor kijelöli a felszámolót.

Az ügyvezető megbízása 2014 májusában lejárt, azóta nincs ügyvezetője a cégnek.

Egyedül én voltam alkalmazott 2009-től, ki nem jelentett senki, a NAV és az OEP nyilvántartása szerint sem.

Most vállalnék egy közalkalmazotti munkaviszonyt, amihez igazolás kellene. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy kizárólag a Országos Egészségbiztosítási Pénztár Nyugdíj Biztosítási osztály igazolását fogadják el, amit ki is kértem azonban erősen hiányos sajnos. Megfelebbeztem, de azt mondták, 1 évük van javítani :( Így a besorolásom sokkal rosszabb, mint lehetne. Ma beszéltem egy kedves, hozzáértő hölggyel a munkaügyön - 2 hónapja nincs szerződésem- aki azt mondta, hozzak munkáltatói igazolást , amivel bizonyítani tudom, hogy mikor voltam bejelentve a adott céghez. (igazából a 2011 előtti időszak a fontos, amikor ténylegesen ott dolgoztam. Utána GYED-en voltam, majd 2014 óta már egy másik cégnél állok alkalmazásban)

Szóval a kérdés, hogy ebben az esetben ki tud kiállítani nekem munkáltatói igazolást, hogy mikortól dolgoztam ott? Ügyvezető nincs felszámoló nincs.

Előre is köszönöm a segítséget.