KFTvel büfétermék szakirányú képesítés nélkül


Dellen # 2017.04.10. 13:37

Kedves Drhalasz!

Kft alapításnál elég az 5610-es TEÁOR számmal létrehozni a kft-t? Akkor sem kell képesítés, ha így csinálom?

Azért vagyok bizonytalan, mert a

TEÁOR 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás -
ennyit mond ki és nincs utalás arra, hogy büféterméket szeretnék készíteni és értékesíteni. Ugye csak a büfétermék nem kötött szakirányú képesítéshez.

Egyéni vállalkozóként a 561006-os szakmakód, ami:
Falatozó (büfé), hidegkonyhás büfé szolgáltatás -
kimondja, hogy büfé és nem kell szakirányú képesítés.

De Kft-t szeretnék. És attól tartok, hogy az 5610-es TEÁOR szám mivel nem mondja ki, hogy büfétermék, ezért képesítést fognak kérni.

Előre is köszönöm a segítséget.

drhalasz # 2017.04.07. 12:53

Jól gondolod, a gofri lángos és palacsinta félék kategóriájába tartozik. Mi a gondod?

Dellen # 2017.03.31. 12:54

Sziasztok!

Egy gofrizót szeretnék nyitn. A gofrikat helyben sütném (a sütéshez tejport és tojásport használnék) és büfétermékként csak egy ablakon kiadnám. Leülésre nem lenne lehetőség.
Utána jártam és egyéni vállalkozóként, ha az 561006-os szakmakódot használom, ami:
Falatozó (büfé), hidegkonyhás büfé szolgáltatás, akkor nem kell szakirányú képesítés hozzá.

A kérdésem az lenne, hogy ha inkább KFT-vel szeretném ezt csinálni a kedvezőbb adózás miatt, akkor ott milyen TEÁOR kódot kell használnom, hogy ne legyen szükségem szakirányú képesítésre?

Eddig azt találtam, hogy az 561006 ÖTVJ szám első négy számjegye a TEÁOR, ami 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás. De aggódom, hogy ha ennyivel hozom létre a KFT-t, akkor kérnek végzettséget is. Erre mi a megoldás? Hogy tudok úgy KFT regisztálni és üzemeltetni, hogy ne kelljen szakirányú képesítés?

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
Gergő

Egyébként azért gondolom, hogy nem kell szakirányú képesítés, mert annak már sikerült utána járnaom, hogy a büfé megoldható vendéglétós képesítés nélkül, mert Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet alapján: Meleg és hideg ételek, italok készítése (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek elkészítése)* valamint Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek forgalmazása)* azt mondja, hogy a büfétermékek kivételt képeznek. A („külön jogszabályban meghatározott büfétermékek”): A definíciót a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet tartalmazza:
28. § b) pont:
„b) büfétermékek: a forgalmazás helyén előállított
ba) grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,
bb) lángos-, palacsintafélék,
bc) meleg és hideg szendvicsfélék, valamint
az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok;”
A gofri kifejezést, egyik jogszabály sem tartalmazza, de úgy vélem, hogy az a „lángos-, palacsintafélék” kategóriába tartozhat, így tehát ennek készítéséhez, forgalmazásához a fenti rendelet alapján nem kell képzettség.