Cég átadása


ObudaFan # 2017.04.29. 09:47

Kockázatos dolog ez.

Amennyiben az adósnak - a bíróság által jóváhagyott közbenső mérleg (egyszerűsített eljárás esetén pedig a bíróság által jóváhagyott vagyonfelosztási javaslat szerint - a jegyzett tőkéjének 50%-át meghaladó mértékű tartozása van, a hitelező vagy az adós képviseletében a felszámoló kereseti kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással rendelkező volt tag (részvényes) korlátlanul felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha bizonyítja, hogy a részesedés átruházásának időpontjában az adós még fizetőképes volt, a tartozás felhalmozódása csak ezt követően következett be, vagy az adós ugyan fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben volt vagy nem volt fizetőképes, de a tag (részvényes) az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el. A felszámoló az ilyen jogügyletre vonatkozó információkról köteles a hitelezői választmányt, a hitelezői képviselőt vagy a hozzá forduló hitelezőket tájékoztatni. A keresetet legkésőbb a felszámolási eljárás jogerős lezárásáról hozott határozat Cégközlönyben való közzétételét követő 90 napos jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani.

kovii8 # 2017.04.28. 07:56

Kedves Fórumozók!

Adott egy több éves, tartozás nélküli áfakörön kívüli kft. Minden évben nyereséges volt, csupán annyi gond volt vele, hogy alkalomadtán 1-2 hónap késéssel fizettem be társasági vagy iparűzési adót. Jelenleg semmilyen tartozása nincs a cégnek.
Mivel az áfakörön kívül vagyok és bevétel is csupán évi 1,5 M körül alakult így ez a vállalkozási forma számomra nem előnyös. Jött egy lehetőség, hogy átvennék tőlem a céget. Kiderült azonban, hogy akivel beszéltem eddig a cég átadásról ő nem magának, hanem egy ismerősének a nevére íratná a céget, magyarul egy strómanra. Ez gyanút ébresztettem bennem. A kérdésem az lenne, hogy mire figyeljek, hogy később ne legyen problémám. Már készült beszámoló és mérleg, amin látszik a cég pénzügyi helyzete, jelenleg 5,5 M Ft van a cég pénztárában, 0 Ft adóssággal. Köszönöm a segítségeket és azt is ha esetleg valaki szakembert ajánl, akivel tudok konzultálni telefonon vagy Skype-on.