Tulajdonrész ajándék elfogadási kötelezetsége


ObudaFan # 2017.05.17. 12:45

az új PTK bevezetése után, mert pont az írták le, hogy szavazategyenlőség esetén a két tulajdonosú Kft esetén a tag kizárásának eltörlése miatt

Ez sem stimmel. Nem az új Ptk. vezette be, hogy kéttagú kft-ből nincs kizárás, ez így van már 20 éve.

Mailmedve # 2017.05.17. 03:35

Pedig szerintem nem változnak, egyedül az együttműködési kényszer szűnik meg az addigi tulajdonos társsal, ez viszont nem érinti a tulajdonában álló céggel szembeni jogviszonyának minőségét.

nonolet # 2017.05.16. 22:22

"Az indoklás abból indul ki, hogy az ajándékozás "klaszikus" esetétől eltérően ebben az esetben a megajándékoznak nem változnak a jogai és kötelezettségei az ajándék üzletrésztől."

Ez meg így logikai baki...

Már hogyne változnának?!

Hisz,
épp az lenne az ajándékozás
FŐ célja IS, hogy változzon.

Mailmedve # 2017.05.16. 17:16

Vélelmezem, hogy ítélet volt (isten biz olvasatam), az új PTK bevezetése után, mert pont az írták le, hogy szavazategyenlőség esetén a két tulajdonosú Kft esetén a tag kizárásának eltörlése miatt ez az egyetlen kivezető út a patthelyzetből.

Az indoklás abból indul ki, hogy az ajándékozás "klaszikus" esetétől eltérően ebben az esetben a megajándékoznak nem változnak a jogai és kötelezettségei az ajándék üzletrésztől.

Viszont ha ketten nem képesek megállapodni akkor nincs semmilyen jogi megoldás a törvényes működés helyreállítására.

Ahhoz túl ostoba vagyok, hogy ilyet kitaláljak, biztos, hogy azt valahol olvastam, csak akkor pusztán az eset különlegessége hívta fel rá a figyelmemet, sajnos a google nem segít újra megtalálni.

Nem férek hozzá jól kereshető döntvénytárhoz, kommentárhoz, ezért gondoltam, hogy segítséget kérek ...

ObudaFan # 2017.05.16. 05:54

A régi Ptk. szerint is az ajándékozás egy szerződés volt. A szerződés pedig a két fél egybehangzó jognyilatkozata útján jön létre.

nonolet # 2017.05.15. 22:50

Szerintem,

semmit nem vagyok köteles
elfogadni ajándékba valakitől,
és ugyanígy más sem köteles erre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.15. 18:29

Biztos vagyok, hogy nincs ilyen döntvény. Sőt, ilyen jogerős ítélet sincs.

Mailmedve # 2017.05.15. 18:22

Tisztelt Szakértők!

Kéttagú (50-50%) Kft. egyik tagja elszabotálja a végelszámolást, nem hajlandó semmilyen papírt aláírni, teljes passzivitást tanúsít.

Az új PTK szerint ilyen esetben sem zárható ki az együttműködésre képtelen tag, viszont régebben olvastam egy ha jól emlékszem Kuriai ítéletet vagy kommentár, hogy ebben az esetben az egyik tag ingyenesen elajándékozhatja a másiknak a tulajdonrészét, amit az a másik tag köteles elfogadni.

Itt a hangsúly a kötelesen van, mert az indoklásban az szerepelt, hogy gyakorlatilag ez az ajándékozás az egyetlen lehetőség a cég működőképességének helyreállítása érdekében, hisz így a megajándékozott immáron együttműködési kényszer nélkül, köteles helyreállítani a törvényes működés feltételeit (ügyvezető, végelszámoló kijelölése, stb.).

Tudna valaki segíteni, hogy hol keressem ezt a joganyagot?

Köszönöm a segítséget.