Egyesület - Szavazás levélben


ObudaFan # 2017.07.19. 12:14

Szabályozni kell.

Ptk. 3:20. § [Határozathozatal ülés tartása nélkül]

(1) Ha a létesítő okirat a határozathozatalt ülés tartása nélkül is lehetővé teszi, az ilyen határozathozatalt az ügyvezetés a határozat tervezetének a tagok vagy alapítók részére történő megküldésével kezdeményezi. A tagok vagy alapítók számára a tervezet kézhezvételétől számított legalább nyolcnapos határidőt kell biztosítani arra, hogy szavazatukat megküldjék az ügyvezetés részére.

(2) Az ülés tartása nélküli döntéshozatal során e törvénynek a határozatképességre és szavazásra vonatkozó rendelkezéseit azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a határozathozatali eljárás akkor eredményes, ha legalább annyi szavazatot megküldenek az ügyvezetés részére, amennyi szavazati jogot képviselő tag vagy alapító jelenléte a határozatképességéhez szükséges lenne ülés tartása esetén.

(3) Ha bármely tag vagy alapító az ülés megtartását kívánja, a legfőbb szerv ülését az ügyvezetésnek össze kell hívnia.

(4) A szavazásra megszabott határidő utolsó napját követő három napon belül - ha valamennyi tag vagy alapító szavazata ezt megelőzően érkezik meg, akkor az utolsó szavazat beérkezésének napjától számított három napon belül - az ügyvezetés megállapítja a szavazás eredményét, és azt további három napon belül közli a tagokkal vagy az alapítókkal. A határozathozatal napja a szavazási határidő utolsó napja, ha valamennyi szavazat korábban beérkezik, akkor az utolsó szavazat beérkezésének napja.

Herakles # 2017.07.18. 18:45

Értem.
Ha a helyi szabályzat nem tér ki rá, akkor az egyesületi törvényben nincs ez megemlítve?

ObudaFan # 2017.07.18. 13:34

Az Alapszabály lehetővé teheti. Tehát meg kell nézni az alapszabályotokat.

Herakles # 2017.07.18. 10:27

Egy civil egyesületnél (vadásztársaság) a törvény szerint lehet szavazni egy tagnak levélben?
Tehát tagfelvétel lenne a szavazás tárgya de egy tag akadályoztatása miatt nem tud személyesen jelen lenni. Elküldheti a szavazatát levélben?
Ha igen, hol található ennek a törvényi paragrafusa?

Köszönöm!