BT-ből való kilépés Hogyan?


ObudaFan # 2009.01.14. 12:59

A postaköltségen kívül más terhed nincs. Egy ügyvéd nyilván tud segíteni abban, hogy a felmondásod jogszerű legyen, és ha a cég nem intézkedig, a törvényességi flügyeleti eljárásban is. A felmondást a másik tagnak kell címezni, mert ez egy szerződés felmondása.

paprika39 # 2009.01.14. 09:56

Igen és még valami. Tehát, ha (valószínűleg így van) a BT illegális tevékenységet folytatott (számlázás vagy bármi más), akkor ebből nekem lesz-e valami jogi eljárásom? Vagy semmi nem történik? Csak felmondok és kész?
És még azt akarom kérdezni, hogy a cégbírósági intézkedést azt a beltagnak kellene végrehajtani?
Így nyilván felbomlik a BT, mivel nem lesz kültag. Mi van, ha ezt a beltag nem akarja?

paprika39 # 2009.01.14. 09:53

A felmondás terhel engem bármilyen jellegű anyagi költséggel? Illetve a BT székhelyének megjelölt helyre kell küldenem a felmondásomat? Ezt ügyvéd által küldjem?

ObudaFan # 2009.01.14. 09:45

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

Ha felmondtad a társasági szerződést, és jóval a felmondási időt követően is szerepelsz kültagként a cégjegyzékben, akkor törvényességi felügyeleti eljárást indíthatsz az illetékes cégbíróságon.

paprika39 # 2009.01.14. 07:51

sziasztok,

20 éves koromban egy bt kültagja lettem (az akkori párom bt-jének kültagjaként). Nem volt más dolgom, mint elmenni az ügyvédhez és aláírni a papírt, ennyi. Ezzel le is zárult minden, mert a további ügyeket a beltag intézte.
Ennek 4 éve, azóta külön váltunk. Tudomásom szerint a bt nem éppen legális üzleteket folytatott. Az a kérdésem, hogy mit kellene tennem? Azt sem tudom volt e eljárás a bt ellen, de azt tudom hogy egy régebbi kft-s ügyből neki volt bírósági tárgyalása. Én azt szeretném elérni, hogy ne legyek a bt része. Vagy egyáltalán kell e ezzel tenni valamit? Lehet-e a bt nem jogtiszta ügyletei miatt nekem vmilyen jogi sérelmem (eljárás ellenem stb.). Azt leszögezem mégegyszer, hogy egyáltalán semmit nem írtam alá a kültagsági szerződésen kívül. Tehát mi a teendő az én kilépésem kapcsán? Meg úgy általában, mit kell ilyenkor tenni?

ObudaFan # 2008.12.15. 10:25

Mással nem.
A bt-nek kell címezni. Tértivevényesen add fel, akkor nem lehet letagadni. A cégbíróságnak akkor érdemes jelezni, ha a beltag nem jelenti be a dolgot. A bizalmatlanság önmagában nem lehet rendkívüli felmondási indok, és az APEH tartozás sem.

csakegynick # 2008.12.14. 14:02

sziasztok,

a helyzet hasonlóan a bizalmatlanság a beltag iránt.
bt kültagság, 20 e forinttal, csak a beltag és én - kültag - vagyunk a bt-ben. a bt-be csak azért szálltam be, mert kellett egy kültag, más közöm nincs hozzá. akkor, ha jól értem, csak ezzel az összeggel tartozom a kilépésemig fennálló tartozásokért 5 éven belül?

a további kérdésem pedig, hogy fizikailag kinek kell a felmonólevelet címezni? a bt beltagjának? mi van, ha nem kapja meg, letagadja? a cégbíróságnak nem kell írni? ha rendes felmondással élek, akkor nem kell indokolni, de lehet, hogy 6 hónapig is tart a dolog, amíg kilépek? ha meg tudom, indokolni, akkor rendkívüli? a bizalmatlanság és a felhalmozott apeh tartozás lehet rendkívüli felmondási ok?

köszönöm a választ.

ObudaFan # 2008.12.12. 18:07

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

erika24 # 2008.12.12. 17:26

És, ha én ki szeretnék lépni, akkor azt hogyan?
Bár ez "hülye" kérdés, mert azt sem tudom működik vagy mi van az egésszel. Szóval van e értelme bármit is dilemmázni ezen, hogy kültag vagyok vagy sem?

ObudaFan # 2008.12.12. 17:01

Nem.

erika24 # 2008.12.12. 16:57

Szervusztok!

A következő eset áll fenn nálam és ebben szeretnék tanácsot kérni.
2004-ben alapítottunk egy BT-t az akkori élettársammal és én , mint kültag szerepeltem a ársaságban. Semmi mást nem csináltam csak aláírtam a szerződést az ügyvédnél, a későbbiek folyamán nem vettem részt névlegesen sem a BT életében. Mint kiderült, nem épp jogtiszta ügyleteket bonyolított a beltag a BT által én meg hülyének éreztem magam, hogy létre hoztam és a nevemet adtam ehhez. Azt akarom kérdezni, hogy én mint kültag bármiért felelősségre vonható vagyok-e vagy sem? Azóta sajnos nem tudom, hogy milyen jogi eljárás zajlik-e vagy nem zajlik a BT-t illetően, de azt tudom, hogy nem működik. Szóval azon dilemmázok, hogy miféle számonkéréssel élhetnek-e felém a hatóságok, ha élhetnek. Ha valaki tudna ebben felvilágosítást adni, annak nagyon örülnék. Jelzem, semmilyen számlán és egyéb más papíron nem szerepel a nevem, nem vettem át, adtam ki pénzt a BT nevében stb. Csakis a szerződésben van kültagi minőségem.
Tudom, hogy az ezzel kapcsolatos ismereteim hiányosak, a türelmet is előre köszönöm.

Erika

Két Lotti # 2005.05.18. 07:56

Bt-ben lehetőség van a tagsági viszony felmondására is. Ebben az esetben nem is kell taggyűlést tartani, csak írásban értesíteni a társaságot. A felmondási idő 3 hónap.

Ezt követően a kilépett taggal el kell számolni. Természetesen felmerülhet a társasági szerződés módosításának szükségessége is.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

földiklán # 2005.05.13. 20:25

Köszi a választ!

old-guy # 2005.05.13. 18:25

borzsi és földiklán felvetésére

Mindkét esetben taggyűlést kell tartani minden tulajdonostárs részvételével, átnézni a társasági szerződést, hogy mely pontokat kell módosítani.

Természetesen, előtte a "hogyan tovább"-ot ki kell alakítani.

földiklán # 2005.05.12. 17:08

Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem. A férjem egy bt.-ben kültag és van két beltag. A két beltag összeveszett. Hogyan lehet erre pontot tenni. Mert a közös munka így lehetetlenné vált. A választ előre is köszi.

borzsi # 2005.05.11. 07:49

Sziasztok!
Egy könyvelő cég beltagja vagyok. Rajtam kívül még 2 beltag és 1 kültag van. Fél éve született a kislányom,így nem tudtam a céges ügyekkel törődni,csak most látom,hogy kb.1 millás köztartozást csinált a cégtársam a hanyagságával. Nem szeretnék tovább tag lenni,se mint tulajdonos,se mint munkavállaló. Rendes felmondásban egyszerre megszűntethetem mind a két szerződést? Kinek adjam a felmondó levelet?
Segítsetek!!
Előre is köszi!