jogeset (bejegyzést elrendelő végzés elleni per)


ObudaFan # 2017.10.30. 17:15

Helyben kell hagyni az elsőfokú ítéletet, van rá BH is. Az új Ptk. meg már tételesen szabályozza a kérdést.

marbi # 2017.10.29. 21:44

Tisztelt Fórumozók!

Egy jogesettel kapcsolatban kérnék segítséget.:

A 2008. március 1-jén alapított betéti társaságot a cégbíróság 2008. március 14-én meghozott végzésével jegyezte be a cégjegyzékbe. A Bt beltagja Káros Alfréd, míg kültagja a Csengettyű Kft. A cégbíróság a kft-t - szintén március 14-én kelt társasági szerződése alapján - 2008. márc. 28-án vette cégnyilvántartásba.

A Bt bejegyzését elrendelő végzés hatályon kívűl helyezése iránt pert indítottak az alperes BT-gal szemben 2008. május 2.-án. Az elsőfokú bíróság ítéletében megállapította az alperes Bt társasági szerződésének érvénytelenségét. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a bt társasági szerződése nem orvosolható érvénytelenségi okban szenved: a kft. az alperes alapításakor még létre nem jött cégnek minősült, tehát gt. alapításában nem vehetett részt, így az alperesi bt. sem jöhetett létre. Erre tekintettel az 1.fokú bíróság a cégbíróság cégbejegyző végzését hatályon kívül helyezte, és a társasági szerződést az elsőfokú ítélet meghozatalának időpontjáig hatályossá nyílvánította.

Az elsőfokú ítélettel szemben az alperesi bt. nyújtott be fellebbezést. Ebben arra hivatkozott, hogy a Gt. 15.§ (3) bekezdése alapján a cégbejegyzési kérelem benyújtásáig az előtársaság üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végezhet, de a cégalapítás nem is minősül ennek. Álláspontja szerint nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely tiltaná azt, hogy előtársaság Gt.-ot alapíthasson.

Hozzon másodfokú ítéletet! (anyagi jpgi és cégeljárási jogi)

Minden segítséget előre is köszönök!