öncsőd/ön-felszámoltatás


ObudaFan # 2017.01.15. 10:37

Mind a végelszámolás, mind a felszámolás kezdeményezéséhez, mind a törzstőke felemeléséhez, mind a bt-vé alakuláshoz taggyűlési határozatra van szükség, ráadásul a Gt. alapján működő társaságnál még háromnegyedes többség is kell, bár véleményem szerint ez csak a taggyűlésen megjelentek 3/4-ére vonatkozik. Ha tehát joghatályos meghívót ki lehet küldeni, akkor szerintem lehet megoldás.
Nem is az a sürgős, hogy a 3M Ft befizetés megtörténjen már most, mert akár 2 év türelmi időt is hagyhattok magatoknak erre a társasági szerződésben, hanem a társasági szerződés módosítása és annak cégbírósági bejelentése.
Ha ez nem történik meg, majd törvényességi felügyeleti úton szüntetik meg a céget, de ki tudja, hány bírság után, ami az ügyvezetőt is érheti személyesen.
Egyébként a jogi képviselet mindegyik eljárásban kötelező.

petraviki # 2017.01.14. 11:04

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

A következőkben kérném a segítségüket!
Adott egy Kft 500eFt-os törzstőkével. A szabályozás szerint legkésőbb 2017.03.15-ig a törzstőkéjét 3 millió Ft-ra kellene emelni.Ez az adott helyzetben lehetetlen, a cég évek óta nem működik, semmilyen mozgás nincs benne. A cég két tulajdonosa sajnos nincs jóban egymással, a cég ügyvezetője nem tudja elérni a társtulajdonost, telefonra nem válaszol, a levelek visszajönnek. A társaságnak sajnos adótartozása van korábbi működéséből,és tagi kölcsön kötelezettsége az ügyvezető felé, illetve a cégkivonaton látjuk, hogy a társtulajdonos üzletrészét végrehajtás alá vonták.
A törzstőkét az ügyvezető nem tudja feltölteni, rákbeteg gyermeke mellett ápolási díjból él, anyagi forrása egyáltalán nincs ilyenre.
A kérdésünk az lenne, hogy ez esetben milyen módon lehet önfelszámolást kérelmezni, kell-e hozzá a társtulajdonos valamiféle hozzájárulása? Mindenféleképp kell-e ehhez ügyvédi közreműködés (mint említettem anyagi fedezete az ügyvezetőnek sajnos erre nincs).
Abban az esetben, ha nem lehetséges az önfelszámoltatási kérelem beadása ez esetben, úgy a törzstőke felemelésének elmulasztása milyen szankciókkal jár? Az Bt-vé alakulás lehetne még megoldás, de ehhez is ügyvéd, sőt úgy tudjuk könyvvizsgáló is kell, amit megfizetni sajnos nem tudunk.
Elnézést a sok kérdésért, de teljesen tanácstalanok vagyunk mit tudunk ilyen esetben tenni. Segítségüket előre is hálásan köszönjük.

kispali2 # 2005.06.21. 10:14

milyen jogcímre, ... s alapként mit megjelölve? ... az új cég ellen?

egyébként kösz.

bandika # 2005.06.20. 14:33

Derill által javasolt felszólítós,felszámolós történet nem működik. A követelés ugyanis ha jól értettem vitatott. A büntetőjogi konzekvenciák pedig maximum jó érzéssel töltik majd el a feljelentőt, tapasztalatom szerint a büntetőbíróság teljesen egyértelmű esetben is a törvény egyéb útjára utasítja a polgári jogi igényt. Én haladéktalan polgári perindítást javaslok az új cég feltérképezése után.


bandika

kispali2 # 2005.06.03. 08:49

Köszöm.
Egyébként most látom, hogy a CD cégközlönyvben is lehet névre keresni, tehát - ha ez bejelentés-kjöteles - akkor abban itt is fel kell bukkannia.
A tulajnak (tulajéknak) persze több cége is van, és ilyen ~ cégjegyzékszámon kívüli ~céghibridálást már csináltak, ez tisztán látszik.
Köszönet.

derill # 2005.06.03. 08:22

Egyébként az, hogy a cégnek van-e leányvállalata, illetve önálló vezetésü telephelye, az alapitó okiratból kiderül, tehát a cégbiróságtól erről neked is adnak infot.

Amit irtam, arra vonatkozik, hogy hány cége lehet a tulajnak.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.03. 08:21

A Céginformációs Szolgálattól lehet erről információt kérni, de nem adnak akárkinek, viszont a cégbirónak igen, tehát elég ha jelzed, hogy tudomásod szerint létrehoztak ilyet, félő, hogy oda kimentik a vagyont, kéred, hogy nézzen utána a cégbiróság.

Azt ugyanis, hogy ki hány cégben tulaj csak a személy hozzájárulásával, illetve bizonyos szervek (rendőrség, biróság, nemzetbiztonsági hivatal) tudhatja, az is csak akkor, ha a nála folyamatban lévő ügyben felmerül és az ügy elbirálásához szükséges ennek ismerete.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kispali2 # 2005.06.03. 07:28

Köszöm.
Tényleg.
1 kérdés: Cégbíróságon, vagy hol lehet azt látni, hogy pl. ~leányvállallatféle, vagy 'önálló vezetésű telephelye' van egy cégnek, akár külföldön is? Cégbíróságon ez 'tutti' kiderül-e? Ha ott sem, hol?
Ismételt köszönet.

derill # 2005.06.01. 20:03

Na ez tetszett:) Tedd azt, hogy amennyiben tudomásod van arról, hogy leányvállalatot hozott létre, vagy vagyont akar kimenteni a cég, felszólitod a lejárt követeléseidnek (tartozásainak) a rendezésére, ha erre nem hajlandó, akkor kéred a felszámolását és egyben jelzed, hogy tudomásod szerint van leányvállalata is ugyanezen tagokkal, továbbá gyanitod, hogy ki akarja menteni a vagyonát (ez esetben akár feljelentést is tehetsz ismeretlen tettes ellen csődbüntett miatt. Ha már a rendőrség is vizsgálódik, akkor nem biztos, hogy meg merik csinálni. Esetleg fordulj ügyvédhez - nem árt esetleg társasági jogban jártashoz, mert az nyilvánvalóan tudni fogja, milyen kimentési kisérletek szoktak előfordulni, és ezeket hogyan lehet kivédeni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kispali2 # 2005.05.20. 09:03

Köszönöm a kedves választ.

Ugyanakkor a kérdés számomra úgy vetődik fel, hogy ... szerintem (bár lehet nagyon túlzok) ~jó eséllyel várható, hogy egy pör során elmeresztalnak egy céget, akinek nekem kéne fizetnie, ám - ha mindez így is alakul - félő, hogy a számomra (meglehet hiú) reményeim szerint pozitívnek mondható ítélet ~beállta is csak részsiker, főképpen, ha a cég ~szublimálja magát.
Mindemellett a még folyó pör során kérdés számomra, hogy mit mennyire érdemes próbálni bizonyít(gat)ni próbálni (indítványokat tenni), mert jóllehet azzal (én úgy érzem) növelem az alaposabban bizonyítottsági esélyeimet, ám egyszersmind azzal időt is vesztek, illetve időt is kap/nyer a cég, amit használhat a saját maga ~fizetőképtelenné tételére is, és ennyiben úm. ~visszaüthet a "túlbizonyítás" (időszükséglete).
Ezért kérdeztem az egészet.

A cca. időszükséglet-féle, ha szabad szintén ezért érdekelne, ... esetleg Kft., és Rt. esetére is. Csak ~cirka-birka jelleggel.

Jogász sajna nem vagyok. De ... köszönöm, ha választ kaphatok.

Két Lotti # 2005.05.19. 10:00

Klassz az ötlet csak nehogy belefussunk a csődbüntett tényállásába. Ha jogász vagy, akkor ennek érdemes utánanézni alaposan.

Ha nem, akkor javaslom konzultálj a cégügyvéddel, mert meg lehet oldani a dolgot legálisan is, csak oda kell figyelni.:-)


Ügyvéd - Társasági szakjogász

kispali2 # 2005.05.19. 08:38

Azt szeretném megkérdezni, hogy:
ha egy cég, - pl. több elmarasztaló bírósági ítélet okán - meg kívánná szüntetni magát, hogy ne kelljen fizetnie, kb. mennyi időre van/lehet szüksége, hogy ~felszívódjon?
Mondjuk ha Kft., és kb azt a módot választaná, hogy létrehoz egy ~leányvállalat(Kft.)-céget, 100% saját tulajdonút, oda áttelepít mindent, majd azt eladja az eredeti cég tulajainak, s az eredeti céget meg ~'lecsupaszítva' (~el)hagyja.
Ilyen "művelet" cca. mennyi idő, ha egyéb zavaró tényezők (különösebb) nincsen?

Vagy hasonló célra mi a szokásos - járatos - metódus?