törzdtőke emelés


ObudaFan # 2014.12.20. 14:00

Főszabályként a tagok, de nincs akadálya, hogy - már csak a saját felelősségük kizárása érdekében - könyvvizsgálót kérjenek meg erre.

Bonbonka # 2014.12.19. 12:54

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérdezni, hogy a törzstőke emelésénél a szellemi tőke apportként történő bevitel esetén annak értékét ki határozza meg?

Köszönettel:
Agnes

Attti # 2005.07.17. 18:25

köszönöm a válaszokat, egy kicsit megnyugodtam.

derill # 2005.07.16. 20:22

Atti: egyébként épp magad irtad, hogy a tagok társasági szerződésben foglalt kötlezettségeinek növeléséhez is egyhangú szavazat kell a társasági szerződés szerint. Márpedig bárminemü befizetési kötelezettség növeli a tagok kötelezettségét, és ha csak az egyik tag fizeti ezt be és ezzel előnyhöz jutna, az meg a Te jogaidat csorbitaná, tehát ilyen alapon is egyhangú szavazat kell.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.07.16. 03:44

Lilla mindenben igazad van de a törzstőkevesztés esetén nem tőkeemelésről van szó hanem pótbefizetésről.

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2005.07.14. 12:24

Kedves Atti!

A Kft. társasági szerződősének azon rendelkezése, amely azt tartalmazza, hogy az ügyvezető szavazata döntő, ellentétes a Gt. szabályaival. Tudom régen elfogadta ezt a társasági szerződési rendelkezést a Cégbíróság, azonban a Gt. legutóbbi módosítása óta a T.sz-ben rendelkezni kell az un. ellentmondó határozat során követendő eljárásról. Tehát válaszom, 50 %-os tulajdoni hányad esetén a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyekben, ahol a döntéshez, min. 51 %-os, vagy minősített 2/3-os szavazat kell, egy tag döntésével sem törzstőkét nem lehet emelni, sem ügyvezetőt nem lehet leváltani stb. Törzstőkét egy esetben kötelező emelni, de erre külön szabályok vonatkoznak, ha a Kft. jegyzett tőkéjét elvesztette, illetve az az 3. mill Ft alá csökkent. Ekkor kötelező döntést hozni a cégnek. Egyéb esetben egyik tag sem kényszerítheti a másikra döntését egy ilyen tulajdoni struktúrájú társasaságban a másikra.

Üdvözlettel:

Attti # 2005.07.13. 20:09

Kétszmélyes Kft-ben vagyok tag . Az üzletrészem 50%.
Az ügyvezető törzstőkét szeretne emelni.
Ami ugye a taggyülés kizárólagos hatáskörébe tartozik, de az ügyvezető szava dönt vitás esetekben.Ez ilyen mert nekem nincs rá lehetőségem, amúgy a társaság müködéséhez nem is kellene.Viszont ha az ő üzletrészét megnővelné akkor minden téren elönyhöz jutna jómagam pedig hátrányba kerülnék.
A társasági szerződésben serepel egy olyan rovat, hogy egyhangú szavazat szükséges: az ügyvezető visszahivásához, a társasági szerződés módosításához, a tagok társasági szerződésben foglalt kötlezettségeinek növeléséhez, új kötelezettségek megállapításához, ill. az egyes tagok jogainak csorbításához.
Megteheti-e hogy törstőkét amivez az üzletrészét nőveli? Szeptemberben jár le a megbízása, visszahívható-e?