SZABADSÁG KIADÁSA GYES UTÁN


kilenc # 2006.03.19. 22:43

Kedves Viktor!

A szabadság napjainak a kiszámítása elég összetett feladat. Természetesen nem függ a gyed/tgyás, vagy bármi összegtől. Az is egyértelmű, hogy a munkáltató fizeti. Viszont a munkáltató köteles (lenne) emelni a bért. Ha minimálbér, akkor nincs kérdés, azt köteles emelni. Egyébként a hasonló munkaörökben történt béremelést köteles megadni. Persze ha nincs ilyen, akkor nem nagyon van mihez hasonlítani ...

No szóval: szabadság a szülési szabadság idejére, valamint a fizetésnélküli első évére jár. A szülési szabadság 168 nap, ami a gyerek születésekor, vagy a szülés várható időpontja előtt 4 héttel kezdődhet. (Nő döntése alapján.) Mostanság (ha a nő nem kéri) az a szokás, hogy a szülés napjától adják. (Orvos akkor írja ki.) Ez tehát nem biztos...

Rövidre fogva, a konkrét esetedre válaszolva (talán kicsit érthetőbben:) minkét gyerek esetén a gyerek 1 év + 168 napos koráig jár a szabadság.
Az első gyerek esetében kérdés, hogy a gyerek születése előtt menyi szabit vett ki a nejed, ez alapján tudod számolni. Itt akár lehet "maradék" szabi is (általában ez van), de akár az akkor teljes évit is kivehette, akkor most már nem jár.
A második gyerek esetében azt írtad, hogy a születése előtt a nejed GYES-en volt, így csak a gyerek születése napjától jár a szabi (1 év + 168 napos koráig)

Persze mindegyik évben attól függ, hogy a nejed éppen hány éves, ez alapján jár a szabi, természetesen időarányosan a fenti dátumokhoz képest. Ha Te nem vetted ki a gyerekekre járó pótszabadságot, akkor természetesen azzal is kell számolni.

Láthatod, hogy sok összetevője van a számolásnak, de azért a 4 évnyit nemigen érheti ez el. Durván számolva mintegy a fele lehet annak, amit Te számoltál ...

ObudaFan # 2006.03.19. 09:05

tgyás: terhességi gyermekágyi segély.
Azért csak 2 év jár, mert az Mt. szerint a gyermek gondozása, nevelése céljából kivett fizetés nélküli szabadságnak csak az első éve után lehet szabadságot kivenni.

benko laszlo # 2006.03.17. 11:57

Szia !

Igen két gyerek van, közöttük egész pontosan 2 év és 5 hónap van.
Az első gyerek 2. életévétől a második gyerek megszületéséig eltelt 5 hónap amikor is a feleségem Gyest kapott (kb. 20 ezer Ft)
Majd a második gyerek születésekor ,,növekedett" 65 ezerre havonta amit GYÁS nak hívtak megint.

Azt hiszem független a szabadságos napok száma a gyás, gyed, gyes összegétől.

Mit jelent ez a T betű a GYÁS előtt ??
Hogy lehet kiszámítani pontosan a törvényesen járó napokat?

Hányévet kell venni a munkáltatónak feleségem visszatérésekor?
Miért csak kettő évet Nagy Macska ?? Nem értem ezt.....

Köszönöm a választ

Viktor


viktor

the big cat # 2006.03.16. 20:38

Két gyerek esetén kétszer van 1 év, mert mind a két gyerek után jár a fizetetlen szabadság, és biztosan meg is szakadt a második terhesség kezdetén, gondolom akkro is volt táppénz és TGYÁS.

A szabadságot ilyen esetben nem kell kérni, csak be kell jelenteni mikortól kíván visszamenni, a munkáltatónak pedig jeleznie kell, hogy attól a naptól kedve kiadja eddig felgyülemlett szabadságait, ami ugye az ami eredetileg bennmaradt, aztán az első és második táppénzed időszak valamint TGYÁS idejére járó szabadság (ami együtt valószínűleg megint csak több lesz mint egy év, 48 hét+....) és aztán a kétszer egy év. Szóval itt azért van vagy 3-4 évre való szabadság.

ObudaFan # 2006.03.16. 19:02

Csak az első évére jár a rendes szabadság. Azt viszont a munkáltató köteles kiadni.

benko laszlo # 2006.03.16. 16:47

Sziasztok !

Mi várható ha a feleségem 6 év után (2 gyerekkel otthon) viszamegy a munkahelyére dolgozni, és rögtön az 1. nap kéri a felgyüllemlett szabadságait? Jár neki törvényesen egyáltalán?
Ha jól számolok akkor az 6 x 23 nap = 138 munkanap = 27,6 hét. Mit fog erre szólni a munkáltató ?

Ki fizeti az erre az időre járó munkabért ? (Nyilván a 6 évvel ezelőtti bér marad, mert a munkáltató sajnos nem köteles emelni !)

Válaszokat előre is köszönöm.

Viktor


viktor