Cégalapítás eljárási illeték visszaigénylése


FFlower # 2018.03.06. 00:55

Tisztelt Fórumozók!

Cégalapítást követően a cégbejegyzési kérelem visszavonásra került, a befizetett eljárási illeték vonatkozásában az illeték 90%-át lehet visszaigényelni.
A céget 4 tag alapította, közülük megegyezés szerint egy tag állta (utalta át magánszámláról) az 50 eFt illetéket.

Azt a tájékoztatást kaptuk a visszaigénylési folyamatban, hogy több alapító tag esetén a visszaigénylési kérelemhez csatolni szükséges a Társasági szerződést és a tagok nyilatkozatát a megfizetett illeték visszatérítésével kapcsolatban, hogy milyen részarányban legyen visszatérítve részükre ('alapból' tulajdoni hányad szerint jár vissza).

A kérdés az az, hogy a tagok készíthetnek együttesen egy olyan nyilatkozatot, hogy a visszajáró 90% illeték teljes összege az alapítás során megfizető egyetlen tag részére kerüljön visszautalásra?
Ehhez elég egy egyszerű 'saját fogalmazvány' melyben indokként az szerepel, hogy azért 'mondanak le' a visszaigényelhető illeték részükre tulajdoni hányaduk szerinti visszatérítésről, mert azt egyetlen tag fizette be és így az az ő részére járjon vissza?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.06. 06:38

Elvileg kötelezően közreműködött egy ügyvéd abban az alapításban...

FFlower # 2018.03.06. 18:04

Igen, a beadásban természetesen közreműködött, de az illeték visszatérítéssel kapcsolatban a cégek alapításával foglalkozó irodánál a közvetlen kapcsolattartónak kijelölt személyen keresztül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a visszaigényléshez szükséges nyomtatványt (illeték visszatérítési kérelem) az illeték megfizetéséről kapott igazolással és a cégbírósági eljárást megszüntető végzéssel együtt benyújtva simán visszatérítik annak a személynek akinek a javára kerül kitöltésre a kérelem.

A NAV azonban ezt nem fogadja el, mondván az alapító tagok/cégtulajdonosok száma több, ezért szükséges nyilatkozatot és társasági szerződést is benyújtani.

ObudaFan # 2018.03.06. 18:06

Ha a cégbíróság a visszatérítésről rendelkezett, akkor a NAV-nak valószínűleg elég.

FFlower # 2018.03.06. 23:18

Kedves ObudaFan, köszönöm szépen a választ!