NAV tartozás miatt végrehajtási jog bejegyzése


gerbera317 # 2018.08.15. 08:51

A NAV nem fogja elengedni az ingatlant. Ha pedig árverésre kerül a sor, ott akármi megtörténhet, akár az is, hogy lakottan megveszik az árverezett tulajdoni illetőséget. Megélhetési árverési vevők csinálnak ilyet, akik nagyon is tudják mit csinálnak, és miért.

pitypang77 # 2018.08.15. 07:01

Grave7
A gondolat nem az volt hogy a nővérem azáltal megszabadulna a tartozástól, hogy lemond az öröklésről hanem az hogy az ingatlanon amiben mi lakunk, nem lesz végrehajtási jog bejegyezve...

Az ingatlan Pest külvárosi részén van, egy olyan helyen ami elég felkapott és keresett.... szóval akkor így bőven lehet esély rá hogy sikeres árverés lesz? :(

pitypang77 # 2018.08.15. 06:57

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat. Tehát akkor összefoglalva:

  • A NAV saját maga árverezheti bármikor, amikor ő úgy érzi jónak.... erről előre értesít minket? 2017 novemberében jött meg az a levél, amiben megírták, hogy mennyire becslik lakottan és beköltözhetően nővérem részét. Abban még csak azt írták ha a tulajdonos társak akarják, kérhetik a teljes ingatlan árverezését... de nem írták hogy már árvereztetnék.

Én inkább attól tartok hogy azért venné meg egy vadidegen, hogy aztán nekünk adja tovább persze már jóval többért. Tehát hogy talán arra apellálhat, hogy ha nekünk nem tetszik hogy egy vadidegen x részben tulajdonos akkor vásároljuk meg tőle... vagy ez vad gondolat?

  • Ha értesülünk is az árverésről, nem hinném, hogy van rá keret hogy megvásároljuk az ő részét. :(
  • Akkor ha most mond le a megöröklött részről, akkor már mindegy, mert rajta van a végrehajtási jog? Attól még a NAV levenni nem fogja? Hiszen akkor már az adós nem tulajdonos, mi alapján lenne rajta? Bocs, csak kavarognak bennem a gondolatok meg amikor végre sikerül a nővéremmel leülni beszélni, akkor képbe szeretnénk lenni, hogy nekünk mik a lehetőségeink illetve mik a hátrányaink ebből a végrehajtási jogból.

Köszönöm

Grave7 # 2018.08.08. 17:15

@Gorcsev Iván: Ez településfüggő, néhol már a töredékhányodokra is komoly licit van.
A második árverésen nem lesz alacsonyabb a kikiáltási ("induló") ár, ez sosem volt így, nem tudom honnan vetted.

Gorcsev Iván # 2018.08.07. 10:29

Arra, hogy valaki idegen árverésen megvegye a negyedet, gyakorlatilag esélytelen, mert senki nem adna pénz olyan tulajdonjogért amiből nem tud hasznot kivenni.
Az első árverésre nem is mozdulnék a helyetekben, megvárnám a másodikat, amiben már alacsonyabb az induló ár.
Ha apuka idős-beteg érdemesebb elajándékoznia a részét az unokának, hogy még egyértelműbb legyen, hogy nem mostanában szabadul fel az a tulajdonrész. Ha a nővéred visszautasította volna az örökségét, akkor nem került volna rá az ingatlanra.

Grave7 # 2018.08.06. 15:54

@pitypang77: Ez buta gondolat (kérdésedre válasz), nem tud így megszabadulni a tartozástól nővéred.
A NAV saját maga is árverezhet, nem kell végrehajtói irodának megküldeni az ügyet. De ha a banki hitel zálogjoga a nővéred 49/159-ed hányadát is terheli (mert pl. a hitelt édesanyád vette fel), akkor a zálogjogosult bekapcsolódása miatt bírósági végrehajtóhoz fog kerülni az ügy.
De még ez előtt kapni fog minden társtulajdonos egy becsérték közlést a NAV-tól (arra a címére ami az ingatlan tulajdoni lapján szerepel - ellenőrizd!), amiben az ingatlan végrehajtási értékét megállapítják. Ekkor már tudni fogjátok, hogy árverésen nagyjából milyen vételáron tudjátok megvenni nővéred részét.
Ugyanis ez a megoldás, árverésen megvenni az ingatlan 49/159-ed részét (ha nővéred együttműködő lenne, a Vht. 157. § szerint is meg lehetne oldani).

pitypang77 # 2018.08.04. 14:38

Kedves Fórumozók!
Sajnos teljesen járatlan vagyok a témában, de szeretnék tisztán látni. VAn egy nővérem, akinek 6,5 millió NAV tartozása van. Az ingatlan amelyben édesapánk, valamint én és a családom (férj + gyerekek) lakunk, 49/159 hányadban a nővérem tulajdona, mert édesanyánk halálakor megörökölte a negyedét. Ő albérletben lakik az élettársával.
A NAV bejegyeztette az ingatlanra a végrehajtási jogot 6,5 millió ft erejéig, de az általuk küldött levél alapján lakottan a nővérem része az ingatlanból nem is fedezi ezt az összeget. A NAV nekünk, társtulajdonosoknak (édesapám és én) nem ad felvilágosítást arról hogy kiadják-e végrehajtói irodának és ha igen mikor. Nővéremék nem nyilatkoznak ez ügyben, velük beszélni nem lehet, a tartozást nem fizetik..... Aggódunk, hogy ha kiadják végrehajtói irodának, akkor bármikor árverezésre kerülhet az ingatlan és félünk hogy valaki megveszi az ő részét... (még ha kicsi is rá az esély, ettől még nem kizárt). Illetve a mi banki hitelünk jelzálog joga is az ingatlanon van, ez 43 ezer CHF.
Kérdés: Ha nővéremék tényleg nem hajlandóak lépni az ügyben továbbra sem, akkor valamilyen úton módon kirakható-e ő az örökségből vagy csak ő mondhat le róla utólag? És ha ki is rakjuk vagy ő lemond akkor leveszi róla a NAV a végrehajtási jogot? Hisz akkor már nem lesz tulajdonos az ingatlanban.... vagy ez buta gondolat?

Nagyon köszönök minden használható infot, tanácsot.