Mi az igazság?


Lacipeti # 2018.08.28. 15:53

Köszönöm a választ és az önzetlen segítséget!

gerbera317 # 2018.08.28. 15:42

Az az igazság, hogy mindent rosszul tudsz, a sérelmeid pedig csak vélt sérelmek.
Egyébként muszáj volt enyit írni? Ez a tényállás elfért volna öt sorban.

Lacipeti # 2018.08.28. 11:46

Bocsánat, de még azt is meg szerettem volna kérdezni, hogy az jogszerű-e, hogy lefoglalják a gjmű-vet, de (szerencsére) a forgalomból nem vonták ki, így sem a törzskönyvét, sem a forgalmi engedélyét nem "vették" el. Mindemellett az összes és most már rendelkezésemre álló iratból arra lehet következtetni, hogy az autó ki volt a forgalomból vonva. Az okmányiroda sem tudott a kivonásról. Ugyan azt olvastam a tv-ben, hogy okmányok nélkül is le lehet foglalni, de arról nem láttam semmit, hogy a forgalomból történő kivonás mellőzhető-e? Persze én ennek utólag is csak örülni tudok, de mostanra úgy tűnik, mintha - és elnézést is kérek, ha nem így van - megszokásból ment volna ez a végrehajtás......., azaz azt csinálunk, amit akarunk és mintha a végrehajtás elszenvedőjének ugyan semmi köze se lenne és semmihez, hanem maximum tudomásul veheti a tényeket!

Köszönettel!

Lacipeti # 2018.08.28. 11:32

Először is Üdvözlök minden kedves fórumozó társat!

Lenne pár kérdésem végrehajtással kapcsolatban, ha kaphatnék segítséget, megköszönném!

Az okokkal nem terhelnék senkit, de lenne néhány kérdésem a végrehajtással kapcsolatban, ami számomra nagyon nem világos.

Lefoglalásra került a tulajdonomban levő gjmű. A végrehajtó 2018. 05. 29-ével küldte ki az erről szóló jegyzőkönyvet, amit nem vettem át, mivel nem azon a címen tartózkodom. Tudomásom szerint a tv. úgy fogalmaz, hogy a másodszori kiküldést - ha átveszik, ha nem - kézbesítettnek kell venni. Másodjára erre 2018. 07. 25-én került sor. A végrehajtó iroda még 06 hóban értesítette az illetékes okmányirodát a gjmű lefoglalásáról. Ez így törvényes, azaz, hogy a másodszori értesítést megelőzően, legalább egy jó hónappal már intézkedtek az okmányiroda felé, azaz meg sem várták a kézbesítés tv-ben előírt rendjét?

Másodszor rendelkezem rendszeres jövedelemmel. A végrehajtási tv-ben azt olvastam, hogy a végrehajtónak elsősorban a jövedelemből kell megpróbálni letiltatni a kérdéses összeget, azaz a tartozást és egyéb költségeket és csak miután az nem vezet eredményre - mondjuk nincs -, akkor kezdeményezheti az ingóság lefoglalását. Esetemben meg sem kísérelték ezt. Ez így jogszerű?

Miután minden költség rendezett lett - én csak a földhivataltól értesültem a végrehajtás bejegyzéséről -, a másodjára kézbesített 05. 29-i, átvett iratokból megállapítottam, hogy van legalább 33 ezre Ft, amivel még tartozom, mármint az irat szerint. Ekkor a végrehajtó iroda már intézkedett a földhivatal felé a végrehajtási jog törléséről, illetve a gjmű foglalásának megszüntetéséről is. Kértem írásban, hogy tájékoztassanak, hogy milyen tartozásom van még, mi az a 33 ezer Ft különbözet, mivel én úgy látom, hogy azt még be kellene fizetnem, de semmi válasz. A levelemben 3 kérdést tettem fel és megadtam az elérhetőségemet. Ide - és ezt csak tőlem tudhatták - megküldték a gjmű lefoglalásának megszüntetésére irányuló átiratukat, amit az okmányiroda is megkapott. Azaz egyértelmű, hogy ezt az iratot csak a megelőző levelemre küldhették meg, de semmi másra nem válaszoltak (kértem ugye a 33 ezer sorsáról a tájékoztatást és azt is, hogy amennyiben valóban minden ki van fizetve - ezt előzőleg telefonon két esetben is megerősítették -, akkor erről is adjanak ki egy igazolást). Szóval jött egy levél, amiben még megszólítás sincs, csak egy irat és a felmerült két kérdésemre semmi válasz. Ezt megteheti a végrehajtó, azaz, hogy megtagadja a válaszadást a tevékenységével kapcsolatban, ami rám is tartozik, hiszen én voltam a végrehajtás elszenvedője?

Továbbá kérhetem-e a végrehajtó irodától, hogy mutassák ki tételesen, hogy a gjmű lefoglalása konkrétan milyen költségekkel járt. Mivel én úgy érzem, hogy a jogszerű az lett volna, ha először megpróbálják letiltani a béremből az adott összeget és a tv. szerint, csak ezt követheti az ingóság lefoglalása, esetleg próbálkoznék - a hozzáállásuk miatt - egy kicsit felkeverni az állóvizet. Ehhez lenne szükségem a gjmű-vet érintő költségek részletezésére, mivel a vonatkozó tv. alapján nem tartom jogszerűnek a gjmű ilyen módú lefoglalását.

Egyébként megjegyzem, hogy a problémát, ami végrehajtással zárult, nem én okoztam, de nekem kellett elszenvednem. Az ügy szempontjából ez nem lényeges, de úgy érzem, hogy ez az egész végrehajtás olyan sablonosan ment az irányomban és nem igazán tartom teljesen törvényesnek. Hozzáteszem, hogy ha kommunikálnának velem, akkor én sem foglalkoznék az üggyel, csak erre valamilyen oknál fogva nem hajlandók. Ezt viszont véleményem szerint nem tehetik meg, még ha hatóságként működnek is, akkor sem.

Köszönöm a válaszokat!

Szép napot mindenkinek!