eszközkezelő


oligaliga # 2020.01.06. 19:23

Tulajdonszerzés

Részletvétel esetén a Nemzeti Eszközkezelő nem köt adásvételi szerződést a vevőkkel. A 2019. szeptember 20-ig érvényesen nyilatkozó, részletvételt választó bérlők 2019. október 1-jével a törvény erejénél fogva tulajdonjogot szereztek ingatlanukon.

Azon részletvételt választó bérlő, akiknek joghatás kiváltására alkalmas nyilatkozata

szeptember 21. – 2019. december 31. között érkezik be, 2020. január 1-jén,
január 1. – 2020. február 28. között érkezik be, 2020. március 1-jén
szereznek tulajdont ingatlanukon a törvény erejénél fogva.

A tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmek benyújtását a NET megkezdte, a bejegyzésről az ingatlanügyi hatóság értesíteni fogja az új tulajdonosokat is.

moon121 # 2020.01.06. 18:39

Tisztelt Jogi Fórum! Eszközkezelős ingatlannal kapcsolatban lenne kérdésem. Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, amely korábban a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában volt, de a bérlőnek lehetősége volt azt részletre megvásárolni. A bérlő kapott egy levelet az Eszközkezelőtől,mely szerint 2019.október 1-től, a törvény erejénél fogva tulajdonjogot szerzett az ingatlanon. A bérlőnek a továbbiakban nincs teendője, a részlet fizetésén túl. A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonjog bejegyzésének van-e ez esetben valamilyen határideje, illetve, hogy mennyi idő után várható, hogy a tulajdonjog bejegyzésre kerül a Földhivatalnál a tulajdoni lapon. Esetleg olyan személyek tapasztalatára is kíváncsi lennék, akik ilyen helyzetben vannak. Válaszukat előre is köszönöm.

SzKriszta83 # 2018.10.31. 09:31

Kedves Barkinca!

Amennyiben a férjed lemond a bérleti jogról az Ingatlan- a jelen jogszabályi háttér mellet- véglegesen az Eszközkezelő tulajdonában marad. Jelen szabályozás szerint csak az eredeti bérlők együttes döntése mellett lehet azt vissza vásárolni. Amennyiben az egyik fél lemond vagy akár elhalálozik ez a jog örökre elvész.
Ezt kell mérlegelni, akár csak a gyerekek szempontjából is. Amennyiben emellett döntötök mégis jelezni kell a szándékot az Eszközkezelőnek.
Üdv: SzKriszta

barkinca # 2018.09.07. 16:54

Kedves Gerbera!
Értem mit mondasz. de sajnos a viszony a volt párral annyira rossz, hogy még ingyen sem kellene nekünk az a lakás. ő persze visszavásárolhatja ha akarja. Sokszor megjártuk már vele ezért nem szeretnénk ha bármi ügyben is egy papíron szerepelne férjem neve vele :-(((
Szóval ez van. Ezért próbálom kideríteni mi a menete a szerződés részünkről való felmondásának.
Barkinca

gerbera317 # 2018.09.07. 11:08

Nekünk ahhoz az ingatlanhoz már semmi közünk nincs
Ezt majd akkor mondd, amikor felajánlják, hogy az ingatlant hugyé' sz@aré' visszavásárolhatják a volt tulajdonosok. Jól jöhet az még valamikor, úgyhogy érdemes a dolgot melegen tartani.
Nem muszáj nekem hinni.

Grave7 # 2018.09.06. 16:42

@barkinca: Ha jól tudom, csak a bérlő vásárolhatja vissza az ingatlant (és a bérleti jogot nem lehet átruházni), amennyiért pedig vissza lehet vásárolni az ingatlant, valószínűleg sokkal kedvezőbb, mint piaci áron venni egyet.

barkinca # 2018.09.06. 14:27

Kedves Gerbera!

Köszönöm, hogy válaszoltál!
Nekünk ahhoz az ingatlanhoz már semmi közünk nincs, ha vissza akarja valaki vásárolni az csak az lehet aki most is benne lakik. Ezért nem értem ha férjem kilépne, miért hiúsulna meg a visszavásárlás. Volt párja attól még visszavásárolhatja ha akarja nem?
Köszönöm szépen, BArkinca

gerbera317 # 2018.09.05. 08:36

Nem kéne kilépni a bérleti jogviszonyból, mert az később meghiúsíthatja az ingatlan visszavásárlását.

barkinca # 2018.09.04. 16:33

Tisztelt Szakértők!

A következő témában szeretnék tanácsot, segítséget kérni.
Férjem évekkel ezelőtt szétment volt párjával, aki a közös lakásban maradt 2 gyermekükkel, illetve született neki egy harmadik is. A hitelt fizetni nem tudták, ezért az eszközkezelőhözt fordultak, akik el is fogadták kérelmüket, a hölgy gyermekeivel ott maradhatott, megtörtént az adásvételi szerződés és a bérleti szerződés aláírása, a hitelt eltörölték. Férjem viszont nem lakik ott, de bérlőként szerepel a papírokon. Hogy lehet ezt megszüntetni? Neki most már ahhoz a lakáshoz nincs köze, nem bérli csak a volt párja. Mit kell tennünk, hogy csak a volt párja egyedül legyen bérlő?
Köszönöm a segítséget!!!!!
Barkinca