Végrehajtási jogi fórum


Vadsuhanc # 2016.08.23. 13:40

Megértettem és el is fogadom. De azért a jogerős ítélet után értékesítésre kiírt eszközállomány sorsa még mindig nem világos előttem. Ezzel kapcsolatosan tudok valamit esetleg tenni ?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.23. 13:32

Csak ismételni tudom: nem a cég adótartozását követelte rajtad a felszámoló, hanem anyádnak a felszámolt céggel szembeni adósságát.

Vadsuhanc # 2016.08.23. 13:19

Tisztelt KBS !

Nyilvánvalóan majd a végrehajtó tud válaszolni a kérdéseimre, azért kértem véleményt mert nem szeretnék felkészületlenül menni hozzá. Azon kevés emberek egyike vagy a fórumon, akinek a véleménye nekem sokat számít. A beírásomat megelőzően 3 nap alatt legalább 40 órát töltöttem a gép előtt a más ügyekben adott válaszaitok elolvasásával. ... És igazad van valóban sok a fekete folt amit nem értek és nem találok magyarázatot. Nyilván ez a saját butaságom árnyéka. Amit válaszodban írtál...

Ezen én is gondolkodtam, hogy nem erőlködök és hagyom. A hitel vonatkozásában adós vagyok, édesanyám adóstárs, húgom kezes. Az én adóságom rendezve, a két elhalt családtagom után kapott örökség értékét pedig meghaladják a további tartozások.

Viszont a lakás értékesítéséből több pénz folyna be az árverezés során mint a tartozásom, így a maradék pénz elveszne az örökölt tartozások miatt. Továbbá a bank hajlandó lenne az egyezségre és így esetlegesen az ingatlant is meg tudnám tartani.

Édesanyám tartozásával csak annyi a gondom, hogy a volt APEH a hitelező. A felszámoló az eljárás során X összeg mérleghiányt állapított meg. Az X összeg vonatkozásában fizetési meghagyás bocsájtott ki, melyet a bíróság meg is ítélt. A megítélt X összeg vonatkozásában végrehajtás lett elrendelve. Ez eddig rendben. Nekem az a problémám, hogy a jogerős ítélet után a felszámoló a cégközlönyön keresztül nyilvános pályázatot hirdetett meg, amely során az átadott tárgyi eszközöket értékesíteni kívánta.

Hol van az értékesített tárgyak után befolyt összeg ? Ha nem került eladásra hol vannak a tárgyak ?

A követelés összege nem változott az ítélethez képest a végrehajtó nem lett értesítve a követelés csökkenéséről.

A felszámoló engedményezte egy követeléskezelőnek az ítélet után a tartozást. ÉS mi van az eredeti hitelezővel az APEH-hal ?

Húgom tartozása egyértelműen adótartozás a megállapítástól már több mint hét év telt el, amelyből nyugvás, halála és az öröklés ideje között 7 hónap telt el. ( laikus számításom szerint. )

Tisztelt KBS köszönöm megtisztelő figyelmed és köszönettel venném további észrevételed is.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.23. 09:43

Hú, de nem érted te ezt. Szerencsére nincs is rá szükség, neked elég annyi, hogy örökösként, az örökséged tárgyaival (illetve értékéig) tartozol a kft.-nek illetve most már az MKK-nak. (Ez nem az adótartozás, hanem az, amivel anyád a cégnek adósa volt.)

Vadsuhanc # 2016.08.22. 20:46

Köszönöm Attila, de ez az út nem járható.

Amit ma megtudtam és a beszerzett iratok alapján álláspontom alapján megállapítható.

Édesanyám és édesapám egy KFT.-ben voltak. Édesanyám volt az ügyvezető. Az akkori APEH adótartozás miatt felszámolási eljárást kezdeményezett a KFT ellen. A Bíróság a felszámolási eljárás lefolytatásával X felszámolót megbízta. A lefolytatott felszámolási eljárásban a végrehajtásban szereplő összeg vonatkozásában a felszámoló megbízásából KFT beperelte édesanyámat, tekintettel arra, hogy a a megállapított pénzeszközhiányt - adótartozást - édesanyán nem fizette be. A felszámoló által kibocsájtott fizetési meghagyást a perben a Bíróság jóváhagyta és az 2005. november 18. napján kelt ítéletében.

A felszámoló az átadott eszköztartozás értékesítésére a fenti ítélet után tűzött ki értékesítési pályázatot közel 1.000.000. forint és ÁFA értékben A pályázat végeredménye számomra nem ismert. A végrehajtó az eredeti Bírósági ítélet alapján követeli a pénzt. Az átadott vagyontárgyak sorsa nem ismert illetve azok esetleges értékesítése a végrehajtóval nem került közlésre. Tudna valaki ara választ adni, hogy a

  1. A fenti tartozás adótartozásnak minősül-e ?
  2. A felszámolónak az ítélet után értékesítésre felajánlott eszközállomány értékével kifelé és mikor kellene elszámolni ?

A fenti ítélet alapján történt eljárásban a tartozás állítólagosan engedményezésre került a MKK-nak. A hitelező ugye az APEH. Amennyiben a végrehajtás megtörténik, akkor az eredeti hitelező, aki nem engedményezett tartozást senkire, hogyan jut a pénzéhez ? A felszámoló hogyan engedményezhette az APEH tartozást egy harmadik cégre ?

Kérem a segítségeteket.... Köszönöm.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.22. 08:19

el kell adni az ingatlant és kifizetni belőle a tartozásokat. Kérni kell haladékot, hogy legyen időd lépni.

Vadsuhanc # 2016.08.22. 08:14

Tisztelt Fórumozók !

Többszörös örökléssel tulajdonomban van egy ingatlan. ( 1/2 rész édesanyámé volt 1/2 rész enyém. Édesanyám halála után 3/4 rész enyém 1/4 rész húgomé majd húgom halála után 1/1 részben az enyém. ). Jelenleg négy végrehajtási eljárás folyik ellenem, amelyből három örökölt tartozás. A végrehajtó az alapügyben amelyben adós vagyok ( édesanyámmal vettük fel a kölcsönt ) árverési hirdetményt adott ki megjelölve a másik három tartozást is. Az ingatlan öröklése során az örökölt 1/4 ingatlanrész értéke 2.000.000. forintban lett megállapítva. További vagyontárgyakat nem örököltem.

Húgom egyik tartozása adótartozás, amely vonatkozásában nincs végrehajtási jog bejegyezve az ingatlanra és jogutódlás 2009.07.15. napján lett felém megállapítva. A rendelkezésemre álló iratok alapján nem történt bekapcsolódás más eljárásba. Hivatkozhatom-e esetlegesen az elévülésre ?

Édesanyám egy KFT ügyvezetője volt. Az akkori APEH kezdeményezte a felszámolási eljárást. A felszámoló az ingatlanra 4.000.000. forint értékben jegyeztetett be végrehajtási jogot, sajnos a bírósági itélet még nincs a birtokomban. Ez év májusában a Földhivatalnál bejegyzésre került, hogy a felszámoló jogutódja a MKK, aki feltehetően megvette a tartozást. Bizton állítom, hogy semmiféle értesítést nem kaptam még ez ügyben. Minden levelet átveszek a régi lakcímeről is.
Élhetek-e esetlegesen ez ügyben kifogással ?

A segítség sokat jelentene számomra, érdemes-e egyáltalán belekezdeni a végrehajtással kapcsolatos kifogások vonatkozásában, ha igen mire figyeljek a végrehajtónál.

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat.

gerbera317 # 2016.08.16. 15:36

Végrehajtóhoz vidd be ezt a papírt (gyorsabb) és fizesd meg a végrehajtói költségeket is.

Ha az adós viszi be a végrehajtóhoz az iratot, azzal csak a Vht. 41-et alapozza meg, a szünetelést nem. (Volt már vita és hiszti és vh-kifogás abból, hogy a vh-kérő az ellenérdekű féllel üzente meg a végrehajtónak a szándékát. Az a végrehajtó, aki járt már így, nem fogadja el az adóstól a vh-kérő bejelentését, és ez így helyes!)
Ettől függetlenül a vh-költségeket a végrehajtónál meg kell fizetni.

kökény67 # 2016.08.16. 15:28

.Azg mondga a Faktoringos ügyintéző hohy ők értesítik a végrebajtót, ezek szerint jobb ha én is megteszem. Szerintem kifizettem. Mert utaltam neki 25000 ft-ot bár nem tudom mennyi a költsége.
Érdemes őt felbívni ebben az ügyben?

Grave7 # 2016.08.16. 12:20

@kökény67: A végrehajtó nem fog további intézkedést tenni a szünetelés időtartama alatt. A végrehajtási jog csak teljes kiegyenlítést követően lesz törölve.
OTP Faktoringtól kérj papírt arról, hogy első két részletet megfizetted és kérik végrehajtótól az eljárás szünetelését.
Végrehajtóhoz vidd be ezt a papírt (gyorsabb) és fizesd meg a végrehajtói költségeket is.

kökény67 # 2016.08.16. 10:50

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem a következő:
OTP Faktoringos tartozásunkat nem fizettük, mert beteg voltam, hosszan vártam egy műtétre. A Faktoring a tartozást végül végrehajtóhoz továbbította. Ő az ingatlanjainkra rá is terhelte a végrehajtási jogot.
Megállapodtunk a faktoringgal hogy fizetnénk ezt a tartozást. Ha befizetek két havi díjat a végrehajtótól szüneteltetést kérnek. Megkérdeztem, be lehetett fizetni egyszere is. A két havi díjat átutaltam.
Kérdésem, hoy a szüneteltetés mit jelent pontosan? Pl az ingatlanokról lekerül e a végrehajtási jog? Vagy csak nem lesz további intézkedés? Mellette előfordulhat e hogy a folyószámláinkat is zárolják vagy az már nem történik meg? Köszönöm

gerbera317 # 2016.08.15. 08:32

A helyi Önkormányzat 2016. júliusában küldött egy értesítőt arról, hogy a fenti tartozásom fennáll.

Az Art. 145. § (1) a) szerint ez az az okirat, amire ha te nem terjesztesz elő jogorvoslati vagy azzal egy tekintet alá eső kérelmet, joghatások beálljanak, és a Vht-ban részletezett eljárási cselekményeket - így hatósági átutalási megbízást (nem azonnali beszedési megbízást!) - foganatosítsanak.
A többi kérdésedre már válaszoltak, abból megtudtad, hogy egyébként szabályos volt az inkasszó.

Vadsuhanc # 2016.08.14. 17:44

Tisztelt KBS és végrehajtó1 !

Közben találtam egy Alkotmánybírósági állásfoglalást, amely részletesen taglalja az általam feltett kérdéseket. Nem vontam kétségbe a hozzáértéseteket eddig sem, de a válaszotok teljesen egybecseng az ott és a törvényekben olvasottakkal. Az első kérdésemmel majd az Önkormányzathoz fordulok bár ez sem biztos, mivel más ügyben minden dolgozójuk korrekt és segítőkész. Az én példám jó arra, hogy a fűrum igen hasznos bár néha az egyszerű ember a miértekre is kiváncsi, de érthető, hogy nem lehet mindenki kinját baját részletesen taglalni.

Tisztelt KBS és végrehajtó1 !

Köszönöm, hogy szabadidőtökből áldoztatok rám.

Tisztelettel

Vadsuhanc

Vadsuhanc # 2016.08.14. 16:50

Tisztelt végrehajtó1 !

A hagyatéki eljárásban nem szerepelt a tartozás. Határozat a tartozás általam történő megfizetésére a mai napig nincs.

musil # 2016.08.14. 16:44

Tisztel Végrehajtó!Tudna válaszolni,lentebbi kérdésemre?Köszönöm!

végrehajtó1 # 2016.08.14. 16:16

próbálkoznak..

kexes # 2016.08.14. 15:57

Semmit. Ha fizetési meghagyást kapsz mondj ellent hogy elévült....

Köszönöm a választ.

Ha meg már azóta el is évült akkor pláne nem értem miért kaptam ilyen levelet...

Vadsuhanc # 2016.08.14. 15:54

Tisztelt végrehajtó1

Készséggel elhiszem KBS és az általad leírt válaszokat, de szerintem akkor nagy baj van a rendszerben, ha egy felém még meg nem állapított adótartozásra végrehajtást kezdeményeznek, amiről még értesítést sem kapok, agy jogorvoslatra sincs lehetőségem. Az is érdekes, hogy a pénzintézethez az adóhatóság semmiféle a jogalapot megnevező iratot nem küld és a pénzintézet igy teljesíti a levonást.

végrehajtó1 # 2016.08.14. 15:46

Kérdésem ezzel kapcsolatban hogy mit tehetek ilyen esetben?

Semmit. Ha fizetési meghagyást kapsz mondj ellent hogy elévült....

végrehajtó1 # 2016.08.14. 15:44

Második kérdéssorra a válasz:
1.hagyatékban biztos benne volt a tartozás is
2.a pénzintézet nem vizsgálja a hatósági átutalást jogosságát. A vh okiratot sem kell ehhez becsatolni.
3.nem kell.(Lásd ART. tv)
4.csak neked érdekes mert nem akarod elfogadni megérteni a tényeket.Köteles kiadni ha hatóság kéri...

kexes # 2016.08.14. 15:41

Üdv.

Olyan problémám lenne hogy ma akadt a kezembe egy levél pakolászás közben, amit az Intrum Justita címzett nekem a levél szerint egy 2009-ből származó tartozás behajtása miatt, amiről konkrétan semmit nem tudok. A levél nem ajánlott volt, sima egyszerű boríték, lehet ezért is kerülhette el eddig a figyelmünket. A dátum szerint 2016.05.05.-én címezték. Egy Telekom tartozást említ amiben felsorolja tételszerűen a tartozási összegeket hónapokra lebontva plusz az azóta felgyülemlett egyéb költségeket és kamatokat aminek végösszege olyan 110000 forintnyi összeg durván. Csak a fejemet fogtam ennek láttán, mivel a felsorolt hónapokban már nem is laktam azon a címen ahol az a szolgáltatás be volt kötve, és mivel egy albérletről volt szó ahonnan el kellett költöznünk mert eladás alatt volt a lakás, nem is hagyhattam ott tartozást a költözést megelőzően. Továbbá én akkor jeleztem a Telekom felé a költözési szándékomat is személyesen, amit elméletben rögzítettek is akkor. Ezek szerint viszont továbbra is ugyanúgy küldték a számlákat ugyanarra a címre mintha nem történt volna semmi sem. Azóta nem volt bejelentett lakcímem egészen 2014.10.21.-ig és ezidáig nem kaptam tőlük tudtom szerint semmiféle ilyen levelet, és az állt a levélben ha ez a megkeresésük sem jár sikerrel akkor jogi úton érvényesíthetővé válik a követelésük.

Kérdésem ezzel kapcsolatban hogy mit tehetek ilyen esetben? Mert egyrészt mint említettem már biztosan laktam ott a tárgyhónapok ideje alatt és a költözésem pillanatában nem volt tartozásom, másrészt egy betegség miatt nem tudok dolgozni már kb. 8 éve így nem is tudnék miből kifizetni ekkora összegű tartozást akkor sem ha jogos lenne a követelés.

végrehajtó1 # 2016.08.14. 15:39

Vadsuhanc
első kérdéseidre a válasz:

1.igen
2.nincs , de kaptál smst
3.nem
4.kérned kell.
5.önkormányzati adóhatóság ,ugyan az a jogköre mint a navnak.

Vadsuhanc # 2016.08.14. 15:27

Tisztelt KBS !

Köszönöm ismételten a megtisztelő figyelmed. Nem akarom bizonygatni igazam, de hidd el, hogy nem kerülte el a figyelmemet semmi, minden iratot átvettem az ügyben. Továbbá nem akartam olyan részletesen leírni a történetet.

  1. - Amikor az értesítőt megkaptam a tartozásról besétáltam a hivatalba és vittem a csekkeket, amely alapján 2016. év végéig kifizettem az adót a meghatározottak alapján. Akkor közölték, hogy az nem is az én adóm hanem elhalt édesapámé, de úgy gondolták mint örökös azt nekem kell kifizetni. Annak a véleményemnek adtam hangot, hogy ha így gondolják erről küldjenek már egy határozatot, amely szerint az elhalt után nekem kell kifizetni a tartozást. A mai napig nem küldtek ilyen határozatot.
  2. - A pénzintézet minden pénzmozgásról értesít sms-ben most nem tették meg a mai napi sem, pedig a pénzt a számlámról elutalták. Semmiféle irat nem áll a rendelkezésükre, hogy milyen jog alapján utaltál el az összeget, de még egy ügyiratszám sem.
  3. - Tisztelettel szeretném kérdezni, hogy az Önkormányzatnak nem-e kellett volna az eljárás megindításakor ( nem előtte ) engem értesíteni, mert feltételezem, hogy az eljárás ellen fellebbezési jogomnak csak kellene lennie .
  4. _ AZ hogy a számlaszámom, hogyan került ki a pénzintézettől csak annyiban érdekes, hogy nincs az eljárás megalapozottságát igazoló irat a pénzintézet kezében.
Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.14. 13:24
  1. A kérdés rossz, mert van benne egy téves állítás (meg egy hibás szóhasználat. Tudniillik van végrehajtandó döntés: az önkormányzat határozata.
  2. Nincs. Észrevetted így is.
  3. Nem. Észrevetted így is. (Önkéntes teljesítés híján számítanod is kellett rá. Hányszor szóljanak?)

4-5. Nem mindegy?

Vadsuhanc # 2016.08.14. 11:22

Tisztelt Fórumozók !

A tegnapi napon egy másik topicban feltettem a kérdést, de szerintem elsö fogalmazásban túl pongyola és érthetetlen voltam, amelyre KBS válaszolt is, melyet ezúton is köszönök neki és már értem miért ilyen röviden és egyszerűen válaszolt a hiányos információmra alapozva. A rövid történet.

A tegnapi napon a folyószámlámat kezelő pénzintézet sms-ben tájékoztatott arról, hogy a járandóságom rendben megérkezett azt jóváírták. A rendelkezésemre álló egyenleg viszont 25.000. forinttal kevesebb volt mint kellett volna. Pár órát vártam, hogy ennek oka esetleg egy sms üzenetből kiderül. Ez nem történt meg és bementem a pénzintézethez. Ott közölték velem, hogy a pénzt a helyi Önkormányzatnak utalták át adótartozás ürügyén, azonnali beszedési megbízásra hivatkozva.

A pénzintézetet megkérdeztem, hogy milyen okirat alapján történt ez, Ők milyen iratra hivatkoztak, az ki küldte és mikor, de kiderült semmiféle irat nem létezik még az Önkormányzattól sem, hanem a GIRO rendszeren keresztül érkezett a beszedési megbízás. Kértem, hogy legalább egy hivatkozási számot adjanak, de azt sem tudtak adni.

A helyi Önkormányzat 2016. júliusában küldött egy értesítőt arról, hogy a fenti tartozásom fennáll. Azóta semmiféle iratot - végzést, határozatot értesítőt nem kaptam. A letiltás nem a NAV-tól nem a végrehajtótól és nem a munkáltatónál történt. A helyi Önkormányzatnál elérni senkit nem lehetett.
Kérdésem az lenne :

  • A pénzintézet végrehajtandó okirat hiányában jogosan utalta-e el az összeget ?
  • A pénzintézetnek van-e értesítési kötelezettsége a levonás tényéről ?
  • Az Önkormányzatnak a végrehajtási eljárás megkezdéséről kellett volna-e értesítenie ? ( határozat, végzés stb ? )
  • A tartozás jóváírásáról és annak beérkezéséről kell-e az Önkormányzattól értesítést kapnom automatikusan, vagy azt kérnem kell ?
  • Milyen módon lehet egy adóhatóságnak a tudomására a számlaszámom - én nem közöltem - annak fényében, hogy nincs végrehajtásról szóló irat és a pénzintézet tájékoztatás alapján nem is érkezett hozzájuk ilyen megkeresés ?

( a csavar az egészben még annyi, hogy a tartozás nem az enyém, hanem öt éve meghalt édesapámé, amelyről még önkormányzati határozat nincs, hogy a tartozást én örököltem volna. )

Köszönöm a megtisztelő válaszokat, és tudom, hogy így kicsit hihetetlen a történet, de tényleg ezek a tények.