Végrehajtási jogi fórum


igor2000 # 2016.03.23. 16:51

Üdvözlök mindenkit .
PROBLÉMÁM A KÖVETKEZŐ
2002 ben vettem egy lakást , hitelből , aminek az illetékét nem fizettem ki mer nem tudtam miből , az APEH ezt ráterhelte a lakásra . 3 évig tiltott a fizetésemből , most hogy már nem tud tiltani végrehajtásra adta a dolgot kamatokkal és költségekkel . Kérdésem az hogy nem évült el a tartozás ? Mit tehetek ? Már fizettem eleget !!!

végrehajtó1 # 2016.03.23. 12:45

arthas74

Az asszonyod gyorsan adja be a bíróságra hogy nem fizettél .Ezért kéri a gyerektari megállapítását.Az első tárgyaláson egyezséget kössetek. És a jogosult kérjen mindjárt a bíróságtól közvetlen bírósági felhívást.

Ez max 3 hónapon belül lemegy de van ahol 2 hónap.

Utána a fizud ezen része megmarad.

gerbera317 # 2016.03.23. 12:29

1)
a) A végrehajtás elrendelésével nem a közjegyző várt, hanem a végrehajtást kérő. A 2014. évben elrendelt végrehajtás nem feltétlenül indul el ugyanabban az évben (arról nem is beszélve, hogy a 2014. év 365 napig tartott, és az eleje és a vége között majdnem egy év eltelt - fogalmazzunk úgy, hogy nagyon rosszul kéredezel).
b) Senki nem tiltotta meg neked, hogy a fizetési meghagyásra teljesíts. A jogosult még türelmes is volt, mert várt két (inkább három) évet, hátha telejsítesz - hát nem nem fizettél. A többletköltséges sérelmed a saját mulasztásodból keletkezett, annak a megtérítését senkitől sem követelheted.

2) A végrehajtói letiltást a munkáltatónak 33% erejéig foganatba kell vennie. A gyermektartás akkor fog elsőbbséget élvezni, ha jogerős végrehajtandó határozat alapján elrendelték a végrehajtást. Addig is 33% megy a végrehajtásba, és a maradékból kell fizetned a kialkudott gyermektartást.

arthas74 # 2016.03.23. 11:28

Tisztelt Fórumozók!

Két esetben is tanácstalan vagyok és nem értek dolgokat.

  1. A munkáltatóm végrehajtótól kapott fizetésem letiltására levelet, 2016. február 25-i dátumozással.

Levél tartalma szerint a főkövetelő közjegyzőhöz fordult melyben az ügyiratszámból is jól látszik, hogy a közjegyző 2012-ben irat számozta. Közjegyző a végrehajtást elrendelő iratot adott ki végrehajtónak, és a végrehajtói ügyiratszámból kiderül, hogy ez 2014-ben történ.
Most jön az én buta fejem.
Miért vár a közjegyző majd két évet? Ugyan így a végrehajtó is, miért vár majd két évet?
Az én szemszögemből nézve feleslegesen ment kb.4 év kamat még a tartozásomra. Ami nekem többlet költséggel jár.Az is valószínűsíthető, ha nem ültek volna rajta éveket, már túl is lehetnék rajta.

  1. A fizetésemből van már egy letiltás 33%-ig, és 2015 február 1-je óta fizetek gyerektartást. Volt párommal nem akartunk bírósághoz fordulni emiatt, mert meg tudtunk egyezni.Ügyvédi segítséggel írtunk egy Megállapodást a Gyermekelhelyezéséről és Gyermektartásdíjáról. Hiba volt. Hogy miért?

Nos a fent (1 pont) említett újabb fizetési letiltás végett. Munkáltatóm telefonon megkereste a végrehajtót, mivel már van egy letiltásom és közös megegyezéssel fizetek gyerektartást, hogy halaszthatja e az Ő ügyét.Végrehajtó válasza, mivel nem bírósági határozat állapította meg a gyerektartást, így a munkáltatómnak ez ügyből kifolyólag is vonnia kell a munkabéremből a munkabérem 50%-ig. Még annyit tett hozzá, hogy írjak egy keresetet a bíróságnak, amiben kérem a végrehajtás szüneteltetését. Azt se tudom, hogy ilyen esetekben milyen hamar jár el a bíróság. Azt viszont tudom, hogy jövő hónapban a fizetésem kb.70%-ának búcsút inthetek. Ezt lehet?

gerbera317 # 2016.03.23. 10:54

Hát ki? Hát a munkáltató. Kérésedre köteles részletes kimutatást készíteni arról, hogy mikor milyen összegeket vont le a fizetésedből, és abból kinek mikor mennyit utalt. És ezzel a kimutatással mint okirattal fordulhatsz a végrehajtóhoz a Vht. 41. § szerinti eljárás iránti igénnyel.

fgkati # 2016.03.23. 07:50

Akkor ki a jófene tudja nekem megmondani hogy mennyit vontak le összességében és mire? Mert mindenki csak a másik félre mutogat....

gerbera317 # 2016.03.22. 20:03

fgkati

Tehát mégiscsak végrehajtás...

Az Intrum a végrehajtónak tartozik elszámolni a Vht. 40. § szerint, veled szemben pedig a végrehajtó tartozik elszámolni. Igaza van az Intrumnak, hogy vonakodik közvetlenül veled szóba állni, végrehajtást kérőként én sem tenném. Logikus, hogy panasszal sem élhetsz a magatartásával szemben.

Véső # 2016.03.22. 19:25

Kedves Gerbera,

Amúgy nm vagyok hülye, csak néha nálam ellentmond a logika és a jog....

Véső # 2016.03.22. 19:23

Kedves Gerbera,

Mert én hogy kérdezek? :)

Szóval utánaszámoltam, mivel késedelmi kamat nem jár ugyanarra a napra kétszer, ezért bizony jócskán csökken a tőketartozás.

Azért köszönöm a válaszod.

fgkati # 2016.03.22. 18:32

A végrehajtó csak arról küldött elszámolást amit saját maga részére vont le,az hogy mennyi ment az Intrumnak sehol nem szerepel. A végrehajtó az utolsó 3 hónapban már egy fillért sem kapott amit tőlem levontak.

gerbera317 # 2016.03.22. 18:23

Ja, bocs. Ezt most úgy írtam meg, mintha Véső kérdezte volna.

Fgkatinak más válasz jár:

Rád is vonatkozik, hog a tőke + járulékai + azok járuléka hatodikos matek. Nekem az eredeti kérdéseddel van igen nagy bajom: Ugyan hogyan vonhatott le az Intrum bármit is a fizetésetekből? Hát sehogy. Valószínűleg végrehajtás indult ellenetek, és a végrehajtó intézkedett a levonás iránt. Ebben az esetben viszont a végrehatjást kérő nem köteles semmilyen információt adni az adósnak. A vh-lapon minden közölve van, az adóssal szemben a végrehajtónak van elszámolási kötelezettsége. A végrehajtást kérő pedig csak a végrehajtónak köteles beszámolni, amennyiben Vht. 40. § szerinti beszámolási kötelezettsége keletkezik. Egyébként még az sem.

Remélem, ez így érthető volt.

gerbera317 # 2016.03.22. 18:16

Miféle "ez ellen a magatartás ellen"?

Elszámoltak veled a fizetési meghagyásban: közölték a tőkét és járulékait, valamint a járulékok járulékait. Innentől hatodikos matek, hogy mi mennyi, illetve, ha azóta teljesítettél, azt a Ptk. 6:46. § szerint levonva, magad is forint-fillérre kihozhatod, mennyi az annyi. Én sem küldenék neked egyenleg-értesítőt minden egyes befizetésed után: számold ki magad, ha pedig nem megy, érd be annyival, hogy "még nem fizettél meg mindent". Hát nem???

Ha ki tudod mutatni, hogy a végrehajtási lapon több követelést közölnek, mint amennyi az fmh és a teljesítések alapján közölhető lenne, akkor ott a Vht. 41. szerinti jogorvoslati út. Ha nem tudod kimutatni, akkor pedig hallgass, mert nincs mit orvosolni.

fgkati # 2016.03.22. 17:37

@gerbera317 köszönöm a válaszod!
Elsősorban a az Intrum magatartása az ami felháborított,az hogy szándékosan félrevezetnek tavaly augusztus óta(akkor kezdtem el őket hívni),ködösítenek,az időt húzzák különböző kifogásokkal. Szerintem nem kértem nagy dolgot azzal tőlük hogy írásban tájékoztassanak arról hogy mennyi az annyi. Ehhez szerintem jogom is van ha már évek óta a vérem szívják! Ez ellen a magatartás ellen akarok panaszt tenni,de nem tudom hová fordulhatnék....persze nem lenne mellékes a pénzügyi oldala sem,de nem vagyok könyvelő,nem tudom forintra kiszámolni hogy mennyivel vontak többet a kelleténél.

gerbera317 # 2016.03.22. 16:33

Jó. Hát akkor elő a papírra-ceruzával-számológéppel, és számolj. Helyetted itt nem fogja megtenni senki, mert ez nem matekfórum. A jogi részét meg már tudod. Sok szerencsét!

Véső # 2016.03.22. 16:28

kedves Gerbera,

Én tényleg nem vagyok "nagyszájú"
A végrehajtási lapon ott a pillanatnyi összeg és külön a kamat. A tőke megegyezik azzal amit régebben is követeltek.
Ha befizetéseket teljesítesz, akkor vinné el teljes egészében a befizetést a kamat ha annak értéke 100% lenne.

gerbera317 # 2016.03.22. 16:27

@fgkati

Fizetési meghagyásnak hívják azt a "szervet". Pontosabban: a fizetési meghagyás az út, a "szerv" pedig a közjegyző. A fizetési meghagyásban neked kell álítanod, hogy enyit-annyit lenyúltak-benyeltek tőled. Ha az Intrum nem ért egyet az állításoddal, bíróság elé viheted az ügyet, ahol először neked kell bizonyítanod, hogy az Intrum "benyelte" a pénzedet, és ha ez valószínűnek tűnik, akkor az Intrumnak kell bizonyítania, hogy márpedig nem "nyelte be". A végén pedig a bíróság dönt arról, kinek van igaza. Úgyhogy hajrá!

gerbera317 # 2016.03.22. 16:21

A Vht. 40. § kötelezettséget ír elő, a 41. § pedig arra van, hogy a 40. § szerinti kötelezettség elmulasztása esetén a bejelentés kikényszeríthető legyen.

Az pedig mi (a fórum) nem tudhatjuk, hogy végül is mire indult el a végrehajtás, te viszont tudod! (bocs a felkiáltójelért). Ha pl. tartozol 100 ezer tőkével, ami bankkártya esetén akár 40 ezerrel is növekedhet évente, akkor te már rég' nem 100 ezerrel tartozol, hanem lehet, hogy 300 ezerrel, amiből mondjuk megfizettél 100 ezret, ami miatt azt hiszed, hogy már nem tartozol, most pedig téped a szádat, hogyan követelhet a végrehajtó 200 ezret, költségekkel együtt pedig 300 ezret. Hát így. (Ezek a számadatok csak példák, ezt megadnak kell a saját ügyedre aplikálnod.)
Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a jogosult nem vette figyelembe az eddigi befizetéseidet, én inkább arra hajlanék, hogy te nem vetted figyelembe a követelés növekedését. Úgyhogy hátrébb azokkal az agarakkal, mert egyáltalán nem biztos, hogy igazad van.

Véső # 2016.03.22. 15:47

Kedves Gerbera!
Van még itt valami:
40. §158 (1) A végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak, köteles egyúttal a végrehajtó felhívásának megfelelően a 34. § (5) bekezdésében említett összegeket is megfizetni.
(2) A végrehajtást kérő felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért, valamint a 34. § (5) bekezdésében említett összegek meg nem fizetéséért.

Tehát ezt a csökkenést köteles bejelenteni, de nem tette meg.

fgkati # 2016.03.22. 15:19

Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az Intrum Justitia zrt.-t szeretném bepanaszolni,de nem tudom milyen szervnél tehetem ezt meg?
Egy Cetelem bankos tartozást vásároltak meg amit még a férjemmel közösen vettünk fel. Le is vonták szépen a fizetéseinkből,nem is ezzel van a problémám,hanem azzal hogy még tavaly októberben kértem tőlük ajánlott levélben egy elszámolást a levont összegekről,mert szerintem jócskán többet vontak a kelleténél mert tőlem 3 hónappal tovább vonták mint a férjemtól. Elszámolást azóta sem kaptam hiába telefonáltam rájuk havonta,mindig azt mondtákVH rendszerkarbantartás van és nem látják a pénzmozgásokat! Múlt héten már azt hazudták hogy küldtek nekem tértivevényes levelet márc 10-én amit persze nem kaptam meg azóta sem. Má pedig elegánsan rámrakta a hölgy a telefont mikor számonkértem őket. Hol lehetne panasszal élni ellenük??! Mert biztos vagyok benne hogy be akarják nyelni a pénzemet.

Véső # 2016.03.22. 15:11

Kedves Gerbera!

Megnéztem.
2016. február 17-el rendelték el a végrehajtást.

Véső # 2016.03.22. 14:49

Ja még valami, a végrehajtásról a papírt tegnap vettem át.

Véső # 2016.03.22. 14:48

Köszönöm a választ!

értem én, de nem vagyok jogász.
Viszont az nem logikus számomra, hogy hogyan
lehet több pénzt végrehajtani mint amivel tartozom.

Mi az, hogy nem veszik figyelembe a befizetéseimet?

Az összeg amivel a mai napon tartozom, egy egzakt szám.

gerbera317 # 2016.03.22. 14:05

Részletfizetést engedélyezett a közjegyző (vagy a jogosult? - mindegy), annak te nem tettél eleget, a jogosult pedig külön értesítés nélkül kérte a végrhajtás elrendelését.

A végrehajtónál csak annyit tudsz intézni, hogy a végrehajtási kérelem benyújtásakor figyelembe vették-e az addigi (ismétlem: az addigi) befizetéseidet. Ha nem vették figyelembe, akkor a Vht. 41. § szerint el kell vele ismertetni, majd szükség esetén korlátozás iránt pert indítani.
Az sem elképzelhetetlen, hogy a végrehajtás elrendelését követően kezdtél el fizetgetni, így a 41. § szerinti eljárás iránti kérelem eleve alaptalan.

Mivel az általad használt "elült az ügy" meg "kb. fél éve" kifejezések egy kocsmai ügyletben elegendőek lehetnek, de a végrehajtási eljárásban nem, ezért a kérdésedre használható választ nem lehet adni. Annyi bizonyos, hogy jól elcseszted a dolgot.

Véső # 2016.03.22. 13:53

Tisztelt Fórumlakók!

Mindenkit üdvözlök először is.
A következő a problémám. Van egy bankkártyaadósságom nem túl nagy, amire FMH-t bocsátottak ki. Kértem rá részletfizetést, kaptam is. Elült az ügy, de nem törlesztettem bizonyos okok miatt. kb fél éve elkezdtem törleszteni, szépen havonta, tulajdonképpen pár hónap és végzek..

közben viszont kaptam egy végrehajtási lapot az eredeti összegről. Meglepetésként ért, hiszen úgy gondoltam, hogy a bank figyeli a befizetéseimet.

Mi a teendő?
Egyrészt az összeg sem stimmel, másrészt nem szeretném kifizetni a rengeteg rárakódott összeget, hiszen én jóhiszeműen törlesztettem. Az átutalásokról pecsétes papírom van. Beszéltem a bankkal, de az illetékes csak pár nap múlva hív vissza. Holnap megyek a végrehajtóhoz.
Mi az amit kezdeményezzek? Érvényes-e egyáltalán a végrehajtási lap, ha az összeg kétharmadát már visszafizettem és ezt bizonyítani tudom.

Nagyon köszönöm a segítséget!

Vh-ügyes # 2016.03.01. 09:55

fordulj egy alapíványhoz...