Végrehajtási jogi fórum


gerbera317 # 2015.01.23. 14:16

Ha a Vht. 74. § nem nevesíti a mentes juttatások között, márpedig nem nevesíti, akkor végrehajtás alá vonható.

drbarbi # 2015.01.23. 11:25

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne. Gyermektartásdíj levonás került foganatosításra, a munkabérből és az önkormányzati tiszteletdíjból? A tiszteletdíj végrehajtás alá vonható jövedelemnek minősül? Abból jogos a levonás?

Grave7 # 2015.01.22. 20:57

@Pudi1530: Nagy a kísértés, hogy hajnali kettőig várjak, vajon újabb 10 óra elteltével harmadszor is felteszed-e a kérdésed és ezúttal hogyan fogalmazod meg ugyanazt.

De komolyra fordítva a szót:

  • ha inkasszót (hatósági átutalási megbízást) ad ki a végrehajtó, az a bankszámládat terheli és a számládra érkező összeg egy részét (általában több mint a fizetés 33%-a, ha az érkezik a számlára) utalja át a bank a végrehajtónak, erre mondják konyhanyelven, hogy "lekapta" a pénzt;
  • a letiltást viszont a munkáltatódnak küldi meg közvetlenül és a munkáltatód utalja (ez alapesetben a hivatkozott 33%), "levonta".

Ez azért lényeges, mert ha szünetel az ügy, ettől függően kell a hatósági átutalási megbízás feloldását(1), vagy a letiltás felfüggesztését(2) megküldeni a banknak(1) vagy a munkáltatónak(2).

Ha biztosra akarsz menni, menj be félfogadási időben a végrehajtóhoz (mbvk.hu weboldalon rá tudsz keresni hogy ez mikor van) és vigyél magaddal +1 eredeti példányt a közös képviselő leveléből, amiben kéri az eljárás szünetelését. Beadod a levelet és kéred, hogy elvihesd az előző bekezdésben említett dokumentumot a megfelelő helyre. Ennek a kiállítása max. 10 perc, utána meg beadod a bankba/munkáltatódnak.

(Remélhetőleg a közös képviselő eljárási jogosultságát igazolta már a végrehajtónak, mert enélkül nem fogják elfogadni a nyilatkozatát.)

Pudi1530 # 2015.01.22. 15:03

Tisztelt Fórumozók!

A társasházammal az utolsó pillanatban részletfizetési szerződést kötöttem, de közben elindult a végrehajtás .

A januárban esedékes fizetésem 33%-át le is inkasszálta a végrehajtó. Felhívtam a társasházam közös képviseletét, hogy állítsák már le a végrehajtót (ezt meg is tették, 01.15.-én küldtek egy levelet a végrehajtónak, hogy szüneteltesse a végrehajtást).

Kérdésem a következő: Február 5.-én esedékes a következő fizetésem.
Mit kell tennem annak érdekében, hogy a végrehajtó ne tiltsa a fizetésem 33%-át februárban, vagy ennyi idő elegendő arra, hogy a munkáltatómnak jelezze a végrehajtó, hogy szüneteltetés van (ne inkasszáljon tovább)?
Átnéztem a vh.-i törvényt, de konkrétan nem ír, hogy a végrehajtónak mennyi ideje is van ilyenkor reagálni.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Pudi1530 # 2015.01.22. 05:39

Tisztelt Többiek,

Segítséget kérek töletek egy dologban:

Végrehajtás indult ellenem, viszont már egy héttel a végrehajtás elött részletfizetési megállapodást kötöttem a végrehajtást kérövel.

A januári fizetésemböl a végrehajtó "lekapta" a fizetésem 33%-át.

Szóltam a végrehajtást kérönek, hogy írjon már a végrehatónak, ezt meg is tette (01.15.-én).

A vht.-t átnéztem, de nem találtam olyan részt, ami arról szólna, hogy a végrehajtónak mennyi ideje van intézkedni ez ügyben (azt hiszem a végrehajtás ilyenkor szünetelni fog), ugyanis nagyon nem szeretném, hogy a február 5-10 között esedékes fizetésemböl is inkasszáljanak.

Tehát a kerdésem:

február 5.-ig a munkáltatómnak fog e küldeni a végrehajtó éretesítést, hogy állítsák le a fizetési letiltást?

vagy ha "el vannak havazva" a végrehajtók, akkor milyen lehetöségeim vannak meggyorsítani ezt az ügyet?

Elöre is köszönöm a válaszokat.

foldes6 # 2015.01.19. 20:22

Tisztelettel köszönöm az érdembeli hozzászólásokat előre is.

foldes6 # 2015.01.19. 20:14

Két jogerős ítéletem van .Az egyik a járulékaimat ítélte meg
A másik a Végrehajtói határozatot s jelölte ki számomra a Végrehajtást levezető személyt.
Ezen végrehajtást ha nem tudom megelőlegezni ,a keresetemre megélhetésemre való tekintettel van e mód költségmentességet kérni?

foldes6 # 2015.01.19. 20:09

Van egy jogerős Bírósági ítéletem,volt munkáltatom elmaradt kifizetetlen béreim járandóságaim miatt.Ő teljesen elérhetetlené tette magát. Vagyonát és a cégét más nevére tette. S lecsődölte,majd alkalmazotti státuszban viszi az új céget tovább. Végrehajtóval sem fogható meg .Ami nem a nevén van az nem az öve. Ez bizonyíthatatlan. Végrehajtói költségek ,hiába érdembeli behajtás nem történik részemre.
nekem kell fizetni a végrehajtói díjat.Ez felháborító !Az adós meg mint Marci Hevesen!
Tudna valaki felvilágosítani van lehetőségem a járulékaimat a Bérgarancia alaptól kérnem?
Végrehajtói költségmentességre jogosult vagyok e ?
Mivel jelenleg szívműtétem utáni 38000 ft rokkantsági nyugdíj a jövedelmem .A létminimum bejelentés miatt. Köszönettel

foldes6 # 2015.01.19. 19:51

Miért nincs az adósságot okozóknak kötelező munkatábor legalább?
Megnézném mennyivel kevesebb felelőtlen adós lenne ha köteleznék a tartozása ledolgozására. Így ezek az eljárások csak egy felesleges vicc az egész.Dolgozik az ügyön az ügyvédem előre kikötött honoráriumért,
Dolgozik rajta a Bírósági és közjegyzői apparátus ,Végül a Végrehajtó ,Akinek nem az adós fizet hanem a kárvallott. De van munka potencia ezen körforgásban .Itt mindenkinek joga van az elvégzett munkabérhez. Csak akinek jogerősen megítélik nem jut egy fillér sem, Még neki kellene s köteles is fizetni az ügymeneteket a törvény szerint.

foldes6 # 2015.01.19. 19:48
foldes6 # 2015.01.19. 19:46

Végrehajtóhoz irányított bírósági végzésem van.
Megdöbbenve tapasztalom nem a nekem behajtandó összeg végrehajtása az elsődleges.Még én fizessek előlegezzem meg a végrehajtási költségeket .
Ezért a végrehajtó semmilyen garanciát nem vállal ,Mivel ö munkát végez ha sikerül ha nem. És a törvény nem teszi elkeserítővé az adós helyzetét.Ha nem tud fizetni próbálkozzak mindig 5 éven belül hogy ne évüljön el A megítélt ősszegre esélyem sincs a bírósági végzéseket sem tudják átvetetni vele. Új cégbe más nevén jól mondjátok tovább vitte a céget ,Nap mint nap ott dolgozik .Ennek ellenére megfoghatatlan és ha perlem ezt bizonyítani kell ,Annélkül rágalmazás!
Mi van ha nem tudom miből kifizetni a nekem behajtásra kijelölt végrehajtómat??Ez felháborító is ,nem hogy esélyem lenne a pénzemet megkapni inkább még én szívok ezzel is?Rendben hogy a végrehajtó is munkát végez ,Ez a kárvallott rovására így

foldes6 # 2015.01.19. 19:44

Itt az a kérdés ha nincs végrehajtási próbálkozás ,Akkor elévül egy idő után a tartozás?
A végrehajtás nélkül lehetetlen a jogerősen megítélt pénzhez hozzájutni,
Sajnos a mai törvények lehetőséget adnak ezen kötelezettség kibujása alól.
Szinte elkeserítő hogy jár de elérhetetlen,
Ráadásul még a járandóságát követelő issza meg a levét.
Ez igy felháborító

Vérszállítás # 2015.01.14. 12:45

Fűtés az biztos nincs ,villany meg valamilyen feltöltőkártyás megoldása van a többit nem tudom mert még nem jutottam be a lakásba.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 12:17

Lakik? Víz, villany, fűtés nélkül?

Vérszállítás # 2015.01.14. 11:44

A helyzet az,hogy tavaly májusban kifizettük a lakást viszont volt rá 9 hónap halasztás,ami novemberbe lejárt de közbejött a devizahiteles moratórium ami a fene tudja meddig fog tartani.a lakásban egy 30 év körüli narkós srác lakik viszont a lakás az anya nevén van akit már évek óta elkergetett onnan.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 09:43

A tiédre.
De ha minden ki van kötve, akkor vélhetően nem lakik benne semmi. Mi akadályoz, hogy birtokba vedd?

Vérszállítás # 2015.01.14. 09:32

Tisztelt fórumozók,segítséget kérnék:

Vettem egy árveréses lakást,amit majd ki tudja mikor kapok meg.Az volna a kérdésem,hogy mivel minden ki van kötve,illetve leszerelve,kinek a költségére lehet visszaállítani a dolgokat(Víz,gáz villany,fűtés)?

Köszönöm a segítséget.

Vérszállítás # 2015.01.14. 09:32

Tisztelt fórumozók,segítséget kérnék:

Vettem egy árveréses lakást,amit majd ki tudja mikor kapok meg.Az volna a kérdésem,hogy mivel minden ki van kötve,illetve leszerelve,kinek a költségére lehet visszaállítani a dolgokat(Víz,gáz villany,fűtés)?

Köszönöm a segítséget.

lizizizi # 2015.01.14. 09:20

Oximax. Szeretném megkérdezni hogy nem létezik olyan hogy ha éveken keresztül nem tudják végrehajtani a tartozást mert több is van és csak 50% lehet vonni a jövedelemből. Nem évül el. Vagy hány évig tarthat a levonás. 10-20 évig. Kölcsönt vettem fel többet is édesanyámnak és nem fizeti igy tölem végrehajtanak. De nem tud mást csak a jövedelmet. Köszönöm.

gerbera317 # 2015.01.13. 12:35

Aki adós és zálogkötelezett, annak igen. Aki csak zálogkötelezett, annak nem.

esztike1981 # 2015.01.12. 19:41

Tisztelt Cím!

Kérdésem lenne, hogy egy jelzálog hitel esetében, ahol a fedezet maga az ingatlan, letilthatja e a végrehajtó az adós munkabérét is?

christina3 # 2015.01.09. 14:01

Szép napot Mindenkinek! Szeretnék segítséget kérni egy olyan ügyben ami évtizedekre nyúlik vissza. Néhai apám (válás után) egy másik hölgy kezeseként1992-ben nem bizonyíthatóan uzsorakamatra vett fel 200 000 Ft kölcsönt magánszemélytől. Persze nem fizették stb, és ennek következtében a nő lakása árverezésre került 1996 körül, valamint a fizetéséből azóta is a mai napig 33 %-ot letiltanak. Közben apu 1997-ben elhunyt, mi pedig ketten néhai Testvéremmel elörököltük az addigra már 800 000 Ft+ járulékai -ra rugó megnövekedett tartozást. Közben az az illető akitől 1992-ben a pénzt fölvették, elhunyt, a végrehajtási jogot, (amelyet néhai apám halála után az anyuval közös tulajdonban lévő lakóingatlannak az apu tulajdonrészére bejegyeztek) szépen elörökölték a testvérei. Próbáltunk velük megegyezni hivatkozva arra hogy sem nekik sem nekünk nem volt közünk ehhez az ügyhöz de nem jártunk sikerrel. Legutoljára 2009. év márciusában volt hivatalos levelezés jelen üggyel kapcsolatban, azóta csak a főadós hölgy fizetéséből vonnak folyamatosan, viszont eltelt 5 év, és sajnos az én testvérem is elhunyt idő közben. Kérdezem én, tudna veleki nekem ebben segíteni? Mert ott van a végrehajtási jog azon a házon amit mielőbb szeretnénk eladni, azonban így senki sem veszi meg. Előre is nagyon köszönöm a hasznos információkat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.09. 10:49

A tulajdonos tartozása miatt foglalható az ingatlan, de csak a tartási joggal, haszonélvezettel terhelten. (Más kérdés, hogy a hitelező megpróbálhat arra hivatkozni, hogy a tartási szerződés színlelt, és ezért csak a haszonélvezet marad teherként.)

aranyvirag # 2015.01.09. 08:32

Az én tartozásom hitelkártya tartozás miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.09. 08:12

Kinek az adóssága miatt?