Végrehajtás felfüggesztése


drill # 2014.11.15. 09:17

Tisztelt Fórumozók/Szakértő!

Tanácsot szeretnék kérni.Történetem röviden:
Diákhitel Központ felé tartozásom volt mely miatt vh jogot jegyeztek be nagymamai házban fent álló 1/18-ad részemre(ezt már a NAV mint eljáró).Diákhitel Központtal megegyeztünk rendszeresen törlesztek így a vh jog az 1/18-ad részemre szünetel.
A nagymama 1 hete elhunyt így az ingatlant szeretnék értékesíteni az örökösök.Hagyatéki még ezután lesz.
Az 1/18-ad rész kb:100 ezer forint értékű(régi komfort fürdőszoba nélküli vályogház nincs nagyértéke).
A tartozás kb:2 millio küröl van.
Kérelmeztem,hogy vegyék le a vh jogot ha kell átutalom az eladásból az 1/18-ad részből befolyt összeget vgy előre kifizetem,csak a többi örökös ne miattam ne jusson az örökségéhez.
Válaszban azt kaptam hogy a vh jog szünetelése miatt sem a DK sem a végrehajtás jogosultaja(NAV)nem tud érdemi intézkedést tenni a vh jog törlése iránt mert szünetel az eljárás.És azt is irták, hogy a vh megszüntetésére akkor lesz lehetőség ha az egész tartozást kifizetem.
Eladható e így az ingatlan?Mit tegyek, hogy a csekély 1/18-ad részre tett vh jog miatt a többi örökös a pénzéhez jusson?Ha nem sikerül hamarosan eladni olyan rossz állapotú a ház,hogy attól félek teljesen tönkremegy összedől és még a mostani értékét is elveszti.Nem a pénz kell belőle csak a többi örökös nem szeretném ha miattam nem jutna az örökségéhez.Törleszetek de egy összegbe nem tudom kifizezni.Ha valaki vmi ötletet tudna adni!Köszönöm!

Vh-ügyes # 2014.11.10. 05:34
  • majd én megoldom"-od," nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna. Honnan idézel?
  • magamat idézem: "(amennyiben a kereseti kérelmeid közé behúzható a vh megszüntetése vagy korlátozása)" felhívom a figyelmed az "amennyiben" szóra...
  • A kioktatást köszönöm, a jövőben ügyelni fogok rá, hogy kevésbé legyek cinikus mint ti!
gerbera317 # 2014.11.09. 17:06

Igazságtalan vagy. Te "hívjál fel"-lel elzugírod innen a kérdezőket azzal, hogy te majd megoldod. Sikerről még sosem számoltál be, sem az elzugírt posztolók. Arról pedig, hogy mitől aggályos a "majd én megoldom"-od, engedtessék már meg, hogy kifejtsem az álláspontomat.

A "nyilván"-t azért írom, mert te magad említed a végrehajtási pert, abból pedig mindösszesen 5 féle van, ebből 4 kizárva, a Pp. 370. § pedig eleve a megszüntetés iránti per címe alatt van, tehát "nyilván" ezt a pert említed. Hacsak nem egy hatodik féle végrehajtási perre gondolsz, de akkor meg nehogy má' én legyek a hunyó, bocs.

Fenntartom, hogy a végrehajtási megszüntetése iránti perben hozott ítélet nem változtathatja meg az eredeti végrehajtandó határozatot. Az ilyen perben nem a követelésről hoznak határozatot, hanem a végrehajtandó követelés fennállásáról, és az erre irányuló végrehajtásról A per neve is erről mesél: végrehajtás megszüntetése, nem pedig megítélt követelés megszüntetése.

képes velem a részvételem nélkül vitázni.

Naja, az utóbbi 3 hétben a hülye szmájlijaidon kívül egyetlen értelmes szót sem láttam tőled leírva. Még szép, hogy a részvételed nélkül véleményezem azt a néhány cinikus félmondatot, amit mégis ideköhintesz...

Vh-ügyes # 2014.11.09. 13:07

Gerbera "nyilván" megint tudja mire gondolok és így képes velem a részvételem nélkül vitázni...
Nahát - minő lepetés - végül így mindig igaza is lesz!
Jól nyomod ... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.09. 12:47

Be kell fogadnia - de az első tárgyaláson, bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.

gerbera317 # 2014.11.09. 12:40

Nyilván a megszüntetés iránti perre gondolsz. Azt a keresetet nem fogja befogadni a bíróság, mert nincs mire fel befogadnia. A másik négy végrehajtási per pedig szóba sem jöhet.

Vh-ügyes # 2014.11.08. 21:14

Nyuszka
Ennél világosabban nem megy: felfüggesztéshez végrehajtási pert kell indítanod...
perben pedig Pp.370.§.

gerbera317 # 2014.11.08. 11:12

@Nyuszicica
A már folyamatban lévő végrehajtás korlátozására vagy megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha a végrehajtás alapjául szolgáló jogerős határozatot más jogerős határozat megváltoztatta vagy hatályon kívül helyezte. A végrehajtás az új perre tekintettel a Vht. 49. § (2) szerint csak akkor függeszthető fel, ha a felfüggesztést a Pp. vagy más törvény lehetővé teszi, egyébként nem.

Nyuszicica # 2014.11.06. 17:50

Köszönöm gyors válaszát! Azonban mi a helyzet akkor, ha a kereset nem a "végrehajtás megszüntetése per", hanem a lakáshasználat megváltoztatása, amiből is az adósságom keletkezett?

Vh-ügyes # 2014.11.06. 16:02

Pp.370.§ (amennyiben a kereseti kérelmeid közé behúzható a vh megszüntetése vagy korlátozása)

Nyuszicica # 2014.11.06. 11:14

Az lenne a kérdésem, hogy ha keresetet adok be azzal az üggyel kapcsolatban, ami miatt végrehajtást foganatosítottak ellenem, és a végrehajtás már folyamatban van (fizetésből letiltás), és a kereset beadásával egyidejűleg kérem a végrehajtás felfüggesztését a per lezártáig, mely Pp. és/vagy Vht. paragrafusokra kell hivatkozni?
Előre is köszönök minden segítő választ!

Vh-ügyes # 2014.10.22. 03:32
  • cím szerint kikeresed a helyrajzi számot (magyarország.hu)
  • földhivatalban betekintesz a tulajdoni lapba (vagy megkérsz és takarneten utánanézek)

a többi azon múlik, mi van a tul.lapon...

PPali # 2014.10.21. 22:26

Üdvözlet,
az lenne a kérdésem, van egy ingatlan ahonnét tartozás miatt már kb. egy éve kiköltöztették a tulajokat. A ház a tulaj szerint végrehajtás alatt van, lemondtak az ingatlanról. Hogy lehet kideríteni, milyen adatok kellenek hozzá, hogy a házat a bank akarja értékesíteni, vagy a végrahajtónál van-e. Milyen áron szeretnék értékesíteni stb. Bementem a legközelebbi végrehajtó irodába de azt mondták nem adhatnak felvilágosítást.
Válaszukat előre is köszönöm

Sherlock # 2014.09.03. 09:59

Mindenféle ügyvédet lehet találni, ha meg tudod fizetni.

Szabics # 2014.09.03. 09:35

Ügyvédet keresek, aki nem kapzsi, van elégbátorsága is, és tisztességes, becsületes. Talán fehérhollót keresek?

Béla József # 2014.04.02. 11:08

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.01. 14:09

Nem. Azt a végrehajtást elrendelő bíróságtól kérheted, de aligha fogják a kérést teljesíteni.

Béla József # 2014.04.01. 13:46

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Polgári perben vesztettem, jelentős összegű kártérítést kell fizetnem, vonják a nyugdíjam 33 %-át.
Büntető feljelentést tettem a pernyertessel szemben, de végül is pótmagánvád eljárás lett az ügyből (jelentős kárt okozó csalás, zsarolás, hamis tanúzás váddal).
A bíróság befogadta a peranyagot, tárgyalást még nem tűzött ki.

Kérdezem, eredménnyel lehet-e kérni a büntető bíróságtól, hogy a per befejezéséig indítványozza a végrehajtást elrendelő járási bíróságnál a végrehajtás felfüggesztését?

Köszönöm a választ.

tubi70 # 2013.11.14. 09:43

Kedves Kovács-Béla-Sándor!
El sem tudod hinni mekkora követ görgettél le rólam a válaszoddal!!! Nem lehetek elég hálás érte!!!Millió köszönet!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.14. 07:18

viszont ezt a tartozást ő egyáltalán nem ismeri el
Na az az, ami nem számít! Ha amúgy is el akarjátok adni az ingatlant, és a becsérték nektek elfogadható, kérjétek a végrehajtót, hogy az egészet árverezze. A vevő is jól jár, mert az 3/8-ot megkapja diszkontáron.

Árverési vevővel nem kell adásvételi szerződést kötni, és a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatára sincs szükség.

tubi70 # 2013.11.13. 22:39

Azt tudom, hogy nem az én gondom, viszont áruljuk a házat és csak úgy tudjuk eladni ha a vételári előlegből kifizeti a végrehajtót, viszont ezt a tartozást ő egyáltalán nem ismeri el, tehát ha megkapjuk az előleget ő nem fogja befizetni a végrehajtónak, sőt le se fog ülni aláírni az adásvételit. Ezért szeretném ezt a foglalást megtámadni bíróságon. Nem szeretném ha árverésen útján megvenné egy hétpróbás "barna" kopasz ember aki ellehetetlenít és még ő fog tőlem bérleti díjat követelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.13. 17:30

Miért "rakná át"? Inkább azt is lefoglalja. Az a furcsa, ha eddig nem tette meg.
Az a végrehajtási jog ott marad, amíg a tartozást ki nm egyenlítik, sőt, a végrehajtó árverést is hirdethet a lefoglalt tulajdoni hányadra.
De ez annyira nem a te problémád.

(A Jogi Fórum nem a "mi" honlapunk.)

tubi70 # 2013.11.13. 11:50

Tisztel KBS

Megtalálva a honlapjukat bátorkodom tanácsukat érni.
Hétfőn kaptam egy Becsértékközlést Keresztesi János Végrehajtótól, és ez alapján tudtam meg hogy végrehajtást kezdeményeztek az ingatlanunkra amit örököltünk 3-an 4/8 az enyém, 1/8 a bátyámé, 3/8 a nővéremé.Ez osztatlan közös tulajdon
A nővérem 3/8 részére rakták rá a végrehajtást egy személyi kölcsön meg nem fizetése miatt.
Voltam bent a végrehajtónál és ott nagyon készséges volt a végrehajtó és azt mondta, hogy átrakatja a végrehajtást a nővérem saját és férje nevén lévő ingatlanra amiben lakik(házastársi közös tulajdon), de sajnos ez idáig erről az ingatlanról nem tudtak.
Kérdésem az ha esetleg ezt nem rakják át akkor nekem milyen jogaim vannak....indíthatok e ez ellen a végrehajtás ellen valamilyen tilalmat stb.
Köszönöm a válaszukat

gerbera317 # 2013.11.11. 11:28

tájékoztatást a titoktartási kötelezettség miatt nem tudok adn

Ezt telefonon mondta? Mert akkor rendben van a dolog. Ha viszont írásban vagy személyes ügyfélfogadáson sem adnak felvilágosítást, akkor tudatni kell a végrehajtóval (amit egyébként is tudnia kell), hogy az 1/2002. IMr. 40. § (1) szerint, a végrehajtási ügyről a feleknek, képviselőiknek és annak lehet felvilágosítást adni, aki a jogi érdekét az ügyben igazolta. Az árverési vevőnek túlzottan nem is kell igazolnia a jogi érdekét, hiszen az magából a végrehatjási iratból is megállapítható. Nyilvánvaló, hogy ezek után az árverési vételre vonatkozó információ megadható, illetve kötelezően megadandó a vevő részére. A tulajdonjog bejegyzésének akadálya kétség nélkülaz árverési vétel körébe tartozik, ezért ezt is megtudhatja a vevő, legalább annyira, hogy ki és milyen jogcímen terjesztett elő végrehajtási kifogást.

Ha ennek ellenére sem ad felvilágosítást a végrehajtó, akkor pedig a bíróságot kell kérni kifogás formájában, hogy kötelezze erre a végrehajtót.

Kati65 # 2013.11.10. 15:21

Köszönöm a hozzászólásokat.
Megkérdeztem az árverési jegyzőkönyvet készítő végrehajtót személyesen, ez a válasz: "A Vh. ügyről tájékoztatást a titoktartási kötelezettség miatt nem tudok adni."
Akkor már így mindenképpen csak legelőbb 2014 májusban lesz átadva a lakás. Az illetékfizetési kötelezettségem is tolódik ezzel? A lakás közös költségét mikortól kell nekem fizetnem?
Köszönöm a válaszokat!
Üdv.: Kati65