S.O.S gépjármű foglalás


Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.06. 23:27

@mazdahatos

A kereskedelmi forgalomban jóhiszeműen és ellenérték fejében szerző megszerzi az átruházással az ingó dolog tulajdonjogát akkor is, ha az átruházó nem volt tulajdonos.
Kereskedelmi forgalomban való szerzésnek minősül az, ha a vevő olyan eladótól vásárol, aki az adásvételi szerződést jogszerűen folytatott, üzletszerű gazdasági tevékenysége körében, saját nevében köti meg.

Saját nevében kötötte meg az adásvételt a kereskedő?

Ha a nagyeszűek megis lefoglalnák az nem jelenti a tulajdonjogrol való döntést....

Szomorú örökös # 2018.11.06. 22:20

mazdahatos

Kérdésem az lenne, hogy én károsulhatok bármi módon a történetből? Lefoglalhatják a gépjárművet?

Ha te bizonyíthatóan tudod igazolni, hogy kifizetted, akkor szerintem nincs félni valód, a kereskedővel kell majd lerendeznie.

mazdahatos # 2018.11.06. 21:00

Sziasztok !

Mai nap megkeresett egy hölgy, hogy az autó amit egy kereskedőnél vásároltam szeptember elején az a testvére tulajdona volt. A pénzt ők azóta sem kapták meg és mindenféle kifogásokat és hazugságot talál ki a kereskedő, hogy miért nem tudja odaadni a pénzt. (hazugság alatt értem, hogy azt állitja, hogy hitelre vettem tőle az autót és még mindig azt intézem, ezért nem tud fizetni... KP-ba egy összegben kifizettem a vételárat...)Az auto törzskönyvében én szereplek mint tulajdonos. Most a hölgy testvére a rendőrséghez fordult.

Kérdésem az lenne, hogy én károsulhatok bármi módon a történetből? Lefoglalhatják a gépjárművet?

Köszönöm előre is a választ

gerbera317 # 2018.10.24. 08:14

Akkor másként fogalmazok: OFF És nem bírság, hanem pótdíj! ON
Egyébként nem látom be, miért a gépjármű-topikban kellett ezt megkérdezni. Ha az elévülés érdekel, miért nem inkább az "Elévülés" című topikot keresed fel? Talán még kérdezned sem kellene, hanem elég lenne elolvasni. Abból megtudnád, hogy hiába évült el szerinted a követelés korábban, ha aztán elismerted a követelést azzal, hogy nem mondtál ellent a fizetési meghagyásnak. Ezért az elévülést a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésétől lehet csak vizsgálni. Ha szeretnéd, leírom még néhányszor.

beegee1979 # 2018.10.24. 08:01

@gerbera317
Lehet, hogy félre értelek, de nem a bírság + pótdíj jogosságát vitatnám, hanem az elévülést.

Ám most meginogtam, mert megtudtam, hogy ha befizetem az összeget, elévülésre hivatkozva azt nem kérhetem már vissza, szóval előtte kell arra hivatkoznom.

Amit eddig kiderítettem, hogy parkolási pótdíjra 1 év az elévülés ezáltal a végrehajtási jogra is, ha nincs az elévülés megszakítva. Gyakorlatban, arra azért emlékeznék, ha 15 évig évente kaptam volna felszólító levelet, inkasszót, bármit. De nem így volt.

Lehet a fórumon ajánlást, telefonszámot kérni szakértőhöz, aki tud segíteni a felvilágosításban és az ügymenetben?

Nem szeretném teleszemetelni a topikot :)

gerbera317 # 2018.10.24. 07:29

Csak azt lehet vizsgálni, mikor emelkedett jogerőre a fizetési meghagyás, és azóta elévülhetett-e.
A végrehajtási lap 8. pontjában (2017 végéig 7. pontjában) általában feltüntetik a rendszámot, a nemfizetés időpontját, és az övezet címét is.
És nem bírság, hanem pótdíj!

beegee1979 # 2018.10.24. 07:23

Beszéltem a végrehajtóval, 133ezer amit be kell fizetnem. Ezt el is intézem ma és kikérem az említett végrehajtási lapot.

Azonban felvilágosítást nem tudott adni, hogy mégis milyen parkolási bírság ez, az V. ker Önk. jogi képviselőjéhez irányított (végrehajtást kérő). Egyedül egy dátumot látott, ami 2005. februári, mint "végrehajtás teljesítése" (ha jól emlékszem).

Ez már lehet, hogy másik topikra tartozik, de had kérdezzem meg, hogy a parkolási bírság elévülése nem 1 év? Vagy ha már behajtást kértek, más elévülési idő számít?

drbjozsef # 2018.10.23. 17:17

beegee,

menj be a végrehajtóhoz, és kérd el a végrehajtási lapot. Abban sok infó lesz, többek között az, hogy hogyan futott jogerőre a kiállítása alapjául szolgáló okirat. Ha fizetési meghagyást küldtek, és nem vetted át, akkor ott lesz, hogy kézbesítési fikcióval lett jogerős. Ha szerinted Te nem hibáztál (például rossz címre küldték), akkor újra megnyílik a lehetőséged, hogy ellentmondj neki, és visszavonják a végrehajtási lapot. Ellent mondani akkor érdemes, ha szerinted elévült a követelés, szóval még egyáltalán nem biztos, hogy fizetned kell.

beegee1979 # 2018.10.23. 15:28

@Grave7
Köszönöm a válaszaid. Az megnyugtató, hogy még tudom rendezni.

Az V.kerület Önkormányzata a végrehajtást kérő. Ez esetben van valami különbség a közjegyzőhöz képest?

A leveleket kikérem, mert az furcsa, hogy ezt megkaptam, a többit nem.

Ha kifizetem a tartozást, az autón a bejegyzés eltűnik vagy azt további ügyintézés lesz nekem?

Grave7 # 2018.10.23. 15:07

@beegee1979:
A foglalási jegyzőkönyv (ahogy neve is mutatja) a gépjármű lefoglalásáról szól. Tehát ez még nem árverés (annak 'ingóárverési hirdetmény' lesz a neve), valamint a tartozásról részletesebb információt sem kell tartalmaznia.
Küldtek levelet, csak nem vetted át. De ha ügyfélfogadási időben bemész a végrehajtói irodába, a korábbi, át nem vett leveleket kikérheted (persze csak azokat amiket a végrehajtó küldött).

Kérdéseidre a válaszok:

  • Igen, most is tudsz még fizetni.
  • A teljes tartozásról a végrehajtói irodában tudsz pontos információt kapni. Szerintem legalább ugyanennyivel számolj (tehát összesen minimum 100.000 Ft tartozás).
  • Kellett és küldtek is, lásd amit korábban írtam.
  • Ha közjegyző rendelte el a végrehajtást, akkor a "http://www.jogiforum.hu/forum/41/35177" témában olvasgass, ott korábban jópár hasznos tanácsot írtak mások.
beegee1979 # 2018.10.23. 13:25

Sziasztok, pénteken kaptam egy Foglalási jegyzőkönyvet a Kutas és Ollári Végrehajtó Irodától.

Mivel hosszú hétvégén nem tudok kit elérni az ügyben, ezért kérnék itt véleményt.

Parkolási díj és pótdíj hátralék címen 49.920 Ft + járulékai megfizetését mulasztottam el. Ennél több információt nem adnak, kivéve egy hivatkozási számot, ami egy nagyon régi autóm rendszáma - 2004-ben adtam el, tehát minimum 14 éves ügy lehet.
Lehet, hogy jogos, tényleg volt egy be nem fizetett büntetésem. Inkább esélyes viszont, hogy befizettem, de ezt bizonyítani már nem tudom, hiszen nem őrizgetek csekkeket 10+ évig.
Semmilyen felszólító levelet nem kaptam előtte, csak ezt, amiben a jelenlegi autómat akarják ennek fejében elárverezni - nagyságrendileg más érték.

Az alábbi kérdéseim lennének:

  • Van mód rendezni a tartozást ebben a fázisban, elkerülve az árverezést?
  • félek, hogy a "+járulékai" egy nagyobb összeg lesz (miért nem közlik pontosan?), ez nagyságrendileg mekkora tud lenni?
  • Nem kellett volna felszólítást küldeniük? Tudom bizonyítani, hogy nem küldtek? Vagy ők tudják, hogy küldtek?
  • Ezt a sorrendet megfelelőnek tartjátok: Tartozás rendezése majd másik ügyet elindítani mikor is tisztáznám, hogy jogos volt-e a bírság (elévülési idő, befizetés bizonyítása, stb) és a pénz visszakérése.

Köszi a válaszokat.

nonolet # 2018.01.25. 22:09

TivadarR

Láthatóan nem tudod miként működik a rendszer.
Járj utána!

Sorrendben...

  • Fizetési felszólítás
  • Fizetési meghagyás vagy Bírói ítélet
  • Végrehajtás

Aki eljut a végrehajtásig
az valamit nagyon elkúrt előtte, általában.

Tipikusan: magasról tojt a levelekre, amiket kapott.

gerbera317 # 2018.01.25. 21:29

nem kell hívogatnom mától Józsit, Ferit, hogy adja meg tartozását, egyszerűen elvetetem az autót.
Ebben tévedsz. A te tartozásod éppen attól vált végrehajthatóvá, hogy kaptál felszólítást, és nem reagáltál rá. Ha a Józsi meg a Feri vannak akkora marhák, hogy ellenvetés nélkül hagyják magukat felszólítani, akkor ők is úgy járnak mint te. Igaz, ha a felszólítás jogos, akkor mindegy, hogy ellentmondanak-e, de ez egy másik kérdés.

gerbera317 # 2018.01.25. 20:51

Az iraton megtalálható, hogy ki a feladója.
Egyébként, valószínűleg a végrehajtótól jött, ésnem látom be, miért nem lehet akkor ezt így, direktbe' megmondani.
Ha a végrehajtótól jött, akkor az nem "levél". Ha sok lap van a borítékban, akkor valószínűleg több intézkedés is van benne, és talán még egy végrehajtási lap is. Illene tudni felismerni, hol ér véget az egyik irat, és hol kezdődik a következő. Valamint azt is, hogy ezekből mi (melyek) a végrehajtó intézkedése, és mi a más kibocsátótól származó melléklet.
Na, az egyik iratot mégiscsak felismerted: az egy foglalási jegyzőkönyv. Igen, a végrehajtó megtalálta és lefoglalta az autódat. És nem azért, hogy "elvegye", hanem hogy ráébresszen arra, hogy talán mégiscsak ki kellene fizetni azt a pöcs tartozást. Ha pedig nem fizetsz...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.03. 06:58

Nem lenne egyszerűbb fizetni? Ja, tudom, az nem elég kurucos.

Blackywhite # 2014.04.02. 19:11

Piroska11

Az autón kívül bármidet eladhatod, a bankszámládat is megszüntetheted, nem jár érte szankció. Sőt jobb is ha a fizetésed nem a saját számládra kéred, mert a jármű foglalása mellett a számládra tehetnek hatósági átutalási megbízást.

gerbera317 # 2014.04.02. 07:06

rosszul esne, ha elkoboznák

Nem akarják elkobozni, ha nem muszáj, és egyébként sem így hívják az intézkedést. De mivel tartozol valakinek, ezért azt köteles vagy megfizetni. Akár azon az áron, hogy eladod az autódat, és a vételárból kifizeted a jogosultat. Ha ezt nem teszed, a hatóság jogosult ezt helyetted megtenni: ezt hívják kényszerértékesítésnek, aminek egyik közismert megnyilvánulási formája az árverés. Ha te ezt azzal kísérled meg megadkadályozni, hogy az autót elajándékozod, azt fedezet-elvonásnak minősül, és a bíróság semmisnek mondja ki az ajándékozást. Magyarán: az autó ugyanúgy árverezhető, mintha nem tettél volna ellne semmit.

Egyelőre nincs rajta sem foglalás, sem elidegenítési tilalom a gépkocsin.
Már van, csak még nem tudsz róla. Parkolási pótdíj-követelésnél az autó a legbiztosabb vagyontárgy, így az az első, amit a végrehajtó felkutat és lefoglal. Ha a már lefoglalt járművet ajándékozod el, az nem egyszerű fedezetelvonás, hanem bűncselekmény. Édesanyádnak nem lesz belőle baja, neked annál inkább, és azzal mindjárt a külföldi munkavállalásod is kútba esett.

Már elhangzott: Kérj 12 havi részletfizetést a végrehajtótól úgy, hogy az első részletet mindjárt ki is fizeted nála, és a többi részletről se feledkezz meg!

ius latratus # 2014.04.02. 05:59

"Nem vagyok jogász, de azért gondolkodó ember igen."

Nem tehetek róla, hogy nem értetted meg, amit igazából közölni óhajtottam.

Piroska11 # 2014.04.01. 21:47

Nem vagyok jogász, de azért gondolkodó ember igen.

Akkor innentől kezdve nem adhatom el semmimet, nem cserélhetem le a telefonomat, nem ajándékozhatom a hugomnak a használt pc-met? Nem szüntethetek meg egy bankszámlát? Nem válhatok meg semmimtől? Se eladással se ajándékozással?

Mert esetleg számítanom kell rá, hogy a végrehajtó MAJD VALAMIKOR esetleg igényt tart rá?

Ismétlem! Jelenleg nem tart igényt semmimre!
Csak követelése van. Amiről mellesleg anélkül is tudtam, hogy értesített volna.

Kétlem, hogy ez fedezetelvonás lenne, de belefolyni jogi vitákba - különösen az évekig tartó bírósági huzavonákba - nem akarok.
Ezért kérdezek itt inkább.

Egyébként jól gondoljátok: az egyetlen valamire való vagyontárgyam ez a vacak, 500eft értékű autó.
Nem állok valami rózsásan anyagilag.
Épp ezért rosszul esne, ha elkoboznák.

ius latratus # 2014.04.01. 14:59

Piroska

Ez lemaradt, s gondolkodni sem nagyon kell rajta:
140.000,-Ft nem olyan nagy összeg, hogy -esetleg- egy év alatt ne tudnád kifizetni. Kérhetsz részletfizetési lehetőséget.

ius latratus # 2014.04.01. 14:57

pazs: +1
Piroska11: Igen, hiszen ma (!) keresett a végrehajtó. S ma (vagy holnap, vagy a közeljövőben) ajándékoznád (adnád) el, ráadásul édesanyádnak.
Na, ez három sor.
Innen, kedves Piroska, sakkozd ki a mondanivalót.

pazs # 2014.04.01. 12:31

A legnagyobb baj az lehet, hogy elviszik így is az autót (mert fedezetelvonó ügylet).

Piroska11 # 2014.04.01. 10:20

Segítséget kérek!

140 eft parkolási bírságból fakadó tartozással keresett meg most a végrehajtó.

Jó ideje nincs munkám, épp külföldre készülök dolgozni, a tartozást kifizetni jelenleg nem tudom.

Egyetlen vagyontárgyam egy párszáz eft értékű autó.

Ha ezt most elajándékozom az édesanyámnak, abból édesanyámnak lehet baja?
Egyelőre nincs rajta sem foglalás, sem elidegenítési tilalom a gépkocsin.

Viszont az értesítést a követelésről átvettük. Ha elajándékozom édesanyámnak a gk-t, felmerülhet fedezetelvonás?
Elvehetik tőle az autót, vagy behajthatják rajta az én parkolási tartozásomat?

Ismétlem, jelenleg nincs foglalás alatt.

zelenkaan # 2014.03.31. 10:28

Az olvasott hozzászólások alapján , ezek szerint

  • adótartozás esetén 1 darab céges szállító jármű megtartható az egyéni vállalkozásban
  • ha az értéke tehergk .esetén 3,5 millió alatti

    Várom hozzáértők sürgős válaszát !!

verbau # 2014.01.17. 22:12

sziasztok!

olyan kérdésem lenne,végrehajtás alatt lévő tartozásom van! az autómat eladtam kb.3hónapja de nem iratták át!
most akarták átiratni de már a végrehajtó lefoglalta!
erről én hivatalos értesitést nem kaptam!
kérdésem a következő? ilyenkor mi a teendő? mivelis én előbb átruháztam az autó tulajdonjogát,mint a végrehajtó lefoglalta!


sziasztok!
olyan kérdésem lenne,hogy a szülöi házban lakom kiskoru gyermekemmel,egy szobát használunk,a többi közös,de ugye a szüleim nevén van a l