jogerőre emelkedett fizetési meghagyás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.08. 05:14

Lehet azt is.

Joanna # 2014.09.08. 01:03

Sziasztok, megint eszembe jutott valami.
Most már megszereztem az adós személyi adatait, és nekiálltam kideríteni a hiányzó válaszokat a maradék kérdéseimre.
Túrtam-fúrtam az Internetet, és beleszaladtam egy ilyenbe: X1 átutalási végzés (végrehajtási lap helyett).
Ahogy olvasom, gyorsabb és költséghatékonyabb.
Elméletileg tudom a fickó személyi adatait is és a bankszámlaszámát is. Legalábbis azt, ami 2010. elején volt neki.

  • Van-e valami akadálya, hogy én inkább egy ilyet adjak be a Bíróságnak?
  • Illetve: ha netán ez a régi bankszámla már nincs meg, akkor buktam az illetéket, és kapok valami sikertelenséget tartalmazó határozatot és akkor aztán tényleg végrehajtási lapot kell beadjak? Vagy a személyi adatok birtokában kiderítik nekem az új bankszámlaszámát és arról szedik be?
  • Illetve, ha nem él már a számlaszám és ezért nem siekrül, attól ez még egy végrehajtási cselekmény, ami megszakítja az elévülési időt, ugye?

Köszönettel:
Anna

Joanna # 2014.09.04. 12:52

Megint köszönök szépen mindent, kedves gerbera317!

A 3/c ponton még dolgozgatok, ezt leszámítva akkor már csak kevés kérdésem maradt.

3/f: "Teljesítési határidő utolsó napja". Ez még mindig homály, én ilyet nem látok a fizetési meghagyáson. Ilyen dátumok vannak csak rajta:

  • Kelteztem én a megíráskor aug.31-én,
  • érkeztette a Bíróság szept.3-án,
  • van rajta egy bíróság általi szept.8, alighanem ez az adósnak továbbküldés keltezése,
  • a záradékban: okt.8-án jogerős és végrehajtható,
  • szintén a záradékban: városnév, okt.15, XY bírósági titkár. :(

Amit még nem tudok: kell-e valami illetéket, bármit fizetnem a benyújtással egyidejűleg? Ha igen, mennyit, hogyan, hová?

Felhívtam az illetékes bíróságot a kézbesítési vélelem és a előzetesen végrehajthatóság miatt, mert nem látok a fizetési meghagyásban erre vonatkozó információt, hogyan tudhatném meg? Az ügyintéző hölgy a vállát rángatta (ezt még telefonon keresztül is lehetett érzékelni), és azt mondta, nem baj, hagyjam üresen.... hát, kíváncsi leszek. Minden mondatát úgy kezdte, hogy "szerintem"....

Ugyanőtőle megkérdeztem, hogy mi van, ha az elévülési időn belül beadom a vh.kérő lapot, de az adós már időn kívül kapja meg. Azt mondta, az úgy jó, a beadás számít, és akkor is, ha valamiért visszadobják nekem.
Ezt vajon vehetem biztosnak?

OFF:

Igen, vaterás ügy volt, és már a főkövetelés is meglehetősen alacsony összeg volt, kb. 2500 Ft. Volt már, hogy nem azt kaptam a Vaterán, amit a leírás alapján várnom lehetett, de végülis a "jó állapot" felfogható egy relatív fogalomként, kinek mi számít annak. Az ilyet le lehet tudni egy rossz értékeléssel. Ez az eset azonban az arcátlanság minden szintjét kimerítette, beleértve a békés úton történő rendezési törekvéseimre adott reakcióit is. Elvi kérdést csináltam belőle, és minthogy bírósággal fenyegetőztem, hát bele is kellett vágjak, mert az illető állt elébe. Javíts ki, ha tévedek, de nincs (vagy akkor legalábbis nem volt) is más (törvényes) lehetőségem, mint végrehajtást kérni, akármennyi is szerepel a lapon. Az sem lett volna olcsóbb, ha leutazom hozzá, és még a verőlegények is pénzbe kerültek volna, valószínűleg többe, mint ez az eljárás.
Úgy gondolom, hogy ha az emberek nem hagynák annyiban, hogy becsapták őket, akkor a semmirekellő csalók nem lennének ilyen pofátlanul magabiztosak.
Nem vagyok érdemben gazdag, meg aztán kihajigálni sem szoktam pénzeket az ablakon, már csak ezért sem tűröm, hogy átverjenek, és megteszem, ami tőlem telik. Remélve, hogy a költségeket nem én viselem a végén, és éppen a kis összeg miatt valószínűsítem a behajthatóságot is. Az úrnak lenni tudást meg nem tudom, hogy érted. Az én szüleim egyszerűen csak kiálltak magukért, ha kellett. Én otthonról ezt hoztam .
Két, számomra hasonlóan vérlázító hagyatékos pernek is nekiugrottam már egyedül (igaz, azok nagyobb összegek voltak, bár sokan azt is hagyták volna a fenébe a helyemben), és sikerültek, ezért én egyelőre bízom az igazságszolgáltatásban, még ha kicsit nehézkes is eredményre jutni. Lehet, hogy ha ügyvéd lennék, és sokat járnék a bíróságra, akkor más lenne a véleményem, de én jelenleg bizakodó vagyok. A szűk keresztmetszetet az adós személyes adatainak megszerzésében látom.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 11:21

Bocs, én tévedtem. Valójában a költségmentességi nyomtatványokra gondoltam.

gerbera317 # 2014.09.04. 11:13

Beírod gugliba: "502 végrehajtási lap". A legelső találat egy Word-doksi, amit úgy szerkesztesz, ahogy nem szégyelled, de akár ki is nyomtathatod és kitöltheted kézzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 10:23

Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de szerintem a bíróságok központi honlapjáról letölthető vh-lapot csak géppel lehet kitölteni. A pdf formátumú, nyomtatható és kézzel tölthető nyomtatvány eltűnt.

gerbera317 # 2014.09.04. 07:28

4000 forintra vh-lapot? Vagy nagyon gazdag vagy, vagy pedig nagyon tudod, mi az, hogy úrnak lenni…

  1. pont: az adós adatai. Ha a b) pontba nem írsz semmit, elutasítják a kérelmedet (legalábbis kellene).
  2. pont: saját adataid. Fontos az a-b-e-i) pontok. Ha van jogi képviselőd (ebben az ügyben, akkor a g) pont is fontos. A h) pontot megélhetési végrehajtást kérőknek találták ki, úgyhogy ne foglalkozz vele.
  3. pont: a)-b) a fmh adatai (bíróság + Pk.##.###/##.); c) pont: a követelésed: tőke + kamata, perköltség (fmh-költség) + törvényes kamata, ügyvédi költség + törvényes kamata. A kamatnál mindig meg kell adni a felszámítás kezdetének dátumát és a mértékét!; d) pont: mikor lett jogerős. A „kézbesítési vélelem alapján” azt jelenti, hogy a fmh „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza a bírósághoz. Ha nem tudod, utólag, a beadáskor meg kell kérdezni a bíróságon. e) pont: a jogcímet te tudod. Mi volt ez, Vatera? Akkor pénzvisszatérítés (vagy ilyesmi).
  4. pont: kihagyod.
  5. pont: te tudod, de valószínűleg nem jár költségkedvezmény -> kihagyod.
  6. pont: a-b-c-d-e): mindent bejelölsz, amiről tudsz, oda is írod. f-j) pontokat kihagyod.
  7. pont: a) vagy b) pont: a végrehajtás elrendelésének illetéke, ha te fizeted, akkor b) pont, nem kamatoztatható; c) pont: az ügyvéded költsége, ha ő nyújtja be a vh-lapot. Ha magad csinálod, akkor semmi. d) pont: ha az elrendeléssel együtt felmerült bármilyen költséged (igazolni kell).

Amit a bíróság honlapjáról töltesz le, az jó. Számítógéppel is kitöltheted, vagy másolni is lehet. Az oldal-áttörés nem gond. de miért írnál annyit? A 3. pontba legfeljebb ennyit írj: Adós a fmh-ra megfizetett x összeget, ami a Ptk. 293. § (vagy 6:46. §) szerint került jóváírásra, ezt követően fennmaradt követelés (vastagon szedve): tőke + kamata (kezdettel és mértékkel) + ami nem nyert kielégítést. Nem kell összesítés (ha rajtam múlna, egyenesen tiltanám, mert félrevezető lehet). Fentebb már írtam, de a fmh költségeit is kamatoztathatod, de legfeljebb a törvényes mértékkel (Ptk. 301. § (vagy 6:48. § (1)). A költség kamatának kezdete az a nap + 1 nap, amikor felmerült. Mivel az adósod részben teljesített a fmh-ra, a költségek után ez volt az első, amit megfizetett (ha jutott rá), így valószínűleg ezt már nem tüntetheted fel a vh-lapon. A teljesítési határidő az, ami a fmh-n fel van tüntetve. A 4-5. pontokat hagyd üresen. A többire már válaszoltam.

Joanna # 2014.09.03. 22:27

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, aki hozzászólt a problémámhoz itt és a másik helyen.
Beleástam magam az 502-es végrehajtást kérő lapba. Sok kérdésem van. Értem, és megértem, hogy senkinek sem tisztje ilyen szinten foglalkozni velem, de azért vannak egyszerű kérdések is, és már annak is nagyon örülnék, ha egy részükre választ kapnék.
1-A legfontosabb: megbízhatok a Bíróság honlapjában, ez-e a tutifrankó, jelenleg érvényben lévő használandó nyomtatvány? birosag.hu/allampolgaroknak/nyomtatvanyok-urlapok/502-vegrehajtasi-lap-penzkoveteles-vegrehajtasara
2-Ki lehet-e ezt számítógéppel tölteni és utána kinyomtatni? ha nem lehet, akkor 6 db eredti példány kell, vagy lehet fénymásolat is, eredeti aláírásokkal?
3-Probléma-e (ha lehet géppel tölteni), ha pl. a 3. pontnál sokat írok és lejjebb csúsznak a sorok, tehát felborul az eredeti oldalelrendezés?
4-2/h pont: Velem mint végrehajtást kérővel kapcsolatosan mi az, hogy "hivatkozási szám"? Mit kell ide írni?
5-3/c pont: Úgy gondolom, ebben a pontban a fizetési meghagyáson szereplő adatokat kérik, ezért fel kellene tételesen sorolnom az ott szerplő, kitöltött sorokat? Úgymint főkövetelés ennyi és ennyi, főkövetelés kamata ennyi és ennyi, eljárási illeték..., jogosultnak járó költség....Jól gondolom? És a végére írjak valami "összesen" sort?
Ezzel kapcsolatban még két gondom van: az adós a teljes főkövetelést önszántából kifizette kb. 3 hónappal a jogerőre emelkedés után. Tehát nekem most csak annak kamatával meg a járulékos költségekkel tartozik, tehát az eredeti összegnek csak egy részét kell behajtani. Ezt hol kell jelölni, hová írjam?
A másik, ami felmerült bennem: a főkövetelés kamatáról esett szó a fizetési meghagyásban, azonban a többire (illeték, költség) is jár-e nekem a kamat? Ha igen, akkor olyan kamatlábbal, mint a főkövetelésé, és akkortól, amikor postára adtam a fizetési meghagyást?
6-3/d: Honnan lehet azt tudni, hogy kézbesítési vélelem alapján emelkedett-e jogerőre, meg hogy előzetesen végrehajtható-e? Mondjuk utóbbit nem is tudom, mit jelent, na mindegy.
7-3/f: "Teljesítési határidő utolsó napja". Ez milyen dátum, mit kell ide írni?
8-A 4.-5. pontokról nem tudok semmit, akkor azt üresen hagyhatom? Vagy honnan kéne tudnom egy vadidegen ember költségmentességéről?
9-6/a-e. pont: Hogy mire kérem a végrehajtást, azt nekem kell eldöntenem??? Minél többet jelölök be, annál nagyobb lesz a végrehajtónak a költségelőleg-számlája? Talán viccesen hangzik, de igazából egy kb. 4000 forintos összeget kell behajtani, szóval ha bejelölöm a bankszámlát, és meg is adom a számát, az úgy jó? Vagy érdemes mást is bejelölni? Munkahelyet?
10-6/h: Érdemes kérni, hogy postán küldje a végrehajtó az adósnak a lapot? Miért nekem kell eldöntenem, hogy a végrehajtó milyen módszerekkel dolgozzon?
11-És majdnem végül: kell-e valami illetéket, bármit fizetni a benyújtással egyidejűleg? Ha igen, mennyit, hogyan, hová?
12-Ha sikerülne mondjuk a jövő hét folyamán beadnom, és tegyük fel, hogy még jól és hiánytalanul is van kitöltve.... mire a bíróság feldolgozza, továbbküldi a végrehajtónak, és mire az feldolgozza és nekikezd.... szóval, ha én az elévülés előtt adom be, de az adóshoz csak az elévülési idő után kerül a dolog, akkor ő érvényesen hivatkozhat-e elévülésre?
Köszönettel:
Anna

gerbera317 # 2014.09.03. 09:58

3. lakcíme VAGY munkahelye VAGY vagyontárgya (VAGY helye) :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 09:23

A 3.-nál lehet a végrehajtás alá vonható vagyontárgy helye is.

gerbera317 # 2014.09.03. 08:49

Ezt értjük, és a kérdező is érti. Magánszemély adós esetében tehát kell:

  1. neve
  2. anyja neve VAGY születési ideje
  3. lakcíme VAGY munkahelye VAGY vagyontárgya (és helye)

Ha ezek közül valamelyik számozott feltétel nem teljesül, el kell utasítani a végrehajtási kérelmet.
A 2) és 3) feltételnél néha próbálkoznak azzal, hogy valami kamu adatot adnak meg, amivel átmegy a kérelem az elrendelésen. Ilyenkor, ha a lakcím kamu, azt a végrehajtó úgyis beszerzi, tehát ezzel nincs gond. Azonban ha a 2) szerinti adat kamu, akkor legkésőbb az adós vagyonának felkutatásakor (47. §) megbukik a mutatvány, mert az adós úgy már nem azonosítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 08:14

Lábjegyzet az 502-esről: „A végrehajtás elrendeléséhez az adós következő adatait kötelező megadni: név vagy elnevezés, születési idő vagy anyja neve, cégjegyzékszám; legalább egyet meg kell adni továbbá a következő adatok közül: lakóhely vagy székhely/telephely, munkahely, végrehajtás alá vonható egyéb vagyontárgy helye. A végrehajtás eredményességének elősegítése érdekében szükséges az adós és vagyona minél több adatát feltüntetni.
(Ugyanez a többi végrehajtási lap, - záradék nyomtatványon is rajta van.)

Ezek a kötelezően megadandó adatok szinte minden esetben egyértelműen meghatározzák az adós személyt.

gerbera317 # 2014.09.03. 08:07

mi a helyzet akkor, ha azonos címen két ugyanolyan nevű arc lakik

Ez bizony gyakran megesik, és hogy a végrehajtható okirat nem tesz köztük különbséget, sem ritka. Ha a végrehajtás során a legkisebb kétség is merül fel az adós személyazonosságát illetően (mert pl. a megadott adatokkal nem létezik személy), az 52. § a) szerinti szünetelést állapítja meg. Ha viszont a végrehajtási lapon sem az anyja neve, sem a születési ideje nincs megadva az adósnak, akkor a végrehajtás eleve lefgeljebb a költségfelhívásig jut el, azt követően pedig - akár előlegezték, akár nem - szünetel az eljárás. De igazából már a végrehajátsi kérelmet is el kell(ene) utasítani.

Joanna # 2014.09.02. 22:38

Szia. Köszönöm szépen a gyors választ.
Egy vaterás ügyletről van szó, tudom az ürge nevét, címét (hisz e nélkül már a fizetési meghagyást sem tudtam volna beadni), sőt, a bankszámlaszámát is, hiszen erre fizettem neki a termékért, és ő is erről utalt nekem vissza (mert a követelésem egy részét kifizette kb. 3 hónappal a jogerőre és végrehajthatóvá emelkedést követően).

Persze, elmegyek én, beszerzem a kedves ürge adatait, de nekem ez további pénzembe fog kerülni, ezért felmerült bennem az is, hogy mi a helyzet akkor, ha azonos címen két ugyanolyan nevű arc lakik. Pl. apa és fia. Vagy akár három is, mert még nagypapa is lehet.
Aszerint, amit írsz, nekem nem jár az igazság, mert ők ugyanúgy nevezgették el a következő generációt?
Tulajdonképpen, ha egy fizetési meghagyásra egyikük sem reagált ellentmondással, akkor mindegyikük elismerte a benne szereplő dolgok jogosságát, és éppenséggel bármelyiken bejhajthatónak kellene lennie, pusztán a név és cím alapján.
Vagy nekik pl. tanúnak sem kell elmenniük egy bíróságra, mert nem egyértelmű, hogy melyiküknek szól az idézés?

gerbera317 # 2014.09.02. 22:01

A végrehajtó nem az adós személyi adatait szerzi be, hanem felkutatja a vagyontárgyait, pénzeszközeit, munkabérét. De ehhez szükség van arra, hogy az adós személye minden kétséget kizáróan azonosítható legyen. Csak hogy értsd: Ha az adóst Kiss Lászlónak hívják, akkor a bíróságtól kezdve a végrehajtón át az egészségbiztosítóig mindenki ugyanazt fogja kérdezni: "Melyik Kiss László? Mikor és hol született, anyját hogy hívják, és hol lakik?". Ezek nélkül ugyanis a központi- és a közhiteles nyilvántartások, legfőképpen pedig a bankok(!) nem szolgáltatnak adatot az adósra vonatkozóan.

A "szükség esetén" azt jelenti, hogy ha te nem közlöd a bankszámláját, az autója rendszámát, a lakása helyrajzi számát (mert akad olyan is, aki közli), a végrehajtó ezeket beszerzi. De ehhez szüksége lesz az adós személyi adataira. Bankszámla felkutatásáról pl. ne is álmodj, ha nincs meg az adós személyi igazolványának számát, mert a bankok csak arra közölnek adatot.

Joanna # 2014.09.02. 21:17

Kedves Fórumozók!
Az 502. sz. végrehajtást kérő lapnak, amit egy jogerős fizetési meghagyás behajtását megindítandó ki kellene töltenem, elméletileg kötelező eleme az adósnak vagy az anyja neve, vagy a születési dátuma. Vadidegen emberről van szó, látni sem láttam soha, eddig úgy tudtam, a nyilvántartó hivatalhoz kell forduljak.
Igen ám, de itt http://www.jogiforum.hu/…tv/1994/LIII olvasható a 47. §-ban, hogy "47. § (1) A végrehajtási eljárás eredményes lefolytatása érdekében a végrehajtó szükség esetén beszerzi az adós személyének azonosítására szolgáló, továbbá az adós lakóhelyére (tartózkodási helyére), székhelyére, telephelyére, munkahelyére (egyéni vállalkozására), jövedelmére és a végrehajtás alá vonható vagyontárgyaira (ingó, ingatlan vagyon, fizetési számla, betét, értékpapír, érdekeltség gazdasági társaságban stb.) vonatkozó adatokat.
(2) A végrehajtó az (1) bekezdésben megjelölt eljárása során megkeresheti az adósra és vagyonára vonatkozó adatokat kezelő hatóságokat, szervezeteket, így különösen a rendőrséget, a gépjárműveket nyilvántartó hatóságot, a személyi adat- és lakcímnyilvántartó szerveket,...."
Ha azonban ez így van, akkor miért kell NEKEM megadnom az adós személyes adatait (az 502-es nyomtatvány alján kifejezetten szerepel ez az információ)? Nincsen itt valami ellentmondás? Vagy mit jelent itt az, hogy "szükség esetén"?
Köszönettel:
Anna

somácska # 2014.03.03. 18:35

Köszönöm! Hamarosan jelentkezek telefonon.

Vh-ügyes # 2014.03.03. 10:45

48.§ azért, mert a természeti katasztrófa és egyéb hülyeségek csak példaként - és nem mint egyedüli ok - vannak felhozva

49.§ azért, mert a 41.§ valójában - bár áttételesen - a megszüntetésre irányul

(jelzem az 50.§-ben írt időtartamot szinte soha nem tartják be...)

gerbera317 # 2014.03.03. 07:17

A 48. § (3)-(6) alapján nem, mert a követelés vitatása nem tartozik a méltányolható körülmények körébe.
A 49. § már inkább, de itt sem lehet szó mindaddig felfüggesztésről, amíg bírósági (megszüntetés iránti per) szakaszba nem jut a dolog.

Hová lett az eredeti kérdés?

Vh-ügyes # 2014.03.03. 06:56

Önmagában halasztó hatály ugyan nincs de a 48.§ 49.§ szerint kérhetsz eljárás felfüggesztést...

gerbera317 # 2014.03.02. 19:31

Kértem tőlük levélben hogy küldjék meg

Csakhogy ők erre nem kötelesek.

Hogyan juthatok igazoláshoz hogy esetleg átvettem felszólítást?

Miért akarod ezt igazolni?

mit tehetek, hogy ne foglaljon?

Semmit. Az elévülés miatt kérheted a Vht. 41. § szerinti eljárást a végrehajtótól, de annak nincs halasztó hatálya a foglalásra nézve.

Vh-ügyes # 2014.03.02. 14:59

azért mondja, mert az Ő férje most már Bp.-i (nem kell ilyen érzékenynek lenni)

somácska

van megoldás csak hosszú leírni...
(alább a tel.szám)

somácska # 2014.03.01. 18:36

csak annyi, hogy ez a végrehajtó volt a férjem volt házának az elárverezője a férjem volt nejének a kezére. nagyon jol tudja, hogy az árverezés után minden hátralék ki lett fizetve a férjemre eső részből. de nem ez a lényeg. 6 és fél év után követelhető e az összeg? hétfőn jár le a 15 napos fellebbezési határidő (2014.03.03.). Válaszoljunk e a végrehajtó levelére, vagy nem. Vagy fizessünk.

gerbera317 # 2014.03.01. 13:24

6 és fél év után ez nem évül el véletlenül?

Akár az is. De ezt kérelem nélkül senki nem fogja vizsgálni. A végrehajtó meg bármelyik nap kopogtathat az ajtón. Nem mellesleg: a "vidéki" végrehajtó semmivel sem erőtlenebb, mint a "pesti". Mi volt a szándékod ennek a kihangsúlyozásával?

somácska # 2014.02.27. 17:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem a napokban kapott egy vidéki végrehajtótól értesitést, miszerint 2007. decemberére fizesse meg az elmaradt telefonszámlát. Ő már a követelés időpontjában nem hogy nem lakott ott, de már a ház el lett árverezve, tehát nem ő volt a tulaj. Férjem akkor (2007-ben) semmilyen értesitést nem kapott se a telefontársaságtól, se a végrehajtótól. Kérdem én? 6 és fél év után ez nem évül el véletlenül?