Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Grave7 # 2019.02.22. 11:38

@gerbera317: Én még nem hallottam ilyenről, hogy "a végrehajtó a jegyzőkönyv aláírását halassza el későbbre", tudomásom szerint nincs ilyen jogszabályi lehetőség.

Dr.GL # 2019.02.22. 09:55

beni777!

Bemész a végrehajtóhoz, beregisztrálsz. Befizeted az előleget, majd az mbvk-n jelentkezel az árverésre. Folyamatos árverésnél csak úgy tudsz ha tartod a minimálárat. Magyarán van egy ajánlati kötelezettséged. Folyamatos árverésen azok az ingatlanok vannak, amik nem keltek el az első két árverésen. Szóval. Regisztrálsz, befizetsz, jelentkezel/ajánlatot teszel és vársz. Ha nyersz, örülsz. Ha senki nem lakja az ingatlant akkor birtokba fogod tudni venni. Ha kérdésed van még keress bátran a vegrehajtasiugyek@gmail.com-on

gerbera317 # 2019.02.21. 22:06

Hát, akkor gondolkodj még egy kicsit!

Atti74 # 2019.02.21. 20:07

Lehet, hogy nem pontosan fogalmaztam, ráadásul a VH nem nagyon akart telefonon semmit elárulni. Gondolom a kiírást, a pdf-et, vagy nem tudom mi a pontos megnevezése, azt támadta meg.

gerbera317 # 2019.02.21. 17:54

Ha az adós a hirdetményt támadta meg, akkor a végrehajtó a jegyzőkönyv aláírását halassza el későbbre. Hacsak nem nyilvánvalóan alaptalan a hirdetmény elleni kifogás.
És persze feltételezve, hogy jól kérdeztél. Ugyebár.

Atti74 # 2019.02.21. 14:55

Elnézést, ha volt már, de hirtelen nem találtam választ.
Szóval árverés lezárult, nyertesként megkaptam az értesítést a jegyzőkönyv aláírása miatt, viszont a Vh telefonon elmondta, hogy az adós megtámadta az árverési hirdetményt, ezért bíróságra kerül az ügy.
A kérdés az, hogy lehet-e fizetési halasztást kérni a per végéig? Mennyi ideig szokott ez elhúzódni átlagban?

gerbera317 # 2019.02.19. 11:46

A törvény szerint az ingatlant beköltözhető állapotban kell árverezni. Kivéve,
a) ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
b) ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,
c) ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik,
d) ha az adós és a végrehajtást kérő (több végrehajtást kérő esetén valamennyi végrehajtást kérő) a lakottan történő értékesítésben megállapodott, vagy
e) ha a lakottan történő értékesítéssel valamennyi végrehajtást kérő egyetért,
f) ha abban az adós egyenesági felmenője lakik, és lakóhelye a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt, az ingatlan tulajdonjogát az adós tőle ingyenesen szerezte, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg.

Látsz-e olyat a kivételek között, hogy „ha az adós azt a leendő vevőnek átadja”? Mert én nem látok ilyet.

Atti74 # 2019.02.18. 15:10

Eszembe jutott mégegy kérdés. Ha úgy döntök, hogy mégis licitálok, bizva abban, hogy rá lehet venni az adóst, hogy átadja az ingatlant az ingatlan "beköltözhetővé válik" ezzel az értéke is más lesz? Számíthatok ilyenkor arra, hogy az árat újrabecslik?

beni777 # 2019.02.18. 15:05

Úgy is írtam hogy a cég tulajdonosa van börtönben :)
Ezt a részét már tudom hogy úgy tudok alapjáraton licitálni ha regisztráltam a végrehajtónál, csak nem vagyok teljes mértékben tisztában azzal hogy mit takar hogy folyamatos árverés, pláne ilyen céges esetben. Elnézést ha ezzel úgymond " kicsaptam a biztosítékot"

gerbera317 # 2019.02.18. 14:58

@beni777
Ma (megismétlem: MA!) írtam le ebben (megismétlem: EBBEN) a topikban, hogy aki komolyan érdeklődik egy árverés iránt, az ne az árverés adatlapján nézegesse, hanem az árverési hirdetményt. Csak egyetlen képernyőnyit kell lejjebb lapozni hozzá.
Egyébként pedig a 154., illetve a 154/A. § szerint lehet a megvásárolt ingatlant birtokba venni. Egyébként azt írod, hogy a tulajdonos egy cég. Aki aligha ülhet börtönben. A cég tulajdonosa már inkább, de az meg nem tulajdonosa az ingatlannak. Ugyebár.
Menj el valamelyik végrehajtóhoz azzal, hogy felhasználói regisztrációt szeretnél az árverési rendszerbe. Legyenek nálad a személyi irataid, és az adókártyád, valamit 6000 Ft készpénz. Amíg a végrehajtó elbíbelődik a regisztrálásoddal, addig kérdezt ki, mire való a felhasználói neved és a jelszavad, és hogyan kell vételi ajánlatot tenni a kiszemelt vagyontárgyra.

gerbera317 # 2019.02.18. 14:50

Szofimanka, azt gondolsz. amit akarsz. Te dolgod. Minden egyéb pedig részletesen ki van tárgyalva itt vagy valamelyik szomszédos topikban. Punktum.

Szofimanka # 2019.02.18. 14:35

Gerbera317:
"Árverésre kerül egy természetben elkülönülő, tört tulajdoni hányadú osztatlan közös valami, ahonnan a nem adós tulajdonostárs nem köteles kiköltözni a természetben elkülönülő ingatlanrészből, mivel nincs megosztási szerződés. Csakhogy emiatt az elárverezett részből sem köteles kiköltözni maga az adós."

Szerintem ez hülyeség.
Miert nem köteles az adós kiköltözni? Ha kijelentem( mint új tulajdonos) akkor milyen jogon tartózkodhat az ingatlanban?  Ennyi erővel, az összes volt tulajdonos igényt tarthat az ingatlanra?
Addig meg esetleg kárt, vagy közüzemi tartozást csinál az kinek a sara lesz?
Milyen törvény védene egy olyan embert, akinek már semmi köze sincs az ingatlanhoz?

beni777 # 2019.02.18. 14:35

Üdvözlök mindenkit.
Olyan ügyben szeretnék információt kapni, hogy.:
Adott a településünkön egy ingatlan ami az mbvk oldalán a folyamatos árverések között található meg.
A tulajdonos egy cég ami jelenleg kényszertörlés alatt áll, a tulajdonos börtönben ül pár éve.
Kikiáltási ár: 8 000 000
Licitlépcső: 160 000
Minimum ár: 4 000 000
Árverési előleg: 800 000
Sorszám: 1
Irányítószám: 8951
Település: Gutorfölde
Helyrajzi szám: 69
Besorolás: lakóépület
Fekvés: belterület
Művelési ág: nincs
Bejegyzett földhasználat: Nincs megadva
Épület típusok: lakóház
Jogi jelleg: nincs
Tulajdoni hányad: 1/1
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)

Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Az ügyben szeretnék információt kapni, hogy ilyen esetben ha a tulajdonos börtönben ül, akkor hogyan és milyen feltételekkel lehet az ingatlant birtokba venni?
Valamint hogyha folyamatos árverés alatt van az ingatlan akkor én csak bemegyek a végrehajtó irodájába, beregisztralok, befizettem az árverési előleget és interneten teszek egy ajánlatot, és utána indul licitálás, vagy hogyan működik ebben a folyamatos árverési rendszerben?
Bocsi a laikus kérdések miatt, de ilyen téren zöldfülű vagyok.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Atti74 # 2019.02.18. 12:47

Ez lett volna, amit most megválaszoltál. Bár ügyvédi megosztás nincs, arra gondoltam valami gyakorlat alapján mégis megállípítható, hogy melyik rész kihez tartozik.

gerbera317 # 2019.02.18. 10:32

Akkor mi a kérdés? Árverésre kerül egy természetben elkülönülő, tört tulajdoni hányadú osztatlan közös valami, ahonnan a nem adós tulajdonostárs nem köteles kiköltözni a természetben elkülönülő ingatlanrészből, mivel nincs megosztási szerződés. Csakhogy emiatt az elárverezett részből sem köteles kiköltözni maga az adós.

Atti74 # 2019.02.18. 10:19

Nekem a VH azt mondta telefonon, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt ők csak lakottan írhatják ki a kiírást, de ez nem azt jelenti, hogy valójában nem beköltözhető.

gerbera317 # 2019.02.18. 10:15

A hirdetményből lehet megtudni. Megismétlem: a hirdetményből. Te az árverés adatlapján nézegeted, ami csak tájékozódáshooz jó; aki részt akar venni az árverésen, az a hirdetményt tanulmányozza!
Megjegyzem, hogy a hirdetmény és az adatlap között nem lehet ellentmondás. Ha mégis, a végrehajtónak az árverési hirdetményt vissza kell vonnia, és új árverést kell kitűznie, ha el akar kerülni egy esetlegesen erre irányuló vh-kifogást.

Atti74 # 2019.02.18. 10:09

Sziasztok! hogy lehetséges, hogy egy ingatlan kikiáltási árát lakottan hirdetik meg, de "Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy" és "beköltözhető: igen". osztatlan közös tulajdonról van szó, de más hasonló ingatlannál ez nem így volt. Honnan lete tudni, hogy az árverezett hányad (70/100) egy komplett házra vonatkozik, vagy csa kegy részére? Köszi!

gerbera317 # 2019.02.14. 10:36

mi a helyzet a közművekkel?
Azért van az átadás, hogy akkor a végrehajtó állapítsa meg a mérőórák állását, vagy felhatalmazza a vevőt, hogy állapítsa meg ő maga. Akármelyik is történik, a megállapítás jegyzőkönyvvel, tanúkkal, fényképezéssel történik.

gerbera317 # 2019.02.14. 10:34

És akkor teljesen jogszerű ha bemegyek így egy lakatlan ingatlanba.
Na, ez így nem hangzott el. Az előtted szóló Biju lényegesen beljebb van azzal, hogy kulcsa van az ingatlanhoz. Vélelmezem, hogy a kulcs átadásával valaki őt birtokon belülre juttatta, tehát rendelkezik valamilyen jogcímmel az ingatlanba történő bejutáshoz. Nem úgy mint te, aki minden jogcím nélkül vagy mindaddig, amíg nem vagy tulajdonos.

Biju # 2019.02.14. 10:32

gerbera317

Köszi, ez megnyugtató, de szerinted mi a helyzet a közművekkel? Az árverés végén ebben az esetben rögzít valaki óraállásokat? Vagy ha nem, mivel megyek a közművekhez? Vagy rám verhetik az adós hátralékát is, mert nincs regisztrált átvételi óraállás? És mi lesz az árverés végéig azzal a fogyasztással amit én használok? Jogkövető állampolgárként nem szeretek summantani, de hogy menjek el most, ebben a helyzetben? Csókolom jöttem, fizetnék, de még nem vagyok tulaj.... Vagy túlspilázom? Hagyjam had pörögjön az órába?

peggy99 # 2019.02.14. 10:06

gerbera

Köszi! Ez nagyjából jó hír, remélem senki más nem fogja megtámadni az árverést.
Sajna nincs kulcsunk, de akkor valahogy be kell jutnunk.
És akkor teljesen jogszerű ha bemegyek így egy lakatlan ingatlanba.
Köszi a választ!

gerbera317 # 2019.02.14. 09:59

@peggy
Az adósoknak azért van ügygondnokuk, mert ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodnak. Valószínűleg nem is tudnak az árverésről. Logikus, hogy nem fognak kifogással élni (az ügygondnoknak meg nem ez a dolga), és elhordani sem fognak az ingatlanból semmit.
A birtokba vételt illetően tévedsz. A törvény nem ír olyat, hogy csak az árveréstől számított 30 nap elteltével veheted birtokba az ingatlant. A törvény azt írja, hogy az adósnak addig kell kiköltöznie, és biztosítania a végrehajtónak, hogy átadja az ingatlant. És ha ez a feltétel teljesül, akkor a végrehajtó átadja az ingatlant. De ez nem zárja ki, hogy a vevő már korábban birtokon belülre jusson. Lásd még az előző hozzászólásomat.

gerbera317 # 2019.02.14. 09:53

Biju! Ha az ingatlan üres, és van hozzá kulcsotok, akkor gyorsan hajrá, birtokba venni, zárat cserélni, és reménykedve indulni az árverésen! Ha ti nyeritek az árverést, akkor már csak egy sima 154. § szerinti átadás kell. Ha meg esetleg más nyeri az árverést, akkor átadjátok neki, vagy ellenszegültök - kinek mi tetszik. A végrehajtók álma, hogy minden árverés ilyen legyen, hogy a vevő már birtokon belül van.

peggy99 # 2019.02.14. 09:26

Sziasztok!

Elolvastam az előző hozzászólásokat.de nem találtam meg a kérdésemre a választ.
Tényállás: Árverésen vettünk egy 1/1-es nem lakott ingatlant.Az ár kifizetésre került.Ha jól értem. akkor ha minden simán megy és senki nem támadja meg az árverést, akkor az árverés lejárati napjától 30 nap letelte után birtokba vehetem az ingatlant.
Kérdésem: Ha el szeretném kerülni, hogy a tulajdonos vagy bárki más mondjuk ne hordja el a tetőt, vagy ami mozdítható megtehetem, hogy mondjuk még a lejárat előtt birtokba veszem? Lecserélem a zárat, vagy ilyesmi.
Annyit tudok a tulajdonosokról, hogy nem elérhető senki, és ügygondnokuk van. Ez bármiben nekem nehezítheti a dolgom, mint vevőnek? Értem ez alatt, hogy várható, hogy fellebbeznek? Ez a kérdés azért merült fel bennem, hogy az ügygondnok intézkedik ügye helyettük, de h szabályos minden megkeserítheti a mi életünket?

Előre is köszi!