Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2018.11.11. 20:27

Tulajdonképpen mindent. És tudjuk, mi a földhivatal. A kérdés az volt, hogy jön ide. Egyébként csak költői kérdés volt...
Az adós vagy átadja önként az ingatlant, vagy nem. Mit szeretnél tudni?

gaba1966 # 2018.11.11. 19:13

Jogerős ítélet= jogerős árverés
Földhivatal= Agrárügyi Főosztály Ingatlan-nyilvántartàsi Osztály
Talalán így már helyesebb.
De mit hagytam ki?

gerbera317 # 2018.11.11. 17:20

Valamit kihagytál. Milyen ítélet? És hogy jön ide a földhivatal?

gaba1966 # 2018.11.11. 16:15

Sziasztok!
Árveresi vevő vagyok. Megvan a jogerős ítélet és egy levél a föld hivataltól. Ha meg lesz a tulajdonjog bejegyzés szeretném birtokba venni azonnal, de az adós még nem költözött ki. Családiház, az adós és az élettársa lakik benne.Az a bizonyos "B" verzió érdekel, privátban is. Megköszönöm ha tudtok segíteni.

garancia # 2018.11.10. 19:19

Tisztelt Grave7

Köszönöm a választ!!!

Grave7 # 2018.11.10. 16:47

@garancia: 15 naptári nap, onnantól, hogy a kifizetés előfeltételei biztosítottak (árverés előleg esetén: az árverés lezárult, a licitáló számlaszáma rendelkezésre áll).

1/2002. (I. 17.) IM rendelet 47. § (1) bek.

garancia # 2018.11.10. 15:08

Tisztelt Grave7, gerbera

Szeretném megkérdezni, hogy a végrehajtónak mennyi ideje van az előleg visszautalására az árverés után. Régen a 148. § rendelkezett erről, és úgy fogalmazott, hogy azonnal. Viszont ezt a paragrafust hatályon kívül helyezték. Van most valami helyette? Melyik jogszabályi hely mond ki pontosan mit, hogy mennyi ideje van a végrehajtónak?

köszönöm köszönöm köszönöm

gerbera317 # 2018.11.09. 07:39

Ha üres az ingatlan, akkor kit kellene kényszeríteni arra, hogy költözzön ki? Ezt nem értem...
Az ingatlan átadásának feltételei közül az adós részéről nem egynek, hanem kettőnek kell teljesülnie:
1. köteles az ingatlant ingóságoktól kiürítve elhagyni, ÉS
2. biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
E két feltételnek együtt kell teljesülnie. Ha a második nem teljesül, akkor nem adható át az ingatlan. Viszont ismerünk erre is egy kalózmegoldást.

drbjozsef # 2018.11.09. 05:48

Hungaroring,

szerintem lesz javaslata gerberának, de addig is : a régi tulajt nem tudod elérni? Ha tényleg nem lakik bent, egy megegyezés - esetleg némi pénzért - rögtön dobhat a dolgon...

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.08. 21:14

Kedves Krisztián!

Így már érthető!

Esetleg ha gerbera vagy Grave ide “tévednének”, és ők sem tudnának egyebet javasolni, mint kivárni, akkor ki kell ülni ezt az időszakot!

Üdvözlettel,

Hungaroring # 2018.11.08. 21:00

Tisztelt Blackjack21

Az, hogy üres, azt a szomszédok állítják. Azt sem tudja senki, hogy maradtak-e bent bútorai, vagy személyes tárgyai. De a régi tulajdonos nem mondott le az ingatlanról, elvileg joga van bármikor ott aludni. A végrehajtó leveleire nem válaszol. (Emiatt nem várható, hogy az önkéntes teljesítésre való felszólításra válaszolna majd.) A végrehajtónak nincs kulcsa az ingatlanhoz. Tehát a végrehajtó nem tehet mást, mint kivárja a március 31-et, és akkor már ha válaszol a régi tulaj a levelekre, ha nem, feltöreti a zárat, és birtokba adja. Legalábbis így magyarázta a végrehajtó.

Tisztelettel:
Krisztián

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.08. 20:32

Ha üres az ingatlan, akkor kit kellene kényszeríteni arra, hogy költözzön ki? Ezt nem értem.....

Hungaroring # 2018.11.08. 20:31

Tisztelt Blackjack21

Annyira jó, hogy itt feltettem a kérdéseket, és még jobb, hogy Ön ilyen kimerítően válaszolt.

Tisztelettel:
Krisztián

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.08. 20:28

Kedves Krisztián!

A társasházakrol szóló törvény 24. szakasza vonatkozik a közös költség viselésére (tulajdonost ír, a tulajdonjog pedig a földhivatali bejegyzéssel jön létre), a bírósági végrehajtásról szóló törvény 154. szakasza az adó es koztartozas viselését rendezi. A rezsi meg teljesen evidens, hogy szerződés hiányában mire tudna kötelezni Téged bárki is? Szerződést meg majd akkor kötsz nyilván ha az ingatlan már üres és birtokba vetted.Én úgy jártam az E.on-nal pl, hogy azok ki is jjöttek megnézni a villanyórát, hogy a volt tulaj nem-e lopta az áramot. Hát esetembe lopta, így készült arról is jkv és fel lett jelentve az E.ON által. Én meg kaptam új villanyóra, új szerződés. Közös költséget fizetem a tulajdonjog bejegyzése óta. Gáz csak főzésre van, benne van a közös költségbe. Vizórak lejártak 8 éve(!!!), vennem kellett újakat, es lett új szerződés. Vannak árverésnél nem várt költségek, ezért sem szabadna piaci árat adni a liciten, de ahogy látom mindenki nyomkodja ész és tapasztalat nélkül.....

Ki kell várni a birtokba vételt, kifejezetten es írásban kerni kell a vegrehajtot hogy adja birtokba!

Hungaroring # 2018.11.08. 19:52

Tisztelt Blackjack21

Köszönöm a válaszát.

Várjon, nem biztos, hogy jól értem, ezért még egyszer megkérdezem.

Tehát én vagyok az új tulaj, aki árverésen vettem az ingatlant.

Én, az új tulaj fizetem: társasházi közös költség, adó, helyi önkormányzati adó

A régi tulaj fizeti, aki benne lakik: villany, gáz, fűtés, szemétszállítás

Két kérdésem lenne még. Tud-e esetleg ehhez a szabályhoz valamilyen jogszabályi helyet, tehát ami elmagyarázza és meghatározza, mely költségek kit terhelnek

Második kérdésem, mi van, ha a régi tulaj nem lakik bent az ingatlanban, az ingatlan üres, viszont nem hajlandó átadni az ingatlant, és a végrehajtó a moratórium előtt hivatalosan nem rakhatja ki? Akkor is azonos a szabály, tehát akkor is a régi tulaj fizeti az üres ingatlannak az előbb felsorolt költségeit?

Köszönöm a tanácsát, tisztelettel:
Krisztián

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.08. 19:17

@Hungaroring

A kérdésedben benne van nagyjából a válasz. Vevő fizet közös költséget attól a naptól kezdve, hogy a jogerős árverési jkv beérkezik a földhivatalba, és fizet rezsit a birtokba vételtől. Adó és köztartozás az árverés napjától terheli a vevőt (pl. helyi önki adó).

Hungaroring # 2018.11.08. 16:16

Tisztelt szakértők

Kérdezném, hogy az ingatlan árverése és a birtokba adás közötti időszakra (ami sok-sok hónap is lehet a moratórium miatt) kinek kell fizetnie a lakás rezsi költségeit (közös költség, villany, gáz), illetve ha senki nem fizeti, akkor kin hajtják be, az árverés előtti tulajdonoson, avagy az árverés utáni tulajdonoson. Csak jelzem, hogy az adott időszakban az új tulajdonos még nincs birtokon belül, az új tulajdonos még nem használja a meleget, a fényt, mert azt még a régi tulaj használja, és még az új tulajdonos nem kötött szerződést a közüzemi vállalatokkal.

Tisztelettel:
Krisztián

pgergo10 # 2018.11.05. 18:44

Tisztelt Gerbera!

Köszönöm a segítségét!

gerbera317 # 2018.11.05. 13:35

@pgergo10
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. Tehát a kilakoltatás kérése is ehhez a késedelemhez igazodik.
Van ennek az egésznek egy igencsak komoly buktatója: az árverési vevő sosem tudja meg időben, hogy a jogorvoslatot jogerősen elbírálták, így ilyenkor a kiürítés iránti kérelmet is késedelmesen terjeszti elő. Ha a végrehajtó csak a törvény betűjét nézi, akkor ezt a kérelmet elutasítja. Persze, méltányosan is lehet kezelni az ilyen kérelmet, de erre a végrehajtó nem kötelezhető. Jónak tűnő megoldás, ha a vevő előre beadja a kérelmét azzal, ha az elbírálás jogereje beállt, akkor kéri a végrehajtót, hogy értesítse a jegyzőt, és kezdődjön el a hatvan nap számítása.

pgergo10 # 2018.11.04. 19:53

Tisztelt Gerbera317!

Véleményét szeretném megtudni az alábbi ügyben.

Árverési vevőként az ügy végrehajtójánál kifizettem a megnyert ingatlan teljes árát. A kifizetést követően, de még a jogerőre emelkedés előtt az adós árverés ellen végrehajtási kifogással élt. Kérdésem ,hogy a kifogás halasztó hatással van a jogerőre emelkedés és a kényszer kilakoltatásra fennálló 15 napos benyújtási határidőre is?

Válaszát előre is köszönöm.

kobor6 # 2018.11.02. 16:36

pgergo10

szerencsés vagy h téged értesített legalább a végrehajtó.

engem a másfél éve tartó ügyben soha senki nem keresett meg önszántából, csak ha felkerestem vagy érdeklődtem.

kobor6 # 2018.11.02. 16:13

üdv

árverési vevőként visszautalta a végrehajtó másfél év után a befizetett összeg 90%át.

a kérdésem annyi lenne, hogy most ugye elsőfokra dobták vissza az ügyet.

megkapom és az ott születette döntést szerintetek úgy időben h amennyiben mégis jogerős lesz a végrehajtás még időben a számlára el tudjam utalni az összeget?

nem lesz abból baj h a végrehajtó elutalta?

köszönettel

pgergo10 # 2018.11.01. 23:31

Tisztelt Szakértők!

Árverési vevőként azt szeretném megtudakolni Önöktől: Aláírt árverési jegyzőkönyv és az ingatlan maradék árának megfizetése után, de még a jogerőre emelkedés előtt értesített a végrehajtó , hogy végrehajtói kifogást nyújtott be az adós. A végrehajtó közölte , hogy tennivalóm nincs majd értesít a további fejleményekről. Kérdésem az lenne Önökhöz , hogy a kényszer kiköltöztetés vh.-tól való kérésének határidejéből így nem csúszok ki?

Válaszukat előre is köszönöm.

garancia # 2018.11.01. 20:16

Tisztelt Grave7

Megint igazad volt. Még egyszer megnéztem a tulajdoni lapot. A távhő az tényleg végrehajtási jog és nem pedig jelzálog jog. Rosszul emlékeztem, és ezért rosszul is írtam. Nem jogászként keverem a jogi fogalmakat.

Még egyszer köszönöm köszönöm köszönöm

garancia # 2018.11.01. 20:04

Tisztelt Grave7

„A jelzálogjog bejegyzése időben történt, tehát az adósság keletkezéde előtt.”
Gerbera317 és én is ez alapján írtuk amit írtunk.
Most meg:
„A haszonélvezeti jog az ingatlan vásárlásának pillanatában történt, és az távhőszolgáltatós adósság és annak a jelzálogjogként való bejegyzése évekkel később.”

Igazad van. Azt akartam írni, hogy a haszonélvezeti jog bejegyzése időben történt, nem azt akartam írni, hogy a jelzálog jog bejegyzése időben történt. Hibáztam, rosszul írtam 11:43-kor. A haszonélvezeti jog bejegyzése időben történt, az adósság keletkezése előtt.

"Döntsd már el, van jelzálogjog vagy nem? Te látod a tulajdoni lapot, abból ez kiderül. A jelzálogjog nem azonos a végrehajtási joggal."

Van jelzálog jog, de az a távhő tartozásából ered és nincs banki kölcsön.

"Szóval TE vegyél vissza az "értsed meg"-ekből, mert a pdf hirdetmény ismerete nélküli össze-vissza írásod miatt nem lehetett eddig érteni a tényállást."

Én boldogan visszaveszek, és bocsánatot is kérek, én ezt mondom, hogy rosszul magyarázok, nem tudom mi fontos mi nem, nem ismerem a jogi fogalmak közötti különbséget, és ezért érthetetlen a magyarázatom.

"Egyébként sajnálattal látom, hogy a "ne 3 üzenetet írj, hanem várj félórát küldés előtt és egészítsd ki" javaslatot képtelen vagy megfogadni."

Igazad van, bocsánatot kérek, nagyon ideges vagyok, és egyáltalán nem miattad, mert te segíteni próbálsz, hanem a helyzet miatt, a jogi helyzet miatt.

"Ne küldj nekem semmit, ha tényleg nincs semmilyen zálogjog a tulajdoni lapon és a pdf-ben haszonélvezeti jog szerepel, míg a weboldalon nem, akkor az alábbiakat javaslom megtenni."

De azért lenne jó a privi, hogy eldöntenéd hogy jól értelmezem-e a látottakat, és hogy jól magyaráztam-e a végére, és hogy azt értetted-e meg, ami a helyzet.

Mindezek után:
Az árverési oldalon ahol a "beköltözhető: igen, minden jog törölhető" részt olvastad, arról a felületről készíts képernyőmentéseket (ügyszámmal és hrsz-el együtt), hogy végrehajtási kifogásnál bizonyítékod legyen.
Menj be a végrehajtóhoz ügyélfogadási időben, vagy amikorra behívott aláírni a jegyzőkönyvet és mondd el (és kérd jegyzőkönyvbe foglalni, vagy már legyen nálad megírva, aláírva, két tanúval aláiratva), hogy 'az árverési weboldalon szereplő információk alapján licitáltál, ott beköltözhető és tehermentes szerepelt, de valójában haszonélvezeti joggal terhelt az ingatlan, ezért téves az árverés, kéred az árverés hatályon kívül helyezését, visszavonását és kéred az árverési előleg hiánytalan visszautalását a számládra. Közöld, hogy előbbiek miatt nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet, mert a végrehajtó téves információi alapján licitáltál. +Ha ezeket nem fogadja el a végrehajtó és nem utalja vissza az előleget, kéred ezt kifogásnak tekinteni és bíróságra beterjeszteni.'
Ha bíróságra kerül az ügy, a bíróság fel fog hívni 15.000 Ft illeték megfizetésére, valamint legkésőbb ekkor érdemes megküldened bíróságnak a kinyomtatott képernyőmentéseket.
Persze ennek eredményét nem tudom garantálni, én ezt tenném ilyen esetben.

Szupppppppper!!!!!!!!!!!!
Isten vagy!!!!!!!!!!
Superman, Batman!!!!!!

Akkor ezt fogom tenni.

Nem néznéd meg mégis a papírokat, hogy most már tényleg jól értjük-e egymást, hogy nehogy baj legyen abból, hogy még mindig valamit félreértjük egymást?

Köszönöm köszönöm köszönöm!!!!!!!!!!!