Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2018.07.11. 11:51

A követelés meg nem fizetett része fennmarad, de az azt biztosító zálogjog törlődik az elárverezett részről, ami miatt a hitelező bank pánikba esik és a másik tulajdonostárs ellen fordul, akinek a részén még fennmarad a zálogjog.
Igen, tovább kell fizetni. Ha eddig letiltás volt, akkor az folytatódik.
A 156. § (5) nem erről szól.

drbjozsef # 2018.07.11. 11:30

Az ingatlan tehermentes lesz, az árverési vevő így szerzi, de ha a kérdésed az adósra vonatkozik, akkor folytatódik a végrehajtás, ha az árverésből nem teljes (+költségek+jutalék) a megtérülés. Miért szűnne meg?

Kriszta20 # 2018.07.11. 10:57

Tisztelt Fórumozók!
Az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan 1/5 része árverésre kerül lakottan és tehermentesen. Sikeres árverés esetén a banki kölcsöntartozás fennmaradó részével mi történik?

  • automatikusan törlődik a tartozás
  • tovább kell fizetni a hátralévő összeget (levonják a fizetésből)
  • a VHt. 156.§ 5. bekezdése alapján megszűnik a követelés és a végrehajtás befejeződik?

Válaszotokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.07.11. 06:57

Bíróságon pert indítasz a közös tulajdon megszüntetésére. De szerintem egy hete is ezt mondták.

Toto002 # 2018.07.10. 19:03

Árverés alatt vettem 1/2 tulajdonú üzlethelyiséget( közös osztatlan tulajdon).Évek óta bérbe van adva,de én mint új(1/2) tulajdonos nem szeretném tovább kiadni.Mit tehetek? Közművek most kerülnek átírására az adós nevéről.

gerbera317 # 2018.07.07. 08:31

A halasztást nem úgy kell érteni hogy tizenöt nap ÉS a halasztás, hanem vagy 15 nap, vagy pedig a halasztott határidő.
A két nap csúszásra egy normális végrehajtó azt mondja, hogy persze, belefér. Elvégre senki más nem tud a csúszásról, csak ő meg a vevő. Mondjuk azt, hogy a késedelmet a végrehajtó állapítja meg, ha akarja. Vele kell tehát megbeszélni, hogy ez külső körülmény miatt így alakult, szíveskedjen a késedelem megállapításáttól eltekinteni. Körülbelül ezzel a szóhasználattal. Nagyon gyökérnek kell ahhoz lenni, hogy ragaszkodjon az eredeti határidőhöz.

colle # 2018.07.07. 05:15

K_Anna_2013

Gerbera sokkal tajekozottabb, de szerintem a jegyzokonyv alairasanak napjatol szamolodik. Ha peldaul 40 nap haladekot adott akkor azt a jegyzokonyv alairasatol kell szamolni.

Erdems megkerdezned a vh-t erkezett -e arveresi kifogas? Ha igen, akkor a vetelar kulonbozetet a kifogas elbiralasat koveto jogerore emelkedeset koveto 15. napig kell kifizetned. Itt figyelned kell ki ne csussz, ha ilyen lenne.

Mikor irtad ala a jegyzokonyvet? Ha 15 napon belul akkor adjal Te be valami kamu kifogast. Igy nyersz egy kis idot, mert ugye kifogas eseten annak elbiralasat koveto 15 napon belul kell kifizetned.

En ezeket tudom. De Gerbera sokkal tapasztaltabb! :)

K.Anna_2013 # 2018.07.04. 12:35

Tisztelt Fórumozók!

A Vht. 149. §-a írja le, hogy az árverési vevő a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától számított 15 napon belül köteles megfizetni. A (2) bekezdés szerint a végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat.

A kérdésem az lenne, hogy ha a halasztást megadták, az a végrehajtási jegyzőkönyv aláírása utáni 15. naptól számolódik, vagy a jegyzőkönyv aláírásától?

Én úgy gondolom, a 15. nap az esedékesség napja, és ezt lehet elhalasztani. A végrehajtó viszont úgy tájékoztatott, hogy a jegyzőkönyv aláírástól számolják.
Úgy néz ki, sajnos 2 nappal kicsúszok a végrehajtó által mondott határidőből, mert nekem is akkor fizetnek. Szeretném tudni, hogy ez esetben mindenképpen elveszteném-e az árverési előlegemet.
A Kamara telefonszámán érdeklődtem, de érdemben nem tudtak válaszolni, azt mondták, mindkétféleképpen lehet értelmezni a törvényt, és ha a végrehajtóval nem tudunk megegyezni, árverési kifogást terjeszthetek elő. Ezzel viszont a birtokbaadás és a tulajdonjog-bejegyzésem is késlekedne, így nem szívesen folyamodnék ehhez a módszerhez.

Köszönöm a válaszokat előre is!

gerbera317 # 2018.07.03. 08:19

A végrehajtó nem tudhatott erről a hibáról.
A költségeket a mindenkori tulajdonosnak kell állnia. Csakhogy az adós nem fogja tudni megfizetni. (Miből gondolod, hogy egy adós, akinek elárverezik az ingatlanát, fizetőképes?)
Marad a tulajdonos, aki hamarosan te leszel.

colle # 2018.07.03. 07:50

Sziasztok! Arveresi jegyzokonyv alairasa utan, de meg a teljes vetelar kifizetese elott kiderul, hogy a lakasnak vagyis a tarsashaznak statikai hibaja van, amit sos javitani kell (4 lakasos tarsashaz - 4 fele oszlik a koltseg) akkor ennek koltsege az arveresi vevot terheli vagy az adost? Az arveresi vevo meg nem tulajdonos ugyanis a teljes vetelar nem kerult kifizetesre. Tulajdoni lapon meg a szeljegyen sincs. A javitas koltseget kinek kell fizetni? Valamint ha ez a hiba mar tudott volt 3 honappal ezelott is, akkor a vh-nak a kikialtasi ar megallapitasanal ezt figyelembe kellett -e vennie? Koszonom a segitseget!

gerbera317 # 2018.06.26. 08:31

Korábban elhangzott, már, hogy a 154. § szerinti átadás a főszabály, és az ingatlan kényszer nélküli átadásáról szól. Ezzel szemben a 154/A. § kifejezetten a lakóingatlan kényszerátadását tárgyalja.
Ebből következik, hogy nem lakóingatlant minden esetben végrehajtói kényszer mellőzésével kell átadni, akkor is, ha az kényszerkiürítést igényel (pl. tároló vagy garázs vagy iroda vagy műhely stb. esetében). Márpedig, ha végrehajtói kényszer nem alkalmazható, akkor nyilvánvaló, hogy árverési vevői magánkényszer alkalmazásának van helye, úgy, ahogy az előttem szólók javasolták. Ha emiatt feljelentést tesz az adós, erre hivatkozva lehet sikerrel védekezni.

tmsnmeth80 # 2018.06.25. 23:45

Köszönöm szépen a segítséget.

nonolet # 2018.06.25. 22:59

Rendőrségi meg Bírósági ügyet csinál belőle.

Hát menjen... célt nem ér ott sem, amíg nem igazolja az állítását.

nonolet # 2018.06.25. 22:57

Várd ki a 30 napot... az biztos.

Egyébkén pedig, írásban

  • adatok
  • leltár
  • NYILATKOZAT, hogy a cucc az övé (büntető jogi felelősségem tudatában...)
  • aláírás

Aztán elviheti.
Így balhé eseten gyakorlatilag védve vagy.

Vélhetően nem lesz gond, de jobb az önvédelemről időben gondoskodni, amennyire lehet

HA nem szeretné mindezt, az meg ómen... miért nem?!

tmsnmeth80 # 2018.06.25. 21:58

Jelentkezett ez a személy, aki nem az adós és állítólag a tárolóban vannak az ingóságai. Felsorolni feltudja, hogy mik vannak a tárolóba, de az ingóságok tulajdonjogát papírral nem tudja igazolni. Én úgy gondolom, hogy ez nem elég bizonyíték, ezért nem merem odaadni neki a tárolóban lévő ingóságokat. Megfenyegetett, hogy Rendőrségi meg Bírósági ügyet csinál belőle. Papír alapú bizonyíték kell arra, hogy bizonyítsa a tulajdonjogát az ingóságokra tekintve vagy milyen bizonyítékokat fogadhatok el?

nonolet # 2018.06.25. 18:13

Bodzafu

Eggyel alattad... olvasd, értsd.

nonolet # 2018.06.25. 18:12

tmsnmeth80

Alapban: annak aki hitelt érdemlően igazolja, hogy az övé!
Szóval: az illető BIZONYÍTSON!

De,
a tároló volt tulajdonosról ezt feltételezheted igazolás nélkül is.

- -

Bárki viszi is el...
ÍRJ róla jegyzőkönyvet!!!
Rögzítsd az adatait és írj egy leltárt a "fontosabb" dolgokról.
Érdemes fotózni is (magadnak).

Aztán keltezés és aláírások.

(jól jöhet ez még egy utólagos igény esetén esetleg)

Bodzafu # 2018.06.25. 16:58

Tisztelt Mindenki!

Szintén tároló kérdés. Árverési jegyzőkönyv aláírásakor rákérdeztem a birtokba adásra. Azt a választ kaptam, hogy a végrehajtó csak lakást ad birtokba, tárolót nem, azt nyissuk a közös képviselő +1 tanú jelenlétében, és onnantól az enyém. (az ott lévő pakkot jegyzőkönyvezni és 30 napig őrizni kell)

Meg kell mondjam, ez a válasz meglepett. Ez szerintetek egy normális hozzáállás?

Köszi,
Péter

kissjulia75 # 2018.06.22. 11:23

@nonolet most megyek akkor és vezetek egy birkát "magam felé" . Nem is értem miért nem hagysz békén....

@gerbera köszönöm a választ.

Ennyit szerettem volna tudni nyelvtani kioktatás nélkül.

Szép napot! :)

nonolet # 2018.06.22. 08:19

kissjulia

" hogy kik felé van tartozás"

A bika megy a paraszt felé.

A tartozás az nem "felé" van...

gerbera317 # 2018.06.22. 07:03

:-) Igen. Az nem elgépelés. Ez itt egy elgáőelés.

Érdemben pedig: Az eljárást a végrehajtó vezeti, nem az ügyfél. A végrehajtó nem íródeákja az ügyfélnek, hogy az tollba mondhasson neki. Az árverési jegyzőkönyvbe olyan tények kerülnek rögzítésre, amik jogokat és kötelezettségeket keletkeztetnek, és amik alapján a vevő a tulajdonjogát bárki, bármely hatóság előtt bizonyítani tudja, illetve a felek vagy valamely érdekelt jogorvoslatot kereshet. Az ügy érdemében irreleváns dolgokat (pl. tegnap volt a nagymama szülinapja, kár, hogy már három éve már elhunyt) nem vesznek fel a jegyzőkönyvbe, akkor sem, ha az ügyfél ahhoz ragaszkodik. Ha ő ilyesmit akar leírva látni, írja le, írja alá, és nyújtsa be, de ne akarja a végrehajtónak tollba mondani.

És továbbra is fenntartom, hogy az nem "felé", hanem - segítek, mert látom, nehéz - -val -vel szemben.

kissjulia75 # 2018.06.22. 06:18

Nem értem, miért akadtok meg ezen a dolgon illetve azt sem, hogy miért sértegettek. Szerintem semmi olyan dolgot nem írtam, ami miatt egy fórumban kioktassanak.

Visszaolvasva a fórumot számos helytelen, nem jól feltett kérdést találtam, de a kérdésre akkor is kaptak választ.

Eddig én csak sértegetést kaptam, amely szerint egy "bizonyos szinten vagyok", de szerintem aki ilyet ír a másiknak ismeretlenül, inkább arról mondható el.

Ezek szerint a kérdésemre most már választ nem kapok, hiszen megbocsáthatatlan dolgot tettem?

Az árverési jegyzőkönyvről szerettem volna csupán többet tudni.

kissjulia75 # 2018.06.21. 17:23

Kedves @gerbera317

Tudsz segíteni a kérdésben?

Ha nem, akkor megköszönöm az eddig hozzászólásodat, de kérlek ne szurkálódjunk egy elgépelt szó miatt.

Köszönöm!

gerbera317 # 2018.06.21. 08:55

vagy pedig elegendő csupán azt, amit "formálisan" megkapunk?

Hát, az, hogy "felé", semmiképpen ne kerüljön bele a jegyzőkönyvbe, mert arra akadnak, akik azonnal harapnak.

kissjulia75 # 2018.06.21. 08:21

@gerbera317 Köszönöm a választ!

Ha jól tudom, akkor az árverési jegyzőkönyvben annyi lesz feltüntetve, hogy kik az érdekeltek az ügyben (adós,vevő és hogy kik felé van tartozás), mennyi volt a vételi ár stb.

Lesz benne pl. dátum is, hogy mikorra kell az ingatlant elhagyniuk a tulajdonosoknak?

Javasolsz-e még valamit, ami írjunk bele ebbe a jegyzőkönyvbe vagy pedig elegendő csupán azt, amit "formálisan" megkapunk?

Előre is köszönöm a válaszodat!