Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2018.04.06. 05:36

Hát igen, 30 nap után rá kellett volna kéredzkednie...
De amúgy se igen érdemes már mit tenni.

gerbera317 # 2018.04.05. 19:52

Csak négy. Egyébként lexarom, ahogy ő is lexarta.

drbjozsef # 2018.04.05. 12:15

Öt teljes hónapig mégis mi a frászt csináltak?

pugnator # 2018.04.05. 11:48

Tisztelt Fórumozók,gerbera317!

gerbera,kérted h szaámoljak be a fejleményekről. Beadtam a vh kifogást 2017.12.08-án, arról h nem akarja átadni a VH a moratoriumra hivatkozva az ingatlant 2018.ápr.30ig. Ma (2018.04.05)jött végzés róla de csak annyi h fizessek be még 10k ft mert csak 5k fizettem be és ugye 15 az illeték. Ha nem akkor elutasítják. Most már tehetek rá nagy ívben,mert ápr 30 előtt ugysem lesz határozat,ugye? Akkor meg ugy is átadják... Vagy vigyem végig azért? Kártérítés ,elmaradt jövedelem ,ilyesmi? Van értelme? kb 5 hónapnyi

gerbera317#e-mail 2017.12.06. 17:27
„Adós anyja "átadta" a lakást... illetve inkább csak két kulcsot”
Na és? Átadta. Innentől bemész, zárat cserélsz, és bejelented a végrehajtónak, hogy birtokba vetted az ingatlant, és kéred annak a 154. § (1) szerinti átadását.
Mert a törvény ezt mondja:
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek (...) kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Ez megtörtént, tehát itt következik a 154. § (1) szeirnti átadás: Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek. Magyarul van, nagyon magyarázni sem kell.
Ne fogadd el a moratoriumosdit, ha kell, végrehajtási kifogást emlegetve követeld a 154 szerinti átadást! A moratórium, meg a jegyző 60 napos szarsága a _kényszerkilakoltatásra_ vonatkozik, arra az esetre, amikor az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek _nem_ hagyják el az ingatlant ingóságaiktól kiürítve, és _nem_ biztosítják, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek, ld. 154/A. § (10)-(13). De itt nem erről van szó! Ha vonakodik a végrehajtó, támadd meg vh-kifogással, azzal talán jobb belátásra bírod!
Majd számolj be, mire jutottál.

pugnator#e-mail 2017.12.06. 17:13
Tisztelt gerbera317 és nálam tapasztaltabbak,kérném a segítségetek!

2017.11.06. 08:56-i bejegyzésre:

árverés szept elején, Tulajdoni lapra széljegybe múlt héten kerültem,az árverési jkv. előtte egy héttel,november elején jött meg.

Adós anyja "átadta" a lakást... illetve inkább csak két kulcsot, nem írt alá semmit, lakás üres,kulcsok nálam.
Szerintem az ingatlan végrehjtó általi átadásának nincs akadálya.
Személyes ügyfélfogadásra elmentem mivel úgy volt megbeszélve,h átadja az irodában az ingatlant. Másik helyetteshez kerültem,aztán odagyült több végrehajtó helyettes és kijelentették h nem adhatják így birtokba (ez eddig ok) csak a helyszinen,de ezt meg csak a választási moratorium utan. Nem kellett fenyegetni végrehajtási kifogással őket,mert ők ajanlották,hogy adjam be és ha a biroség ugy határoz akkor átadják moratorium alatt is.

Így csak egy jkv-et irtak volna,hozzacsatolva az én átadás-átvételi jkv.met de az nem lett volna közokirat. De mivel ,az adós(se az átadó) nem irta alá így ezt sem csinaltak meg.

Elég sok a közüzemi tartozas.

Mik a lehetőségeim,mik a jogaim most a lakással?

Elvileg birtokon belül vagyok,hivatalosan mégsem.
Elkezdhetek renoválni,miegymás és majd ha megjön a ahtározat a biroságtol a végrahajtási kifogásra vagy lejár a moratorium akkor átadja a VH?

Mennyire tiszta ez így jogilag,hogy nálam vannak a kulcsok,tulajdoni lapon is lassan már nem csak széljegyen vok (b400 +6600ft elment az illetékes földhivatalnak) ?

A villany,viz,gáz új szerződéskötés csak akkor lehet megköthető ha megven a VH általi birtokbaadás?

Bocs ha volt már hasonló,nem egy fórumot átpörgettem de egyre kuszább...

Köszönöm az infokat

gerbera317 # 2018.03.28. 13:17

Vagy úgy, május 3. Egyébként mindegy. A lényeg, hogy ne elhalasztást állapítson neg, hanem a kilakoltatás kitűzését. Utóbbi ugyanis a rendőrség közreműködésének elrendelésével függ össze, az ilyen intézkedés ellen előterjesztett végrehajtási kifogásnak pedig nincs halasztó hatálya, ld. 221. § b) pont. De ezt meg kell neki mondani, mert attól tartok, hogy egy olyan végrehajtót fogtál ki, aki ezeket nem tudja, és biztos-ami-biztos alapon csak halaszt, halaszt, és halaszt. Jó nagy hülye vagy, hogy az alaptalan halasztásait nem támadtad meg vh-kifogással, mert biztos, hogy elmarasztalták volna érte, te pedig annak alapján kártérítési perben érvényesíthetnéd ellene minden késedelemmel érintett nap használati díját. Utólag már hiába is támadnád.

A jegyzős dologról is mondd meg neki, hogy a jegyző már értesítve lett, és a 60 nap már eltelt, úgyhogy ha újra meri kezdeni a 60 napos jegyzős hercehurcát, végrehajtási kifogással fogod megtámadni az újabb elcseszett intézkedését, aminek a bíróság minden bizonnyal helyt fog adni, és akkor nem fogja megúszni kártérítési per nélkül.

colle # 2018.03.28. 12:33

Gerbera317!

Köszi a gyors választ. Ezt nem vágom. „De ha rám hallgatsz, akkor most nem szólsz, hanem csak április utolsó hetében. Mert ha most elhalasztja, az adós azt is kifogással fogja megtámadni

Mármint az adós mit tudna megtámadni? És a végrehajtó mit tudna elhalasztani? Vagyis arra gondolsz, hogy május 3-ra nem tűzhet ki a végrehajtó birtokba adási időpontot, mert moratórium van? Ebben segítesz, hogy mire gondoltál?

Egyébként azért kérdeztem az egészet, mert a végrehajtó most azzal jött, hogy újra értesíteni kell a jegyzőt.

gerbera317 # 2018.03.28. 12:24

Miért kellene értesíteni? Az eljárás ott folytatódik, ahol a felfüggesztés miatt abbamaradt. Most jön az, hogy a végrehajtó a kiürítés foganatosítását április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el. Mivel az intézkedési ökonómia rulez, ezt csak akkor fogja megtenni, ha te most kéred a kiürítés kitűzését.

De ha rám hallgatsz, akkor most nem szólsz, hanem csak április utolsó hetében. Mert ha most elhalasztja, az adós azt is kifogással fogja megtámadni, és amilyen fatökű a te végrehajtód, amíg az el nem bírálják, megint nem fogja neked a putrit átadni.

colle # 2018.03.28. 11:24

Kedves Szakértők!

A jegyző már értesítve lett a birtokba adásról, 60 nap eltelt, mert az adós nem ment ki. Közben a bíróság az eljárást felfüggesztette. Eltelt 1 év. A bíróság jogerősen elutasította a kifogást. A bérlőnek mennie kell. Ilyenkor kell -e újra értesíteni a jegyzőt? Köszönöm!

nonolet # 2018.03.27. 17:10

Nem mindegy mennyi a tartozás...?

Az a licitet adó vevőket semmiben nem befolyásolja.
Nem érdekli.

termosz # 2018.03.27. 16:44

T Tagok!
ha a végrehajtó iroda 2016.-végrehajtási adatokat ad meg információt, honnan tudhatom meg a további fennáló tartozásokat? A szolgáltatók nem állnak velem szóba, csak,ha ki lesz fizetve az elmaradás, de így a végrehajtó,nem valós adatokkal hirdeti az ingatlanokat.Ezt hol lehet bejelenteni? köszi a választ

colle # 2018.03.23. 12:51

Gerbera317!

Sokan itt 1-2-3 évre beragadnak a pénzükkel. Inkább kockáztasson mindenki 10%-ot, mint a pénzed 90%-a a végrehajtó számláján csücsüljön. De sokan még ezt a kiskaput sem tudják, vagyis senki nem mondja nekik, hogy hé kérd már vissza a pénzed 90%-át amíg nem születik döntés.

A határozatot a bíróság megküldi a feleknek, így a végrehajtónak is. Ő meg elküldi az árverési vevőnek. Értem a felvetésed egyébként. De könyörgöm, védjük már az árverési vevőt is. Ne mindig csak a végrehajtót.

gerbera317 # 2018.03.23. 07:27

Megjegyzem, ugyanez előfordulhat nemcsak visszautalás esetén, hanem ha a kifogás még a fizetési határidő előtt érkezik, és a vételár maradékát eleve be sem fizetik. Azonban a vevő honnan fogja tudni, hogy az elbírálás jogerőre fog emelkedni? Sehonnan.

nonolet # 2018.03.22. 22:08

gerbera317

Kimutattad a törvény egy durva hibáját... ha így működik a dolog.

kobor6 # 2018.03.22. 15:36

gerbera most naon fején találta a szöget, valóban. és a helyzet az, hogy a törvényszék is azt írta, én csak a már jogerős árverési jegyzőkönyvet kapom meg. így kérdéses, hogy az árverési vevő mikor és honnan szerezhet tudomást h a törvényszéki döntés jogerőre emelkedett. mert ha a lóvé nem lesz ott a számlán, amikor kell, a vevő hiába hivatkozhat béármire.

gerbera317 # 2018.03.22. 14:05

A 149. § (1) valóban így rendelkezik, és így is kell eljárni, ha a kifogás előbb érkezik, mint a teljesítés. Az viszont nincs szabályozva, mi a teendő, ha a kifogás a teljesítést követően esik be. Ezért akad végrehajtó, aki kérdés nélkül azonnal, akad, aki vh-kifogás kilátásba helyezésére, és akad, aki csak jogerősen elbírált vh-kifogásra utalja vissza a vételár-részt.

Egy hátulütője azonban lehet ennek a visszautalósdinak. Nevezetesen, hogy a végrehajtó csak utólag, mégpedig jócskán utólag értesül az árverés elleni kifogást elbíráló határozat jogerőre emelkedéséről. Márpedig a törvény betúje szerint: Az árverési vevő köteles a teljes vételárat a jogorvoslatot elbíráló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti. És itt szó sincs tudomást szerzésről vagy ilyesmiről, hanem igenis a jogerőre emelkedés napja + 15 nap a határidő. Ha a vevő ezt lekési (és ez nem a végrehajtó mulasztása miatt lesz!), akkor már csak a 156. § (2) szerinti jogkövetkezménny elszenvedésével szerezheti meg az ingatlant. Úgyhogy csak csendben és szerényen.

colle # 2018.03.22. 12:16

Hgabi1, Gerbera317

Beszéltem olyan végrehajtóval aki azonnal visszautalja a különbözetet, ha vh. kifogás érkezik. Ez a végrehajtó mondta, hogy a végrehajtóknak nincs joga - és sokan ezt hibásan teszik - visszatartani a kifogás elbírálásáig a különbözetet, ugyanis a Vht. 149. § (1) kimondja, hogy a vevőnek a különbözetet jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni.

Az a végrehajtó aki ennek nem tesz eleget, miután írásban kéred Tőle, mehet izibe a vh kifogás ellene. Nincs az a bíróság, aki a végrehajtónak adna igazat. Már pár hónapja beírtam ezt. Csak akkor a tapasztalt rókák erre nem válaszoltak. Nyilván kilógna a lóláb, ha ezt most megerősítenétek. Bosszantó, hogy a vevő jogait senki nem képviselő rendesen.

gerbera317 # 2018.03.19. 11:59

ők úgy gondolják, hogy
Te meg nem úgy gondolod. Akkor? > Vh-kifogás.

Bence78 # 2018.03.19. 09:34

Kedves Gerbera, 9 hónappal ezelőtt már hivatkoztam arra, hogy jogi érdekemet érinti a döntés, de csak annyit reagált a végrehajtó szóban, hogy kifogás érkezett és iratpótlásokra szólították fel őket. Semmi konkrétumot nem mondanak, ők úgy gondolják, hogy a Vüsz. 40. alapján eleget tettek a felvilágosítási kötelezettségüknek.

gerbera317 # 2018.03.17. 06:01

Bence! Mi a problémád a Vüsz. 40. szakaszával? Miért nem elég az neked?

Bence78 # 2018.03.16. 22:56

gerbera317, általában mindenben igazad van, de a kifogást velem soha sem osztotta meg a végrehajtó. Az indok minden esetben az volt, hogy a Vht nem rendelkezik arról, hogy ki kellene adnia és különben sem vagyok érintett fél.

És itt lenne egy kérdésem is azokhoz, akik esetleg tudnak válaszolni, hogy az adós meddig tudja elhúzni a kifogás elbírálását? Lassan 1 éve várok jogerőre és annyit tudok csak, hogy iratpótlásra felhívások voltak amelyek lassítják az ügyet, természetesen időhúzás végett. Meddig tudják ezt elhúzni?

gerbera317 # 2018.03.15. 17:52

Szerintem keress fel egy tenyérjóst.
Akármi is lehet. A legbosszantóbb, ami megtörténhet, hogy egyszerre utasítják el a két kifogást; a tiédet pont akkor - benyelve a 15e illetéket -, amikor éppen okafogyottá vált.

Hgabi1 # 2018.03.15. 13:27

Nem hülyítelek. Csak kérdezek, mert még soha nem volt hasonló ügyem.
A válaszod nekem nem teljesen egyértelmű.
Elbírálják 45 napon belül, lehetőleg az adós kifogása előtt? (igen-nem)

gerbera317 # 2018.03.15. 13:22

Most hülyítesz engem? Eddig nem erről volt szó??? Ez két külön kifogás a végrehajtó két különböző intézkedése ellen! Miért kéne ezeket együtt elbírálni?

Hgabi1 # 2018.03.15. 13:15

Kérelmezhetem a Bíróságot, hogy az általam benyújtott kifogást bírálja el, az adós kifogásának elbírálásától függetlenül?
Vagy csak utána fogja elbírálni?
Mert pont ezért nyújtanám be, hogy ne kelljen hónapokat -éveket várni arra a döntésre és a pénzem meg addig náluk csücsül kamat nélkül.

gerbera317 # 2018.03.15. 08:15

Ha tudsz postai úton úgy kérni, hogy a kérelmed megfelel a Vüsz. 40. $ előírásainak, és a másolat díját (50 Ft/másolt oldal) megfizetted, nincs akadálya, hogy megismerd az adós álláspontját.