Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2020.07.12. 18:19

Ööö, mi itt több dologról ís írtunk. Milyen kérelmet nyújtottál be, és miért a bírósághoz?

zsuba1 # 2020.07.12. 11:44

Kedves Gerbera!
Irtam gyorsan egy kérelmet, amit be is nyújtok a T. Bírósághoz, azzal a tartalommal, amit te megadtál, mindenképpen irok majd, hogy milyen választ kapok. És hálásan köszönöm a tippet!
A vízórás tanácsokat is nagyon köszönöm, megfogadom. A villanyórát tudtommal csak érvényes birtokbaadási jegyzőkönyvvel tudom a nevemre iratni, de kérlek javítsatok ki, ha ezt is rosszul tudom. (minden megoldás érdekel:))
Üdv mindenkinek!

gerbera317 # 2020.07.12. 07:47

Gondolom a Vht. 48. 3. alapján indította el.
Akkor rosszul gondolod. A 48. § a végrehajtás felfüggesztéséről szól.
Miért gondolod, hogy nincs halasztó hatálya?
Nem gondolom! Azt írod, hogy a kiköltöztetés elhalasztását kérte. Ilyen kérelmet a 140. § (4) szerint kizárólag a becsérték-közléskor lehet előterjeszteni, ennek elmulasztása jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy elkésett kérelem esetén a bíróságnak nincs mérlegelési jogköre: a kérelmet el kell utasítani. Ilyen esetben a fellebbezés is nyilvánvalóan alaptalan, amiért az elutasításon túl pénzbírság is jár(hat).
Ha az árverés jogerős, márpedig az, hiszen már te vagy a tulajdonos, a végrehajtást már csak a felfüggesztés akaszthatja meg, illetve - ahogy lejjebb írom - az ilyen-olyan moratóriumocskák. Ha a végrehajtó végre-valahára kitűzi a kiürítést, az ellen már hiába is adnak be bármilyen kifogást is, ld. 222. §.
Egyébként szabályosan, időben előterjesztve kérted a kiürítést?

akhilleusz48 # 2020.07.12. 07:25

zsuba1

a vízórát nehogy a nevedre írasd.3 éve 600 000 ft tartozást halmoztak fel amit velem akartak kifizettetni így is,hogy nem volt a nevemen(nem fizettem ki)
addig jó míg az ő nevükön van(vizet nem zárhatja el a szolgáltató)

az árammal lehetne "mókolni"...esetleg azt leszereltetni..

zsuba1 # 2020.07.12. 04:47

Kedves Gerbera! Gondolom a Vht. 48. 3. alapján indította el. Miért gondolod, hogy nincs halasztó hatálya? Válaszod előre is hálásan köszönöm!

gerbera317 # 2020.07.11. 19:32

Tagolás!
Tagolás!!
Tagolás!!!
Jó, akkor most lassabba írom, hátha úgy megérted: m o s t
m á r s e m m i l y e n k é r e l e m n e k n i n c s h a l a s z t ó h a t á l y a i n g a t l a n k i ü r í t é s é r e .

zsuba1 # 2020.07.11. 17:55

Itt még csak a jogerőt sem kell megvárni, mert most már semmilyen kérelemnek nincs halasztó hatálya ingatlan kiürítésre. Akadályt már csak a különféle moratóriumok, meg az elölről kezdődő határidők képezhetnek. Szemelyesen mentem be avégrehajtóhoz ahol tájékoztattak, hogy kérelemmel élt az adós a korona vírus miatt kéri a kilakoltatás elhalasztását. Ezt utasították el, de nem jogerős. Vélelmezem, hogy megtámadják az elutasítast is. A másodfok 3 hónap, azaz ismet belecsúszunk a moratóriumba. Mire hivatkozva nem kell megvárni a jogerőt? Mi a javaslatotok?

drbjozsef # 2020.07.11. 16:55

Basszus bocsánat.
Ez egy teljesen más topikba akart menni, benéztem.
Stornó.

drbjozsef # 2020.07.11. 16:53

zsuba1,

Egyébként tanulmányozd alaposan a Ptk. VI. fejezetét. Bár laikusoknak nem könnyű olvasmány, de a semminél jobb, ha már sztárügyvédje van az asszonynak.

(A konkrét kérdésedre a 4:31.§(1) adja meg a választ).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2020.07.11. 15:27

zsuba1,

Amíg jogvita van (legyen az bármely alaptalan is), addig a birtokost megilleti a birtokvédelem. Vagyis nem fogod tudni korlátozni a vízfogyasztását - kivéve persze, ha tényleg nem fizet, és a szolgáltató mégis szűkítőt rak fel. De te "felrakatni" nem tudsz.

Ezért nem jó ötlet a nevedre venni. Onnantól tényleg rajtad fogják követelni. Sajnos igaz, hogy víz esetén, a szerintem is hibás joggyakorlat miatt, jó eséllyel neked kell kifizetni az esetleges hátralékot, ha szerződést akarsz kötni a vízművel.

Az árverési vétel ilyen dolog. Kockázatos.

gerbera317 # 2020.07.11. 15:03

Itt még csak a jogerőt sem kell megvárni, mert most már semmilyen kérelemnek nincs halasztó hatálya ingatlan kiürítésre. Akadályt már csak a különféle moratóriumok, meg az elölről kezdődő határidők képezhetnek.
Mivel nem vagy birtokon belül, ezért nagyon korlátozni sem tudod a bentlakónak a vízfogyasztását, ha nevedre kerül a vízóra, akkor sem. És mivel a bentlakó megteheti, hogy akár éjjel-nappal is folyathatja a vizet, ahogy a csövön kifér, komoly visszatartó ereje lehet annak, hogy a szolgáltatás az ő nevén van. Akkor is, ha egyébként nem fizet semmit. A végén úgyis neked kell megfizetned az ő vízszámláját is (mert újabban ez a divat, habár én nem hagynám magamat lúzerré tenni), de akkor is inkább úgy fogyasszon vizet, hogy az ő nevén van a fogyasztási hely.

zsuba1 # 2020.07.11. 12:50

Sziasztok! Szeretném kikérni a véleményeteket. Mint árverési vevő 2 éve nem vagyok birtokon belül, 1 éve a nevemen van az ingatlan. Ismét kérelemmel éltek a birtokbaadásra halasztást kértek, elsőfokon elutasították, jogerőt várom, ill. úgy sejtem majd felebbeznek. Arra gondoltam a nevemte iratom a vízórát, hiszen ha van adósság úgy is nekem kell kifizetni, majd egyúttal kérem a vízóra leszerelését is, hiszen minek fizessek utánuk, vagy halmozódjon a költség. Egy sarokkal lejjebb van egy közkút. Köszi a véleményeket :) üdv mimdenkinek!

drboly # 2020.07.09. 14:19

gerbera pont arról beszéltem, hogy az a 60 nap csak azok esetében indul újra, akiknek a veszélyhelyzet miatt szakadt félbe.
Akinek mondjuk szeptemberben telt le, annak nem indul újra, ezekben a kiürítést foganatosítják is, én egyértelmű jogi állásfoglalást kaptam ma.

gerbera317 # 2020.07.09. 13:19

Jagr, amit itt piszkálgatsz, az nem jogi kérdés, hanem nyelvtani. És ami a nyelvtani eredmény, az a jogi eredmény is.
Az 'újrakezdődik' =/= 'folytatódik' =/= "megismétlődik'.
Amit te erőltetsz, az a folytatás és az újrakezdés egyenlősége. De ez nem vita tárgya! Az itt kibontakozó eszmecsere tárgya, hogy valljon az újrakezdés (más szóval: elölről kezdés) és a megismétlés ugyanaz-e. Ennek eldöntésében sokat segít, hogy az újrakezdés a félbeszakadt határidőkre vonatkozik. Lejárt határidők esetében a félbeszakadás fogalmilag kizárt, tehát ezeket biztos, hogy nem kell(ene) újrakezdeni. Eh, faxé' ártam magamat ilyen pöx kérdésekbe...

Jagr68 # 2020.07.09. 13:02

Véleményem szerint miután felfüggesztették, azért kezdődik újra.

drbjozsef # 2020.07.09. 12:58

Jagr68,

Speciel ez teljesen rendben van. Amire te gondolsz, az a "folytatódik" ige lenne.

Jagr68 # 2020.07.09. 12:47

@gerbera316, ez a jó kérdés! Hogy az Istenbe értelmezhetik az "újrakezdődik" szót úgy, hogy mondjuk a végrehajtási eljárások felfüggesztésének március 24-i napjáig a 60 napból eltelt 50, mégis július 2-val újrakezdődik a 60 nap. Ez nonszensz!

Ibanez666 # 2020.07.09. 12:11

A MBVK jogi osztály nem igazán mert állást foglalni telefonon nekem sem, gyanítom az volna a megoldás ha kiadnának egy közleményt, mint ahogy kint is van egy tájékoztató a weboldalukon, ami erre nem tér ki. Egyébként nem tudom motiválni a VH-t, mert a jogorvoslattal lehet hogy még messzebb kerülnék.

gerbera317 # 2020.07.09. 12:11

Javagyúgy. Hát nem. Az MBVK-nak van egy elnöksége, meg egy jogi osztálya (is).
Nagyon elbeszélsz a valós probléma mellett.
Tudjuk, hogy a jegyző értesítésének is van egy határideje (154/A. § (11)bek.), ami az árverési vevő lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelmének a végrehajtóhoz történő beérkezésékövető 8. nap. (Jegyezzük meg, hogy ennek elmulasztása (mármint a végrehajtó részéről) nem jogvesztő.) Ha ez szakadt félbe, nos ennek az újraszámolása akár fél lábon állva is kivárható. Nem erről van szó.
Hanem a (12) bekezdés szerinti 60 napról, ami ha félbeszakadt mondjuk az 59. napon, akkor most újra elölről kezdődik, tehát július 2. + 60 nap után tűzhet ki a végrehajtó kiürítést. Ez talán még rendben is volna.
Ami nincs rendben, az az, hogy az MBVK ajánlása szerint a vészhelyzet előtt lejárt 60 napos határidőkre is a július 2. + 60 napos szabály vonatkozik. Ezeknél a félbeszakadás fogalmilag kizárt, így a nyelvtani értelmezés szerint a határidő sem kezdődhet újra. Ezeknél a kiürítés akár már most kitűzhető (lenne).

drboly # 2020.07.09. 11:47

A Végrehajtói Kar Elnökségének van jogi osztálya :)

A határidők az eljárás lefolytatására vonatkoznak, és ha egyszer már egyszer az az eljárási szakasz lefolytatásra kerül, nincs olyan, hogy a határideje újra kezdődjön. Ha már egyszer pl. értesítette a jegyzőt a lefoglalásról, akkor az nem értelmezhető, hogy az eljárást nem kell lefolytatni, de 15 napot kell várni.. (mégis mire, ha az már megtörtént?)
A 60 nap pedig arra vonatkozik, hogy ennyi időnek kell eltelnie a jegyző értésítésétől számítva arra, hogy intézkedhessen a kiürítés iránt, tehát ez nem "a jegyző értesítésére" vonatkozó határidő, ami újra kezdődhetne júliustól.

gerbera317 # 2020.07.09. 11:25

De van. Pro: maga a jogszabály, és annak nyelvtani értelmezése. Kontra: az MBVK ajánlása.
Amit drboly ír, az nem igazán értelmezhető, mert egyáltalán nincs vita arról, hogy a már lefolytatott eljárási cselekményeket meg kell-e ismételni. A vita arról szól, hogy a vészhelyzet előtt lejárt határidők valljon újra kezdődnek-e. Ezeknél a félbeszakadás fogalmilag kizárt, így a nyelvtani értelmezés szerint a határidő sem kezdődhet újra.
Egyébként ki az az Elnökség, akinek még jogi osztálya is van?

drboly # 2020.07.09. 10:23

Nincs pro és kontra vélemény, csak a veszélyhelyzet miatt megszakadt határidők kezdődnek el újból, a már lefolytatott eljárási cselekményeket nem kell megismételni,ez a bíróság álláspontja és az Elnökség jogi osztálya is erről tájékoztatott telefonon keresztül.

drbjozsef # 2020.07.09. 08:55

Lehet, szeptemberig lezavarna a végrehajtó még vagy 60 (napi kettővel simán lehet) kilakoltatást. Vagy valahányat.

Ha már az első kifogás után lesz döntése arról, hogy a lejárt 60 napok esetén nincs "újraindulás", akkor gyorsabban megy a többi...

Wagner úr # 2020.07.09. 08:43

Augusztus közepére már minek?
Szeptembertől már nincs kockázat, az onnan 2 hét.

Giorgel # 2020.07.08. 19:29

Nekünk a végrehajó azt mondta hogy Augusztus közepére kitüzi a kilakoltatást,legfeljebb kifogás érkezik az ados részéröl és hogy van esély rá hogy elutasitják a kifogást mert hogy pro és kontra vélemények vanak.