Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


akomadi # 2020.04.08. 13:14

gerbera317
Úgy emlékszem, hogy a májusig tartó moratóriumot liberális nyomásra hozták meg. Teljesen abszurd, hogy a kánikula beálltáig nincs kilakoltatás. Ideje lenne visszacsinálniuk ezt ahülyeséget.

gerbera317 # 2020.04.08. 09:08

saját ajándékuknak állítják be
Ez így igaz. Jó reggelt! Ezt csinálják minden egyes választás előtt is. Ők a jófejek, tessék rájuk szavazni. A pórnép nem tudja, hogy ez a fiúknak nem kerül semmibe, és kvázi más f@..ával verik a csójánt. Igen.
a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumi időszak sem ésszerű
OFF észszerű ON
Amióta világ a világ, egészen a fiúkig a téli moratórium a három téli naptári hónapra esett. Ezt is ők szavazták meg. Ilyen a politika.
Úgyhogy akár azt is kitalálhatnák, hogy semmikor nem lehet senkit kilakoltatni
Ezt nem merik meglépni, mert akkor én is, te is, mindenki abbahagyná a hiteleinek a törlesztését, és akkor összeomlana a gazdaság.

akomadi # 2020.04.08. 08:42

Gerbera317
Igen, rosszul fogalmaztam, de úgy értem, hogy magánembernek. Ki van fizetve, a nevén van az ingatlan, mégsem tudhatja, költözhet-e valamikor, mert a kormány csak az egyik fél érdekét nézi. És ráadásul a saját ajándékuknak állítják be. Milyen rendesek. Egy kilakoltatási moratóriumi időszaknál meg lehetne húzni a határt, ne kerülhessen be a következőbe, sőt akár egy végeérhetetlen láncba az ingatlanátadás.
Ez nem annyira idetartozik, de ez a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumi időszak sem ésszerű. Áprilisban már általában igencsak meleg van, tavaly is már 28 körüli hőmérsékletek voltak a hónap második felében, most is szinte nyár van napközben, pedig még hónap eleje van. Persze, éppen hó is eshetne, de amilyen szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás van a klímaváltozás miatt, bármelyik hónapban lehet ítéletidő. Úgyhogy akár azt is kitalálhatnák, hogy semmikor nem lehet senkit kilakoltatni.

gerbera317 # 2020.04.08. 08:20

amiket még nem adtak el másnak
Csendben jegyezzük meg, hogy egy dolgot eladni mindig csak "másnak" lehet.
Nekem gyanús, hogy ez a kormány által kommunikált "felfüggesztük a kilakoltatásokat" arra az ingatlanokra vonatkozik, amiket még nem adtak el
Rosszul gyanítod. Meg a többit is.
Ha eladom a lakásomat, akkor is költözni kell, nincs az, hogy kilakoltatási moratórium van, nem költözök.
Rossz párhuzam. Egyébként pedig van. Ha az eladó nem adja át az eladott ingatlant, a vevő csak per, majd végrehajtás útján rakhatja ki onnan.
Minden további mondatodra: nem, nem, nem.

akomadi # 2020.04.08. 08:00

drbjozsef
Nekem gyanús, hogy ez a kormány által kommunikált "felfüggesztük a kilakoltatásokat" arra az ingatlanokra vonatkozik, amiket még nem adtak el másnak. Egy magánemberrel nem tehetik meg, hogy finanszírozza egy idegen ember lakhatását plusz hónapokig, akár évekig. Ebben az esetben, tehát amikor az ingatlant már eladták, akkor logikusan csak ezt a kilakoltatási moratóriumot kell kivárni, tehát az április 30-ig tartó időszakot meg a járvány miatti halasztást, de nem csúszhat át az ingatlan átadása a következő kilakoltatási moratóriumi időszak utánra (nov-ápr). Ha eladom a lakásomat, akkor is költözni kell, nincs az, hogy kilakoltatási moratórium van, nem költözök. Egy moratóriumi időszak bőven elég, legyen már határ azért. Vagy ha nem így van, akkor a kormány meg ne úgy állítsa be, mintha ezt a könnyítést ők adnák ajándékba, nem pedig egy magánembert kényszerítenek jótékonykodásra. Azért az adós is bőven felkészülhet a plusz hónapok alatt, hogy költöznie kell, akkor ne legyen még plusz haladék az esetleges feltorlódások miatt.

drbjozsef # 2020.04.08. 07:20

akomadi,

Lehet. A Vht., és a kilakoltatások vészhelyzet utánra+15nap haasztásának kormányrendelete (hetvenvalahány/2020). Ha egymás mellé teszed a kettőt, látható, hogy ha a vészhelyzet november 1-ig eltart, akkor jövő májusig nem lesz kilakoltatás.
(És ha feltorlódnak az ügyek, akkor az hónapokig fog tartani egyébként is, szóval lehet belőle július vagy szeptember is)

Természetesen, ha nem változik addig semelyik jogszabály.

akomadi # 2020.04.08. 07:11

Wagner úr
Lehet erről találni információt, hogy átmehet-e a dolog a következő kilakoltatási moratóriumi időszakba (november-április)? Azért ez már nagyon igazságtalan lenne a vevőkkel szemben. Vagy akkor adják vissza a pénzt, ha soha nem jut hozzá az ember a tulajdonához és örökké el kell szállásolnia valakit az ingatlanjában.

Wagner úr # 2020.04.08. 04:27

Én is most állok átvétel előtt, a tulajdonos nem százas...
Majd beszámolok. Már amennyiben egyáltalán véget ér a vészhelyzeti moratórium.

Wagner úr # 2020.04.08. 04:25

Akomadi,
attól, hogy a falak állnak, még tud belül 5-10 milliós kárt csinálni.
Leszereli a vízvezetéket, kazánt, fűtőtesteket, kitépi a falból az elektromos vezetékeket, stb...
Csak a képzelet szab határt :)

drbjozsef # 2020.04.07. 17:46

Aztat lehet.
(Sőt, tovább megyek : kérni, na azt aztán bármit lehet)

akomadi # 2020.04.07. 17:33

drbjozsef
Értem, de ha van rá bizonyíték, hogy volt épület, akkor lehet jogorvoslatot kérni. Ha nem nagyon a világ végén van az ingatlan, akkor még a Google műholdas nézetén is meg lehet találni és lementeni a képet.

drbjozsef # 2020.04.07. 12:28

akomadi,

Csak az értő olvasás fejlesztése érdekében : NEM az volt a kérdés, hogy mit csinálhat a lakó. Hanem az, hogy HA csinálja, akkor mit tud tenni ellene a vevő.

Persze, hogy nem bonthatja le. De ha megteszi? Érted a különbséget a "nem szabad" meg a "de már megtette" között?

akomadi # 2020.04.07. 11:11

Mis0128
Nem bonthat le semmit az adós. Nálam még a NAV-os külön fel is értékelte a melléképületet. Persze őt se engedte be az adós az udvarba, de azért felértékelte mégis. Érdekes is lenne, ha felértékelés után lebontaná az épületet.

drbjozsef # 2020.04.07. 07:55

Írtam, is, hogy nem jogszerűen, hiszen utólag perelhet. De tenni nem tud ellene. A "tovább" alatt meg nem a falak lebontását értetem, az elég egyértelműen a dolog (itt : lakás, ház) megsemmisítése lenne, hanem a vezetékek kihúzását, a szerlvények leszerelését, a padló felszedését. Márpedig, ha a csupasz falak megmaradnak tető alatt, akkor az még a megvett ház vagy lakás lesz. Hiszen a végrehajtó sem garantál semmit az átvételi állapotra...

gerbera317 # 2020.04.07. 07:04

Nem szankcionálható továbbá a hiteladós ingatlanban tett szándékos károkozása, rongálása... Akár szét is szedheti az ingatlant a csupasz falakig, vagy tovább
Én ezzel nem tudok egyetérteni. Bizonyos jogok - például a dolog megsemmisítése - csak a tulajdonost illetik meg.

drbjozsef # 2020.04.07. 05:48

Mis0128,

Nem sokat. Ez a te kockázatod. Ilyet az árverés

Mint írják: a kiürítési (birtokbavételi) eljárás szabályozása és a vevő jogosítványainak gyengesége miatt sikeres árverést követően – amennyiben a bent lakó nem hagyja el önként az ingatlant – a vevőnek kell hosszadalmas és költséges kiürítési eljárást kezdeményeznie a végrehajtónál. Miközben a licitet követő 15 napon belül már ki kell fizetnie a vételárat. Nem szankcionálható továbbá a hiteladós ingatlanban tett szándékos károkozása, rongálása, amely szintén elriasztja vagy jelentős diszkont alkalmazására ösztönzi a potenciális vevőket.

Ha már bejegyezték a tulajdonjogodat az ingatlannyilvántartásba, akkor kívülről lefényképezheted, dokumentálhatod a változásokat, és ha van kedved, erőd, időd és főleg pénzed, pereskedhetsz majd utólag, a birtokbavétel után a volt tulajdonossal.

Akár szét is szedheti az ingatlant a csupasz falakig, vagy tovább.

Aki árverésen vesz ingatlant, annak ezt bele kell kalkulálni. Nem kellene ez meglepetésként érjen.

Mis0128 # 2020.04.06. 17:23

Üdv. Mégegy kérdésem lenne. Mai nap megláttam hogy az általunk árverésen vásárolt ház garázsát lebontotta a bent lakó volt tulajdonos. Ez szándékos károkozás. Mit lehet tenni ilyenkor?Most szétszedheti a házat amíg a moratórium tart?

drbjozsef # 2020.04.02. 04:28

A_1234,

Az e-papír teljesen jó hivatalos ügyintézési forma, ha a leveledből kiderül, hogy mit akarsz, azt a végrehajtó annak megfelelően fogja kezelni.

drbjozsef # 2020.04.02. 04:24

V.Mási,

A helyzet az, hogy az ingatlant hivatalosan te nem veheted birtokba, azt csak a végrehajtó adhatja át neked. Ő pedig akkor adhatja át neked, ha a tulajdonos leadja nála a kulcsot és kijelenti, hogy kiköltözött, az ingatlan átadható az árverési vevőnek. Amíg ez nem történik meg, az ingatlan olyan, mintha lakott lenne.

Van egy nem teljesen szabályos lehetőség a lakatlan ingatlanok esetén, de az is csak akkor, ha eléggé biztos vagy benne, hogy a tulajdonos nem fog bekavarni neked, és felszólalni ellene.

Vedd birtokba az ingatlant, és jelentsd be a végrehajtónak, hogy a tulajdonos neked adta át az ingatlant, a kulcsok nálad vannak, kéred a hivatalos birtokba adást. Mivel kilakoltatni nem kell, ezt megteheti a végrehajtó egy jegyzőkönyvvel, nem kell várnia semmire.

Saját kockázatodra megpróbálkozhatsz ezzel, ha birtokon belülre akarsz kerülni.

V.Mási # 2020.04.01. 17:07

Sziasztok!
Árverésen vettünk egy ingatlant,ami a valóságban lakatlan. Tulajdonos külföldön él, csak a gyerekei vannak Magyarországon. Lakatlan ingatlan esetén is érvényes a hosszabbítás és a vészhelyzet végéig nem tudjuk birtokba venni?
Nagyon köszönöm a válaszotokat és jó egészséget kívánok mindenkinek ????

drbjozsef # 2020.04.01. 16:07

Na még ez is rossz lett :

hogy a 15 nap után KÉRED

helyesen : 60 nap után 15 napon belül kéred. Ahogy gerbera is írta. Jogvesztő határdő.

A_1234 # 2020.04.01. 15:34

Tisztelt Fórumozók!

A fórum olvasgatása közben felmerült bennem egy kérdés. Többen kiürítési kérelmet emlegetnek (valamint ennek a hivatalos formáját), és felmerült bennem, hogy amit én jeleztem a végrehajtónak az vajon egyenértékű-e ezzel?
Anno a végrehajtó úgy tájékoztatott, hogy a jegyzőkönyv aláírását követő 30 nap lejárta után, 15 napon belül, levélben kérjem a birtokba adást. Én ezt e-papír formájában megtettem birtokba adási kérelem címszóval, és saját szavakkal, de természetesen megfelelőn meghivatkozva az árverést. Ezek után számíthatok-e a kilakoltatási moratórium után a végrehajtó intézkedésére?

drbjozsef # 2020.04.01. 13:59

Mis0128,

Most ez van. Az árverési vevők a szokásosnál még többet kell várjanak.
A vészhelyzet végéig meghosszabbított moratórium miatt nincsenek kilakoltatások.
Addig semmit sem tehetsz, kivéve, hogy a 15 nap után KÉRED a kiürítést, mert ugyan azt a végrehajtó elhalasztja, de amint véget ér a vészhelyzet (és nem csúszik az bele a következő, novemberi moratóriumba) elkezdődnek a kilakoltatások. Ha nem kéred időben, az jogvesztő határidő, és még a bíróságot is meg kell járjad plusz pár hónap időveszteséggel.

Nem mehetsz be. Nem tehetsz semmit. Birtokvédelem illeti meg a kilakoltatásig.

Egyet tehetsz : megegyezel vele. Szépen kéred, fizetsz neki, ahogy gondolod. Csak adja le a kulcsot a végrehajtónak, és jelentse be, hogy kiköltözött. Akkor átadhatja neked a végrehajtó hivatalosan is.

Mis0128 # 2020.04.01. 12:33

A jeleztem alatt azt értettem, hogy bementem személyesen és jegyzőkönyvet írt róla. De azt mondta hogy a moratórium végéig nem tehet semmit. Utána majd rendőrséggel mennek. Egészen tegnapig azt mondta a bentlakó hogy a héten költözik ugyhogy most lesokkolt. Eddig türelmes voltam, de szeretném már látni a házam amit vettem.Ezért kérdezgetek. Egyik ügyvéd azt mondja bemehetek a házba. A másik meg azt hogy nem. Nagyon idegörlő.:(

drbjozsef # 2020.04.01. 11:47

A_1234,

Igényeket beadni bármit lehet.
Meg kérelmeket. Kérni nem tilos. Sőt, követelni se, akár követelőzhetsz is.

Értelme nincs. A kormányrendelet elhalasztotta a kilakoltatásokat, pont. Akit kár ér emiatt, az így járt, vis maior eset, vészhelyzet, nem tudsz mit tenni.