Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Vadsuhanc # 2020.03.28. 12:59

Kedves Bence78!

Igazán jó lenne tudni, hogy miért gondolod azt, hogy a végrehajtó jogszerűtlenül írt ki egy árverést? Ezt nehéz elhinni. Az árverés megkezdésekor az intézkedése ellen kifogásnak van helye. Az árverés lezárásakor kifogásnak van helye. A végrehajtónak nem kell és nem is lehet azt vizsgálnia, hogy a követelés jogos-e vagy sem annyi amennyi vagy sem stb. Ő a a bíróságtól vagy közjegyzőtől kapott végrehajtási lap vagy záradék alapján dolgozik. HA az adós a végrehajtás jogszerűségét megtámadja vagy az összeget vitatja az nem a végrehajtó felelőssége.

Persze tudni kellene miért jogtalan az árverés elrendelése és ebben ki és mikor mondta ki a döntést, hogy az-e. De szinte biztos vagyok benne, hogy nem az árverés volt jogszerűtlen.

Bence78 # 2020.03.28. 12:03

Szervusz Vadsuhanc, maga a kár jellege a kérdésem szempontjából irreleváns , de leírom az én esetem.

Ha a vh hibázott, azaz jogszerűtlenül írt ki egy árverést, akkor a másfél-két évvel később bekövetkezendő árverés törléséig a 67 millió Ft-os ingatlan árverési vételárat nem tudom felhasználni - hiszen bármikor elutasíthatja a bíróság a kifogást és abban az esetben azonnal fizetnem kell a teljes vételárat. A kár abból keletkezik, hogy a vht határidők alapján még kifogás esetén is már legalább egy éve birtokba kellett volna kerülnöm, vagy birokbakerülés esetén is jogosult lennék az ingatlan használati díjára. Tehát amennyiben a végrehajtó hibázott, akkor neki róható fel, hogy egy éve nem rendelkezem sem az ingatlannal sem a pénzemmel. (Példának okáért a konkrét ingatlan havi bérleti díja 300.000 Ft, ami az említett időszak alatt 3,6 millió Ft lakáshasználati díj elmaradását jelenti a vh hibájából.

Tehát a végrehajtónak van kártérítési felelőssége az árverési vevő felé, esetleg valakinek volt már ilyen pere?

Vadsuhanc # 2020.03.28. 11:13

Milyen kár keletkezett?

Bence78 # 2020.03.28. 11:01

Csak annyi a kérdésem, ha egy árverés a vh hibájából jogellenesen volt kitűzve, és törlik, akkor a végrehajtónak van kártérítési felelőssége az árverési vevő felé?

Szomorú örökös # 2020.03.28. 10:16

akhilleusz48

egyúttal a bent lakókat ki is jelentem.ehhez jogom lesz mint tulajnak

Erre azért ne vegyél nagyon mérget! De jelenleg ők vannak birtokon belül, azt se feledd! Ha pedig az órát leszerelteted, akkor készülj fel rá, hogy újra terveztetés és új hálózatba bekötés költsége is befigyel és azt már te fogod fizetni. Tudom, hogy szar helyzet, de akkor is csakis szabályos jogi eszközökkel léphetsz, mert különben megbüntetnek.

akhilleusz48 # 2020.03.28. 09:49

akomadi

mivel ugyanabban a helyzetben vagy...ha a bentlakó nem akar elmenni erre a moratóriumra hivatkozva.
azért nem kell hátra dőlni..a nevemen lesz az ingatlan.akkor szépen be is jelentkezek és egyúttal a bent lakókat ki is jelentem.ehhez jogom lesz mint tulajnak...a többit meg majd meglátom....(
áram kikapcsolás-óra leszerelése( jobb lenne békességben,de nem fogom hagyni,hogy még egy évig hédereljen a kecómban)

drbjozsef # 2020.03.28. 08:16

Henrietta101010,

Mit tudok javasolni erre a helyette?
Helyette? Ugye vagy fizettek, vagy, helyette, azt lehet javasolni, hogy ne fizess. (Lehet még kevesebbet is fizetni, vagy többet, de ezeket most ne vegyük számításba).

Ha nem fizetsz, nem fog állni benne a pénzed. Igaz, cserébe elbukod a befiztett előleget, és ha második árverésen olcsóbban kel el, akkor a különbözetet is be kell fizetned.

De ez csak a Te döntésed.

Szomorú örökös # 2020.03.28. 06:55

Henrietta101010

Március 2.an lejáró árverést nyertem.....Elmentünk a végrehajtási irodába a koronavírus és a moratórium hosszabbításra való tekintettel kérjük a 2 hónap fizetési haladékot. Mivel jövőhéten kikell fizetni a teljes összeget.

Most mi a gond? Nincs meg rá a lóvé? Megnyerted, tied lesz, nyugi!

De bizonytalan ideig álljon benne a pénzünk és az adós élvezze

Ha télen, kilakoltatási moratórium alatt nyernéd meg az árverést, akkor is így lenne, bocsi.

És csak halkan jegyzem meg, hogy engem is csak két hete hitegetnek egy külföldi belépőjegy árának visszatérítése ügyében - megjegyzem nem csak az enyémről van szó. Még januárban regisztráltuk-fizettük ki a jegyet, de ha kiengedtek volna egyáltalán a határon és bevállaltuk volna az utazást akármilyen módon, akkor előttünk csukták volna be múlt szombaton az intézményt úgy, hogy nem tudtunk volna bemenni, mert a járványhelyzet miatt bezárták átmenetileg. Első körben ott is azt válaszolták, hogy az előre online vásárolt jegyek visszatérítésére nincs lehetőség - megjegyzem másként nem mehetek be, csakis ha előre regisztrálok és fizetek - de a helyzetre való tekintettel méltányosságból vissza fogják fizetni. Nos, azóta egyfolytában minden érdeklődésemnél azt kérik, hogy legyek türelmes, de egy huncut ganyi vasat még vissza nem adtak. Ez van, te is-mi is beleszaladtunk. :-O

Henrietta101010 # 2020.03.28. 00:49

SOS
Március 2.an lejáró árverést nyertem.
Adós nem nyújtott be kifogást. (Március 27)
Szintén március 27. :
Elmentünk a végrehajtási irodába a koronavírus és a moratórium hosszabbításra való tekintettel kérjük a 2 hónap fizetési haladékot.
Mivel jövőhéten kikell fizetni a teljes összeget.
Rácson keresztül beszélgetve ugye bár bemenni már nem lehet.
Ilyenre nincs lehetőségünk már mivel a bíróságra kellene kérelemét írni és ott már a vírus miatt nem fognak foglalkozzni velünk de nekik nem a hatás körük ezt a haladékot adni.
De bizonytalan ideig álljon benne a pénzünk és az adós élvezze
Mit tudok javasolni erre a helyette?

Bence78 # 2020.03.27. 20:06

Javítanék egy mondatot :)

"Én arra vagyok kíváncsi, ha a kifogás alaptalan volt, akkor a késedelmes döntés miatt keletkezett káromat tudom-e érvényesíteni?"

Bence78 # 2020.03.27. 20:04

Tisztelt szakértő fórumozók!

Egy ingatlan árverési nyertese vagyok, amelyet árverést az adós végrehajtási kifogással megtámadott.
Ezzel a lehetőséggel természetesen számoltam, ahogyan azzal is, hogy a kifogás elbírálásának határideje 2 x 45 nap plusz a postázás és kézbesítések. Ennek ellenére az elsőfokú döntésre közel egy évet kellett várni, ami nem összemérhető a 45 napos határidővel. A másodfokra pedig szintén hónapok óta várok, ami szintén többszöröse a törvényben meghatározott határidőnek.

Én arra vagyok kíváncsi, ha az árverés alaptalan volt, akkor a késedelmes döntés miatt keletkezett káromat tudom-e érvényesíteni?

És ha esetleg az árverés jogellenesen volt kitűzve, és törlik, akkor a végrehajtónak van kártérítési felelőssége az árverési vevővel szemben?

Van aki a két fenti kérdésben tapasztalattal rendelkezik?

Wagner úr # 2020.03.27. 14:57

Drbjózsef

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.27. 10:32

Persze, panaszt azt mindig lehet tenni. Tulajdonképpen bárhol.

akomadi # 2020.03.27. 08:33

drbjozsef
akhilleusz48
Köszönöm!
Valahol majd csak lehet panaszt tenni, ha nem kapcsolnak, hogy az nem lenne korrekt, ha az árverési vevő évekig nem kaphatná meg az ingatlanját.

drbjozsef # 2020.03.27. 06:01

Wagner úr,

Ajánlott tértivevényes levél a lakónak. Az ez előtti időre nem tudod majd utólag se érvényesíteni az igényedet, de ha már követelted igazolhatóan, onnantól, ha jogos igény, akkor bíróságon érvényesíthető lesz utólag is.

drbjozsef # 2020.03.27. 05:59

akomadi,

Igen, ebben van igazság. A járvány miatti vészhelyzet mindenkinek új dolog, afféle vis maior, amiben ha korlátozást vezet be az állam, akkor az ebből eredő kárt illene enyhítenie (mint ahogy enyhíti a turizmus vagy vendéglátós szektor kárát, pedig arra még korlátozást se vezetett be). Én azért tartok tőle, hogy nem lesz ilyen - az árverési vevők halmaza nem egy túl erős lobbicsoport. De ki tudja.

akhilleusz48 # 2020.03.26. 22:39

akomadi

tökéletesen leírtad a gondolataimat...amúgy meg a tv-ben kicsit bővebben volt szó erről és ott mondták,hogy a vészhelyzet lefújása után 15 nappal oldják fel a moratóriumot...reménykedjünk augusztusig lecseng

gerbera317 # 2020.03.26. 19:02

A használati díj igénylésének mi a (jogszerű) menete?
Azt nem igényelni kell, hanem követelni. Ebből nagyjából ki lehet találni, hogy mi a menete.

akomadi # 2020.03.26. 18:56

drbjozsef
Nem a mostani moratóriumi időszakra gondoltam. Hanem, hogy ha elhúzódik a járvány és nem történik meg mondjuk november 15. előtt az ingatlan átadása. És akkor még egy moratóriumi időszakot lehúznak a házban novembertől májusig, mint most. Az már két moratóriumi időszak. Erre hogy számíthattam volna az árveréskor. Azért az már nem kicsit furcsa lenne, hogy 2019. augusztusban volt az árverés és mondjuk 2021. májusban kapnám meg a házat vagy még akkor sem, ha még tovább tart a járvány. Az állam, ha jótékonykodni akar, akkor ne egy magánember bőrére, akinek még csak nem is rokona a bentlakó. Az a ház már az én tulajdonom és akkor még évekig lakhat benne valaki csak azért, mert valamikor az övé volt?

Wagner úr # 2020.03.26. 17:31

Szép napot!
A használati díj igénylésének mi a (jogszerű) menete?
Én nem terveztem, gondoltam hogy április végéig minek vele szórakozni, na de most már képbe került a jövő május a koronavírus miatt :)
Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.26. 17:10

akomadi,

Miért az állam fizesse? Kényszerített téged az állam, hogy licitáljál arra az ingatlanra?

Utánanéztél az eljárásnak, hogyan, milyen módon, és milyen határidőkkel lehet birtokba kerülni? Benne van a törvényben a moratórium, mindenki számára megismerhetően?

akomadi # 2020.03.26. 16:09

drbjozsef Köszönöm. Az állam akkor fizessen albérletet a bentlakónak, hogy el tudjanak költözni. Ez nem igazság, hogy megvett valaki egy házat, és az állam a tulajdonos kárára hagyja ott lakni a régi tulajdonost évekig.

drbjozsef # 2020.03.26. 11:05

akhilleusz48,

Azért azt is figyelembe kell venni, hogy magát a kilakoltatást halasztják el. Ha novemberig nem kerül rá sor, akkor nem lesz. Márpedig, a végrehajtónak lesz kismillió más ügye is, és helyszíni kilakoltatásokat nem tud naponta többtucatot elintézni, akkor azok bizony csúszni fognak...

Semmi sem biztos.

akhilleusz48 # 2020.03.26. 10:23

akomadi

„ az államnak ezt kompenzálnia kellene a tulajdonosnak, nem tehetik meg, hogy a tulajdonos kárára jótékonykodjanak valakivel"...na.pontosan ez jutott eszembe mikor orbán elmondta a tv-ben.1 éve várok,fizetem az albérletet.végre széljegyen vagyok(addigra tulajdonos leszek) és akkor nem kell kiköltöznie...én azért bízok benne,hogy augusztusban ez lecseng.szeptembertől iskola.nem gondolnám,hogy még akkor is vészhelyzet lesz.(magyarán,nem csúszunk bele a következő télibe)

drbjozsef # 2020.03.26. 06:05

akomadi,

lehet-e tudni vagy következtetni, hogy ha elhúzódik a járvány, akkor előfordulhat-e, hogy a lakók még a következő kilakoltatási moratórium időszakára is maradhatnak az ingatlanban?

Tudni nem lehet. Következtetni legfeljebb annyit, hogy most ezt hozták szabálynak, és vaólszínűtlen, hogy a vészhelyzet vége előtt megváltoztatnák.

Úgyhogy igen, előfordulhat, hogy ha tényleg novemberig tarta a vészhelyzet. Hogy AKKOR hoznak-e olyat, hogy magát a moratóriumot felfüggesztik, nem tudni. De szerintem az sem valószínű.

az államnak ezt kompenzálnia kellene a tulajdonosnak, nem tehetik meg, hogy a tulajdonos kárára jótékonykodjanak valakivel. Ráadásul az árveréstől napjától számítva a tulajdonost terheli a köztartozás.

Köztartozás terheli? :)
Igen, a tulajdonnal kapcsolatos költségek terhelik, ennek egy része evidens (építményadó), más része viszont (elvileg) behajtható a lakón (pl. közös költség). De egyébként is : fel kell szólítani igazolhatóan a lakót használati díj fizetésére. Utólag ez is behajtható. Már, ha van miből persze... ez az árverési vétel kockázata.

Van, aki tőzsdén veri el a pénzét, mert okosabb akar lenni másoknál, van, aki árverésen. Van ez így.