Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2020.02.29. 21:06

Amúgy : Vht. 182/A.§.

Magát a kényszer kiürítést halasztja, de még kivételek is vannak, amikor nem kell.

drbjozsef # 2020.02.29. 21:04

kiforditottfiu,

Ha jól értelek, a 30 napos kiköltözési határidő eltelt, és ez még 15 napon belül volt. Jól értelek (abból, hogy a "végrehajtó az átadást leghamarabb 05.02-re tudja vállalni"), hogy KÉRTED az ingatlan kiürítését?

A moratórium a kilakoltatásra vonatkozik vagy az ingatlan átadásra is?
Mi a különbség nálad? Nevedre lesz írva, tulajdonjog pipa. Átadni úgy tudja, ha nem laknak már benne.
Átadhatja előbb is, ha az adós kiköltözik, a "moratórium" kifejezetten a kiürítésre vonatkozik.

Helytálló-e a vh moratóriumra való hivatkozás jogilag vagy ez csak inkább etikai hozzáállás?
Hogy micsoda? Érdemes egyszerű, világos kérdéseket feltenni, és kerülni a felesleges ciraklat és kényszerjogászkodó megfogalmazást. Csak konyhanyelven. Mi az az "etikai hozzáállás"?

kiforditottfiu # 2020.02.29. 20:41

gerbera317

Hát ez így nagyon kérek!

Még egy kérdést engedj meg a tények tükrében.

Halasztás iránti kérelem nem volt.
Árverés 01.17.-én lezárult
Árverési jegyzőkönyv aláirva 01.24.-vel
30 nap letelt 02.24.-vel
02.28.-val B400 és a 6600 Ft bent van a Fh-ban
Földhivatali emberünk szerint (ha lehet neki hinni) 03.04-re a névre írás meg fog történni.

A végrehajtó az átadást leghamarabb 05.02-re tudja vállalni a kilakoltatási moratóriumra hivatkozva.
A moratórium a kilakoltatásra vonatkozik vagy az ingatlan átadásra is?
Helytálló-e a vh moratóriumra való hivatkozás jogilag vagy ez csak inkább etikai hozzáállás?

gerbera317 # 2020.02.29. 20:01

1. Kiköltözés iránti halasztást az adós a becsérték-közlés kézhezvételétől számított 15. napig terjeszthet elő. Ennek elmulasztása jogvesztő. Ha kért és kapott halasztást, arról árverési vevőként nem a végrehajtótól értesülsz, hanem eleve látod az árverési hirdetményben, és magadra vess, ha ennek ellenére vételi ajánlatot teszel. Fogalmazzunk úgy, hogy rossz a kérdésed.
2. Főszabály szerint az adós az árveréstől számított 30. napig köteles ingóságaitól kiürítve elhagyni az ingatlant, és biztosítani a végrehajtó számára, hogy azt az árverési vevőnek átadja. Ebben a topikban többszörösen is ki lett tárgyalva, hogyan és hányféleképpen valósulhat ez meg.
3. A nem kívánatos személy kényszerkijelentését a tulajdonos kezdeményezheti. Punktum.
4. Mé', kapott halasztás? Egyébként nem mehetsz be.

kiforditottfiu # 2020.02.29. 19:33

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a gyors, segítőkész válaszat.

drbjozsef # 2020.02.29. 17:05

kiforditottfiu,

Ezekre a válasz mind kivétel nélkül benne van a Vht.-ban.
Mivel licitáltál, feltételezem, alaposan ismered. Mondhatnám, ezeket tudnod kellene.

Ahogy olvaslak, lehet, már most is elkéstél. Mikor írtad alá az árverési jegyzőkönyvet?

Javasolnám tanulmányozásra :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

kiforditottfiu # 2020.02.29. 15:31

Tisztelt Szakértők, Kedves Egybegyűltek!

Az alábbi néhány kérdésben kérem a segítségüket.

1,Ingatlan árverezési folyamat elején, a végrehajtási jog bejegyzése után az ingatlanban lakó adós mikortól és meddig kérheti a maximum 6 hónap halasztást a kiköltözésre? (itt inkább az operatív folyamat melyik részén kérheti a halasztást és azt meddig teheti meg? ha nem vesszük figyelembe a moratóriumot) Illetve, engem a kiköltözés halasztás tényéről mennyi időn belül kell hogy értesítsen a vh?

2, Végrehajtótól kapott információk alapján az ingatlant vagy az adóstól magam veszem át vagy a vh maga adja át nekem. Ha egyből az adóstol veszem át és ott nincs vh-i közreműködés ami akkor a két fél között zökkenőmentes zajlik le, mindenféle jegyzőkönyvezés nélkül, röviden gazdát cserél a kulcs. Tehát, akkor az ingatlan birtokbavétel jelen esetben csak egy formális procedúra?

3, Az ingatlan a nevemre került hivatalosan is a földhivatalba bejegyzés megtörtént. Én vagyok az egyedüli 1/1es tulajdonosa tehermentes ingatlannak. Az ingatlanba továbbra is be van jelentkezve az adós, kérhetem e az okmányirodában az oda a jelenlegi állás szerint a korábbi tulajdonos/adós kijelentését ha azt maga nem kezdeményezi?

4, A halasztás ideje alatt be mehetek az ingatlanba ami már a nevemen van de amiben még az adós lakik és végezhetek/tehetek állagmegóvó intézkedéseket ami az ingatlan állapotának további romlását megállítaná?

Elnézést ha konyhanelven fogalmaztam és nem szakmai terminológikkal éltem, bár bízom benne hogy érthető voltam.
Köszönöm előre is!

benö1 # 2020.02.25. 16:05

Köszönöm a választ.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.23. 17:38

előkészítette az Ákr. 116. § (2) bek. 2020. január 1.-től, 2019. CX. tv., 2019. CXXVII. tv. alapján: Inytv. 56. § már nem fellebbezésről szól majd,hanem jogorvoslatról (döntés felülvizsgálat, közigazgatási per).

Részletek a törvények indokolásából:

A valódi hézagmentes jogvédelem megteremtése érdekében megszűnik az általános szabályok szintjén a járási (kerületi) hivatalok döntéseivel szembeni fellebbezés lehetősége, mivel a szervezetrendszeren belüli fellebbezés nem tekinthető teljes mértékben független és hatékony jogorvoslást biztosító eszköznek. A közigazgatási bírósági eljárások nyilvánossága, átláthatósága megteremti az ügyfelek számára, hogy ügyeikben egy valóban független fórum hozzon döntést, és lehetőség szerint ezzel mielőbb - egy jogorvoslati fórum kiiktatásával - szülessen ügyükben jogerős döntés. Ezen felül, e módosítással a megyei (fővárosi) kormányhivatalok nagyobb erőforrásokat lesznek képesek összpontosítani a közérdek védelmét is szolgáló felügyeleti feladataik ellátásához. Kiemelendő, hogy a releváns módosításhoz tartozó átmeneti rendelkezés értelmében, az új szabályokat a módosítás hatályballépését követően indult, valamint a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok hatékony és gyors működésének alapja, hogy az egyes szakrendszerek közvetlenül elérhetőek legyenek az érintett adatokat felhasználó kormánytisztviselők számára. Ennek megfelelően az ingatlan-nyilvántartáshoz többek között a lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos feladatokat ellátó szerv, a mezőgazdasági igazgatási szervek, a gyámhatóság, az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság, a kulturális örökség védelmével összefüggő feladatokat ellátó szerv, a munkaügyi és munkavédelmi hatóság, az állami foglalkoztatási szerv, a kormányablak közvetlen hozzáférést kapnak. Mindezen közvetlen hozzáférés a hatósági ügyek gyors és elektronikus elintézését biztosítják, kiiktatva az egyes hatóságok több hetet is jelentő egymás közötti megkereséseit. Megszüntetésre kerül továbbá a rendezetlen tulajdoni állású ingatlanokkal kapcsolatos eljárás, ez egy ideiglenes jogintézmény volt, melynek fenntartása már szükségtelen, jogos érdek nem fűződhet hozzá. A kormányhivatali, járási hivatali ügyek tekintetében a fellebbezés általános kizárása miatt szükséges a fellebbezésre vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezése.

benö1 # 2020.02.23. 17:02

Tényleg nem jó a kérdés.
dr Egyed Zoltán válaszában utalt egy változásra:
"március 1.től mar nem lesz fellebbezés a földhivatalnál"
Ezt a jogszabályt keresem.

gerbera317 # 2020.02.23. 16:21

Phú, de rossz kérés. Miért olyan nehéz elhinni, hogy a földhivatali határozat ellen fellebbezésnek van helye?

benö1 # 2020.02.23. 10:25

Zoltán,
Kérlek küld el a jogszabály számát a földhivatali fellebbezéssel kapcsolatban.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.22. 18:26

talán érdemes lenne befáradni a földhivatalba egy kitöltött B400 adatlappal (illeték) és 6600,- Ft-al......

Wagner úr # 2020.02.22. 18:24

#benö1
Én már ezt az értesítést 3 hete megkaptam, de a földhivatal még nem keresett.
A tul.lapon már látom a vh kérelmét, de ennyi.

benö1 # 2020.02.22. 09:51

Köszönöm a választ!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.21. 19:15

A földhivatal a végrehajtó megkeresését teljesíteni fogja, ha rendben van a jkv. Birtokba adást kérni kell a végrehajtótól, feltéve, ha bekoltozhetoen arverezte az ingatlant. A földhivatali bejegyzést megfellebbezheti az adós (március 1.től mar nem lesz fellebbezés a földhivatalnál !) indíthat végrehajtás megszüntetése iránti pert, ahol kérheti a végrehajtas felfüggesztését, de addigra a tulajdonjog és talán a birtok is rendben lesz.

benö1 # 2020.02.21. 19:05

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiak alapján kérem a segítségeteket.
Két végrehajtási kifogás másodfokon történt elbírálását követően 13 hónap után ma megkaptam a vh-tól a biztonságpapiros ingatlan-árverési jegyzőkönyvet,és egy másikat, amiben tájékoztat,miszerint az árverés jogerős és intézkedik az illetékes földhivatalnál a tulajdonjogom bejegyzéséről.(telefonon megtudtam,hogy a felosztási terv is "kiment".
Kérdésem:
Adósnak van-e lehetősége,hogy ezek után pl.egy polgári peres eljárásban vagy más eljárásban elérje,hogy a végrehajtás felfüggesztésre kerüljön ill.,hogy a földhivatal megtagadja a tulajdonjogom bejegyzését?

gerbera317 # 2020.02.18. 10:29

telefonon hívogatom én a végrehajtót
Esetleg írásban próbáltad már? :-/
mit kéne tennem?
Lejjebb nem írtam meg?
mikor a szerződést mentem alá írni
Azt éppen nem írtál alá...
alapból nem adták meg a 60 napot a teljes vételár kifizetésére
Ehhez nem kell szardarabnak lenni. Más sem mindig kapja meg.
fogadjak ügyvédet?
Hááát, akár azt is.

akhilleusz48 # 2020.02.18. 09:49

köszi a választ!
telefonon hívogatom én a végrehajtót.mert a türelmem nekem is véges!nem kaptunk semmit..ez a válasz
miért?mit kéne tennem?személyesen bemenni?mikor a szerződést mentem alá írni már akkor is úgy beszéltek velem mint egy szardarabbal.alapból nem adták meg a 60 napot a teljes vételár kifizetésére.a végrehajtó embere nagy bőszen mondta a magáét,hogy piacon kell vásárolni ha nem tetszik valami.(meg ilyen "kis" összegre nem adjak meg a 60 napot)mit tehettem volna?.elküldtem a pénzt.(26 millio)...írjak nekik ott a helyszinen valami kérvényt?fogadjak ügyvédet?..

gerbera317 # 2020.02.18. 08:01

Egy alaptalan végrehajtási kifogáson nem szabad ennyit ülni. Ha mégis, te is tehetnél ellene. Ha nem teszel, te bajod. Van például egy ilyen szabály: Vüsz. 47. § (2) Ha a kifizetés akadálya az, hogy a végrehajtási ügyben előterjesztett jogorvoslati kérelmet nem bírálták el jogerősen, a végrehajtó a pénzösszeg kezelésének tényét 6 hónap elteltével jelzi a végrehajtást foganatosító bíróságnak. Ha ezt követően nem történik döntés a jogorvoslati kérelemről, a végrehajtó 30 naponként újra jelzi a bíróságnak az összeg kezelésének tényét. Tehát a végrehajtó 6 hónap elteltével, 30 naponként cseszegetheti a bíróságot, hogy mi lesz már. Ha nem teszi, te cseszegethetnéd a végrehajtót, hogy tegye meg. Nem cseszegeted - így jártál.

akhilleusz48 # 2020.02.17. 17:52

2019 március végén árverésen vettem egy ingatlant aminek a teljes vételárát áprilisban át is utaltam a végrehajtónak.a tulajdonos mondta,hogy kifogással fog élni.a pénzt a végrehajtó nem küldte vissza.ott csücsül a számláján!és mivel az árverési vevőt semmibe veszik(nem értesítik semmiről,lekezelóen bánnak veled,nem adnak pontos részletes tájékoztatást).meg kell várni míg lezajlik ez a bírósági hercehurca..na én lassan egy éve várok,de a bíróság még a kifogást se utasította el.és még hol van a másodfok?...ez a 2.ingatlan amit így vettem(elsőnél tudatlanság miatt kicsúsztak a 15 napból és közösen megbeszélt időpontban kiköltöztek-fél év volt).és ha ennek vége lesz egyszer én biztos nem veszek többet így ingatant.

benö1 # 2020.02.17. 14:50

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérek.
Ingatlanárverésben jártas,profi ügyvédet keresek, elsősorban Budapesten.
Köszönöm.

gerbera317 # 2020.02.17. 12:31

Miért "össze-vissza a neten"? Ha végrehajtás, akkor végrehajtási törvény. Ott pedig 182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását [174. § d) pont] a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. (2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek. (3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy c) a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított. (4) Az (1) bekezdésben meghatározott időszak lejártát követően a lakóingatlan kiürítésének foganatosításáról a végrehajtó soron kívül intézkedik. Vagy neeem?
A végrehajtónak nincs asszisztense. Vannak helyettesei, akik (majdnem) mindenben úgy járnak el, mint a végrehajtó; és vannak egyéb alkalmazottai, akik viszont k. nem értenek a végrehajtáshoz meg a végrehajtási törvényhez.
A jegyő pedig nem fog semmit intézkedni. Az ő egyetlen érdemi feladata ebben a történetben, hogy hallgatólagosan tudomásul veszi, hogy az árverési vevő kiürítési kérelmet terjesztett elő a végrehajtónál.

drbjozsef # 2020.02.17. 10:43

(De miért fog valaki olyasmibe, amihez egyáltalán nem ért?)

akomadi # 2020.02.17. 10:30

Gerbera317: Pedig kerestem össze-vissza a neten, hogy mi a szabály arra, ha van az adósnak másik ingatlana, meg kell-e akkor várni a kilakoltatási moratórium végét, de semmit nem találtam. A végrehajtó asszisztense meg azt mondta, hogy a kilakoltatási moratóriumba belecsúszott, egy szóval nem említette, hogy a halasztásról értesíteniük kell engem és, hogy kifogással lehet élni ellene. Most még arra gondoltam, hogy mivel már vagy fél éve én vagyok a tulajdonos, nem lehet-e úgy kiköltözésre bírni őket, hogy bérleti díjat kérnék tőlük, ha nem költöznek. Meg egyáltalán, a jegyző automatikusan intézkedik-e április 30. után vagy még azt is külön kell kérvényezni?