Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2020.02.16. 19:57

Lehet, hogy a végrehajtó mulasztott, de meddig tartott volna kiprovokálni tőle egy ilyen jegyzőkönyvet? Hmm?

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.16. 16:07

A (köz)hatalom gyakorlására kevesek méltók....

akomadi # 2020.02.16. 14:10

Köszönöm a válaszokat. Akkor a végrehajtó hibázott, mert nem küldött halasztásról semmit. Már a földhivatalhoz küldött dokumentumoknál is hiánypótlást kértek, nekem kellett arra is figyelmeztetni. Meg amikor az árverési jegyzőkönyvet kellett aláírni, arra is csak egy napot adott meg, azzal, hogy ő elutazik. Azt mondta, ha nem jó, akkor elveszett az árverési előleg. Aztán úgy kellett többször telefonálva kikönyörögni nagy nehezen egy másik napot. Pedig a törvény 15 napot ad.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.16. 13:15

Így van.

Illet volna azonban a vh-ónak a birtokba adási kérelmedre kiállítani a gerbera317 által is hivatkozott jvk-et a halasztásról. Úgy legalább lett volna esélyed kifogással, bíróság útján elérned a birtokba adást. Most már várd meg szerintem a májust, nem hiszem, hogy gyorsabb lenne a jkv. pótoltatás, kifogás, bírósági végzés útja, hacsak nem vagy olyan szinten rámenős, hogy bemész a vh. irodába és addig nem mész el onnan amíg ki nem állítja a vh. a jvk.et, amelyre rögtön beadod 15.000,- Ft illetékbélyeggel és az EGYÉRTELMŰ bizonyítékoddal a kifogást, amelyet ha szabályszerűen rövid határidőn belül felterjeszt a vh. a járásbíróságra, akkor onnan sem mész haza (pl. a panasznapról), amíg a bírósági titkár nem kezd el foglalkozni az ügyeddel. Egy ügyfélnek sikerült így relatíve gyorsan elintézni, kb. 30 nap alatt, persze ehhez még az is kellett, hogy az adós nem fellebbezett.

gerbera317 # 2020.02.16. 12:21

Szerintem ne a jegyzővel foglalkozz. A 60 nap már bőven eltelt. Nem ezt kérdezte dr Egyed.
A végrehajtó nem mérlegelhet, hanem a moratóriumra tekintettel köteles a kilakoltatást április 30-át követően időszakra elhalasztani. A halasztást jegyzőkönyvben állapítja meg, ami ellen végrehajtási kifogásnak van helye. A kifogásra a bíróság a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, vagy b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy c) a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított. Te terjesztettél elő ilyen tartalmú kifogást? És ha azért nem, mert ilyen tartalmú intézkedést nem hozott a végrehajtó, hát akkor miért nem kérted tőle hogy hozzon?
Mindegy, most már kár lenne ezek pótlásán agyalni, hiszen szépen el lett a vakarózva az idő.

akomadi # 2020.02.16. 11:12

Köszönöm a válaszokat.
dr. Egyed Zoltán: Olyan levelet nem kaptam, miszerint a moratórium utánra halasztódott volna a birtokbaadás. Igen, kértem a végrehajtótól a birtokbaadást hivatalos levélben. Telefonon azt mondta az egyik asszisztense még októberben, hogy most már belecsúszott a kilakoltatási moratóriumba. A teljes vételár megfizetése 2019. 09. 20. volt. Nem segítőkész a vh egyáltalán. A pecsétes ingatlanárverési jegyzőkönyvben ezt írja: "a 154/A paragrafus 11. bekezdés értelmében a végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő. A 12. bekezdés értelmében a végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. paragrafus és a 182/A p. megfelelő alkalmazásával, ha a 11. bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt."
A jegyzői hivatalból csak olyan dokumentumot kaptam, hogy be kell fizetni a kommunális adót.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.16. 08:30

akomadi,

Kiállította már a vh azt a jegyzőkönyvet, amely szerint a moratórium lejártát követő időszakra halasztja el az ingatlan birtokba adását? Kérted egyáltalán a vh-t, hogy adja az ingatlant birtokba?

A jegyzőkönyvet a kézbesítéstől számított 15 napon kifogással lehet támadni, azzal, hogy az adósnak van másik lakható ingatlana. Mondjuk mire a bíróság várhatóan dönt, addigra le is jár a moratórium.....

drbjozsef # 2020.02.15. 18:46

akomadi,

Én nem pont ezt mondtam, Te tudod. Én is a környéken érdeklődnék előbb, és ha nem mondják együttműködőnek, akkor nem biztos, hogy érdemes. Te kockázatod.

Egyébként az a másik lakása lakható? Mert ha igen, akkor a Vht. szerint egyáltalán nem kell megvárni a moratóriumot. Arra nem vonatkozik : Vht. 182/A.§(3) szerint neked kellett volna ezt kérned kifogással.

akomadi # 2020.02.15. 17:17

drBJózsef Köszönöm a választ. Akkor mégis írok nekik. Már augusztusban kifizettem az ingatlant, nem akarok április végén, vagyis május elején költözni. Van is másik házuk, de úgy látszik, azért sem akarnak költözni.

drbjozsef # 2020.02.15. 12:03

ne vegyük fel az előző tulajdonossal a kapcsolatot, mert megzsarolhatja az embert, hogy fizessen, mert különben szétveri az ingatlant.

Ha valaki olyan, hogy kiköltözése előtt szétveri az ingatlant, akkor az szét fogja verni akkor is, ha nem veszed fel vele a kapcsolatot, és akkor is, ha felveszed. Meg úgy általában is : amit vihet, azt visz is mindenki.

Mondjuk ha a szomszédság szerint nem a legkompromisszumkészebb személyiségek, akkor talán tényleg felesleges próbálkozni.

akomadi # 2020.02.15. 09:08

Erobero Én is ebben a helyzetben vagyok. A vásárolt házból még nem költözött ki az adós, pedig van másik ingatlan a nevén. Április végéig meg nincs kilakoltatás. Én sem tudom, mit csináljak, írjak-e levelet, hogy mikor hajlandó kiköltözni, átadni a kulcsot. Elég rossz hírük van a szomszédságban. Viszont valahol meg azt olvastam, hogy ne vegyük fel az előző tulajdonossal a kapcsolatot, mert megzsarolhatja az embert, hogy fizessen, mert különben szétveri az ingatlant.

Wagner úr # 2020.02.08. 23:08

Köszi ;)

gerbera317 # 2020.02.06. 09:54

Használati díjjal érdemes vesződni, csak hogy érezze a törődést
Valami méltányos összegű használati díjat mindenképpen. Utólag majd még úgyis eldöntheted, hogy érvényesíteni akarod-e vagy sem.

Wagner úr # 2020.02.05. 19:45

Bocsi a sok kérdőjelért, valamit nem tudott megjeleníteni a fórummotor.

Wagner úr # 2020.02.05. 19:44

... és tényleg ????
Inkább illegális lakásfoglaló. ???? Május elsejétől.

gerbera317 # 2020.02.05. 18:01

Tulaj nem közreműködő
Tulaj? Dejszen az te vagy.

Wagner úr # 2020.02.05. 16:14

#gerbera
Köszi, gondolom most április végéig pihi van.
Pénzt már átutaltam a kilakoltatásra, kérvényeztem még időben...
Tulaj nem közreműködő.
Használati díjjal érdemes vesződni, csak hogy érezze a törődést vagy hagyjam a fenébe? ????

gerbera317 # 2020.02.05. 10:30

Majd küldenek felhívást.
Ne erre koncentrálj, hanem a birtokba jutásra! (Nem olvastam vissza; ha tárgytalan, akkor jó.)

Wagner úr # 2020.02.05. 10:03

Üdv mindenkinek, megjött VH-tól az értesítés, jogerőre emelkedtünk végre.
Értesíti a földhivatalt.
Mehetek már a bejegyzés miatt, vagy felszólít a földhivatal?
Köszi előre is.

drbjozsef # 2020.01.29. 10:09

Szofimanka,

Ha CSAK azért került lakottan árverezésre, mert tört hányadra írták ki külön-külön a két árverést, akkor 2/2-be összevonva már beköltözhetően fogják árverezni. Ha más ok miatt kell lakottan árverezni, akkor pedig marad így. Tudni kellene az okát, miért lakott - de ezt a végrehajtó jó esetben tudni fogja, észleli, és módosítja a kiírást.

gerbera317 # 2020.01.29. 09:13

az árverések a folyamatosban vannak” vs. „az egyik árverés még a régi utca néven megy, a másik viszont az újon
A folyamatos árverés nem árverés, csak a nevében az. Ha vételi ajánlatot tesztek, a végrehajtó jó eséllyel 2/2-ben fogja kitűzni az ismételt árverést, kiküszöbölve az utca átnevezéséből fakadó anomáliát is.

Szofimanka # 2020.01.29. 09:05

Sziasztok

Valakinek tapasztalat, vélemény?

Van egy ingatlan aminek minkét tulajdon részét külön külön árverezik, 1/2 + 1/2, ezek az árverések a folyamatosban vannak.
Menet közben az utcát átkeresztelték, az egyik árverés még a régi utca néven megy, a másik viszont az ujjon.
A hirdetményeken szereplő HRSZ. és a tulajdoni lapon szereplő HRSZ. alapján ugyanarról az ingatlanról van szó. Ha licitálunk mindkettőre és megmyerjük az árverést az utcanevek különbsége nem lesz akadály, sem a végrehajtónál sem az átirásnál?
Szóval remélem,hogy a lényeg a helyrajzi szám.

Másik kérdés, hogy az ingatlan nem beköltözhetően kerül árverezésre(ugye a társtulajdonos nem köteles kiköltözni) de feltételezzük hogy mindkét tulajdon részt sikerül megvenni, akkor sem kötelesek kiköltözni?

gerbera317 # 2020.01.27. 07:38

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. (10) Ha a kiköltözésre az (1) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
Az a kérdés, hogy terjesztettél-e elő kiürítés itánti kérelmet időben (tehát a kiköltözési kötelezettséget keletkeztető időpontot követő 15 napban), és azt hatályosan megküldted-e a végrehajtónak. Ha az aláírás helyére küldted, és az nem a végrehajtó levelezési- vagy székhelycíme, akkor a küldés hatálytalan.
Az nem kifogás, hogy "5 irodájuk van szerte az országban". A miniszter nem az irodát nevezi ki a bíróság mellé, hanem a végrehajtót. Ebből következik, hogy a végrehajtást sem az iroda foganatosítja, hanem a végrehajtó. Röviden: a végrehajtó a hatóság, nem pedig az irodája. És egy konkrét ügyben, egy konkrét illetékességi területen úgy kell tekinteni az eljáró végrehajtót, mintha azon az egy helyen lenne végrehajtó; és nem lehet arra hivatkozni, hogy "de hát máshol is van irodája". Az, hogy kvázi szívességből ott biztosította számodra a jegyzőkönyv aláírását, ahol neked az a legmegfelelőbb volt, csak egy dolog.
OFF Nincs olyan, hogy "a végrehajtó felesége". Egy személy vagy a végrehajtó munkatársa, vagy pedig nem az. Annak nincs jelentősége, hogy milyen civil kapcsolatban vannak egymással. ON

vesztes vevő # 2020.01.26. 15:23

Gerbera, és Grave.

1. esetben -emailen - akkor kértem a birtokba adást amikor kifizettem. mivel kértem 2 hónapot amit megkaptam, mire kifizettem, arra az időpontra már tudtam h letellt az idő az adósnak, hogy benyújtson kifogást.
a végrehajtó felesége irta vissza, emailen, h még nem kérhetem.

2. esetben akkor kértem a birtokba adást amikor már megfelelő volt az időpont.
ekkor írta h kellene ajánlva is. jó.

3. esetben akkor kértem, amikor feladtam ajánlva. mivel 5 irodájuk van szerte az orszagban, én abba az idordaba küldtem ahol aláírtam az árverési jegyzőkönyvet.
a levelem visszajöta postától elköltözött" megjegyzéssel.

4. esetben szemnélyesen kértem. ez már a 15. nap lejárta után.

erre kaptam hivatalosan az alábbi szó szerinti választ:
"Kérelme elkésett, így nem áll módomban az ingatlant birtokba adni."

Ezzel egy gond van.önmagának mond ellent a végrehajtó. ugyanis, befogadta a 4. alkalommal személyesen a jegyzőkönyv aláírásának helyén. akkor miértnem vették át ott a levelet?
másik kérdés, hogy elektronikus levélben eddig minden esetben elfogadott tőlem levelet. most ezt miértnem?

üdv

VV

Erobero # 2020.01.25. 16:00

Mégegyszer, köszönöm a segítséget további szép napot