Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2020.01.27. 07:38

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. (10) Ha a kiköltözésre az (1) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
Az a kérdés, hogy terjesztettél-e elő kiürítés itánti kérelmet időben (tehát a kiköltözési kötelezettséget keletkeztető időpontot követő 15 napban), és azt hatályosan megküldted-e a végrehajtónak. Ha az aláírás helyére küldted, és az nem a végrehajtó levelezési- vagy székhelycíme, akkor a küldés hatálytalan.
Az nem kifogás, hogy "5 irodájuk van szerte az országban". A miniszter nem az irodát nevezi ki a bíróság mellé, hanem a végrehajtót. Ebből következik, hogy a végrehajtást sem az iroda foganatosítja, hanem a végrehajtó. Röviden: a végrehajtó a hatóság, nem pedig az irodája. És egy konkrét ügyben, egy konkrét illetékességi területen úgy kell tekinteni az eljáró végrehajtót, mintha azon az egy helyen lenne végrehajtó; és nem lehet arra hivatkozni, hogy "de hát máshol is van irodája". Az, hogy kvázi szívességből ott biztosította számodra a jegyzőkönyv aláírását, ahol neked az a legmegfelelőbb volt, csak egy dolog.
OFF Nincs olyan, hogy "a végrehajtó felesége". Egy személy vagy a végrehajtó munkatársa, vagy pedig nem az. Annak nincs jelentősége, hogy milyen civil kapcsolatban vannak egymással. ON

vesztes vevő # 2020.01.26. 15:23

Gerbera, és Grave.

1. esetben -emailen - akkor kértem a birtokba adást amikor kifizettem. mivel kértem 2 hónapot amit megkaptam, mire kifizettem, arra az időpontra már tudtam h letellt az idő az adósnak, hogy benyújtson kifogást.
a végrehajtó felesége irta vissza, emailen, h még nem kérhetem.

2. esetben akkor kértem a birtokba adást amikor már megfelelő volt az időpont.
ekkor írta h kellene ajánlva is. jó.

3. esetben akkor kértem, amikor feladtam ajánlva. mivel 5 irodájuk van szerte az orszagban, én abba az idordaba küldtem ahol aláírtam az árverési jegyzőkönyvet.
a levelem visszajöta postától elköltözött" megjegyzéssel.

4. esetben szemnélyesen kértem. ez már a 15. nap lejárta után.

erre kaptam hivatalosan az alábbi szó szerinti választ:
"Kérelme elkésett, így nem áll módomban az ingatlant birtokba adni."

Ezzel egy gond van.önmagának mond ellent a végrehajtó. ugyanis, befogadta a 4. alkalommal személyesen a jegyzőkönyv aláírásának helyén. akkor miértnem vették át ott a levelet?
másik kérdés, hogy elektronikus levélben eddig minden esetben elfogadott tőlem levelet. most ezt miértnem?

üdv

VV

Erobero # 2020.01.25. 16:00

Mégegyszer, köszönöm a segítséget további szép napot

gerbera317 # 2020.01.25. 15:54

Kezdjük azzal, hogy nem tudom, milyen telefonod van, és hogyan kell a képernyőzárat feloldani. De tegyük fel, ezt önállóan is meg tudod csinálni. Jön a telefonszám beírása: 06 vagy +36 a kezdete, de itt megint elakadtam. Na, hát ezért nem szoktunk mindent lépésről lépésre elmagyarázni. Amit írtam, az bőven elegendő. Na.

Erobero # 2020.01.25. 15:09

Hát elég szűkszavúan válaszoltál az első kérdésemre is. Arra hogy leírná valaki lépésről lépésre hogy mik a következő teendőim úgy hogy még csak az árverési jegyzőkönyv van a kezemben? Erre a válaszod hogy szerezzem meg a kulcsot meg vegyem birtokba az ingatlant. Ez nem volt túlságosan érdembeli válasz a kérdésemre.
Köszönöm hogy próbáltál segíteni, és időt szakítottál rám

gerbera317 # 2020.01.25. 14:42

Én nem ezt írtam.

Erobero # 2020.01.25. 12:33

Szóval elég a jegyzőkönyv hogy birtokba vegyem az ingatlant? A birtokba vételi papírokat kiküldik postán automatikusan? És a földhivatalba akár már most a jegyzőkönyvel is mehetnék vagy meg kell várni a birtokba vételi papírokat?
Ez a lepapírozásos részét nagyon nem értem, ha ebben is tudnál segíteni.
Mert a végrehajtó beszélt 30 meg 60 napról, de akkor akár már most is felkereshetem az előző tulajt, és ha együttműködő akár hamarabb is megkaphatom a kulcsokat a házhoz.
A választ előre is köszönöm

gerbera317 # 2020.01.25. 11:40

Szerezd meg tőle a kulcsot, vedd az ingatlant birtokba, majd jelentsd be ezt a végrehajtónak, kérve tőle a 154.§ szerinti eljárást.

Erobero # 2020.01.25. 06:34

Tisztelt Fórumozók

Árverésen sikeresen megvásároltam egy ingatlan teljes tulajdon jogát. Eddig minden simán ment kifizettem és a jegyzőkönyv a kezemben. A végrehajtótól megkaptam az előző tulaj új címét, de még nem kerestem fel.
A kérdésem az lenne vagy inkább kérésem hogy leírná valaki lépésről lépésre hogy mik a következő teendőim?
Köszönöm

tujmy # 2020.01.21. 22:05

Grave7

Köszönöm a választ!
A kiürítést csak azért kértük, hogy biztosra menjünk. Látszott a telken és a házon, hogy régóta nem jár arra senki.
Amit írtál az csak a kiürítésre vonatkozik nem?
Vagy az azt is jelenti, hogy mivel lakóingatlanként van nyilvántartva így abszolút nem is érdekli őket Április 30.-ig az ügy és semmiféleképpen nem fogja előbb birtokba adni.
Bocsánat az értetlenkedésemért.
Köszönöm!

gerbera317 # 2020.01.21. 11:31

nem áll módjában birtokba adni
vs.
nem áll módjában birtokba adni, csak a moratórium lejárta után
Figyu, vesztes vevő! Ez itt nem a független média, hogy úgy közöld a tényeket, ahogy az neked leginkább tetszik, vagy leginkább eladható! Ha itt kérdezel, akkor arra kell törekedni, hogy (legalább) a kérdés ne hazugság legyen!

Grave7 # 2020.01.21. 10:32

@tujmy:

1994. évi LIII. törvény
182/A. § * (1) * A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását [174. § d) pont] a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.
(2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek.
(3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha

  1. a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,
  2. a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy
  3. a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott időszak lejártát követően a lakóingatlan kiürítésének foganatosításáról a végrehajtó soron kívül intézkedik.

tujmy # 2020.01.21. 09:04

Tisztelet Fórumozók!

Szeptember elején licitáltunk egy ingatlanra beadtuk a kiüritéshez és a birtokbaadáshoz is a papírt.
Meg is kaptuk a földhivataltól a tulajdon jog bejegyzéről a papírt két ünnep között 1/1 minden más törölve lett rajta. Január elején írtam egy levelet a végrehajtónak, hogy szeretném kéni a birtokbaadást mivel nem lakja az ingatlant senki nagyjából 10 éve, gáz ki van kötve se vizesblokk valamint kémény sincs az épületben teljesen üres így nem kell kilakoltatni senkit, senkinek nem keletkezik kára ha a moratórium vége elött birtokbaadja.
Tulajokat több éve nem látta senk, nem is lehet elérni őket. Azt a választ kaptam mivel a tulajdoni lapnon lakóingatlannak minősül így nem áll módjában birtokba adni csak a moratórium lejárta után.
Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e esetleg még valamit annak érdekébe, hogy mégis hamarabb birtokba adja?

Előre is köszönöm!

Grave7 # 2020.01.20. 17:19

@vesztes vevő: Ha megvetted az ingatlant, miért vagy vesztes?

most kaptam tőle levelet h nem áll módjában átadni az ingatlant
Mi az indok a levélben, mi miatt nem lehetséges az ingatlan átadása?

vesztes vevő # 2020.01.20. 16:23

Tisztelt Fórum

árverésen megvettem egy ingatlant. az árverési jegyzőkönyv jogerős. a végrehajtótól kértem ajánlott levélben is, emailen is az ingatlan átadását. e-mailen azt írta, hogy neki nem elég az elektronikus kérés. feladtam ajánlott levélben is. az visszajött, mert nem a levelezési, hanem azon címre küldtem ahol aláírtam a jegyzőkönyvet. de ezt nem fogadja el Ő.
most kaptam tőle levelet h nem áll módjában átadni az ingatlant. mit tehetek?
nyújtsak be kifogást? van értelme?

Zidane81 # 2020.01.19. 17:47

Szegő Ugyan ilyen ügyem volt, be kéri a bíróság a tértivevényeket és az után dönt!Tavaly Július óta most lett jogerős egy ilyen ügyem!!Úgy,hogy nem mindig gyors a bíróság!!!

gerbera317 # 2020.01.19. 13:51

A következő árverést 2/2-ben kell kitűzni, ötven százalékos minimálárral. És ezekkel a feltételekkel ez lesz az első árverés. Győzd meg a végrehajtót, hogy nem jól tudja a végrehajtási eljárás szabályait.

Heroes # 2020.01.19. 12:49

Tisztelt Fórumozók!

Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan, melyet a végrehajtó külön-külön árverez. Az 1/2 tulajdoni hányad, a folyamatos árverési hirdetmények között szerepel, amely lakottan van közzétéve az árverési hirdetményben. A tulajdoni lapot lekértem, amelyből kiderült, hogy a másik 1/2-re is végrehajtási jog van bejegyezve, így bementem a végrehajtóhoz, hogy tűzze ki azt a felét is. Meg is kérte az adó-és értekbizonyítványt, amely a héten érkezett meg. A végrehajtó értesített is ezzel kapcsolatban, valamint közölte a becsértéket. Kérdésemre, elmondta, hogy valószínűleg ez is lakottan lesz meghirdetve, a másik tul. illetőséghez hasonlóan. Természetesen próbáltam közölni a végrehajtóval, pontosabban annak ügykezelőjével, hogy így nekem nem fog megfelelni a birtokbaadás körüli herce-hurca miatt. De azzal nyugtatott, hogy ez nem befolyásolja majd a birtokbaadást, így is birtokba tudok kerülni.
Mivel rendszeresen böngészem a fórumot, valamint felhívtam több végrehajtó irodát ezzel kapcsolatban, azt a megerősítést adták, hogy ebben a formában ne vágjak bele, mert csak polgári peres eljárás keretében rakhatom ki az adósokat, miután a nevemre került az ingatlan. Azt is csak abban az esetben, ha nem rendeltetésszerűen használják az ingatlant, rongálják, esetleg a megállapításra kerülő használati díjat nem fizetik. De így is évekig tartana, mire birtokba vehetném az ingatlant.

Egyébként halkan jegyzem meg, hogy nemcsak ebben nem értettünk egyet a végrehajtóval, hanem a kikiáltási ár 50-70-100%-ának megállapításában sem, ugyanis az adósok nem ebbe az ingatlanba vannak bejelentkezve, nem is tehetnék, ugyanis kivett beépítetlen területként van nyilvántartva, azaz nem minősül lakóingatlannak, ennek ellenére kötik az ebet a karóhoz, hogy márpedig ez 70% alatt nem fog kiírásra kerülni. Ezzel kapcsolatban egy korábbi posztomban már írtam.

Valaki legyen szívesen mondjon valami okosat, hogy érdemes inkább más ingatlan után nézni, vagy menjek be személyesen a végrehajtóhoz és próbáljak vele megegyezni, hátha hajlandó visszavonni a téves hirdetményt és közzétenni beköltözhetően, valamint a másik felét is tegye közzé beköltözhetően.

gerbera317 # 2020.01.18. 08:12

Kb. nulla. Hazudik, jóindulattal fogalmazva téved.

Szegő # 2020.01.17. 21:02

Köszönöm eddigi valaszaitokat. A masik indoka az adósnak, hogy allitolag őt nem ertesitettek az árverezesrol. Ennek mennyi eselye van, hogy pont ő nem kapott értesítész? Nagyon köszi a valaszokat.

gerbera317 # 2020.01.17. 09:09

Ha a végrehajtó esetleg hibázott, ... akkor ott még lehet alapos a kifogás.
A késve előterjesztett alapos kifogás joghatását tekintve nem alapos, hanem elkésett.

drbjozsef # 2020.01.17. 07:48

Szegő,

Ha az alacsony ár miatt aggódsz, akkor nagyon kicsi az esély, hogy azzal gond legyen. Ha a végrehajtó esetleg hibázott, és rosszul állapította meg a minimálárat, nem a törvénynek megfelelően, akkor ott még lehet alapos a kifogás. De ennek az esélye szinte zérus, pont ezt elég körültekintően szokták megállapítani (a bizonyos 50/70/100%-ot).

De természetesen ha találnak bármilyen más eljárási hibát, akkor azt megtámadhatják, nem csak az árat. De ilyen eset is igen ritkán ér célt, legfeljebb arra kell számítsál, hogy időhúzásként beadnak valamit, de releváns eredménye annak sem igen lehet.

Szegő # 2020.01.16. 20:33

tehát nem kell emiatt izgulnom? csak azért mert Ő és az ügyvédje nevetségesnek gondolja az összeget, amiért a lakott! 1/2-ed ingatlana elment, még nem tudnak csinálni semmit.ugye?
Nagyon köszönöm a választ!!!

Grave7 # 2020.01.16. 20:28

@Szegő: Igen, az adósnak joga van arra, hogy a végrehajtó intézkedésével (most: árverési jegyzőkönyv) szemben végrehajtási kifogást terjesszen elő.
Ha ezt az adós olyan dologra alapítja, ami nem jogszabálysértő, akkor a bíróság rövid úton el fogja utasítani. (Vö. "senkinek nem lehet megtiltani, hogy hülye legyen")

Szegő # 2020.01.16. 20:17

Szeretnék megint segítséget kérni. Ha kiirnak egy árverést, és sikerül 2.licitálóként szinte minimál áron hozzájutni, még van joga az adósnak fellebbezni? csak mert szerinte túl alacsonyan ment el... mireföl? Gondolom nem hasraütésre állapították meg a minimál árat...azért csak vállal felelősséget valaki... Nem én mondtam hogy legyen ennyi...a rendszer adta ezt meg. Előre is köszi a választ.