Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Virágkoszorú # 2019.10.17. 04:14

Bocsánat, annyi még lemaradt, hogy bár az ingatlan lakottan volt áeverezve, ami ugye mentesítette a vérgehajtót az átadásról, az ingatlan nem lakott/lakik senki, az adós sem. A lakottan történő árverezés gpndolom azért történt, mert egy kissé kétseges, hogy az adós hova jelentette be hiavtalosan az édesanyja halálát (közművek felé pl nem). Hivatalos lakcíme még mindig az említett elárverezett másik ingatlan, pedig 2 megyével arrébb lakik már.

Virágkoszorú # 2019.10.17. 04:04

@ Benefactis

Köszönöm szépen, kikeresem ezt a paragrafust edsig nem került elém! Akkor is érvényes, ha én nem a végrehajtást kérő vagyok, hanem "csak" árverési vevő?

Benefactis pensare delict # 2019.10.17. 02:42

@virágkoszorú

30 napig vagy köteles őrizni.

lásd 1994. évi LIII. törvény
182. § (2) Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.

drbjozsef # 2019.10.16. 17:57

akomadi,

Olvasd el lassan, alaposan gerbera317 2019.10.14. 14:22-kor kelt hozzászólását. Abban minden benne van.
Vagy keresd meg ugyanezt a Vht.-ben.

akomadi # 2019.10.16. 14:57

Gerbera: Én kértem a birtokbaadást, ugyanis ezt mondta a végrehajtó, hogy a kifizetés után ezt levélben kérni kell, de ezen kívül azt sem tudom, mit kellene tennem. Csak várjak, hogy majd szólnak, költözhetünk vagy ott kellene ólálkodni, leskelődni, hogy kiköltöztek-e már? Az árveréstől számított 30 nap már letelt, a kifizetéstől számított 30 nap pedig kb. egy hét múlva.

Virágkoszorú # 2019.10.16. 11:48

Tisztelt Fórumozók, joghoz értők!
Lehet, hogy volt már kérdés, nézzék el nekem, hogy egy 8 hónapos kicsi lány mellett nem tudom visszakeresni, bár már egy ideje olvasgatom a fórumot, de nem találtam választ. A kérdésem: adott a szomszédos ingatlan. 3 éve elhunyt a benn lakó néni. Az ő részét egyik örököse örökölte, másik 6 tulaj nem, nekik csak az apai/nagyapai rész maradt, melyet évekkel ezelőtt szereztek. Összesen 30 részről beszélünk, említett örökösnek 18/30-a lett, a többieknek változó arányban 1-1/30 illetve 3-3/30 rész. Ezt a 18/30-adot ez év elején árberésre tűzték ki, a tulaj (adós) magas tartozásai miatt. Elötte a néni halála óta próbáltuk megvásárolni az ingatlant, de az adós ilyen olyan indokkai miatt nem sikerült. Árverésen viszont megnyertük, ennek a lezárása megtörtént, sőt azóta megvásároltunk még 8/30-adot, már csak 4/30 rész van hátra kisebb tartozások miatt nehezítve. Tehát 26/30 részben tulajdonosok vagyunk. A lényeg, hogy adós átadta az ingatlan kulcsait, papíron, viszont az általan ideszállított háztartási berendezés (pl ágy ,konyhabútor, lom, szemét, kacat, stb értéktelen) még itt van. Azért írom hogy ideszállított, mert egy másik ingatlanát tavaly év végén árverezték onnan kipakoltatták, és ez évben idehordta. A birtokbaadási papíron augusztus 31-éig vállalta a z elszállítást, illetve a felesleges holmikról való lemondást. Ez már egy a törbények által előírt határidőt túllépte egyébként is, de mivel idén bontani nem tudnánk,nem volt zavaró. Azóta is itt van szinte minden, többször voltak itz, de a lemondást sosem akarja aláírni, mert még jönne. Persze szó és engedély nélkül járkált eddig be. Legutóbb rendőrt hívott, mert a lányáék nem tudtak a hídon parkoló autónktól bemenni (nem vpltunk itthon) és mert a ház nyitva volt (kulcsot átadta), az egyik zárat levettük. Arra hivatkozik, hogy amíg nem a miénk az ingatlan, addig nem mehrtünk be és amíg neki akármelyik testvére is tulajdonos, addig bejárási joga van. Nyilván tudom, hogy ez nem igaz, ügyvéd és a bíróság is megerősített benne, hogy nem jöhet be engedély nélkül, amikor kedve tartja. Minket viszont köt a felelős megőrzés a szemete felett. A kérdésem, hogy meddig? A bíróságon elfejeltettem megkérdezni, az ügyvédem pedig nincs otthon ebben a konkrét témában. Peres eljárásban kipakoltathatnám, s bár nem annyira vészes a díja, évekig elhúzódhat, mi pedig jövőre elbontanánk a rossz állapotban lévő tömésházat, a telkeket összevonatnánk. Előre is köszönöm a segítséget, és elnézést a hosszú leírásért, igyekeztem csak a legfontosabb részleteket közölni.

Grave7 # 2019.10.16. 09:38

@akomadi:
Le van írva: az 1994. évi LIII. törvényben.
Csak az nem egy konkrét dátum, pl. minden év július 1. napja, hanem az eljárás körülményeitől függően változik.

gerbera317 # 2019.10.16. 09:34

Azért ez jó, hogy sehol nincs leírva, mikor és hogy költözhet be az árverési vevő
Hát dehogyis nincs. Csak nem ezekkel a szavakkal.
azt írta a végrehajtó két hete, (...) a jegyző intézkedik 2 hónap múlva a kilakoltatásról
Kizárt. Még csak nem is gondolt ilyet. Vagy ha gondolt, nem mondta. Vagy ha mondta, nem írta le. Vagy ha leírta, nem írta alá. Mert ilyen nincs. Két nappal ezelőtt írtam le ugyanebben a topikban:
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek kiköltözni. Erre nem ad halasztást a november 15. napjával beköszöntő moratórium.
Ha a kiköltözési határidő eredményetelenül eltelt, az áverési vevő az innen számított 15. napig kérheti a végrehajtót a kiürítés iránt. Figyelem, a kérelmet akkor is elő kell terjeszteni, ha már moratórium van!
A végrehajtó erről a kérelemről értesíti a jegyzőt, és ha ettől az értesítéstől számíottt 60 nap eltelt, intézkedhet a kiürítés iránt.
Ha a kiürítés így a téli moratórium időszakára esik, akkor a végrehajtó az intézkedést elhalasztja a következő április 30. napját követő időszakra.

Te ezeket nem olvasod?!?

akomadi # 2019.10.16. 09:03

Azért ez jó, hogy sehol nincs leírva, mikor és hogy költözhet be az árverési vevő. Nekem pl. azt írta a végrehajtó két hete, (szeptember 20-én fizettem ki a vételárat), hogy ha nem költözik ki az adós, akkor a jegyző intézkedik 2 hónap múlva a kilakoltatásról. Addigra már bőven kilakoltatási moratórium lesz. Amúgy van másik ingatlanja az adósnak. Meg egyáltalán honnan tudja az árverési vevő, hogy mikor költözik ki az adós, én pl. nem tudok utazgatni leskelődni, pont azért voltam kénytelen így árverésen házat venni. Nekem az lett volna logikus, hogy megkapom a kulcsokat.

Benefactis pensare delict # 2019.10.15. 13:13

@B5010
A haszonélvező elég nagy valószínűséggel már sajnos elhalálozott
Ezt azért biztosan kellene tudni! Elkerülendő, hogy fél múlva a haszonélvező - vagy az ő jogán valaki - rendőrséggel kopogtasson...

Ilyen esetben tanukkal illetve lakatossal egyszerűen vegyük birtokba az ingatlant vagy pontosan mi a teendő?

Igen, de mindenképpen jegyzőkönyvezzétek, hogy üresen vagy tételesen felsorolva milyen ingóságokkal vettétek birtokba.

ha valóban nem él már a haszonélvező és a hagyatéki tárgyalás is megvolt, akkor így már rendben birtokon belül vagytok.

gerbera317 # 2019.10.15. 10:39

A használati díj mértéke azonos az egyébként szokásos bérleti díjjal, csak nem úgy hívják. Arra kell figyelni, hogy meg is fizesse az adós. Egyébként nem fogja.
Amúgy pedig "halasztják".

Ibanez666 # 2019.10.15. 09:13

Sziasztok,

Mivel a moratóriumba belecsúszik az ingatlan végrehajtó általi átadása, így várhatóan azt elhalasszák.
Kérdésem, hogy ha használati díjat szeretnék kérni az adóstól a birtokba adásig, milyen részletekre érdemes kitérni, mire kell odafigyeljek.
Válaszotokat előre is köszönöm!

Grave7 # 2019.10.15. 07:15

@Adam19: Ha ilyen jól tudod, hogy kinek a hozzászólását nem kéred, akkor miért nem olvastad el a téma címét is? Kérdésednek semmi köze a "Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás"-hoz.

De, hogy érdemi választ kapj:
1.) A jogerős fmh alapján kérheted végrehajtási lap kiállítását a közjegyzőtől, ami végrehajtóhoz kerül, aki megkísérli behajtani a tartozást az adós vagyonából. Ha az fmh-t csak a cég ellen kérted, az ügyvezetővel szemben nem tudsz végrehajtást kezdeményezni, vele szemben nem járhat el a végrehajtó.

2.) Ha úgy gondolod, bűncselekmény áldozata lettél ("lopás", "sikkasztás"), akkor javaslom bízz meg egy ügyvédet, aki az iratok és a tényállás ismeretében, képviseletedben eljárva meg tudja tenni a feljelentést.

drbjozsef # 2019.10.15. 04:34

Ildi121,

Az szinte biztos, hogy ha magától nem költözik ki, akkor idén a moratóriumba belecsúsztok. Elég csak egy kifogást beadnia.
Ne felejtsd : nagyon fontos, hogy a 30 nap utáni 15 napon belül kérd a kiürítést. Akkor is, ha már ez a moratóriumba esik. El lesz halasztva tavaszig, de ha nem kéred időben, akkor mehetsz bíróságra.

Ildi121 # 2019.10.14. 18:04

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!! Remélem magától kiköltözik az adós.

gerbera317 # 2019.10.14. 12:22

Ildi121
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek kiköltözni. Erre nem ad halasztást a november 15. napjával beköszöntő moratórium.
Ha a kiköltözési határidő eredményetelenül eltelt, az áverési vevő az innen számított 15. napig kérheti a végrehajtót a kiürítés iránt. Figyelem, a kérelmet akkor is elő kell terjeszteni, ha már moratórium van!
A végrehajtó erről a kérelemről értesíti a jegyzőt, és ha ettől az értesítéstől számíottt 60 nap eltelt, intézkedhet a kiürítés iránt.
Ha a kiürítés így a téli moratórium időszakára esik, akkor a végrehajtó az intézkedést elhalasztja a következő április 30. napját követő időszakra.

drbjozsef # 2019.10.14. 11:58

Ildi121,

Igen.

Az árverésnél a "beköltözhető" megjelölés azt jelenti, hogy az adósnak ki kell költöznie, és nincs senki, aki az adós jogán az ingatlanban jogszerűen maradhatna.

De nem azt jelenti, hogy nem is lakják. Ha kényszerkilakoltatás a vége, mert önként nem megy, akkor azt elhalasztják a moratórium időszaka utánra (néhány kivételtől eltekintve, lásd Vht.).

B5010 # 2019.10.14. 11:54

Edit: Mivel lakottan került értékesítésre ezért a végrehajtó ebben az eljárásban BIRTOKBAADÁST nem foganatosíthat.

B5010 # 2019.10.14. 11:50

Sziasztok,
Közel egy év huzavona után a nevemre került egy árverésen vásárolt ingatlan mely lakottan illetve haszonélvezettel terhelten került árverésre.
A haszonélvező elég nagy valószínűséggel már sajnos elhalálozott viszont a tulajdoni lapon szerepel.
Mivel lakottan került értékesítésre ezért a végrehajtó ebben az eljárásban nem foganatosíthat.
Az ingatlanban tudomásom szerint évek óta senki nem lakik, bekopogtunk illetve külső szemrevételezés alapján döntöttük el, az ajtóra egy szatyor is kivan akasztva több évvel ezelőtti újságokkal.
A volt tulajdonost sehogy nem tudjuk elérni, bírósági lveleket se vette át.
Ilyen esetben tanukkal illetve lakatossal egyszerűen vegyük birtokba az ingatlant vagy pontosan mi a teendő?

Lehet már volt ezekre a kérdésekre válasz viszont én sajnos nem találtam ezért elnzését is kérek.

Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm!

Ildi121 # 2019.10.14. 11:08

Kedves szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy adott egy ingatlan beköltözhetően van jelenleg árverésen. Az árverés október 25.-én zárul. A kérdésem a következő: amennyiben beköltözhető, a kilakoktatási moratórium, ami november 15-én kezdődik befolyásolja - e, hogy kiköltözzön a jelenlegi lakó? Előre is köszönöm a vàlaszokat.

Tamas44 # 2019.10.14. 09:38

Azért érdekelt, hogy van-e értelme foglalkoznom vele, vagy megint törlésre kerül majd az árverés. Végrehajtóval beszéltem, kiderült azért törölték, mert az önkormányzat hibás képet küldött az ingatlanról... Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2019.10.14. 09:22

Azt, hogy az árvrés kitűzésének ténye miért előbb lett törölve, mint az ajánlattételi időszak vége, ketten tudhatják: a végrehajtó és a földhivatal. Ha a végrehajtó nem tudja, akkor pedig már csak a földhivatal.
A végrehajtási jog törlése iránti eljárás megszüntetése abból adódhat, hogy a végrehajtó kérte a vh-jog törlését, azonban ennek a 6600 forintos díját nem fizette meg az adós. Ebből következik, hogy befejezett végrehajtások vh-jogai még mindig ott csücsülnek a tulajdoni lapon. De miért érdekel ez egy árverési vevőt?

Tamas44 # 2019.10.14. 08:40

Az árverés kitűzésének dátumait a lekérdezett tulajdoni lapon látom.

Pl:.
"Bejegyző határozat érkezési idő 2019.02.07
Árverés kitűzése
Ajánlattétel időtartama 2019.02.14-től 2019.04.15 08:00-ig. "

Erre a bejegyzésre érkezett törlő határozat 2019.04.04.-én.

Ugyanez megismétlődött, árverés tényét bejegyezte bírósági végrehajtó megint Májustól Július 10.-éig mint ajánlatételi időtartam, majd ez is Július 5.-én törlésre került a földhivatali bejegyzés alapján.

Bocsánat, nem tudok lemásolni pontosan egy szöveget. Szóval a másik érdekes bejegyzés amit nem értek pontos szövege az alábbi:
"Végrehajtási jog törlése iránti eljárás megszüntetése". Ennek a bejegyzése és törlése egyazon napon történt.

A tartozásokat azért gondoltam, hogy nem került semmi megfizetésre, mert a tulajdoni lapon egyik követelés sem lett törölve a sokból abban az időszakban amikor az árverések törlésre kerültek idő előtt.

Miért fordulhatott elő, hogy az árverést kétszer is törölték idő előtt?

gerbera317 # 2019.10.14. 07:04

A hatósági árverést nem szokás aukciónak nevezni. Lehet, de nem szokás.
Azt hol látod, hogy meddig tartott volna az árverés, és hogy előbb került törlésre?
A végrehajtó az intézkedéseinke fejlécében nem a fennálló követelést tünteti fel, hanem a főkövetelés összegét. Tehát ha a főkövetelés 83 millió, akkor is ennyit tüntet fel, ha már csak 17 forint van belőle hátra. Úgyhogy ebből ne akarj túl messzire menő követekeztetést levonni.
"Végrehajtási jog iránti eljárás" nem létezik. Mit találtál igazából?

Tamas44 # 2019.10.13. 10:06

Sziasztok,

Kinéztem egy ingatlant az MBVK oldalán, lekérdeztem a tulajdoni lapot és érdekes bejegyzéseket találtam. Miért lehet az, hogy az ingatlan már kétszer volt meghírdetve árverésen, de mindig a lejárat előtt 5 - 15 nappal törlésre került az aukció? A tartozások nem lettek megfizetve, pontosan ugyan annyi tartozás van az ingatlanon. Illetve van egy végrehajtási jog iránti eljárás megszüntetése bejegyzés is amikor az aukciók törlésre kerültek, de ez a bejegyző határozat a bejegyzés napján már törlésre is került.