Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

nonolet # e-mail 2018.04.26. 20:27

Az EU-ban elég gyorsan utolér a behajtás...
Olcsóbb az elején fizetni, ha jogos a tartozás.

- -

Büntető ügy miért is lenne ebből?!!!
Ez sima polgári ügy.

Bódi Gergely # e-mail 2018.04.26. 15:21

Jó napot kívánok!

Az alábbi szituációban szeretném a segítségét kérni.
Párommal 9 hónapot külföldön ( Németország) éltünk.
Volt rendes, bejelentet munkahelyünk és bejelentett lakcímünk. Mindent időben befizettünk, DE ehhez szükségünk volt egy összekötő félre, aki tolmácsolt köztünk és az éppen illetékes intézmény között ( legyen ez Bank vagy bármi...) A helyzet az, hogy véleményünk szerint csúnyán át lettünk verve, amikor haza jöttünk 2017. augusztus 18-án.

A mai napon (2018.04.26.) a párom e-mail címére egy levél érkezett egy német behajtó cégtől, miszerint több, mint 300 eurós tartozásunk van egy bizonyos internet szolgáltató felé, akinél órákat szobroztunk akkoriban, hogy a megkötött HATÁROZATLAN IDEJŰ SZERZŐDÉSben leírtak alapján, amikor mi vissza adjuk nekik az internet modemüket, ők azon a napon le is mondják a szolgáltatást stb és nekünk csak a tárgyhóra jutó összeget kell kifizetnünk, mivel megkezdett hónap ugye.
Ezt, mivel mi nem beszéltük jól a nyelvet, a tolmácsunk intézte a mi jelenlétünkben.

A probléma csak az, hogy a mai nap érkezett levélben az áll, hogy ez az internetszolgáltató cég egy behajtót bízott meg az összeg behajtásával.

Milyen módon lehet ez ellen fellépni? Hiszen egyrészről másik országról beszélünk, másrészt pedig mennyire érhetnek el minket? (itt gondolok büntető eljárásra és hasonlókra)
Rá terhelhetik-e ezt a fizetésünkre, ha odakint mindent a német számlánkról vontak (amit megszüntettünk mielőtt haza jöttünk) ?

Segítségét előre is nagyon köszönjük.

Üdvözlettel; Gergely

nonolet # e-mail 2018.04.25. 19:06

Tedd fel neki kérdést hogy: szerinte miért nem évült még el?

Persze nem köteles rá válaszolni.

Hisz az elévülésre neked KELL hivatkozni.
Önmaga ellen meg nem fog adatot adni ő sem ... gondolom.

evapontnagy # e-mail 2018.04.25. 15:33

Az elévülést azért kérdeztem, mert a jelenlegi helyzetemben egyszerűbb lenne erre hivatkoznom , mint hazautaznom és 4 db 2010-ben feladott 10000 ft os csekket keresnem.Abban biztos vagyok, ha ezt akkor én tényleg megkaptam, akkor be is fizettem.Ha a közel 600 000 Ft ot kifizettük, akkor életszerűtlen, hogy az utolsó 41000 Ft alól pedig szerettem volna kibújni.

És igen.... tudom hogy az emberek 80 % -a szeret kibújni a felelősség alól és azt nézni, hogyan lehetne másra mutogatni, de én tudom mit hibáztam, vállaltam érte a felelősséget és a párommal kifizettük amit kellett.
Nem kell, hogy mindig az legyen a kiindulási alap, hogy az adós, illetve volt adós, az, aki nem mond igazat.A végrehajtók is emberek, tévedhetnek ők is.
Ez ugye most ki is derült a 400 000 Ft ot illetően, amit tudtam bizonyítani is.A 41000 Ft egyelőre nem tudtam.
További szép napot mindenkinek!

evapontnagy # e-mail 2018.04.25. 15:16

Kedves Nonolet

Igen , jól érted , 8 éve nem lépett.Köszönöm, hogy időt szántál a válaszra.

evapontnagy # e-mail 2018.04.25. 15:14

Kedves Gerbera

Azt kérdezted mit tartalmaz a költség, ezt leírtam. Azt nem értem miért kell ilyen cinikus választ adni.

Az új végrehajtó nem léphetett ezidáig emmit, hiszen most vett át mindent.

A régi végrehajtó, bár az aktám szerint tudott arról, hogy a jogosultnak járó összeg rendezve lett, ezt nem rögzítette.Jelenleg emiatt az adminisztraciós hiba miatt inkasszalt az új.
Az aktából kiderül, hogy az utolsó cselekmeny 2010 aug ban történt.

A kérdésem az volt, ha valóban fennáll még a 41000 Ft os költsegtartozas, akkor az elévült-e?

gerbera317 # e-mail 2018.04.25. 13:53

HA jól értem lassan 8 éve nem lépett a végrehajtó semmit..."
Azt mi nem tudhatjuk.

nonolet # e-mail 2018.04.25. 13:43

"Az akta szerint 2010 augusztusában a végrehajtó levelet küldött nekem a költségéről"

Ez az egész végrehajtási ügy nem évült már el azóta?

HA jól értem lassan 8 éve nem lépett a végrehajtó semmit...
Az őt illető pénz érdekében.

Az alapügy pedig már ~8 éve lezárult.

gerbera317 # e-mail 2018.04.25. 12:05

Tehát munkadíj, költségátalány, készkiadás, általános költségátalány nincs is benne? Az azt jelenti, hogy már fizettél neki ebben az ügyben, csak nem eleget.
Ha a párod ügyében megfizettetek mindent, itt már csak a végrehajtást kérő végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerült költségeit kell megfizetni, és - ez még fennálhat, de csak minimális mértékben - az ezekért a végrehajtót megillető jutalékot.
Egyébként sokkal okosabbak nem lettünk a válaszodtól. Csak hogy tudd.

evapontnagy # e-mail 2018.04.25. 11:55

Kedves Gerbera317

Köszönöm válaszod. Költségelőleg, behajtási jutalék, végrehajtás kérési költség.(Össz.41700 Ft)Ezeket tartalmazza a végrehajtó költségfelhivása.
Erről állított ki egy jegyzőkönyvet 2 napja, ez az új végrehajtó, aki a korábbi helyett van.

gerbera317 # e-mail 2018.04.25. 11:31

Ha több adós ellen indult végrehajtás egyetemlegesen, akkor az egyetemlegesen megfizetendő követelést csak egyszer kell megfizetni. Ha ez megtörtént, a másik ügy(ek)ben már csak a nem egyetemlegesen megfizetendő költségeket kell megfizetni, ezek
- a vh-kérő végrehajtás elrendelésével és foganatosításával kapcsolatosan felmerült költségei (illeték, elrendelési költség, előlegezett költség)
- a végrehajtót megillető munkadíj, költségátalány, készkiadás; valamint, ha több végrehajtó járt el, akkor végrehajtónként egyszer az általános költségátalány összege.

Mivel a kérdésedben mindent leírsz, csak a lényeget nem, hogy mit tartalmaz a végreajtó költségfelhívása, ezért többet erről nem lehet mondani érdemben. Azt érdemes tudni, hogy ez a költségfelhívás már nemigen tartalmazhat jutalékot.

evapontnagy # e-mail 2018.04.24. 16:06

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni tőletek, kérem amennyiben valaki tud, akkor válaszoljon nekem!

2010 -ben volt az élettartammal közösen egy peres ügyünk, ahol sajnos veszítettünk, így a bíróság egyetemlegesen kötelezett minket fizetésre.

2 különböző bírósagi végrehajtó kezdte el behajtani a kb. 400 0000 Ft-ot plusz járulékos költségeket, 160000 Ft-ot .
Párommal az "ő" végrehajtójanak megfizettük a teljes összeget, járulékait illetve költséget. Plusz keletkezett 19000 Ft túlfizetés is.A végrehajtó kiadott egy jegyzőkönyvet a teljes befizetésről és a túlfizetésről is, továbbá ezt megküldte az én végrehajtómnak.Ez 2010.nyarán történt.

2018.ápr.19 én egy 3. végrehajtó inkasszálta 400000 Ft al a Mo-i bankszámlamat.Előszőr fogalmam sem volt milyen okból , mivel jelenleg külföldön élek és csak a számlavezető bankom tudott informálni telefonon az inkasszó tényéről,de részletekről ők sem.
A bank által megadott végrehajtót felhívtam és kiderült, hogy az én "régi " vegrehajtóm összes ügyét most ő vette át és valóban ő kérte az inkasszót.Konkretan csak ügyintézővel beszeltem , közvetlenül a végrehajtóval nem lehetett.Neki előadtam azt, hogy ez a dolog 8 éve kifizetésre került, de az ő számítógépes nyilvántartásuk szerint nem.
Anyósomnal minden akkori irat iktatva van , így a tegnapi napon , amikorügyfélfogadás volt , ezeket bemutatta.
Kiderült, hogy semmi nyoma ezeknek az ő rendszerükben, ezért az ugyintezo az irattarból előhozta az aktámat, ahol viszont minden igazolás ott volt a teljes megfizetésről, túlfizetésről ,plusz a jogosult nyilatkozata arról, hogy ő ezt megkapta.
Én azt gondoltam, hogy ez elegendő ahhoz, hogy a mai napon a végrehajtó törölje az inkasszót.
Az ügyintéző azt mondta, hogy az én végrehajtómnak is kellett volna 60 000 ft ot fizetni, amiből a 19000 ft túlfizetést levonták , tehát még 41000 ft tal tartozom, ezért amíg azt nem fizetem meg , addig a számlámon marad a 2x 400000 Ft inkasszó. Azert 2 -szer mert egy forint és egy EUR számlán van egyben.
Kérdésem az lenne: hogy ez jogszerű hogy az információk birtokában nem oldja fel az inkasszót?
Kb egy hét múlva érkezik olyan nagyságrendű összeg a számlámra, hogy sajnos a teljes 400 000 ft ot el tudja vinni a számlámról.

Másik kérdésem a korabbi végrehajtó jutalékával kapcsolatban lenne.
Az akta szerint 2010 augusztusában a végrehajtó levelet küldött nekem a költségéről. Bár nem az általuk ismert állandó lakcimemre ,hanem egy olyan címre , ahol nem laktam.Ez most derült ki az aktából. Ez az utolsó olyan irat , ami az aktámban szerepel.
Ez a 41000 Ft elévülhetett azóta, ha ezt valóban nem fizettem meg?Ahhoz, hogy az esetlegesen befizetett csekkeket kikeressem a saját nyilvántartásomból, haza kell , hogy utazzak és az leghamarabb csak júliusban menne.

Köszönöm előre is a segítséget!

gerbera317 # e-mail 2018.04.23. 23:09

+1

facsiga77 # e-mail 2018.04.23. 20:32

Az intézkedést akkor támadhatod, ha tudomást szerzel róla.

Onnantól 15 nap a kifogás lehetősége.

A tudomásszerzés nem csak a végrehajtótól lehet, és nem kizáró ok, ha tőle nem kapsz tájékoztatást.

A bankszámla inkasszóról sem kapsz tájékoztatást a végrehajtótól, de a bankod már értesít és a bankszámla kivonatot is megkapod.

facsiga77 # e-mail 2018.04.23. 20:29

Az az átirat a foglalás.

A foglalás a vh jog bejegyzéssel válik teljessé, de azt a földhivatal végzi el.

Miért kellene a végrehajtónak bármit küldenie, amikor úgyis kapsz egy végzést a földhivataltól kötelezően.

Vadsuhanc #   2018.04.23. 20:18

Tisztelt gerbera!

A földhivatalban csak egy átirat van, hogy ilyen s ilyen végrehajtási eljárásban a végrehajtási jogot jegyezze be. Ott sincs jegyzőkönyv a végrehajtási cselekmény elvégzéséről az ingatlan lefoglalásáról.

Nem szarrágás, de a Vht 138. § (1) bekezdésében az áll, hogy "...3 munkanapon belül lefoglalja az ingatlant..".
Ezért gondoltam, hogy, ha foglalás történik erről egy jegyzőkönyv készül - akár a vh irodában az adós távollétében is .

A földhivatal által megküldött bejegyzési határozat ellen fellebbezésnek nincs értelme ezért kérdeztem, hogy a végrehajtó intézkedése elleni jogorvoslat határideje mikor kezdődik meg és a 15 napot honnan kell számítani egy esetleges ingatlan lefoglalása esetén?

facsiga77 # e-mail 2018.04.23. 20:16

harmat07:

Ha eladás van akkor nem lesz opció sem a vh kifogás sem a per a 10eFt vh költségre.

Ez le kell nyelni és kifizetni.

A vh jog törlés újabb 6600 Ft lesz.

gerbera317 # e-mail 2018.04.23. 20:03

Nem. Igaz, nem is tilos megküldeni. Az ingatlan lefoglalásáról az adós a földhivatali határozatból értesül.
A végrehajtási költséget pedig meg kell fizetni.

Vadsuhanc #   2018.04.23. 19:12

Kedves facsiga77!

A végrehajtónak nem kellene egy jegyzőkönyvet megküldeni az ingatlan lefoglalásáról az adósnak?

facsiga77 # e-mail 2018.04.23. 19:09

Mégis a földhivatalól szerzel róla tudomást, máshogy nem nagyon (ha csak nem nézegeted a tullapját az ingatlanodnak).

Ha vh kifogásolni akar az adós akkor azt a tudomásszerzést követő 15 napon belül teheti.

6 hónap után azt hiszem meg már nem kifogásolható hiába szerez róla tudomást később.

harmat07 # e-mail 2018.04.23. 18:48

Tisztelt Fórumozók!

Vh. joggal kapcsolatosan kérem segítségüket. Volt egy T-mobil tartozásom, mely bejegyzésre került 1/6-rész tulajdonomra, ezt a tartozást rendeztem, a T-mobil igazolásában 2012. október 27-nappal tekintik rendezetnek és a végrehajtót már több alkalommal kérték a hégrehajtási eljárás megszünetetésére. Most úgy alakult, hogy az ingatlant szeretnénk eladni és égetővé vált a vh jog letörlése. Azonban a megkeresésemre a végrehajtó küldött egy 10 279 Ft-os csekket, mely készkiadást és jutalékot tartalmaz, ami a "mai napig" felmerült költségeit takarja. Sajnos sehol nem találtam infót arra vonatkozólag, hogy a befolyó pénzből milyen sorrendben történik a kiegyenlítés. Így csak a helyzetből következően tippelni tudok, hogy előbb a végrehajtást kérőnek fizeti ki a követelést aztán vonja le a végrehajtó a saját jutalékát, költségeit.
Ebben az esetben viszont két dolgot nem értek:
1/ Mi az, hogy a "mai napig felmerült költségeit"? Hiszen 2012. október 27 után már nem számolhatott volna fel semmit, merthogy a tartozás kiegyenlítésre került.
2/ Ebben az esetben érvényes-e az 5 év elévülés?

Kérem segítségüket, hogy merre induljak el, mert a jelek szerint a végrehajtóval való kommunikációnak nem sok értelmét látom.

Vadsuhanc #   2018.04.23. 17:48

De nyilvánvalóan a " földhivatali " bejegyzésről szóló határozat ellen felesleges fellebbezni, hiszen Ők a végrehajtó intézkedése alapján járnak el így a fellebbezés elutasítás jogszerű.

Én nem is a végrehajtási jog bejegyzése miatt kérdeztem, hanem azért, hogy ezen bejegyzésről - magáról az ingatlan lefoglalásáról - a végrehajtónak hogyan kell értesíteni az adóst?

facsiga77 # e-mail 2018.04.23. 17:31

Amikor tudomást szerez róla (pl földhivatali értesítés a vh jog bejegyzéséről).

Vadsuhanc #   2018.04.23. 16:37

Tisztelt Fórumozók!

Az adós ingatlanjának lefoglalása esetén a végrehajtó milyen módon kell, hogy értesítse az adóst a foglalás tényéről a végrehajtási eljárási cselekményről?

Mikor nyílik meg az adós " panaszjoga " az intézkedéssel kapcsolatosan?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

oligaliga # e-mail 2018.04.23. 11:13

waxyka

A KHR-listára akkor is felkerülhetsz, ha a tartozásodat még nem a végrehajtó hajtja be. Szinte biztos, hogy fenn vagy a listán, ezt nem szokták elfelejteni.

Ingyen kiderítheted, ha megpróbálsz áruhitelt kérni valamelyik áruházban, mert ilyenkor azonnal lecsekkolnak.