végrehajtás kérdések


sztivi # 2011.01.13. 12:08

Végrehajtás!
Csak a lényeg. Személyi kölcsön törlesztő elmaradás. Bíróság letiltotta a nyugdíjat. Havi dupla törlesztő folyt be amikor 4 hónap után végrehajtást kért a pénzintézet. Nem derült ki hogy a pénz hol pihent és miért nem látták, hogy fizetve van. Kb 200.000Ft volt a hátralék, amikor mindhárom adós számlájáról 530.000Ft tiltottak le, és egy 1.700000 értékű autót is végrehajtás alá vontak, amin banki hitel volt. Mondanom sem kell, hogy minden költséget rám írt a végrehajtó, tehát az adósságom szinte semmit sem csökkent. Az év végi elszámolásnál látom, hogy a levont pénzek, csak hetek múlva látszanak a pénzintézetnél. Elmentem a végrehajtó fogadóórájára, ahol meghallgattam, hogy őneki milyen bonyolult feladata van, és hogy milyen humánusan jár el, és rendre utasított, hogy akkor beszéljek amikor kérdez. A mai alkalommal szintén kérdést szerettem volna feltenni azzal kapcsolatban, hogy az általa decemberben levont 70.000Ft hol pihen, mert a bank nem írta jóvá , és 30% kamatot számol a késedelemre ami ugye nem rajtam múlik, és ráadásul valaki azt ígérte, hogy nem hagynak büntetéseket kiróni. ( A napi jegybanki kamat duplája így is jár.) Őt nem érdekli,(végrehajtó), hogy honnan van pénzem csak fizessek, engem sem érdekel, hogy hogyan oldja meg időbe az átutalásokat, de ne pihentesse a pénzt a számláján. Egyszóval az első kérdés után a végrehajtó a hivatalos lakossági fogadóóráról válasz nélkül kirúgott. Összehasonlítva jogaimat egy fogvatartottal kétségeim merülnek fel, hogy kinn jobb vagy benn, annál is inkább mert mivel kérdéseket mertem feltenni a mindenható bírósági végrehajtónak, akit én előre megfizetek vastagon, és hallgathatom a jótékony dumáját, érdemleges válasz helyett, valószínűsíthető, hogy ezután minden erővel, és a nép által ráruházott hatalommal azon lesz, hogy engem mielöbb börtönbe juttasson, a hitelezőim örömére, mert így várhatnak a pénzükre.
Kérdés merül fel több is.
Mi a tisztességes eljárás? Mit kell elviselnem, mert válság van?
Mi a határa a költségek mesterséges duzzasztásának?
Mi a végrehajtó jogállása?
Mi az arányos mértékű szankció.(jelen tartozásom durván 150.000,és kb 3 hónap alatt elfogy, ha nem tupírozzák)
Egyáltalán ki ellenőrzi mindezt?
Hova lehet panasszal fordulni? (Ahova írtam, Érdekegyeztető tanács, PSZÁF, Takarékpénztárak felügyelete, Bíróság, vagy nem válaszoltak, vagy kitérő, semleges választ adtak)
63 évesen 40 év munka után várom mikor tesznek az utcára, mert a végrehajtóm ÁVO-t idéző módszerei nem hagynak kétséget e felől.
cssztivi

C a s a b l a n c a # 2011.01.13. 14:03

Látni kellene a szerződést.

Ugyanis bekövetkezhet az a helyzet, hogy pl: amennyiben elmarad a kölcsön visszafizetése, a pénzintézet a teljes tartozását jogosult érvényesíteni - függetlenül attól, hogy utána kiegyenlítődésre került az elmaradt három részlet. Ekkor viszont már nincs mit tenni.

Az eljárás hosszadalmassága kétségtelen. Viszont vedd figyelembe, hogy kb. 22 munkanapot minden egyes eljárási pontnál számolható. Tehát: 22 nap amíg a Nyugdíjfolyósító letiltja a járandóságodból az elmaradást, 22 nap, amíg a végrehajtó észleli a pénz beérkezését, 22 nap, amíg átutalja a jogosultnak stb.
Nincs mit csodálkozni, ha hónapok múlva érkezik meg a jogosulthoz a behajtott elmaradás. Viszont a késedelmi kamatok mindaddig peregnek, amíg a jogosult ténylegesen be nem könyveli és jóvá nem írja az összeget.

Fentiek alapján nyilvánvaló, hogy néhány hét eljárási/átfutási idővel számolni kell, ami ellen tenni nincs mit... (Azt se felejtsük el, hogy a végrehajtónak ez a munkája és ha Te lennél a jogosult, Te elengednéd a kamatot???)

végrehajtó1 # 2011.01.14. 10:00

. Viszont vedd figyelembe, hogy kb. 22 munkanapot minden egyes eljárási pontnál számolható. Tehát: 22 nap amíg a Nyugdíjfolyósító letiltja a járandóságodból az elmaradást, 22 nap, amíg a végrehajtó észleli a pénz beérkezését, 22 nap, amíg átutalja a jogosultnak stb.

Micsoda?Mennyi?

Nane...

Animal # 2011.01.16. 00:21

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a volt párom el bukta a gyerekelhelyezési pert és a bíróság nekem megítélt 84.500 Ft-ot amit neki 2009 december 10.-ig kellett volna kifizetni. Eddig összesen 10.000 Ft-ot fizetett ki nekem azt is 2010. áprilisában. Neki csak a gyes van és nem hivatalos munkahelye. Kamattal együtt hogyan lehetne behajtani tőle?
Előre is köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2011.01.16. 10:20

végrehajtást próbálta már?

Animal # 2011.01.18. 07:42

A végrehajtást még nem próbáltam, és nem is tudom hová kellene fordulnom.

végrehajtó1 # 2011.01.18. 09:19

A bíróságra be kell menni és a fogadóórán minden segítséget megadnak.

adós # 2011.02.03. 16:55

SOS!
Kérem segítsenek!Van egy vh.ügyem nem vagyoni kár címen.Mint adós.2004-2006-ig fizettem,és levélben kértem a vh-t kérőt,hogy a kamat egy részéről mondjon le.Válasz levelemre nem érkezett,lerendeztem a végrehajtót,költségek.stb.2010-ben jelentkezett ismét a behajtó ,hogy befejezze a végrehajtást.Magamhoz nem tértem,mert majd 5 év elteltével és ráadásul a tőke maradt-nem lett csökkentve tehát nincs maradványösszeg-részfizetés elszámolva nincs.Van viszont újabb kamat!
Megtettem a szükséges intézkedésta bíróságnál,az I.fokú helybenhagyta a követelést.II.fokon színtén.A végrehajtó a kérővel együtt egy nagy halandzsát leadtak-ezt a végzésből tudtam meg-fellebbezni nem lehet!

Kérdésem! Mit tehetek,igaz eltelt 2 hónap a döntés óta,azóta bújom a Pp.-Vht.?

Szeretném elszámoltatni a vh-t kérőt és a csökkentett .illetve a maradványösszeggel.Ez szerintem a végrehajtó feladata lenne,mit nem tett meg.Az általam számolt maradványösszeg kamatait kifizettem eddig,most jönne a csökkentett tőke. Hova fordulhatok,hogy a részteljesítést elismerje?
Perre gondoltam,de azt milyen formában tegyem? Összegszerűség vitatása a végrehajtást kérő ellen...? Nem késtem el vele?Jogos a kérésem? Nem vagyoni kár esetéről van szó.De szeretném a végrehajtót is felelősségre vonni jogi úton ,talán a kamaránál tegyem?

Kérem segítségüket! Köszönettel!

szbetti82 # 2011.02.04. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

5 évig volt egy veszteséges vállalkozásom.
felhalmozódott 1,4 millió adótartozásom és közel 2 millió büntetés, mert a könyvelőm nem készítette el az adóbevallásom 2009. évtől, ezért apeh készítette el helyette.
Most végrehajtásra adták a fent említett összegeket és a kérdésem ehhez kapcsolódik.

1.Élettársi kapcsolatban élek, őt érinti e végrehajtás valamilyen formában?

2.Nincs jövedelmem, mert a vállalkozást 1 éve megszüntettem, viszont örököltem 1/3 részt egy ingatlanban, ami jelzáloggal terhelt Édesapám a tulajdonos és 3 testvérem. Tudom, hogy árverezésre kerül, de nem tudom őket ez mennyire érinti?

3.Ha sikerül elhelyezkednem akkor fogom tudni fizetni,de jelenleg élettársam külföldön dolgozik és 3 gyerekkel vagyok itthon ezért fogalmam sincs mikor tudok munkát vállalni.Ez esetben, hogy tudnak eljárni?

Sajnos jogi kérdésekben nem vagyok jártas ezért szeretnék a tanácsot kérni.

Előre is köszönöm!

tudatlan74 # 2011.02.10. 10:47

Tisztelt Fórumozók!

Két kiskorú gyermeket nevelek két különböző tartozásom miatt a munkabérem hány százalékát vonhatják meg illetve milyen munkajogi szabályok vonatkoznak rám? Hol milyen jogszabályoknak nézzek utána ha a levonás összegét elviselhetetlenül magasnak érzem? Segítségeteket előre is köszönöm. A pontosabb válaszok véget egy kis plusz info: Házasságban élek a párom négy órás munkavégzés mellett minimálbért kap én rendes munkaviszony mellett kb brutto 200.000ft-ot keresek a gyerekek után járó gyed vagy gyes pontosan most nem tudom melyik (5 és 10 évesek) támogatáson kívül egyéb jövedelmünk nincs. Ezt azért írtam le mert talán a levonás mértékét befolyásolja az egy háztartáson belül élők egy főre eső jövedelme.

ittik # 2011.02.10. 11:43

Testvéremmel közös tulajdonunk van egy bérlakásban fele-fele arányban. Édesanyánk a kizárólagos haszonélvező.
Lehet, hogy egy hitel nem fizetése miatt végrehajtásra kerül sor. Megterhelhetik az ingatlant az én hitelemmel ? Milyen költsége van, ha le akarom vetetni magam mint tulajdonos?

végrehajtó1 # 2011.02.10. 12:31

munkabérem hány százalékát vonhatják meg illetve milyen munkajogi szabályok vonatkoznak rám?

Max.50%-át.
Rád nem vonatkozik semmi.A munkáltatóra vonatkozik a VHT.

Hol milyen jogszabályoknak nézzek utána ha a levonás összegét elviselhetetlenül magasnak érzem?

1994.LIII Tv

Ezt azért írtam le mert talán a levonás mértékét befolyásolja az egy háztartáson belül élők egy főre eső jövedelme.

Nem befolyásolja.

végrehajtó1 # 2011.02.10. 12:35

ittik

Ha tietek a lakás akkor lefoglalható a tartozás fejében.De ha bérled akkor nem.

Milyen költsége van, ha le akarom vetetni magam mint tulajdonos?

mi az hogy le vetettni?Eladni?

cori # 2011.02.17. 21:46

Az alábbiakban kérnék segítséget.
A Ket. 131. § (1) bekezdése értelmében a Kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a végrehajtást az elsőfokú hatóság foganatosítja.
A Ket. 132.§ (2) bekezdés szerint a végrehajtást foganatosító szerv a végrehajtásra önálló bírósági végrehajtóval szerződést köthet, a végrehajtás során azonban csak a végrehajtást elrendelő hatóság jogosult végzést hozni.

A Ket. 132. § alapján a közigazgatási végrehajtás során a pénzfizetési kötelezettség végrehajtására elsősorban a biztosítási intézkedés során lefoglalt, pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összeget, ha ez az összeg a követelést nem vagy csak részben fedezi, a kötelezett szabad rendelkezése alatt álló, pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összeget, vagy ha ez természetes személy esetében nem lehetséges, a kötelezett munkabérét kell végrehajtás alá vonni.

A Ket. 126.§ (5) bekezdése értelmében, ha ez a fejezet másként nem rendelkezik, ahol a Vht. bíróságot említ, azon végrehajtást elrendelő hatóságot, ahol végrehajtót, azon végrehajtást foganatosító szervet, ahol végrehajtható okiratot, azon végrehajtható döntést, ahol adóst, azon kötelezettet kell érteni. Ahol a Vht. végrehajtói letéti számlára teljesítésről rendelkezik, a végrehajtást foganatosító szerv számlájára kell teljesíteni. A végrehajtási eljárás során felmerülő költségek előlegezésére és viselésére, valamint az eljárási bírság kiszabására e törvény szabályait kell alkalmazni. Az eljárási bírság végrehajtására a pénzfizetési kötelezettség végrehajtására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Ha a Ket. 126. § (5) bekezdésére tekintettel közigazgatási végrehajtási ügyekben végrehajtón a végrehajtást foganatosító szervet kell érteni, úgy az első fokon végrehajtást foganatosító szervet ugyanazok a jogok illetik meg mint a végrehajtót a követelések behajtása során?

Fentiek kapcsán az első fokon végrehajtást foganatosító szervnek van- e jogosultsága arra vonatkozóan, hogy a kötelezett bankszámlaszámla számát a pénzintézetektől lekérdezze, illetve amennyiben a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre, illetve a kötelezett munkabérére vonatkozóan foganatosított végrehajtás nem vezetett eredményre, úgy a szerv jogosult- e ingó illetve ingatlan végrehajtás foganatosítására.

Amennyiben mindezekre nincs jogosultsága a hivatkozott szervnek, úgy szíveskedjen tájékoztatást nyújtani arra vonatkozóan, hogy mindezen végrehajtási cselekmények foganatosítására milyen formában van lehetőség.

végrehajtó1 # 2011.02.17. 22:24

Sokkal egyszerübb ha konkrét problémádat írod le..

kvadra # 2011.02.20. 16:07

Jó estét!

Érdeklődni szeretnék azügyben, hogy a végrehajtás ponzosan hogyan működik?

Szüleim, akik nyugdíjasok, Kettő fogyasztási hetellel kapcsolatban elúsztak, a bank felmondta a szerződést.

Az egyikkel kapcsolatban beadott egy fizetési meghagyást, aminek valószínüleg nyugdíjból tiltás lesz az eredménye. Azt szeretném megtudni, hogy hozzányúlnak-e ilyenkor inagtlanhoz, vagy ingósághoz, ha a nyugdíj tiltható?

Hozzányúlhat-e akár ugyanaz a pénzintézet ingósághoz, vagy ingatlanhoz, ha nyugdíjból tud tiltani. A másik hitel esetében ha netán ott is tiltás lenne, akkor nem tudna tiltani, vagy igen? Ha nem, akkor ő hozzányúlhat-e ingósághoz, vagy ingatlanhoz? (az ingatlanban életvitelszerűen élnek az adós és az adóstárs)

Pontosan mennyi tiltható a nyugdíjból egy hitel esetében, illetve létezik még olyan, hogy több hitel esetében max. 50%?

Köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.02.20. 16:26

Minden kérdésre igen a válasz.

monalisa1 # 2011.02.20. 16:32

33+17 =50%-ig bezárólag terjed a jövedelemből történő letiltás, egálig. Azt hogy ingóságokat is lefoglal-e azt itt nem tudni, és ugyanez vonatkozik az ingatlanra is, azaz adósságfüggő.

Ha esetleg van bankszámlájuk és azon netán egy nagyobb öszeg, azt a végrehajtó besöpri. (A nagyobb bankoktól/pénztintézetektől megkérdezi hogy xy-nak van-e náluk számlája.)

Ha a nyugdíj esetleg számlára megy azt is "viszi", és ebben az esetben nem számít az 50% korlátozás, mert a számlán talát összegre nincs ráírva: nyugdíjból.

Külön baj, hogy magas a késedelmi kamat és különböző költségek csapódnak hozzá, melyeket úgyszintén behajtanak.

monaLuis
laikus hozzászóló

2fiúanyukája # 2011.02.21. 06:47

Tiszteletem!

Segítséget kérnék a következőkben.
Az önálló bírósági végrehajtónak van e felettes szerve ahol panasszal élhetek?

A végrehajtónak meg van adva az adós munkahelye ahonnan a letiltást kellene eszközölnie még sem kaptam utalást 3 hónapja.Kinek a kötelezettsége a letiltást eszközölnie ha nem a végrehajtónak?

Ha nekem kötelességem minden hónapban a végrehajtó felé jeleznem kaptam e az adóstól bármekkora összeget-mert Ő nem tudja:)-akkor a végrehajtónak nem kötelessége e engem tájékoztatni arról,miért nem kapok utalást?

Választ előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.02.21. 08:30

Neked nem kötelességed a vh-t minden hónapban tájékoztatni.

A végrehajtást elrendelő bíróságra adjál be vh kifogást..
De elötte kérdezd meg miért nem vonják.

2fiúanyukája # 2011.02.21. 09:46

Tiszteletem!

Végrehajtó
Kérdeztem a végrehajtót,miért nem történik utalás,választ 2 hónapja nem kaptam.
Köszönöm a segítséget.

Zugló # 2011.02.21. 10:03

Tisztelt Hozzáértők.

A Magyar telekom felé van egy 22.000 ft-os tartozásom amiről én megfeledkeztem, költözés miatt nem is tudtak értesíteni. A minap kaptam egy Önálló Bírósági Végrehajtótól levelet amelyben felszólít a tartozás kifizetésére ami 68.000 Ft lett időközben. A kérdésem: Ezt a levelet úgy vegyem mintha a bíróság küldte volna?
Lefoglalhatják az ingóságom (autó)? Mi a menete ennek? Nem írhatok a Bíróságnak egy részletfizetési kérelmet?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Laci

cs.gabi77 # 2011.02.21. 10:12

Tiszeteletem!

Van 2 felmondott hitelem egy takarékszövetkezetnél,az egyik 1.5millió jelzálog alapú,a másik 500.000személyi hitel(2 kezessel).Végrehajtásra került mindkettő tavaly nyáron.Kérelemmel éltem,miszerint fizetném,választ nem kapva,az egyik kezes autójára végrehajtást rendeltek el,a másik kezesem fizetéséből azóta vonják a 30%ot.kb 7 hónapja.Januárban megkaptuk a papírt miszerint a fennálló tartozásunk ugyanannyi mint 7 hónapja,valamint adjuk át az autót,és a földhivatal is kiküldte a határozatot miszerint a jelzálogosított ingatlanra 1.9 millió forintot jegyeztek be.Ismét kérelmeztem a fizetést,csak szüntessék meg a végrehajtásokat.Engedélyeztek havi 25000ft fizetést,a fizetési letiltás valamint a végrehajtás felfüggesztése mellett.Fizettem,rá pár napjára ismét jött a földhivatalból levél miszerint a másik kezes lakására is bejegyeztek 1.9millió ft,és a napokban megint kaptam egy levelet a földhivatalból hogy egy házból amiben örökségem van,is bejegyzett a földhivatalná 1.9 milliót.Bár mindegyik korábbi dátumozással van mint amivel a takarékszövetkezettel megállapodást kötöttünk,de nem értem ezt az egészet.Fellebezhetek 30 napon belül 10000ért,de az előző kettő már lejárt,mert a kiállítástól számítva 3 hét múlva kaptam meg őket.Mit jelent pontosan a végrehajtás felfüggesztése?Attól még a bejegyzések fent maradnak a földhivatalnál?Telefonáltam többször a t.szövetkezetbe,ahol annyit mondtak ha nem fizetek 15.ig minden hónapban visszaállítanak minden végrehajtást,kérdésemre hogy meddig fizetem és meddig fogják tiltani a fizetést,a válasz:amíg el nem fogy,de a késedelmi kamatokkal minden nap nő,és lerakták a telefont.Se egy papírt se egy számlát nem kaptam és nem kapok,hogy fizetem,hogy meddig,és hogy mennyi a kamat,mennyi a tőketartozás.Jogosan járnak el?Hova forduljak?Nem mindegy hogy 20 évig vagy 10 évig fogom fizetni,és így követni sem lehet hogy hol tartok!
Köszönettel:Norbert

melindaanyu # 2011.02.21. 11:13

Kedves Hozzáértők!

Volt élettársamnak az esedékes tartásdíjat minden hónap 20. napjáig kell megfizetnie két közös gyermekük után (1 és 4,5 évesek).
A tartásdíj összege havonta 30.000,- Ft/ gyermek, azaz 60.000,- Ft. Ezen felül az apuka 90.000,- Ft hátralék megfizetésére köteles hátralékos tartásdíj jogcímén, melyet havonként 10.000,- Ft-os részletekben törleszt 2010. június hónaptól. Így havonta 60.000,- Ft + 10.000,- Ft összeget kell részemre megfizetnie.
Mivel novemberben mát két havi tartásdíjjal tartozott, és többszöri felszólítás ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségének, végrehajtást kértem (ez egyébként az ő édesapja "tanácsolta" nekem, mikor kértem, hogy próbáljon "hatni" a fiára...)
Jelenleg 180.000,- Ft hátraléka van....
A végrehajtó elindított az végrehajtást, és első körben a 3 cégében lévő üzletrészét lefoglalta, valamint a cégekben kérte a fizetéséből a tartásdíj levonását. (Apuka egyébként vállalkozó, a bíróságon szó nélkül elfogadta a tartásdíj összegét, mivel az életkörülményei ezt megengedték, de azóta is folyton panaszkodik, hogy milyen rosszul áll anyagilag...)

Most, hogy a végrehajtás elindult, mire számíthatok a gyakorlatban? kb. mennyi idő, míg be lehet rajta hajtani az hátralékát? megteheti, hogy egyik cégben sem ad magának fizetést?

A "felelős" apuka meg, gondolom ezért, hogy nem lehessen büntetőjogilag felelősségre is vonni, közben havonta 15-15e Ft-ot utalgat tartásdíj gyanánt (ezt jelzem a végrahajtónak)....ami természetesen alig elég vmire...(én GYED-en vagyok, a szüleimnél élünk, kvázi ők tartanak el)

végrehajtó1 # 2011.02.21. 11:36

Zugló

Nem ezt a levelet ugy vedd mint a végrehajtó küldte.
Lefoglalhatják az autódat és még a munkabéredet is.
Írj kérelmet a vh-nak hogy max 6 havi részletben tudnád fizetni.