Eos Faktor?


Mariskanéni # 2012.08.18. 17:09

Dr. Attika pedig így van!Láttam a papírt és a bérlapot,azóta is tiltják!Mit lehetne tenni?

Dr.Attika # 2012.08.18. 14:16

Jaj, Mariska néni! Ez biztosan nem igaz. Ön nagyon hiszékeny.Hogy küldhette volna közvetlenül a bank a munkáltatónak a "letiltást". Ez még a kommenista érában sem működött.

Mariskanéni # 2012.08.18. 14:05

Üdv!Egy kedves barátom történetét szeretném megosztani!Minden szó igaz,amit leírok!Raiffeisen banknál vett fel kölcsönt!Szó szerint egy törlesztővel elmaradt,erre a bank elküldte a 33% letiltást a munkáltatónak annak ellenére,hogy ő hozzájárult volna kölcsönszerződés kötéskor!Személyi kölcsön ez,nem jelzálog!33ezer ft volt a törlesztő,most 50-et vonnak és ennek ellenére jönnek a fenyegető levelek!Többször kértek elszámolást,mert a felvett hitel 1.500.000 ft és ebből kb ennyit már le is vontak és még mindig ennyit kérnek!Semmire nem reagálnak!Mit tudna tenni?Kérheti a fizetésletiltás feloldását?Hiszen nem jogos,mert egy elmaradás után már megküldték!

Dr.Attika # 2012.08.16. 10:32

Nem adják ki. Ezek az Ön által említett és állítólag szelet hámozó cégek ilyenre nem is vetemednek. Ez pénzbe kerül. Ezek a cégek pedig nem arról híresek, hogy befektetnének a megbízó követelése behajtása érdekében.

Mariskanéni # 2012.08.16. 10:27

Üdv!Érdeklődnék,hogy valós e az az állítás,hogy ha valakinek van a nevén valami azt kiadják ilyen eos,dunacorp féléknek?Köszönöm

Sherlock # 2012.08.14. 13:33

De, de az adósság is vagyon (csak negatív).

Lyonee # 2012.08.14. 13:24

Dr. Attika
Nem úgy van, hogy nemcsak a házasság alatt szerzett vagyon, hanem a házasság alatt keletkezett adósság is közös?

hildegart # 2012.08.14. 12:56

Köszönöm szépen, a tanácsot!
A kedvem is jobb lett!

Dr.Attika # 2012.08.14. 12:13

Nem vagyok egy költői alkat, de az alábbi versike jutott az eszembe:

"- Ha én EOS FAKTOR lennék, mindenkinek levelet küldözgetnék,

  • Ha tartozik, hanem, a lényeg, hogy a pénzét

nekem küldje el."

Dr.Attika # 2012.08.14. 11:54

Üdvözletem!
Olvassa el a topicot. Ez az EOS faktor semmit nem követelhet Önöktől. Zaklatni fogják Önöket egy ideig telefonon. Levelet is küldözgetnek, de az sima levél lesz. Dobják a tüzelő közé.

hildegart # 2012.08.14. 11:32

Üdvözletem!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni! Férjem 2009-ben elhunyt, /öngyilkos lett/. A közjegyzőnél gyermekeim az én javamra lemondtak az örökségükről, /ezt ügyvédi tanácsra tették/ mivel, csak adósságot örököltek volna. Az otthonunkon jelzálog volt. Sikerült eladni, de a vételár már nem fedezte az adósságot. Igy, örökség nem maradt. Volt a férjemnek a Credigen banknál hitele. Akkor kb. 300 ezer Ft. A Credigen átadta az eos-faktornak a követelést. Most már több, mint 800 ezer Forintot követelnek rajtam, végrehajtással fenyegetnek.
Mit tehetnek velem, ha már nincs örökség? Semmim sincs. A lakcím, ahová be vagyok jelentve, foglalhatnak-e ott valamit?
Tényleg úgy van-e, hogy az elhunyt tartozása, csak az örökség értékéig hajtható be?
Erre szeretnék választ kapni.
Köszönöm szépen!

pito # 2012.08.12. 07:25

Üdv!
Lenne egy kérdésem, aki tud kérem segítsen a megoldásban.
A helyzet a következő: A fiam állítólag bérlet és menet-
jegy nélkül utazott. Az ellenőr megbüntette. Én nekem
a fiam nem szólt az esetről. Felszólító levelet, ajánlott vagy sima levelet nem kaptam ez ügyben, ez biztos. Mivel a büntetés nem lett éppen ezért befizetve,
így állítólag átadták az EOS-nak. Most az EOS -tól
kaptam egy sima levelet és telefonon is felhívtak, hogy
mielőbb fizessek! Jeleztem, hogy a szóban forgó ügyben semmilyen fizetési felszólítást nem kaptam az "eredeti"
cégtől (közlekedési vállalattól). Azt mondták, hogy
hívjam vissza őket (EOS-t) és majd megbeszéljük, egyez-
kedünk. Az összeg egy jegy árához képest "bődületesen" magas (kb:50000 ft !!!). Rögtön ennyi....első felszólításra? Milyen eljárás ez ? Létezik ilyen ?
Hajlandó lennék fizetni annak akinek tartozom! Van joga
ehhez egy "külsős" cégnek. Egyébként nincs olyan postai átvétel (ajánlott levél), amin bizonyítani tudnák, hogy kaptam felszólítást! Mit tegyek ? Foglalkozzam az EOS telefonjaival-leveleivel ?
Várom válaszát, köszönöm előre is.
Egy aggódó szülő (apa) .

Adrienn74 # 2012.08.03. 10:09

Köszönöm szépen a válaszokat kfgabri!

Az EOSsal egyenlőre nem foglalkozok, mert eddig csak sima levelet kaptunk.
Továbbra is küldöm a banknak havonta azt az összeget, amiben telefonon keresztül megállapodtunk.
Amint jön egy ajánlott levél az EOStól, akkor majd én is írok a banknak egy ajánlott levelet, amiben kérem, hogy írják meg, hogy kinek, mikor, mekkora összegű tartozást adtak el (egy végső elszámolást).
Csak úgy egy vadidegen cégnek, akivel eddig soha nem voltunk kapcsolatban nem fogunk fizetni.
Valamint ki fogom kérni a banktól visszamenőleg 2011 őszig az összes telefonbeszélgetésről készült felvétel másolatát is.
Május 7-én a bank felmondta a szerződést, erről tértivevényesen értesítették a tesómat. Május 30-án személyesen voltunk bent egy bankfiókban, amikor aláírtuk a megállapodást, hogy ezentúl én intézem az ügyeket és befizettem 5000Ft-t, valamint elmondtam, hogy jelenleg havi 5000 Ft-kat tudok fizetni a tesóm adósságára. A banktól 2012.06.01-én 15:38-kor telefonon hívtak (rögzítették a hívást) és azt mondták:
"Egyenlőre jó a havi 5000 Ft törlesztés. Az eredeti számlára kell küldeni a pénzt és már nem számolódik fel több kamat, ktg, hanem amit befizetünk, annyival csökken a tartozás."
Én mondtam nekik, hogy "miután a személyi kölcsönét letörlesztettünk (2013.február - ezt is én fizetem neki, hogy legalább azzal ne ússzunk el közel a lejárat előtt, de sajnos többre már nekem sincs pénzem), akkor tudunk több pénzt utalni a hitelkártyára. És ismételten megkérdeztem nem lehetne-e a kettőt összevonni, ha már egy banknál van?".
Ezt amúgy tavaly óta mióta elkezdődtek a fizetési nehézségek a tesóm minden alkalommal elmondta a banknak, de mindig az volt a válasz, hogy nem lehet összevonni a két tartozást. Amikor volt egy kis plusz pénzem mindig fizettünk is, amennyit tudtunk.

A saját ügyemben sajnos a személyes ügyintézés nehézkes, mert 6 éve azért dekkolok Angliában, hogy a saját tartozásaim tudjam fizetni. Örülök ha évente kétszer sikerül hazajutni, mert vagy adósság törlesztések, vagy hazamenetel. :S
Emailban, telefonon már többször kértem a részletes elszámolást, de nem kaptam.
Írok a PSZÁF-nek, meg kérek egy szerződés másolatot a banktól.
Ha valaki tud segíteni át tudom küldeni a meglévő papírokat/levelezések másolatát emailben.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudom jogilag, hivatalosan átvállalni a tesóm tartozását, hogy őt békén hagyják egyszer és mindenkorra?
Elég ha tanúk előtt írunk egy elismerő nyilatkozatot/megállapodást, vagy ehhez közjegyző vagy ügyvéd kell?

Köszönettel várom a választ.

Dr.Attika # 2012.08.02. 15:10
Pysti # 2012.08.02. 13:05

Ma két levelet is kaptam az eos-tól.

Tárgy: Tájékoztatás a fizetési meghagyásos eljárás előtt(végrehajtást megelőző első lépés) Készpénzátutalási mrgbízásokat is mellékeltek egyforma összegről. Kb: Egy hete személyesen akartak átadni egy levelet amit nem vettem át.
Komolyan kell venni?

kfgabri # 2012.07.31. 10:10


Ha egy adósságot (hitel, hitel kártya)egy bank elad, engedményez az EOSnak, akkor erről a banknak is kötelessége kiküldeni értesítést, vagy az EOSnak elegendő, és ez alapján már követelhet?
A logika azt diktálná, hogy először a Bank értesíti az adóst, hogy eladta a követelést (Mennyit, mikor és kinek).
Mert miért is kellene elhinnem egy számomra ismeretlen cégnek, azt, hogy mostantól neki tartozok, amíg a saját bankom nem értesít erről???

Ez áthidalható a bank megkeresésével, nem kötelező a banknak értesítenie (bár illik)
Ha a bankkal telefonon (hangfelvétel a bank által készült) megegyezik az adós egy törlesztőrészletben, amit fizet is a megegyezés szerint, akkor jogos-e, hogy a bank értékesíti a tartozást az adós értesítése nélkül?
Felmondott, vagyis egyösszegben lejárt tartozás adható el. Így nem értem a telefonos megállapodást.
3)A bank, behajtó cég... által készített hangfelvételek másolatait az adósnak jogában áll-e kérnie, ha igen, akkor mi módon és kitől?
Mennyi időre visszamenőleg lehet kérni ezeket?
Szerintem jogában áll az adósnak megkapni ezt, ha kéri.

Ki lehet kérni
Amennyiben az adós egy bankfiókban, banki alkalmazottak, mint tanuk előtt egy bank által adott formanyomtatványon meghatalmazást ad valakinek, hogy az adóssága ügyében eljárhat, akkor onnantól kezdve akár a bank, akár, ha továbbértékesíti az adósságot, akkor a faktoring cég miért nem a meghatalmazottal veszi fel a kapcsolatot? Miért az adóst zaklatja???
mert a faktoringesnek ki van adva, hogy közvetlen buzerálással eredményesebb
5)„Egy bank egy svájci frank alapú hitelt engedményez egy faktoring cégre. A faktoring cég kezdetektől, valamint a részletfizetések során soha említést nem tesz arról, hogy ezt az adósságot ők szintén CHF-ben tartják nyilván, hanem folyamatosan csak forint összegekről beszélnek telefonban, írásban.
A kérdés:
Jogos-e, hogy 5 év után, mikor az ember azt hinné, hogy már csak 2-3 hónap törlesztő részlete van hátra (a folyamatos telefonos egyeztetések alapján kalkulálva) hirtelen közlik, hogy chf-ben van nyilvántartva az adósság, és gyakorlatilag még ugyanannyi a tartozás, mint 5 évvel ezelőtt?
Ha nem, mi lehet a következő lépés?

ez így nem kerek. erről kéne többet tudni, látni dokumentet, stb, a mérleg mindkét irányba mehet.
6)Jogomban áll-e részletes elszámolást kérni egy behajtó / faktoring cégtől a befizetéseimmel kapcsolatban, hogy mikor, mennyi ment kamatra, tőkére az adott befizetésből, valamint mikor milyen árfolyamon számolták a befizetést, stb...??? Mert szerintem igen, főleg az 5) pontban ismertetett dolgok miatt. (Hirtelen kiderült, hogy a beszélgetéseket ők nem rögzítik)
Amennyiben már kértem részletes elszámolást többször is telefonon valamint írásban is, de nem kaptam, akkor mi legyen a következő lépés?

személyesen bemenni, jegyzőkönyv, pszáf
Honnan tudnék az eredeti hitelszerződésről, feltételekről, másolatot kérni, illetve jogomban áll-e? A banktól kell kérnem, vagy a szerződés másolata meg van a faktoring cégnek is?
A logika úgy diktálná, hogy a faktoring cégnek is megvan, elvégre másképp mi alapján követelné az adósságot. :)
Ha jól tudom 5 évig a bank is meg kell őrizze a papírokat.

15év, mindkét fél tud adni másolatot jogi érdek igazolása mellett

És még egy személyes megjegyzés, gondolat a fórum, meg az eltelt évek alapján:
Szerintem, ha a bankok az adósoknak ajánlanák fel ugyanolyan, vagy még akár csak fele annyira jó kondíciókkal az adósság rendezését, mint ahogy eladják a faktoring cégeknek, akkor több pénzhez jutnának, és kevesebb ember kerülne az öngyilkosság, otthontalanság, teljes elszegényedés...stb küszöbére. Mindenki jól járna.
Érdekes, hogy ez pl Angliában működik.

az egy másik társadalom

Adrienn74 # 2012.07.31. 08:00

Tisztelt Dr.Attika, kfgabri, gerbera317, és mindenki más, aki hozzáértő jogilag korrekt válaszokat tud adni. :)

Átböngésztem a fórumot, és volna pár kérdésem a egyrészt saját dolgaimmal kapcsolatban, másrészt meg testvéremet is érintő dologok.

  1. Ha egy adósságot (hitel, hitel kártya)egy bank elad, engedményez az EOSnak, akkor erről a banknak is kötelessége kiküldeni értesítést, vagy az EOSnak elegendő, és ez alapján már követelhet?

A logika azt diktálná, hogy először a Bank értesíti az adóst, hogy eladta a követelést (Mennyit, mikor és kinek).
Mert miért is kellene elhinnem egy számomra ismeretlen cégnek, azt, hogy mostantól neki tartozok, amíg a saját bankom nem értesít erről???

  1. Ha a bankkal telefonon (hangfelvétel a bank által készült) megegyezik az adós egy törlesztőrészletben, amit fizet is a megegyezés szerint, akkor jogos-e, hogy a bank értékesíti a tartozást az adós értesítése nélkül?

3)A bank, behajtó cég... által készített hangfelvételek másolatait az adósnak jogában áll-e kérnie, ha igen, akkor mi módon és kitől?
Mennyi időre visszamenőleg lehet kérni ezeket?
Szerintem jogában áll az adósnak megkapni ezt, ha kéri.

  1. Amennyiben az adós egy bankfiókban, banki alkalmazottak, mint tanuk előtt egy bank által adott formanyomtatványon meghatalmazást ad valakinek, hogy az adóssága ügyében eljárhat, akkor onnantól kezdve akár a bank, akár, ha továbbértékesíti az adósságot, akkor a faktoring cég miért nem a meghatalmazottal veszi fel a kapcsolatot? Miért az adóst zaklatja???

5)Egy bank egy svájci frank alapú hitelt engedményez egy faktoring cégre. A faktoring cég kezdetektől, valamint a részletfizetések során soha említést nem tesz arról, hogy ezt az adósságot ők szintén CHF-ben tartják nyilván, hanem folyamatosan csak forint összegekről beszélnek telefonban, írásban.
A kérdés:
Jogos-e, hogy 5 év után, mikor az ember azt hinné, hogy már csak 2-3 hónap törlesztő részlete van hátra (a folyamatos telefonos egyeztetések alapján kalkulálva) hirtelen közlik, hogy chf-ben van nyilvántartva az adósság, és gyakorlatilag még ugyanannyi a tartozás, mint 5 évvel ezelőtt?
Ha nem, mi lehet a következő lépés?

6)Jogomban áll-e részletes elszámolást kérni egy behajtó / faktoring cégtől a befizetéseimmel kapcsolatban, hogy mikor, mennyi ment kamatra, tőkére az adott befizetésből, valamint mikor milyen árfolyamon számolták a befizetést, stb...??? Mert szerintem igen, főleg az 5) pontban ismertetett dolgok miatt. (Hirtelen kiderült, hogy a beszélgetéseket ők nem rögzítik)
Amennyiben már kértem részletes elszámolást többször is telefonon valamint írásban is, de nem kaptam, akkor mi legyen a következő lépés?

  1. Honnan tudnék az eredeti hitelszerződésről, feltételekről, másolatot kérni, illetve jogomban áll-e? A banktól kell kérnem, vagy a szerződés másolata meg van a faktoring cégnek is?

A logika úgy diktálná, hogy a faktoring cégnek is megvan, elvégre másképp mi alapján követelné az adósságot. :)
Ha jól tudom 5 évig a bank is meg kell őrizze a papírokat.
Igen, tudom, gáz, hogy nem találom az eredeti szerződést :S, nem is értem, mert minden más megvan törlesztések, levelezések, csak azt nem találom (egyenlőre). Gondoltam gyorsabb és egyszerűbb egy másolatot kérni, amennyiben jogomban áll.

Köszönettel várom a válaszaikat.

És még egy személyes megjegyzés, gondolat a fórum, meg az eltelt évek alapján:
Szerintem, ha a bankok az adósoknak ajánlanák fel ugyanolyan, vagy még akár csak fele annyira jó kondíciókkal az adósság rendezését, mint ahogy eladják a faktoring cégeknek, akkor több pénzhez jutnának, és kevesebb ember kerülne az öngyilkosság, otthontalanság, teljes elszegényedés...stb küszöbére. Mindenki jól járna.
Érdekes, hogy ez pl Angliában működik.

marien # 2012.07.26. 14:00

Még egyszer köszönöm a tanácsát dr.Attika!!!


Sziasztok! Rendszeres olvasója vagyok a fórumnak és most én is tanácsért segitségért fordulok hozzátok! A problémám a következ?: ma kaptam egy leve

teprah # 2012.07.26. 12:16

Hát én is köszönöm a válaszokat. Az tény, hogy mióta mindent minden részletében megküldtem a PSZÁF-nek, azóta valahogy pár napja se telefon, se sms se semmi.
Arra azért kíváncsi vagyok a felügyelet mit reagál, mert gondolom igen sok panasz érkezik hozzájuk az EOS miatt. De ahogy Marien is írta, az én kérésemre sem küldtek részletes kimutatást, pedig biztos vagyok benne, hogy az csupán egy-két tíz ezer lehetett. És ahogy egy jogász ismerősöm mondta, ők saját kockázatra megvásárolnak egy tartozást. Ha valami van majd én is megírom.

Dr.Attika # 2012.07.26. 12:07

Ha megnézi pl. ennek az EOS-nak a tavalyi mérlegét, abban le van írva, hogy jogi szolgáltatásra egy forintot sem költöttek.Nem pereskednek ezek, mert nincs kereshetési joguk a megbízójuk követelése vonatkozásában, meg jól elvannak a balekok befizetéseiből, ami nem nagyon jut el az eredeti hitelezőhöz.

marien # 2012.07.26. 12:01

Ezért próbáltam egyszer de csak egyszer megállapodni velük hivatalosan de ha nem hát nem nekem van egy másolatom és egy ajánló szelvényem ami engem igazol ha bíróság elé kerül én akartam megállapodni ők ebbe nem voltak partnerek. Majd le írom hogy alakul az ügy ha egyáltalán fog.


Sziasztok! Rendszeres olvasója vagyok a fórumnak és most én is tanácsért segitségért fordulok hozzátok! A problémám a következ?: ma kaptam egy leve

Dr.Attika # 2012.07.26. 10:44

Persze, hogy nem kapnak tőlük ajánlott levelet. Az drága.
Már leírtam "ezerszer" ezen a fórumon, hogy az Intrum, EOS stb. cégeknek semmivel nincs több jogosultságuk, mint az eredeti hitelezőnek. Ez a tevékenységük egy az eredeti hitelezőtől "kiszervezett" feladat. Olyan, mint a takarító. Ők abból profitálnak, hogy sok balek fizet a felhívásukra, mert "elájul" a hivatalos hangnemtől meg a "sárga csekkjüktől".

marien # 2012.07.26. 10:07

Teprah! Én is irtam ide és dr. attikától azt a tanácsot kaptam ne foglalkozzak velük. Ennek ellenére mert ugy gondoltam a tartozást ki kell fizetni irtam nekik egy ajánlott levelet melyben arra kértem őket hogy tértisen küldjék el számomra a jog alaposágról szóló dokumentumot hogy mikor kitől és mennyiért vették meg a tartozásom ha ez igy történt és ez esetben hajlandó vagyok részletfizetésben törleszteni de válasz semmi ez már 4 hete történt se telefon se sms se levél semmi! Irtam azt is hogy a pszf-hez fordulok hogy vizsgálják ki nem tudom ez vihar előtti csend vagy mi de én soha nem kaptam tőlük ajánlott levelet és azt sem mikor kitől vették meg.üdv: Marien


Sziasztok! Rendszeres olvasója vagyok a fórumnak és most én is tanácsért segitségért fordulok hozzátok! A problémám a következ?: ma kaptam egy leve

teprah # 2012.07.24. 16:01

Jó ez a fórum, kár, hogy "friss húsként" hiába írok le egy történetet, lassan egy hete nem ellenőrzik felül és nem jelenik meg.

holo79 # 2012.07.24. 12:35

Kedves Forumozók!

A cetelem banktól 2011 07 13án az EOS átvette a tartozásomat mint engedményes. Az EOS 1 év elteltével akarja behajtani a pénzt amihez még természetesen hozzájött még ellég magas kamat. Kérdésem az, hogy tehetek e valamit ellenük?

Köszönöm a segítséget.