Jelzáloggal terhelt ingatlan végrehajtása


István123 # 2011.03.02. 19:37

Köszönöm, elhiszem, holnap reggel pedig megyek egy ügyvédi irodába indítani a dolgokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 19:33

Azt kell kérni a bíróságtól, hogy kötelezze az ingatlan tulajdonosát annak tűrésére, hogy a követelésed az ingatlanból kielégítést nyerjen. De hidd el, hogy ezt az ügyvéd akkor is tudja, ha nem te mondod meg neki.

István123 # 2011.03.02. 19:23

Eddig még nem kaptam választ. Az volt a kérdés, hogy milyen pert indítsak, az hogy perelni kell nem volt kérdéses. Abban persze igazad van, hogy az ügyvédek nem szorulnak rá az ügyfél okoskodására, de ettől még nem vitatkozás az, ha tudni szeretném a lényeget. Köszi, ha konkrétan erre nézve kapok információt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 19:08

Ezért tettem fel a kérdésemet.

Az addig rendben van, kaptál is választ. Csak aztán el kezdtél vitatkozni. Az már nincs annyira rendben. Azt pedig egyetlen ügyvéd sem szereti, ha az ügyfél annyira felkészült, hogy meg akarja neki mondani a perlés jogcímét is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 19:05

[röhög] Nem bántottál meg.

István123 # 2011.03.02. 19:03

Nem akarlak megbántani, de ha nem tudsz segíteni, akkor inkább verseket írj, más sértegetése nem ezen fórum tárgya ha jól tudom.

Felkészülten akarunk ügyvédet igénybe venni (nem is normális, aki egy perbe belemegy jogi képviselő nélkül, evidens, hogy meg kell bízni egy ügyvédet), mindössze szerettünk volna előre tájékozódni.

Tudod, egy dologi jogi kötelezettet rengeteg jogcímen lehet perelni (szerződésszegés, szerződéssel okozott kár, általános kártérítés, fedezetelvonó ügylet, stb.) és nem árt talán ha az ember tájékozódik. Ezért tettem fel a kérdésemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 16:08

Ha ennyire nem megy a jog, akkor miért sajnáljátok azt a kis pénzt egy ügyvédtől?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 16:07

Amilyen alapon bármely dologi kötelezettet.

István123 # 2011.03.02. 15:50

Abban egyetértek, hogy a jelzálogjog nem törölhető a jogosult engedélye nélkül, így biztosítva van a követelés.

Milyen jogcímen (melyik jogszabályhely alapján) pereljük a dologi adóst (volt tulajdonost) álláspontod szerint? A fedezetelvonó szerződés jogcíme nem az igazi, mert nem volt ingyenes az átruházás és a vevő egy jogi személyiségű gazdasági társaság, aki feltehetően nem is volt rosszhiszemű. E két feltétel pedig elengedhetetlen.

Akkor milyen jogszabály mely §-a alapján pereljünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.02. 15:35

Nem akkor a gond ez. A jelzálog az elidegenítéssel nem tűnt el. Be kell perelni a dolgi kötelezett tulajdonost, és kész. Azt az ítéletet majd végre lehet hajtani.

István123 # 2011.03.02. 15:23

Elidegenítési és terhelési tilalmat jogszabályi engedély hiányában nem lehetett bejegyezni.

A korábbi tulajdonossal szemben lehetne pert indítani kártérítésre alapozva, de az ingatlanon kívül semmilyen vagyona nincsen, tehát felesleges lenne.

Úgy gondolom, hogy bírósági határozat alapján, vh. lappal kell végrehajtást kezdeményezni a mostani tulajdonossal szemben és így vonható vh. alá az ingatlan, jól gondolom? Hiszen vh. jogot csak akkor jegyez be a földhivatal, ha a tulajdonos egyben kötelezett is a vh. eljárásban.

A kérdés, hogy milyen pert, milyen jogszabályhelyre alapítva indítsunk? Tudomásom szerint a Vht. 109. § csak ingóra szól (foglalás tűrése iránti per), vagy ingatlanra nézve is indítható? És mi lesz a pertárgy értéke, az ingatlan értéke, vagy a követelés értéke?

végrehajtó1 # 2011.03.02. 14:40

Biztosítani kellett volna elidegenítési tilalommal is.
Pereld be az adóst és próbáld bizonyítani hogy kivonta a fedezett a végrehajtás alól.

István123 # 2011.03.02. 13:34

Adott egy ingatlan, amely egy kölcsönszerződés fedezeteként szerepel és jelzálogjog került rá bejegyzésre. Az adós, aki 1/1 hányadú tulajdonos volt az ingatlant a jelzálog jogosult megkérdezése nélkül vétel jogcímén átruházta. A kölcsönszerződés nem fizetés miatt felmondásra került, végrehajtás megindítására került sor végrehajtási záradék alapján. A végrehajtó azonban vh. jogát nem tudta bejegyezni, mivel az adós - aki a közokiratban szerepel - nem tulajdonos. A végrehajtó azt mondja, hogy mivel vh. jogot nem tudott bejegyeztetni nem árverezhet. Végrehajtást nem kezdeményezhetünk az új tulajdonos ellen, hiszen ő nem dologi adós.

Kérdés: milyen eljárást kell ahhoz indítani, hogy az ingatlant a jelzálogjog alapján végrehajtás alá tudjuk vonni a jelenlegi tulajdonos személyére tekintet nélkül?

Köszönöm.