Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtási jog törlése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.07. 14:30
drada # e-mail 2014.08.07. 09:02

Tisztelt Fórumozók!

Végrehajtási igénypert terjesztettem elő az illetékes bíróságon, azonban a lerótt illeték kevésnek bizonyult. Kaptam hiánypótlásra felhívást, azonban annak -egyéb okok miatt - nem tettem eleget. A bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasította. Most szeretném a hiányt pótolni és ismételten beadni. A jogszabály szerint a végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell beadnom, és a megfelelő mellékleteket ismételten nem kell benyújtanom. Kérdésem az lenne, hogy a jogerőre emelkedés előtt is megtehetem az ismételt benyújtást? illetve a végzés rendelkezik a mérsékelt illetékről. De ha ismételten beadom, akkor elegendő csak a korábban hiánypótlásban kért illetéket lerónom, és az eredeti kereset során lerótt illeték itt újra felhasználható teljes összegben? tehát csak hivatkozok az ügyszámra, és összevonják a két ügyet, meg a két illetékösszeget?
válaszokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.29. 11:55

Ne haragudj, de alapesetben az ember nem a végrehajtótól értesül róla, hogy valamit követelnek rajta.

kaptam a bíróságról egy fizetési meghagyást 379000-ről szóltam az illetőnek hogy fizessen ő azt mondta rendben
Itt rontottad el. De nagyon.

www.kbs-ugyved.hu

Szelo #   2014.07.28. 18:11

Tisztelt ügyvédnő / Ügyvéd úr !!!!
Azzal a kérdéssel fordulok őnhöz szívességből nevemre vettem egy autót 2000- ben hozzáteszem nincs jogositványom a biztosítást nem fizette és 2001-ben balesetett okozott 2003-ban kaptam a bíróságról egy fizetési meghagyást 379000-ről szóltam az illetőnek hogy fizessen ő azt mondta rendben nem aggódtam utána nem kaptam semmit arról a címről elköltöztem meg is szűnt a lakcimem 2008-júliusában hitelre vettem egy lakást húgom az adóstársam 2013-ban jött egy fizetési felszólítást a végrehajtótól nem sokkal később kaptam egy levelet a bankomtól hogy rátette a kezét a bankszámlámra 1100000 Ft erejéig amin a hitelt törlesztem mivel igy is majdnem 130000 Ft havi részletet fizettem nem tudtam fizetni tovább mivel ha befizetem a végrehajtó viszi akkor a bank semmit nem kap szinte nem állok anyagilag ugy hogy havi 300000-et fizessek két gyereket nevelek anyukám segitségével a kisebbik lányom tartósan beteg !! Itt nincs vége 4 nap kaptam a földhivataltól egy levelet hogy végrehajtási jogot jegyzet be!! Mit tegyek?? Hova forduljak ha hiteles az egész ingatlan akkor a bank kapja meg először a pénzt vagy a biztosító aki kérte a végrehajtást??? A biztosítóval meglehete egyezni ha igen visszavonjae a végrehajtást az ingatlanról nekem utána fizetni kell e akkor a végrehajtónak?? Előre is köszönöm a válaszát !!!

Szelo

Károsult123 # e-mail 2014.07.28. 10:50

Üdvözlöm,

A tanácsotokat szeretném kérni.
Sajnos felmondta a bankunk lakáshitelünket, az ügy már végrehajtásra került.
Szerencsére egy nagyon jó barátunk szeretné megvásárolni a lakást, ezért felkerestük a bankot, hogy egyezkedjünk a lehetőségekről. A bank abszolút korrekt módon állt a dologhoz, és két lehetőséget is felajánlott.

  1. A megbeszélt vételárat fizesse meg a vevő a bank részére, továbbá fizesse ki a végrehajtó több millió Ft-os költségeit, ekkor megszűntetné a végrehajtást, és lemondana a jelzálog jogáról is, de a fennmaradó tartozás egy részét nekünk továbbra is fizetnünk kellene a bank felé.
  2. Nem az ingatlant értékesítené a bank, hanem ugyan kicsit magasabb áron, de még mindig sokkal kedvezőbben a teljes követelést eladná a vevő részére, a többit oldja meg úgy a vevő, ahogy akarja. Ebben az esetben a bank minden további követelésétől eltekintene, a végrehajtás alatt álló követelést adná el így.

Ez a 2-es változat mindenki számára szimpatikusabb lenne, nekünk további követelést a bank felé nem kellene fizetni, a lakás vételár és a követelés eladási árának különbözetét pedig részletekben vissza tudnánk fizetni a barátunk felé.

Viszont felmerül a kérdés, hogy a folyamatban lévő végrehajtással mit tudunk tenni. A vevő hitelre szeretné megvásárolni az ingatlant, és a bankok csak akkor állnak vele szóba, ha teljesen tehermentes az ingatlan. Ideiglenesen meg tudja oldani, hogy a bank felé kifizesse azt az összeget, amiből a teljes követelést megvásárolhatja, de néhány hónapon belül lakásvásárlási hitelt kell felvennie, hogy ezt az ideiglenesen szerzett pénzt visszafizethesse. A vevő egyébként hitelképes.

Tehát azt szeretnénk elérni, hogy a vevő megvásárolja a követelést, de a vásárlás után azonnal meg is szűntesse a végrehajtást úgy, hogy a több millió ft-os végrehajtói munkadíjakat ne kelljen megfizetnie. Erre van lehetősége, vagy a végrehajtónak ekkor is kell valamennyit fizetni? (a végrehajtó ha a lakás eladása történne meg, akkor több millió forintos végrehajtási költségeket, valamint néhány százezer ft-nyi MBVK költség általányt szeretne látni). Sajnos a magas végrehajtási költségeket már sem mi, sem pedig a vevő nem tudná fizetni. Elképzelhető, hogy a végrehajtó "keresztbe tud tenni" bármivel is, és azt mondja, hogy csak a több milliós összeg megfizetése után szűnteti meg a végrehajtást? Mit tehet ilyenkor a végrehajtó?

Ha sikerül is a végrehajtást megszűntetni, vagy a végrehajtási jogot valamilyen módon levetetni az ingatlanról, ennek van-e valamilyen adó vonzata akár a vevő, akár a mi részünkről?

Vagy meg tudja-e tenni a vevő, hogy csak az ingatlant értékesíti, és azt mondja, hogy a fennmaradó követelését továbbra is behajtja tőlünk, de amíg tisztességesen fizetünk neki részletekben, nem indít végrehajtást, vagy elévülteti a követelést. A meglévő végrehajtást pedig teljesen megszűnteti.

Mint mondtam, a vevő nem idegen, egy nagyon jó barátunk, és közös érdekünk lenne, hogy az ügy a legkedvezőbben oldódjon meg.

Köszönöm előre is a válaszokat. Mit javasoltok?

Pál

gerbera317 # e-mail 2014.04.29. 20:39

Az autót a forgalmi szerinti tulaj nem jelentette le.

És ki ellen folyik az adóvégrehajtás? Negyedik személy ellen?
Egyébként igényper a megoldás.

laci75 # e-mail 2014.04.28. 21:25

Üdvözletem.

Jogi segítséget kérnék.
2014.02.02. án vásároltam egy személyautót egy kereskedőtől.
A kereskedő 2014.02.01 én vásárolta a forgalmi szerinti tulajtól.
Az autót nem irattam át idáig, most akartam megtenni.
Kiderült hogy a Tapolcai önkormányzat pénzügyi osztály adócsoportja 2014 03 17 hatállyal lefoglalta, ideiglenesen kivonta a forgalomból.
Az elrendelés 2014.02.18.
Az autót a forgalmi szerinti tulaj nem jelentette le.
A kereskedő sem, én sem.
Most nem tudom áriratni.

Az elrendelés idején 02.18. án már rég a tulajdonomat képezte az autó. Nem tettem eleget az átírási kötelezettségemnek.

Ez max szabálysértés, de az én tulajdonom a gépjármű.

Mit lehet jogilag tenni?

Köszi.

Sziasztok

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.04.16. 11:44

Ez a követelés egy év alatt évül el. Hiba volt ne foglalkozni vele. Most is indíthatsz pert a megszüntetés iránt, de addig is a letiltás megy. (Még ha fel is függeszti a bíróság a végrehajtást, akkor is levonja a munkáltató a levonni valót, csak a végrehajtó nem utalja ki a jogosultnak.)

www.kbs-ugyved.hu

boo85 # e-mail 2014.04.15. 20:10

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni,2008 októberében egy telefonszámla tartozás miatt bírósági végrehajtást kaptam,de nem foglalkoztam a dologgal mivel még nem volt kerestem,nem volt semmi vagyonom, szinte már el is felejtettem az egészet.De aztán ma 2014.04.15.-én kaptam egy fizetést letiltást(közben egyéni vállalkozó lettem)bírósági végrehajtótól.
A kérdésem az lenne hogy a végrehajtási jog hány év után évül el,mert a Vht.törvényben csak azt találtam meg hogy elévülhet,de azt nem hogy mennyi idő után.És végrehajtásnál is van olyan hogy meghosszabbodik az elévülési idő?
Kérem aki volt már hasonló helyzetben adjon tanácsot mit tegyek?Mert a véleményem szerint már nem jogos a követelés,mert elévült!

marcsi.80 # e-mail 2013.09.25. 15:51

Kedves fórumozók! A következőben kérném a segítségeteket!
A férjem ex neje még 2010-ben kért végrehajtást elmaradt gyerektartás miatt (ami nem is biztos, hogy járt volna neki, de az előzmény túl hosszú lenne), 40.000 ft-ról. Amikor megkaptuk a tulajdoni lapot, amin ott volt a bejegyzés, csak kamilláztunk, hogy most mi van. Beszéltünk a végrehajtóval, majd egy megbeszélt időpontban bementünk, amikor ott volt az ex. is, és rendeztük a tartozást. Azóta volt még velük gondunk, a legutolsó alkalommal fizetés letiltást kértek, így akkor is ki lett fizetve az utolsó fillérig. Azóta automatikus levonást kért a férjem a munkáltatójától, így az exnek minden hónapban utalva van a gyerektartás. (Amiben továbbra sem vagyok biztos, hogy egyáltalán jár neki) Most derült ki számunkra, hogy a végrehajtási jog még mindig a házunkon van. Hívtuk a végrehajót, és azt mondta a titkárnő, hogy látja, hogy ez rendezve van, de csak akkor tudják törölni a végrehajtási jogot, ha az ex nyilatkozik, hogy nem tart igényt a végrehajtásra. De miért??? Hiszen az az összeg rendezve lett már akkor. És ha az exet nem tudjuk elérni, mivel hogy semmilyen formában nem tartunk vele kapcsolatot! Ezek szerint az ő jó indulatán múlik, hogy lekerül-e a jog a házról, annak ellenére, hogy már rég megkapta a pénzét??? A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2013.09.15. 21:03

A végrehajtásban nincs adós, meg adóstárs, meg kezes. Csak adós van. Ha kezesként nem akarsz adóssá válni, akkor nem vállalsz kezességet - bár, valószínűleg ez a tanács már elkésett.

a házat fogják el jelzálogosítani

Nyelvi kreativitásból csillagos ötös, de csak most és csak tőlem. Egy értettségi vizsgán ez garantált bukta lenne. Egyébként a válasz: nem ilyen elnevezéssel, de igen.

Vh-ügyes # e-mail 2013.09.10. 19:26

A kezes pont úgy köteles mindenével (sőt, a házastársa holmijával is) helyt állni mint az adós. (apai örökséggel is, ha erre gondoltál)

VÉGREHAJTÁSI VÁLSÁGKEZELÉS ALAPÍTVÁNY
www.vegrehajtasugyintezo.5mp.eu
TEL.: 06-30-3330115
MAIL:vegrehajtasugyintezo@gmail.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.09.10. 14:53

Igen; is. (Az "apai jogot" nem értem. Mindenesetre gyereket nem foglalnak, azzal csak a gond van.)

www.kbs-ugyved.hu

Barbi88 # e-mail 2013.09.10. 08:24

Kedves fórumozók.A következőkben kérném a segítségüket.Párom elment unokatestvérének kezesnek egy házhitelben.Ez az unokatestvér nem fizeti a hitelt és kaptuk a levelet hogy az OTP bank felmondta a hitelt és átadta egy végrehajtó cégnek.Az unokatestvér ingatlana a fedezet és az volt a levélben hogy végrehajtás indult a jelzálog fedezetéül szolgáló ingatlanra.Azt szeretném kérdezni hogy a páromtól is foglalhatnak le bármit?Vagy pedig a fedezetett vagyis a házat fogják el jelzálogosítani?És a páromnak az apai jogához hozzá nyulhatnak?

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.09.18. 10:11

Azért is fennállhat a tartozás, mivel a törvény értelmében könyvelésnél először a végrehajtási költségeket, majd az egyéb költségeket számolják el, utána jöhet a késedelmi kamat és a végén kerülhet kiegyenlítésre a tőke összege.

Ha nem a teljes cehhet rendezed, akkor nem szabadulsz a végrehajtótól!

De ezt Gerbera317 tökéletesen vázolta...

gerbera317 # e-mail 2012.09.17. 22:41

A Telenor már megelőlegezte a végrehajtási költségeket a végrehajtó felé, tehát ő már hozzájutott a pénzéhez

Ez kétszeresen is tévedés! Először is: nem a végrehajtó felé, hanem a végrehajtónak (és a "Telenor felé" sem állja meg a helyét). Másodszor: az eljárás kezdetén megfizetendő költségrész nem azonos a költségelőleggel! A törvény szerint a végrehajtási költséget a végrehajtást kérő előlegezi, és az adós viseli. Azt, hogy mit tekintünk végrehajtási költségnek, szintén jogszabály mondja meg. Amit a költségből a végrehajtást kérő áll, az mind előlegezésnek tekintendő, és a végrehajtás mindaddig köteles a költségeket előlegezni, amíg az az adóson behajthatóvá nem válik. Tekintettel arra, hogy itt a költség az adóson behajtható, a végrehajtást kérő nem kötelezhető annak előlegezésére, hanem az adósnak kell azt viselnie. Ettől eltérő jogértelmezés azt eredményezné, hogy a végrehajtó is köteles a végrehajtási költségeket előlegezni, de a törvény nem ezt írja.

A végrehajtási jog mindaddig fennmarad az ingatlanon, amíg meg nem fizeted a végrehajtási költségeket. Az sem szempont, hogy az nem a végrehajtó végrehajtási joga, hanem a végrehajtást kérőé, ugyanis, ha nem fizeted meg a költségeket, akkor a végrehajtó a 34. § (4) alapján a végrehajtást kérőn fogja követelni a költségeket, szükség esetén a bíróság bevonásával, márpedig ha a végrehajtást kérő fizet a végrehajtónak, akkor nem áll fenn a teljes megtérülés, tehát továbbra is fennáll a végrehajtáshoz való joga, és ezzel együtt az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog is.

Röviden összefoglalva: Nem tudod megkerülni a végrehajtót.

Dackly # e-mail 2012.09.17. 20:26

Kedves Fórumozók!
A következő témában kérném a segítségüket:
2009-es Telenor felé fennálló tartozás miatt a végrehajtó végrehajtási jogot jegyzett be a házunkra. Nagyon megijedtünk, ezért bementünk a Telenorhoz ahol rendeztük a tartozást. Az lenne a kérdésem, hogy a Telenor befizetési bizonylatait bemutatva a végrehajtó leveszi a tulajdonlapról a bejegyzést, vagy az egyéb (bírósági, végrehajtási) költségeket is meg kell fizetnünk? A Telenor már megelőlegezte a végrehajtási költségeket a végrehajtó felé, tehát ő már hozzájutott a pénzéhez, ettől függetlenül tőlünk is kérni fogja? Vagy kérjünk a Telenortól egy nyilatkozatot, hogy nem kell a végrehajtási költségeket megfizetni? Amikor bent voltunk a tartozást rendezni, az ügyintéző hölgy látta, hogy végrehajtás alatt van az ügy, de egyetlen szóval nem mondta, hogy egyéb költségek is terhelnek minket.
Egyébiránt a követelés (mint utólag megtudtuk)már elévült, tehát be sem kellett volna fizetnünk, de mivel jogos volt a követelés, csak azt szeretnénk elérni, hogy a végrehajtási és egyéb költségeket ne kelljen megfizetni és a végrehajtó vegye le a végrehajtási jogot a házunkról. Van valami javaslatuk, hogy mit tegyünk? milyen papírt nyújtsunk be és hivatkozhatunk-e a végrehajtónál elévülésre, ha már befizettük a tartozást.
Segítségüket köszönöm

barrerra # e-mail 2012.09.09. 23:14

Ahamm... Elég olcsó :D Szerencsére azóta már kaptam jegyzetet, de azért köszi! :D

gerbera317 # e-mail 2012.09.09. 21:44

Jegyzet? Ott a Vht., az miért nem jó? A Vht-hoz kommentár van, nem éppen friss:
http://www.complex.hu/…iadvany.html

barrerra # e-mail 2012.09.08. 14:43

Sziasztok!

Először is előre kérnék elnézést azért, hogy nem a témába illő kérdést teszek fel, de azért valamelyest passzol a témához! A kérdésem a következő lenne: honnét lehet Vht-s jegyzetet találni? Én kerestem, de sehol sem találtam :D Vagy ha esetleg van valakinek, az elküldené nekem (priviben megadom az e-mail címemet)? :D Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.08. 12:46

De nem ám!

www.kbs-ugyved.hu

Tanácstalan86 # e-mail 2012.09.08. 10:31

Kedves Gerbera,
Szóval amennyiben nem fizetem meg a végrehajtónak a saját költségeit, addig nem fogja leszedni a már rendezett tartozásokat?

gerbera317 # e-mail 2012.09.06. 15:41

Esetleg megfizetni a végrehajtási költségeket is?

Tanácstalan86 # e-mail 2012.09.06. 15:17

Segítség kérés!

A mi esetünkben a végrehajtó a földhivatali tulajdonlapra ráterheltetett nagyon sok követelést (részben jogosak). Amik időközben rendezve lettek, és a végrehajtónak is tudomása volt róla. Az előzőekben végrehajtást kérő szolgáltató szólította fel a végrehajtót, hogy a végrehajtási jogot törölje a tulajdoni lapról. De nem tette. Van másik ingatlan is a birtokunkban, és a már kifizetett, kitisztázott tartozásokat egy az egyben ráterhelte arra az ingatlanra is. A végrehajtó nem áll szóba velünk, nem reagál a levelekre, a telefonban nagyon lerázó magatartást tanúsít. Mit tehetek, hogy minél hamarabb lekerüljenek a már kifizetett, már nem létező tartozások a tulajdonlapról?
Előre is köszönöm a segítséget

31337aida # e-mail 2012.02.16. 10:23

Kedves Gerbera317!

Köszönöm a részletes választ! Sokat segített!

TOvábbi kellemes napot Önnek!

Aida