2 nappal korábban átadtak behajtónak


szinergia # 2011.09.13. 09:51

Az alábbiakban szeretném a segítségüket és kivizsgálásukat kérni.

A mai világban sok ember tapasztalhatja meg, hogy sajnos a munkáltatója késik néhány hetet a munkabérek kifizetésével. Ha a munkavállaló szereti a munkáját, jól érzi magát a munkahelyén, elégedett a munkáltatójával is, és bízik benne, hogy a munkáltatójának is sikerül rendeznie a gazdasági helyzetét, türelmesen tolerálja a munkabér kifizetésének eltolódását. Jómagam így vagyok ezzel.

Sajnos azonban könnyen előfordulhat, hogy az eltolódott munkabér kifizetés kellemetlen helyzetbe hozza a munkavállalót is, mert nehezen tudja tartani a befizetések határidejét a bankoknál, illetve a közüzemi szolgáltatóknál. Ilyen esetben az emberek először a tartalékaikhoz nyúlnak, később elkezdenek más eszközökhöz folyamodni.

Sajnos magam is belekerültem ebbe az ördögi körbe. Hogy ne kelljen késedelmi kamatot fizetnem a pénzintézetnek, és ne halmozzam tovább az adósságomat, gondoltam eladok 1-2 műszaki cikkemet, illetve egy családi tulajdonban lévő ingatlant a Vaterán. Hibát követtem el, nem olvastam végig tüzetesen, hogy hetente készítik a számlákat, és ingatlan eladás komolyabb összeget jelent. Így gyakorlatilag még nem is adtam el semmit, de már több ezer forintos számlám keletkezett 1 hónap alatt (több mint 6000,-HUF).

2011. augusztus 31-én kaptam egy értesítést a Vaterától, hogy mivel a tartozásom (2570,-HUF), meghaladta a 21 napot (tehát nem hónapokat, hanem 21 napot), ezért átadnak behajtásra.

Ennek hatására még aznap írtam nekik egy levelet, hogy epekedve várom a számlát, de még postai úton nem kaptam egyet sem soha. Kértem, hogy mielőbb pótolják a hiányosságot, utána rendezni fogom az adósságom. Levelemre válaszoltak, hogy Ők nincsenek kötelezve papír alapú számlák kiállítására, elektronikus úton elegendő a számlák elküldése, a kiállított számlák fizetési határideje 14 nap, amennyiben ez letelik, akkor a 21. napon behajtásra adják az ügyet. Azonban jelen esetben, ha legkésőbb 2011.09.01-én 12:00-ig beérkezik a lejárt esedékességű összeg, úgy a követelést mégsem adják behajtó partnerül felé. Levelükre válaszoltam, és kértem, ha van rá mód szeretnék haladékot kérni 2011.09.09-ig, mert várhatóan akkor kapom meg a béremet. Jeleztem a szolgáltatónak azt is, hogy sajnos a bérem kifizetésével csúszik a munkáltatóm, azért kerültem ebbe a helyzetbe. Erre válaszolt a tisztelt Vatera, hogy megértik a problémám, de sajnos nem tudnak haladékot adni ezért átadtak a behajtó cégüknek. Újabb válasz részemről, hogy előző levelükben még azt írták, hogy 2011.09.01, 12:00 a határidő, akkor most miért módosították hirtelen azonnali dátumra? A válasz a következő volt, mert én azt írtam, hogy csak 9-én tudok fizetni, ezért gondolták, hogy nem várnak tovább 1 percet sem, de természetesen fennáll a határidő, tehát ha mégis rendezem az adósságot 2011.09.01-én 12:00-ig, akkor nincs behajtás.

2011.09.01-én reggel elindítottam a bankomnál az átutalást mobil interneten keresztül, és írtam egy levelet a Vaterának 11:57-kor, hogy sajnos a mobilomról nem tudok bizonylatot küldeni, de estére az otthoni számítógépemről küldöm a bizonylatot, a befizetést teljesítettem, illetve reggel már Ők is láthatják a Giro Rt-nél addigra átmegy. A Vatera ügyfélszolgálata megköszönte a teljesítést. Haza mentem, ekkor láttam, hogy a bank még sem teljesítette az utalást, ezért, hogy ne legyen gond édesanyám segítségét kértem, és az Ő bankkártyájával pay pall azonnal kifizettem, melyről a Vatera igazolása is megérkezett egyből, hogy könyvelték is azonnal. Tehát az igazolást a könyvelésről 2011.09.01-én megkaptam.

A minap azonban kaptam egy Creditforte nevű cégtől egy levelet, hogy fizessek be nekik 2570,-HUF tartozás + 100,-HUF kamatot + 3750,-HUF kezelési költséget, mert a Vatera jelezte nekik, hogy bizony tartozom. Tehát összesen 6420,-HUF-ot, 22 nap késedelmes teljesítésért cserébe!

Jeleztem a Vaterának a tegnapi nap folyamán, hogy nem tartom tisztességes eljárásnak, mivel részemről teljesítettem a befizetéseket 2011.09.01-én. Kaptam erre egy választ, hogy mivel nem érkezett be az összeg 2011.08.30-ig ezért 2011.08.30-án átadták a behajtásra az ügyet. Így a befizetést köszönik, de a kamatot és a kezelési költséget is fizessem ki a Creditforte nevű társaságnak. Válaszoltam nekik, hogy 2011.08.31-én abban állapodtunk meg, hogy 2011.09.01-ién igazolhatom a befizetést, és cserébe nem adnak behajtóhoz, melyet Ők vissza is igazoltak, hogy megérkezett. Erre kaptam azt a választ, hogy jogosan adtak át 2011.08.30-án, mert nem érkezett be a befizetés 2011.09.01-én 12:00-ig, csak 2011.09.01-én 19:26:41 perckor. Micsoda látnoki képességekkel rendelkezett az ügyintéző. Tudta, hogy csak 7 óra késéssel fog beérkezni a pénz, ezért már 30-án átadta az ügyet. Tehát közölték, hogy jogos a kamat és a kezelési költség is. Nem tekintenek el tőle.

Nem tudom, hogy jogilag mennyire állja meg a helyét, hogy 22 nap késedelmes fizetésért behajtásra adják át az embereket. Illetve azt sem tudom, hogy az mennyire jogos, hogy 2011.08.30-án átadtak behajtásra, noha levelükben azt írták, hogy 2011.09.01. 12:00-ig várnak ezzel. Részemről jeleztem a Vaterának 2011.09.01. 11:57-kor, hogy a befizetés indítva, tehát még a határidő lejárata előtt. A befizetés meg is érkezett hozzájuk igaz az általuk szabott határidő lejárata után 7 órával.

Azt sem tudom, hogy a törvény ilyen esetben mit határoz meg. Ha az ügyfél jelzi a fizetési hajlandóságot, és a fizetés megtörténtét, akkor sem kell megvárni a befizetés megérkezését, hanem mehet az ügy a behajtó céghez?

Kérem, szíveskedjenek állásfoglalást adni arról, hogy a cég jogszerűen járt-e el, akkor, amikor a megállapodás ellenére 2 nappal korábban kintlévőség kezelő partnerüknek átadott.

Megszeretném továbbá jegyezni, hogy a Vatera Általános Szerződés Feltételeit, sem pedig annak kivonatát nem lehet megtalálni a web oldalukon. Ez helyes így?

A számláik nem részletesek, csak termékfeltöltési díjat tartalmaznak illetve promóciós díjakat, de azt már nem, hogy az mely termékre vonatkozik, így egy időszakra többször is állíthatnak ki számlát anélkül, hogy azt ellenőrizni tudná a felhasználó. Számla részletező nincs csatolva a számla mellé sem.

Amennyiben az ügyfél feltölti a termékeket melyért a szolgáltatás díját kiszámlázza a cég pl. 3 hétre, majd felfüggeszti a hozzáférést késedelmes fizetésért 2 nap múlva, akkor az azonnali kifizetés ellenére nem helyezi vissza időarányosan a kifizetett időszakra a hirdetést a cég, de a nem szolgáltatott időszakot sem írja jóvá a számláin.

A segítségeket előre is köszönöm.

C a s a b l a n c a # 2011.09.14. 06:50

Annyira piti az összeg, hogy érdemesebb minden kifizetni és tegyél pontot a végére. Ne kezdj el bogarászni, hogy 1-2 nap ide-oda. Szerintem többet eltelefonáltál, interneteztél, szaladgáltál, mint amennyi az egész ügy értéke...

szinergia # 2011.09.15. 06:55

Köszönöm a választ. A Telefon + internet nekem nem kerül pénzbe. Viszont sajnos svájci frank és társai, olyan szintű hatást gyakorol a pénztárcámra, hogy nekem 3870,-HUF sajnos nem piti összeg. 1 heti ebédem ára.
Nem vásárolni, hanem eladni mentem a Vaterára. Pont azért mert pénzre volt szükségem.

C a s a b l a n c a # 2011.09.15. 09:32

Ha téged konkrétan ért valamilyen kár, amit tudol bizonyítani, akkor kártérítési pert kezdeményezhetel, amely természetesen megint költséges dolog.

A szabálytalan számlázás gyanújával bejelentéssel élhetel a Fogyasztóvédelmnél, NAV-nál (kérhetel egy soronkívüli revizori vizsgálatot), PSZÁF-nál, Ombudsmannál.

Panaszodat nyilvánosság teheted sajtó, internet stb. útján.

szinergia # 2011.09.15. 14:38

Nagyon szépen köszönöm az ötleteket, tanácsokat.
További szép napot kívánok :)

Gabicsek # 2011.09.24. 21:13

Én töröltettem magam a vateráról, talán egyszer régen vásároltam onnan pár könyvet, hónapokkal később emailben értesítettek, hogy van valami 88.-Ft-os tartozásom és irgum-burgum eddig és eddig köteles vagyok megfizetni. Nem is értettem, mire kell fizetnem, mivel hónapok óta semmilyen üzletet senkivel nem kötöttem (előtte is talán egyszer, mint írtam), tehát nem értettem, egyáltalán mire fizetek. Gyorsan átutaltam, és rögtön elindítottam a törlési kérelmem, mert az sem olyan egyszerű ám, hogy onnan kikerülj! Százmillió hirdetési (ingatlan- és egyéb) ingyenes weboldal van már, szerintem töröltesd magad, ha nem akarsz még plusz költségeket! Bő egy hónap azt hiszem a törlés, vagy még több.

Gabicsek # 2011.09.24. 21:17