otp faktoring


Vadsuhanc # 2017.04.27. 15:04

Kedves geevi!

..." Honnan kellene mezei emberként tudnom, hogy nekem kell kérvényezni?..."

Talán kegyetlennek tűnik amit írok, de sajnos igaz. A egyik törvényben sem szerepel, hogy a mezei emberre ez nem vonatkozik.

Nekem szerencsém volt, mert itt gerbera317-től, KBS-tól és még sok más embertől olyan válaszokat kaptam, amelyre alapozva sikeresen meg tudtam oldani néhány ügyem. Mellette sokszor egész éjszaka a törvényeket olvastam.

Emberileg sajnálom, de a jog az jog.

Nyugalom. Meg fogod tudni oldani.

drbjozsef # 2017.04.27. 14:47

geevi,

személyesen voltam bent a végrehajtónál, aki akkor még 2015-ben azt mondta, hogy fizessem a részleteket a faktoringnak, és más teendőm nincs

Ez teljesen megfelel annak, amit a végrehajtó tett. Te mind ADÓS rendezted a szüntetelést a végrehajtóval. Szünetel is, nem?
A párod, mint ADÓS nem rendezett semmit, nem kért szünetelést.

"MÁS TEENDŐM NINCS" - ez így is van. A párodnak lett volna teendője.

geevi # 2017.04.27. 14:40

Köszönöm a sok segítő hozzászólást! Az egyetlen dolog amit nem értek, és ezt korábban már le is írtam, hogy személyesen voltam bent a végrehajtónál, aki akkor még 2015-ben azt mondta, hogy fizessem a részleteket a faktoringnak, és más teendőm nincs. Amennyiben akkor kellő felvilágosítást kapok, nem tartunk itt. Honnan kellene mezei emberként tudnom, hogy nekem kell kérvényezni? Főleg hogy még rá is kérdezek, és azt mondják, legyek nyugodt, csak fizessek.

Vadsuhanc # 2017.04.27. 12:57

Teljesen igazad van, ezért írtam, hogy a - leírtak alapján - végrehajtó intézkedése jogszerű volt, és ezért is javasoltam a végrehajtást kérőhöz forduljon a kérdező ( pontosabban az adóstársa ), mert annak nyilatkozata nélkül nem fog magától szünetelni az ügy, azért mert az egyik adós fizet.

A lefoglalással járó költségeket pedig senkin nem tudja követelni.

gerbera317 # 2017.04.27. 12:02

de azért, ha az Otp Faktoring levelében az állna, hogy XY és adóstársa Z.X végrehajtási ügyében bejelentem

Igen. Senkinek nem esne le a karikagyűrű az ujjáról, ha így fogalmazna, de a posztom lényege az, hogy a részletfizetés kérése (a végrehajtótól!) az adós(ok) dolga. És ha a faktor így fogalmazott, akkor az adós meg így járt. Szólalt volna fel a saját érdekében saját maga.

Vadsuhanc # 2017.04.27. 11:24

Tisztelt gerbera317!

Természetesen felszólítás. Csak gondoltam így érthetőbb
a kérdezőnek. ( Na jó slendrián volt a megfogamazás )

A végrehajtó felelősségét én is elutasítottam, de azért, ha az Otp Faktoring levelében az állna, hogy XY és adóstársa Z.X végrehajtási ügyében bejelentem, hogy az adósokkal megegyeztem a részletfizetésben...??

Ezt viszont a leírásból nem lehet megállapítani.

Tisztelettel köszönöm a kiigazítást :-)

( lustulok és nem figyelek... front van )

gerbera317 # 2017.04.27. 11:03

geevi

"Ügy" a végrehajtó számára végrehajtási ügy, és mivel azt adósonként kell elrendelni, ezért több a több adós ellen folyó végrehajtás több ügy, tehát azok helyes elnevezése: "ügyek". Ha a végrehajtást kérő "ügy"-ről beszél, akkor azt a tárgybéli egyetlen ügynek kell tekinteni. A végrehajtó nem hibázott, hogy csak a kérelem szerinti egyetlen ügyben állapított meg szünetelést, a kérelemmel nem érintett másik ügyben pedig nem. De még csak a faktor sem hibázott, hogy pontatlanul fogalmazott, habár azt is megtehette volna, hogy helyesen fogalmaz.
A végrehajtási eljárás nemperes bírósági eljárás. A bírósági eljárás egyik jellemzője a kérelemhez kötöttség. Ez nagyjából azt jelenti, hogy amit kér az ügyfél, az lesz, amit nem kér, az meg nem lesz. Ebben az esetben a férjed nem kérte a szünetelést a végrehajtótól (éppenséggel te sem, de helyetted megtette a faktor), ezért a végrehajtás őellene nem szünetel.
Azt pedig kössük ki, és tessék jól megjegyezni, és nem csak te, hanem az utánad méltatlankodók is:
A Vht. 52/A. § szerint, a végrehajtó a részletfizetést és az azzal járó szünetelést az adós kérelmére állapítja meg. A végrehajtást kérő abba legfeljebb beleegyezhet, de nem a végrehajtást kérő kéri! A kérelem előterjesztése az adós dolga, és ha ezt elmulasztja, akkor úgy járt. Mint például most is.
A Faktoring miért nem a törvényi előírásoknak megfelelően jár el?” A faktort a törvény nem kötelezi engedmény megtételére. Ő bejelentette a végrehajtónál, amit kellett, de egyébként az adós az, aki mulasztott, tehát nem a faktor, és még csak nem is a végrehajtó.
Ez így érthető volt?

Vadsuhanc, lécci-lécci-lécci!
A végrehajtó nem kéri a tartozás megfizetését, hanem felszólítja az adóst, hogy fizessen, és már intézkedik is tovább, ha az nem történik meg. És az is tévedésed, hogy itt a végrehajtó hibázott.

geevi # 2017.04.27. 09:55

A Faktoring miért nem a törvényi előírásoknak megfelelően jár el? Ő arra hivatkozik, hogy egyes végrehajtók másképp értelmezik a szüneteltetésről szóló levelüket. A faktoring úgy értette, hogy az "ügyben" tehát mindkét félnek, de csak az én nevem szerepelt benne, így a végrehajtó csak az enyémet szünetelteti.

Vadsuhanc # 2017.04.27. 09:00

geevi

A végrehajtónál a párod ügye nem szünetel. Az intézkedése jogos szerintem. Két eljárásról van szó a Tiéd szünetel az Övé nem. A törvény nem zárja ki - szerintem -, hogy az egyetemleges adósok esetén csak az egyiktől lehet vonni.

Sürgősen megkeresném a a Faktoringot és előadnám a történetet és kérni, hogy a teljesítésre figyelemmel a párod ügyében is alkalmazzák a részletfizetésre vonatkozó törvényi előírásokat és erről a végrehajtót értesítsék.

Sajnos én jogosnak tartom a dolgot. Emberileg megértelek, és sokat tudnék mesélni a velem történtekkel kapcsolatban is.

Tisztelettel.

geevi # 2017.04.27. 08:44

Vadsuhanc

Nem, nem kaptunk ilyen levelet. Más ügyben jártam a végrehajtónál 2015-ben. Akkor ők már látták ezt az ügyet, csak annyit mondott az ügyintéző, hogy még ez is itt van, megérkezett hozzájuk de amennyiben fizetjük a faktoringnak a részleteket, más teendőnk nincs.

Vadsuhanc # 2017.04.27. 08:33

geevi

Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtótól kaptatok-e olyan felhívást, amelyben kéri a tartozás megfizetését?
Gondolom igen.

Az utolsó, aki hibázott eben az ügyben szerintem a végrehajtó.

Egyébként megértem a problémád. Külön véleményem van az OTP faktoring nyilvántartásairól. Párom hasonló ( nem ilyen ) problémával küzd ( küzdök )jelenleg.

geevi # 2017.04.27. 08:08

2015. 10. 25-én részletfizetési megállapodást kötöttem az OTP faktoring-al. Az ügyet azonban ekkor már továbbították a végrehajtónak. A törlesztő részleteket azóta is fizetem a faktoringnak. 2017. március 5-én kaptam egy levelet a végrehajtótól, mely szerint a végrehajtási eljárás ez ügyben szünetel. A férjem az ügyben adóstárs. A héten kapott egy levelet a végrehajtótól. benne egy foglalási jegyzőkönnyvvel, ami sikertelen volt, mert nem tudták beazonosítani a címét. Közben a végrehajtó a férjem három ingatlanára végrehajtási jogot jegyzett be. Nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy azért, mert az OTP Faktoring csak az én, azaz az adós nevében és ügyében kérte a végrehajtási eljárás szüneteltetését, és külön a férjem, mint adóstárs nevében nem. A végrehajtó azt mondta, ha ezt a levelet megkapják, felfüggesztik az eljárás. Mit tehetek ebben az ügyben? Ezzel kapcsolatosan plusz költségeink lesznek. Ki hibázott? Majdnem két évig eszébe sem jutott a végrehajtónak, hogy a világon vagyunk, illetve jogos-e, hogy az OTP faktoring csak ebben az évben kérte a szüneteltetést, és nem írta bele, hogy ez az adóstársra is vonatkozik. Mit tehetek? Ki hibázott, aki miatt plusz költségeim vannak, a családi perpatvarról már nem is beszélve. Köszönöm, ha valaki tud segíteni!

VAJDAHUNYADI # 2017.04.25. 15:57

Bocsánat, deaaz ehhez a részhez írt korábbi kérdésemhez és gondomhoz kapcsolódik, amit nem idevalónak tartottak, de hadd olvashassa el már mégis itt mindenki, aki ezt a laprész olvassa...
Köszönettel.

https://www.otpbank.hu/…l/hu/fooldal

Adathalász kísérlet (2017. április 20.)
Egy, az interneten terjedő adathalász (phishing) levélben ismeretlenek az OTP Bankra hivatkozva próbálnak meg ügyfél adatokat kicsalni ügyfeleinktől. Felhívjuk figyelmüket, hogy a levél hamis és a levélben található hivatkozásra kattintva egy adathalász oldalra jutnak.

Ahogy már számos alkalommal, most is hangsúlyozzuk, az OTP Bank soha nem kért és nem kér e-mailben ügyfél adatokat, vagy szolgáltatás megerősítést.

Ha tájékoztatásunk késve érte el Önt és adatait már megadta, kérjük, haladéktalanul lépjen kapcsolatba velünk a 06-1-3666-666 telefonszámon, vagy e-mailben.
Hitelintézetünk a visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.

VAJDAHUNYADI # 2017.04.19. 10:29

Tisztelt Grave 7!

Megértettem, hogy a többször föltett, adathalászásra és személyes adatok védelmére vonatkozó kérdésem nem idetartozó kérdés, noha alapos okom van rá azt feltételezni, hogy ezt az OTP Faktoring részéről kísérelte megtenni az illető.

Kivárom, hogy ők jelentkezzenek valamilyen formában.
S ha ez bekövetkezne, akkor már talán idetartozó lesz a kérdésem.

Figyelmét, udvarias, türelmes válaszát köszönöm.
Üdvözlöm.

Grave7 # 2017.04.14. 11:05

@VAJDAHUNYADI:
A téma címe OTP Faktoring, de ez a végrehajtási jogon belül található; kérdésed azonban nem kapcsolódik a végrehajtáshoz.
Röviden válaszolok, de a továbbiakra keress más, nem végrehajtási jogi témát.

Írod, hogy adóstárs vagy. Tehát adataid rögtön rendelkezésre állnak a pénzintézetnél.
Írod, hogy a kölcsönt rendesen fizetitek. Ha így van, akkor érthetetlen, miért telefonáltak.

Úgy tudjátok tisztázni a kérdést (van-e hátralék, valóban az OTP hívott-e titeket), ha:
felhívjátok a bankot, vagy
írtok nekik, vagy
személyesen bementek.

Interneten keresztül, a leírtak alapján csak tippelgetni lehet, aminek nincs értelme.

VAJDAHUNYADI # 2017.04.14. 04:08

Még valamit, de lehet, ez már ez nem ide tartozik, ha tényleg így lenne, elnézésüket kérem:

Az információszerzéseknek trükkjei közül nem is egyszer volt részem találkozni.

Nemcsak ezeknek a faktorosoknak a módszere, hanem még ki tudja, valójában kiké.. "Nyereményünkről" értesítve bennünket, már többször akartak kihúzni belőlünk személyes adatokat.. De nemcsak a vezetékes telefonon, hanem a mobil telefonomon is próbálkoztak.

Az egyik ilyen esetet rövidre tudtam zárni, mert azt a céget, amelynek a "nevében" hívtak, vissza tudtam hívni, és be tudtam nekik jelenteni az esetet. Kiderült, szélhámosság az egész, és nem először tették ezt meg már a cég nevében.

VAJDAHUNYADI # 2017.04.14. 04:02

gerbera 317-nek és drbjozsefnek

Köszönöm a válaszokat. A felvetett kérdésekre és megjegyzésekre:

Az OTP Bank Nyrt.- nek tényleg nem bevett gyakorlata az ügyfél telefonon történő felkeresése. Meglehetősen régi ügyfelei vagyunk az OTP-nek.

Az OTP Bank Nyrt-nek Háttérműveleti Igazgatósága van, amely nem telefonon, hanem levélben értesíti az ügyfeleit. A további szervezeti felépítésüket nem ismerem, vagy van Hátralékkezelési Osztályuk van nincs, ezt a világhálóról, a honlapjukról nem tudtam meg.

Viszont nekünk nincs hátralékunk.
Nekem pedig végképpen nincs!!

Az OTP Faktoring Zrt. honlapján, a követeléskezelési eljárás folyamatábráján viszont megtalálható, hogy a kapcsolatfelvétel az ügyféllel telefonon és egyéb módon történik.
Igen, a páromat évekkel ezelőtt keresgélték az EOS faktorosok a vezetékes telefonunkon... Egy szolgáltató cég eladta a párom irányában az általa állított, de szerintünk bizonyíthatóan nem jogos követelését.

Ezek alapján gondolom azt, hogy itt az OTP Bank nevét megnevező illető nem az OTP Bank, hanem valójában a Faktoring munkatársa. Csak ezt a faktoring nevet "elfelejtette" közölni. Tehát szerintem két különböző cégről van szó. (Cégbírósági bejegyzésüket nem keresgéltem meg, de székhelyük pl. nem is azonos.)

És marad itt továbbra is a lényegi kérdésem, milyen úton-módon tudhatja meg az én személyes adataimat egy másik cég?!?
Erre, ha tudnának a szakértők választ adni, hálásan megköszönném.

gerbera317 # 2017.04.13. 20:19

Egy cégnek valamely osztálya nem "másik cég".

VAJDAHUNYADI # 2017.04.13. 16:49

Tisztelt gerbera 317!

  • Az illetőtől újra megkérdeztem a nevét, hogy azt magamnak fölírjam, valamint azt is, hogy honnan hívott. Mint írtam, OTP Bank Hátralékkezelési Osztályt adott meg. A telefonszámát – sajnos – nem kértem el. (Ez hiba volt.)
  • Azzal szakítottam meg a beszélgetésünket, hogy magamról több személyes adatot nem adok meg telefonon. Írják le azt, amiért most telefonálnak.
  • Megválaszolatlan még a kérdésem, megteheti-e az OTP Bank Nyrt. azt, hogy az én személyes adataimat átadja egy másik cégnek - "hátralékkezelési" osztálynak - akkor, amikor a 2004-ben kötött kölcsönszerződésnek megfelelően fizetjük vissza a hitelt? (Adóstárs vagyok.)
gerbera317 # 2017.04.13. 10:44

Azt sem tudja, ki hívta, honnan hívta. Így legfeljebb a sóhivatalnak írhat levelet. Bezzeg a telefon lecsapkodása, az megy, ezerrel...

drbjozsef # 2017.04.13. 09:23

Kommunikálj velük írásban.
Írj egy szép levelet, a hívás időpontját meg a nevet tudod, kérd meg, hogy írják meg mi a problémájuk pontosan, nektek a leírásod alapján nincs mitől tartani. Már persze, ha tényleg minden rendben van a párodnál.

gerbera317 # 2017.04.13. 06:26

Több is történt ott, amiről nem tudsz, vagy nem akarsz tudni. Nem szoktak a bankok csak úgy telefonon hívogatni "rendesen fizetett" kölcsönügyletekben.
Illetve, előfordul, hogy a valóban jó adósokat felhívják valami újabb, "kihagyhatatlan" ajánlattal.
Ha ennyire izgat a dolog, miért nem hallgattad végig a hívót? Ő valószínűleg jobban el tudta volna mondani, mit akar, mint mi...

VAJDAHUNYADI # 2017.04.12. 19:15

Szeretném megkérdezni a szakértőktől van-e alapja annak, hogy ösztönös jogérzetemet a következő történés piszkálja.
Megszólal a telefonunk, beleszól egy személy, bemondja a nevét, és azt, hogy a férjemet keresi OTP banki ügyben. A férjem nem tartózkodik itt, mondom, de rákérdezek, megtudhatom-e, milyen banki ügy ez. Mire ő visszakérdezi az én nevemet, amit megadtam. Erre ő azt mondja, akkor nekem is elmondhatja. Nevére újra rákérdeztem, és arra, hogy honnan is telefonál. OTP Hátralékkezelési Osztály – így a válasz. Meglepődök, nem számítottam erre, hiszen nem hogy hátralékban, hanem túlfizetésben vagyunk a kölcsön visszafizetést illetően. Miféle hátralékról van szó? Ezt azonban nem akarja elárulni. Időpont-egyeztetést kér. A további felvilágosítást személyes adatom megadásához köti, mint annak biztosítékaként, hogy tényleg adhat-e nekem felvilágosítást. Megadta a születési évemet (!), és kéri, hogy a hónap és a nap megadásával erősítsem meg, az vagyok-e, akinek mondom magam. Aztán kérte volna a születésem helyét, az anyám nevét. Gyanút fogtam, hogy itt valami másról van szó, a további beszélgetést befejeztem.
Az illető az OTP Bank nevében beszélt, de úgy néz ki, hogy az OTP Faktoring Zrt. munkatársa lehetett, és félrevezetett. Következő kérdésem: honnan tudhatta az én születési adataimat? Az OTP Bank Nyrt., mint az OTP Faktoring Zrt. egyedüli részvényese, kiadta volna ennek a cégnek a személyes adataimat?!? A vele kötött szerződés 2004. évben köttetett, a kölcsönvisszafizetés annak megfelelően, sőt azt túl is teljesítve történik. Van ehhez joga? A szerződés szerint a Bank a hitelvissza-fizetés idején bekövetkező jogi változásokról értesítési kötelezettséget vállalt. Változásról engem nem értesített. Mit lehet ilyenkor tenni?
Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2017.04.07. 07:17

Akkor én csak az 1 százalékkal talákoztam

És mi ismerjük ezt a sztoridat?

drbjozsef # 2017.04.07. 04:54

Vadsuhanc,

legyen igazad, vegul is nem irta le, hogy "vegrehajtasi eljaras volt felem (sic)"

Tehát. Geriszon :

Hivd fel az OTP faktoringot, hogy melyik vegrehajtonal kell befizetned a koltsegeket. Mert azt mar tisztaztuk, hogy sajnos neked kell kifizetned, ha letezik.

Ha megmondja, elintezed, ekkor tenyleg volt ellened vegrehajtasi eljaras.

Ha nem tudjak megmondani, akkor elkuldod oket, hogy az anyjukkal szorakozzanak.