Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Adósság behajtás

bettyke85 # e-mail 2014.11.08. 06:25

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a páromnak van tartozása (sajnos átverték) , ami ugye már végrehajtóhoz került. Viszont így már semmi nem lehet a nevén, de..szeretnénk ha az én folyószámlámhoz hozzátudna férni, ill belevenném mert szüksége lenne neki is egy bankszámlára. Kérdésem: a végrehajtó hozzányulhat a számlán lévő pénzhez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.07. 21:42

A bírósági határozatban - ha valóban fizetésre kötelez - mindig van határidő.

a végrehajtó jogszerűen járt-e el így
Igen. Ha felszólít, fizettél volna? Nos, most is megteheted.

www.kbs-ugyved.hu

döniz # e-mail 2014.11.07. 21:35

Kedves Szakértők,

bírósági határozat alapján örökösödésből származó tartozást ítélt meg a Bíróság több örökös részére. A bírósági határozaton nem volt határidő meghatározva az örökölt tartozás megfizetésére, ennek ellenére az egyik örökös nyugdíjából a végrehajtó cég 33 %-ot letiltatott, ugyanakkor ráterhelte az illető nyaralójára is az összeget - mindenféle előzetes felszólítás vagy egyeztetés nélkül.
A kérdésem, hogy a végrehajtó jogszerűen járt-e el így, előzetes felszólítás stb. nélkül?

Köszönöm szépen a választ!

jusstis # e-mail 2014.05.08. 20:11

Tisztelt Jogászok!
1.
Fegyverrel, életellenes bűncselekménnyel harmadik világbeli idegen állampolgár okozott kárt, a börtönbüntetést követően a hatóságok elengedték, és a végrehajtó nem ismeri az adós tartózkodási helyét! Ilyenkor mit lehet tenni az eredményes kártérítésért?
2.
Mit kell tennem, ha a végrehajtás szünetel, de a folytatást tőlem teszik függővé, viszont a hatóság (Bevándorlási hivatal) nekem nem adja ki a kulcsfontosságú információt: nem láthatom a letelepedési engedélyt amiben a mögöttes helytállási kötelezettséget vállaló személy van!

gerbera317 # e-mail 2014.05.07. 10:54

Hogy kaphatom meg a bíróság által megitél kártérítést?

Végrehajtás útján. Kérd az első fokon eljáró bíróságtól a végrehajtás elrendelését!

vakapeszi # e-mail 2014.05.07. 10:45

Tisztelt Szakértők!

Édesapám után testvéremmel közösen örökölünk egy családi ház negyed-negyed részét, a ház másik fele édesanyám tulajdona. A testvérem ellen tartozás behajtás van folyamatban, de mivel eddig nem volt tulajdona, így nem volt mit behajtani, ám hamarosan a nevére kerülne a ház negyede. A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg. Mire számíthatunk ebben az esetben? A házra, édesanyám nevére, mint özvegy, haszonélvezeti jogot fognak bejegyezni. Mit tehet a végrehajtó cég abban az esetben, ha testvérem nevére kerül a ház negyede, illetve abban az esetben, ha átengedné az örökségét az én nevemre? Van-e olyan végső eset, amikor behajtható a tartozás rajtam? Ha a testvérem megtartja az örökséget, akkor a ház tulajdon részére ráterhelhetik a tartozását? Édesanyám esetleges jövőbeni halálakor elárverezhetik a házat, ha már csak én és a testvérem leszünk tulajdonosok?
Válaszukat nagyon köszönöm!

Palcika975 # e-mail 2014.05.07. 05:43

Tisztelt Szakértők!
Bírósági itélet született, hogy velem szemben elkövetett sikkasztás vétsége miatt, 250ezer ft kártérítést kell fizetnie nekem egy illetőnek. A bíróság által kiszabott 15 nap már letelt, de eddig még pénzt nem kaptam, feltételezhető, hogy nem is áll szándékában fizetni a tartozását. Mi a teendőm? Hogy kaphatom meg a bíróság által megitél kártérítést?
Segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2014.03.08. 15:02

A jegyző rábólintott, hogy ők le fogják vonni tőlük a pénzt a segélyből [...] Közben a hivatali dolgozók állítása szerint a polgármester nem engedte a levonást.

A jegyző nem bólinthatott volna, mert a segély letiltás alól mentes juttatás. Egyszerűbben fogalmazva: átvágott. Hanem a polgármesternek van egyáltalán hatásköre ilyesmibe beavatkozni?

Egyébként JoghallgatóMiskolc véleményét vedd fontolóra! Annak a 36 ezer forintnak a behajtására rákölthetsz nagyjából további 60 ezret, és valószínűleg behajthatatlan marad. Gondold meg. Persze, ha elveid vannak, az más, azt tiszteletben kell tartani.

JoghallgatóMiskolc # e-mail 2014.03.07. 16:46

L. Berni

Fontold meg a dolgot, még mielőtt bármit teszel. 36.000 Ft-ért nagyon sok kellemetlenséget és mérget kéne bevállalnod. Ha családi pótlékból és segélyből élnek, akkor ők nem veszthetnek semmit, hiszen nincs vagyonuk. A bútoraidat peig lehet, hogy már elfűtötték a télen. A FMH jogerőre emelkedése után indíthatod a végrehajtást, de ennek költségeit neked kell megelőlegezni. Minimum 5.000 Ft és nem biztos, hogy bármi bejön. Lehet, hogy jobban jársz, ha legyintesz az adósságra és túllépsz rajta. Ezt neked kell eldöntened.

Kenderice #   2014.03.07. 16:27

A tartozáselismerő nyilatkozat birtokában fizetési meghagyást nyújthatsz be közjegyzőnél ellenük.
Ha nem mondanak neki ellent 15 napon belül, akkor végrehajthatóvá válik.
Ha ellentmondanak, per lesz belőle.

Kenderice

L.Berni #   2014.03.07. 14:28

Üdv! Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek a következő ügyben:
Szerettünk volna eladni régi bútorokat. Jelentkeztek, telefonon egyeztettünk. Tudomásunkra jutott, hogy azért kell a családnak bútor, hogy a gyámhivatal ne vegye el tőlük a gyerekeket. A bútorok egy részét el is vitték, kifizették, és megígérték, hogy jönnek majd a többiért is. Aztán jöttek is, csakhogy pénzük nem volt, ám segélyt, családi pótlék stb. kaptak/kapnak, így addig erősködtek, hogy elmentünk velük a körjegyzőhöz. A jegyző rábólintott, hogy ők le fogják vonni tőlük a pénzt a segélyből részletekben, és mi megkapjuk. Nem akartuk, de írtak papírt róla, és mondván, hogy ha a jegyző vállalja a „felelősséget”…., így elvitték a bútorokat 46 000 Ft értékben. Ez volt 2013 szeptemberében. Közben a hivatali dolgozók állítása szerint a polgármester nem engedte a levonást. A családsegítős hölgy nyomására eddig 10.000 Ft-ot kaptunk, ő íratott velük újabb papírt, melyben elismerik a tartozást felém, és vállalják a fizetést - múlt hétre. Ez természetesen nem történt meg. Kaptam ígéretet jövő hétre, de attól tartok, hogy most sem fog semmi történni.
A kérdésem, hogy mit tehetek? Milyen hatóság felé fordulhatok a pénzem behajtatása érdekében?
Nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.21. 13:47

OFF
Nem fogod elhinni, de soha nem talákoztunk, még csak rendszeresen konzultálni sem szoktunk - talán kétszer kérdeztem valamit a kollégától. Az, hogy a jogi álláspontunk többnyire azonos, egyszerűen abból fakad, hogy az a helyes, vagy legalábbis általánosan elfogadott vélemény.
A vázolt szituáció valóban érdekes lenne, bár a fent írtak miatt sok esély nincs rá. De teljesen kizárni sem lehet.
ON

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2013.01.21. 13:41

Nem panaszkodok csak tényt állapítok meg. "Jogi szimbiózisban" éltek ObudaFan-nal. Nem baj ez, sőt hasznos is lehet. Éltem én már át ilyet.Azért szívesen lennék hallgatóság egy olyan perben, ahol ellentétes peres felek képviseletét látjátok el.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.21. 13:21

(Nem citálom az ellenkezőjét elvi éllel kimondó döntvényeket, mert megint panaszkodni fogsz, hogy élből kontrázzuk az álláspontjaidat.)

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2013.01.21. 13:00

A tartozás fennáll, de számla nélkül nem esedékes és a jogosult késedelme miatt kamat sem jár, mert a jogosulti késedelem egyúttal kizárja a kötelezett késedelmét.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.01.21. 12:29

Nem feltétlenül. A tartozás számla nélkül is esedékessé válik, legfeljebb nem jár utána késedelmi kamat.

www.kbs-ugyved.hu

ragyasdezso # e-mail 2013.01.21. 09:33

Mr.Peter

De ahhoz (FMH elindítás) ki kell állítani a számlát.

www.nyitako.hu

Vh-ügyes # e-mail 2013.01.20. 15:08

Fizetési meghagyást kellene küldeni neki, hátha nem mond ellent...

VÉGREHAJTÁSI VÁLSÁGKEZELÉS ALAPÍTVÁNY
www.vegrehajtasugyintezo.hu
TEL.: 06-30-8464220
MAIL:vegrehajtasugyintezo@gmail.hu

Mr.Peter # e-mail 2013.01.07. 22:49

Üdv!
A következő problémám van.
Két éve kiadtunk egy lakást pesten. A lakó egy idő után nem tudott fizetni, vagy csak csúszással, amit el is néztünk neki egy ideig.
Végül elköltözött, de fél milliós tartozása maradt.
A szerződésről van papírunk. Azokról a hónapokról nem állítottunk ki számlát, amiket nem tudott kifizetni.(Mert ugye ha ki van állítva akkor az adót is be kell fizetni utána. De ha nem kapjuk meg a pénzt akkor nincs miből befizetni.)
Azóta is ugyan abban a házban lakik, csak pár lakással arrébb, és azóta se törlesztett.

Milyen jogi lépéseket lehet ilyen esetben tenni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

adópara # e-mail 2012.12.11. 23:16

Kedves fórumozók!

Fordulónap előtt, múlt év végén lakásbiztosítót váltottam. Az új biztosító ügynöke azt javasolta, hogy egyszerűen ne fizessek a réginek, majd jönnek felszólítások, de ne foglalkozzak vele, kicsi az összeg (ca. 10eFt), nem fognak foglalkozni vele, 2 hónap után megszűnik a biztosítás.
Így is lett, jöttek a felszólító levelek, de március óta semmi. A levelekben azt is írták, hogy át fogják adni adósságbehajtónak a dolgot, de senki nem jelentkezett. Ad acta tehetem ezt a dolgot, vagy érhet még ezügyben meglepetés?

Előre is köszönöm a válaszokat.

vini02 # e-mail 2012.11.11. 21:01

Hát mondjuk a pénzemet szeretném látni minden áron...:)
Szerintem elfogadhatatlan hogy a mai jogszabályok az ilyen sunyi,csalókat védi!!
Igen erre az elévülésre felhívták a figyelmemet..de ez is érdekes dolog,hogy még el is tud évülni,röhej..
Sajnos tört tulajdonú,de hátha változik mindez rövidesen.

gerbera317 # e-mail 2012.11.10. 19:20

Ez egy ítélt dolog. Mit akarsz még pereskedni?

Ha tört tulajdoni hányadú ingatlana van az adósnak, akkor valóban itt a szünetelés ideje. Arra ügyelj, hogy ne tudjon elévülni a követelésed!

Ha viszont 1/1 tulajdoni hányada van az adósnak akkor igenis ingatlan-végrehajtásnak van helye, akkor is, ha csak "kisebb összegről" van szó.

Zsunique # e-mail 2012.11.10. 12:44

Tisztelt forumozok!
Tanacsra lenne szuksegem.
13 eve nem elek Magyarorszagon, mielott kikoltoztem volt egy kis cegem.
Szeptemberben behajtok jelentek meg a szuleim hazanal,ahova be vagyok allandora jeletkezve. Vagyonom nincs, semmi a nevemen, a cegemben a szuleim nem voltak benne.
Tudomasom nem volt semmifele tartozasrol,mert 13 evig senki nem keresett meg, midig rendes adofizeto allampolgar voltam.
Hogyan tudnek ebbol a szituaciobol kikerulni. Elegendo,ha kijelentkezem a szuleimtol?
Koszonom az otleteket, Zs

vini02 # e-mail 2012.11.10. 10:24

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy 2009-ben egy ismerősömnek kölcsön adtam egy kisebb összeget. Papír is született róla! Amit természetesen azóta sem méltóztatott visszafizetni. Elmentem a közjegyzőhöz,aki a papír alapján kiküldte az adós számára a fizetésmeghagyást. Amire ismételten nem reagált,így végül is végrehajtásig jutott az ügy,de az adósnak nincs jövedelme,csak a házára tudják ráterhelni,így azt a választ kaptam hogy majd ha valamikor eladja a házat akkor leszek kifizetve... Az lenne a kérdésem,hogy ez ügyben tudok még valamilyen lépést foganatosítani vagy bármit is tenni hogy viszont lássam a pénzem? Polgári peres úton is csak eddig juthatok?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.18. 18:19

A fizetési meghagyás a jogerőre emelkedéssel végre is hajtható. Az önkéntes teljesítés határideje ugyanaz a 15 nap volt, amely az ellentmondásé.

www.kbs-ugyved.hu