Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


rigoz # 2020.11.02. 17:37

Hát, jó kérdés, mert a végrehajtó azzal kezd, hogy minden hazai bankot megkeres. Kérdés, magától gondol-e egyet vagy vh. kérő rávezeti-e... Illetve a bank önszorgalomból "jelent"-e. Amúgy nem hiszem, hogy megtudná...

mammamia30 # 2020.11.02. 16:44

Dr.B Józsefnek és Rigoz-nak köszönöm szépen a korrekt szakmai válaszokat.
A VH felfüggesztését fogom kérni- méltányossági elbírálást kérek: igazolt onkológiai betegségre hivatkozva, illetve 2 kiskorú gyermeket jelenleg egyedülálló anyukaként nevelve- közülük egyik tartós beteg- ráadásul gyermekvédelmi kedvezményezettek vagyunk alacsony jövedelmi ráta miatt.
Egy kérdésemre nem kaptam választ: incasso került családi bankszámlánkra de nyitottam egy új lakossági folyószámlát kisebb takarékszövetkezetnél- mennyi idő: 2-3 hónap kb. amíg a VH arról is tudomást szerez? Egyszerre több bankszámlára is kerülhet párhuzamosan incasso?
Nyilván átmeneti megoldás a Vh felfüggesztésének kérése a Bíróságnál. Köszönöm előre is erre a kérdésemre reagálásotokat.

rigoz # 2020.11.02. 16:11

Lehet megfontolandó vh. felfüggesztést kérni...

drbjozsef # 2020.11.02. 14:22

Készpénzes munkabér kifizetést 158.paragrafusra hivatkozva nem lehet kérni munkáltatótól?

Lehet kérni.
(De ne keverd a munkabér letiltást és az inkasszót. Előbbit kp kifizetés esetén is érvényesíteni fogja a munkáltató, mert kötelező neki, utóbbit úszhatod meg kézbe kapott munkabérrel)

Ha olyan lakcímet adtam meg a Vh-nak ami kiskorú gyermekem nevén van, én csak haszonélvező vagyok, onnan végső esetben foglalhatnak ingóságokat?
Igen. A Vht. szerint foglalható, amiről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Az adós haszonélvezetével terhelt ingatlan esetén ez valószínűsíthető. Ha mégse az adósé, akkor a tényleges tulajdonos indíthat igénypert, és bizonyíthatja, hogy az az övé. (Vht. 86-87.§)

(Ha nem talál minket otthon, rendőrséggel van joga foglaláshoz felnyittatatni kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant?)
Igen, tanú jelenlétében felnyithatja. (Vht. 44.§)

mammamia30 # 2020.11.02. 08:21

Tisztelt Dr. BJózsef/ Kompetens Jogász! Nagy gondba került családom. Férjem ex élettársával bedőlt devizahitelük miatt -11 millió Ft-ra lett beterhelve az OTP Faktoring által. Őt plusszban korábbi közös költség tartozásuk miatt 33%-50%os munkabérből levonandó incasso terheli.
Mi pár éve vagyunk házasok ( 12 éve dőlt be ex élettársával a devizahitel)- hozzájárulásával munkabére az én nevemre nyitott családi lakossági folyószámlára érkezett.
Most azonban engem ért meglepetés: volt albérletünkben keletkezett főbérlővel vitás jogi procedúra után az 3 havi kaució ellenére közös albérleti díj tartozásunk miatt az én bankszámlámra tett incasso-t be a Vh.
3 hónap alatt találta be az újabb lakossági folyószámlát a Vh, a számlát ekkor nyitottam. Tárgyaltam a végrehajtóval, kértem 12 havi részletfizetést( 24 havi részletet nem engedtek, amennyit fizetni tudnánk).
Kérdésem: részletfizetési fizetési megállapodás után a VH-val: mikor kerülhet le az incasso bankszámlámról? - Ha biztonságból nyitnék egy kisebb banknál, vagy Takarékszövetkezetnél egy újabb bankszámlát- mennyi idő amire a VH " betalálja " az újabb bankszámlát lakossági folyószámlanyitás után: 2-3 hónap alatt kb.? Részletfizetési megállapodás esetén ha lekerült az incasso a régi bankszámlámról, benézi a rendszerben az újabb bankszámlát is, részletfizetési megállapodás kötése esetén is? Férjem javasolta hogy nyissunk bankszámlát Szerbiában mert ottani banki termináljait mivel nem Európai Uniós ország, nem látja a Vh. állítólag a rendszerben. Férjem gondolkodott már azon devizahitel tartozása miatt ( 11 millió) hogy nevet változtat Anyakönyvi Hivatalban vagy svájci munkahely esetlegesen védettséget adna.

  • Készpénzes munkabér kifizetést 158.paragrafusra hivatkozva nem lehet kérni munkáltatótól?

    Mi lehet a megoldás?

  • Ha olyan lakcímet adtam meg a Vh-nak ami kiskorú gyermekem nevén van, én csak haszonélvező vagyok, onnan végső esetben foglalhatnak ingóságokat? (Ha nem talál minket otthon, rendőrséggel van joga foglaláshoz felnyittatatni kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant?) Megtisztelő válaszát/ válaszukat előre köszönöm.
drbjozsef # 2020.10.17. 11:01

A kognitív disszonancia elhárító mechanizmusának klasszikus példája.

rigoz # 2020.10.17. 09:03

Na, ez utóbbit még Én sem értem!! :)

gerbera317 # 2020.10.17. 08:42

Miért ér váratlanul a végrehajtás olyat, aki tudja magáról, hogy kezes, és tudja azt is, hogy az adós nem fizet?

drbjozsef # 2020.10.17. 07:09

Nem, tévedsz, itt, ezen a fórumon, a stílus k*rvára nem fontos. Itt csak egy számít : a hozzáértés. A szakszerű válasz. Márpedig az egész jogi fórum összes végrehajtásos topikjait (és még másik néhányat is) nézve, toronymagasan az ő válaszai a relevánsak.

Csak sajnos általában kénytelen olyat írni, ami a kérdezőnek nem a szája íze szerint van.

És igen, van egy sajátos stílusa, de ez nem irodalmi melléklet. Aki látni akarja a stílus mögött a lényegi választ, az jól jár. Aki meg nem, az magára vessen.

Rolly85 # 2020.10.17. 06:32

Itt nem lényeg a neme, a stílusa a lényeg...

Szomorú örökös # 2020.10.17. 05:24

Játszod itt a kandúrt macskajancsi

...még ha kandúr lenne... :-D

Rolly85 # 2020.10.17. 05:15

gerbera317

Miről beszélsz? Értelmezd már, amit ír az ember, aztán keménykedj!

Senki sem mondta, hogy a kezességről nem tudott... Maga a végrehajtás érte váratlanul, mert arról semmi levél nem jött részére...

Játszod itt a kandúrt macskajancsi, csak vigyázz, egyszer valaki el ne hervasszon.

gerbera317 # 2020.10.16. 15:35

Letiltásból, és azt is a munkáltatótól megtudni, hogy valaki 22 millióért kezes, az nagyjából olyan, mint amikor valaki úgy tudja meg, hogy rablógyilkosságban társtettes volt, hogy a fegyház zuhanyzójában se§§bedu§ják. Szóval nem. Ez itt nem mesefórum.

drbjozsef # 2020.10.16. 11:08

Jelen esetben a kezest találta meg a vh.
Hát azért kezes.

Azt sem hiszem el, hogy semmit sem lehet tenni egy olyan adóssal aki külföldre menekül kötelezettségei elől.
De hát ott a kezes. Minek vesződjenek vele? Vesződjön vele a kezes, ha vissza akarja kapni, amit végrehajtanak rajta. Emlékszel még, mi a kezes?

014 óta a 7 milliós hitel 2020-ra 22 millióra kúszik fel, úgy, hogy a bank már egy házat is vitt.
Ez leginkább a hitel fajtájától függ, és hogy milyen büntetőkamat van a szerződéseben nem fizetés esetére. Simán lehetséges.

Rolly85 # 2020.10.16. 08:47

drbjozsef

Köszönöm válaszod.

Jelen esetben a kezest találta meg a vh. Ő nem kapott semmilyen levelet, a munkáltatója jelezte, hogy bérére letiltást foganatosítottak, aztán mikor fel akarta venni a maradék bérét, inkasszálással szembesült. 22 millió a tartozás. Adós külföldön, adóstárs pedig semmit sem kapott a vh-tól.

Ahogy utána néztünk a papíroknak az elévülés is bukta, mert több vh eljárás is volt, az utolsó 2017-ben.

Azt sem hiszem el, hogy semmit sem lehet tenni egy olyan adóssal aki külföldre menekül kötelezettségei elől. Meg az is számomra hihetetlen, hogy 2014 óta a 7 milliós hitel 2020-ra 22 millióra kúszik fel, úgy, hogy a bank már egy házat is vitt.

drbjozsef # 2020.10.16. 05:54

Rolly85,

Kiegészítve ezt azzal, ami már lentebb szerepelt : a végrehajtó elküldi tértisen a végrehajtási lapot minden esetben. Ezt meg kellett volna kapnia az adósnak. (is, minden más felszólítás mellett).

Az adós a tudomásszerzéstől 15 napon belül még megtámadhatja az eljárást bármikor, akár az árverés után is, ha igazolni tudja, hogy önhibáján kívül nem tudott előbb a végrehajtásról.

Esetetekben ez igencsak nehéz lesz, hiszen te írtad, hogy többszöri költözés volt. Márpedig a hitelszerződésben 100% hogy benne van, hogy a hitelfelvevő a lakcímének (és egyéb adatának) változásakor haladéktalanul értesíti a bankot. Ha ezt nem tudja igazolni, már bukta is. Ráadásul a végrehajtó küldheti a papírokat az adós ingatlanának tulajdoni lapján szereplő lakcímre is. Ha az is az adós felelőssége, ha ott nem a megfelelő cím szerepel, nem a végrehajtó hibája.

Egyszóval : ezen az úton nem nagyon érdemes elindulnotok a leírásod alapján.

Eső után köpönyeg.

Rolly85 # 2020.10.15. 19:21

Köszönöm szépen!

rigoz # 2020.10.15. 19:13

A gyakorlat az, hogy a végrehajtó az adóst mindenekelőtt felhívja az adóst, hogy haladéktalanul teljesítse a követelést. Ha ez nem történik meg, akkor "inkasszál", foglal stb.

A közjegyzői okirattal és kötelezettség-vállaló nyilatkozattal szemben nincs nagyon helye jogorvoslatnak. Főleg nem eredményesen...

Garanciálisan ugyanis a közjegyzőnek részletesen ki kell oktatni a nyilatkozót, illetve a feleket a jogaikról és a kötelezettségeikről, szóban is.

A végrehajtás elrendelése ellen a tudomásszerzést követő 15 napon belül van helye jogorvoslatnak, az elrendelő végzés elleni fellebbezés vagy ha végrehajtási lappal rendelték el, a végrehajtási lap visszavonása iránti kérelem formájában.

Ez azonban csak törvénysértésre, különösen arra alapítható, ha azt nem végrehajtható okirat kiállítását megalapozó okiratra alapították.

Közjegyző által kiállított végrehajtási lap visszavonása iránti kérelem min. 8.000Ft díjfizetési kötelezettség terhe alá esik, mely a kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele, hogy megfizetendő.

A végrehajtást elrendelő végzés elleni fellebbezés is illetékköteles.

Rolly85 # 2020.10.15. 18:44

@rigoz

Akkor az adott adósnak a végrehajtásról tudomása sem lesz, csak már akkor, ha letiltás vagy inkasszó érinti? Jogorvoslat ? 15 nap ?

rigoz # 2020.10.15. 18:22

@Rolly85: Végrehajtási eljárásban nincs "fizetési meghagyás"...

Az legfeljebb az egyik lehetséges végrehajtható okirat kiállítását megalapozó okirat-fajta. Ha már jogerős lett.

Az, hogy mi alapján rendelik el a végrehajtást hitelszerződések ügyében a hitelszerződés okirati formájának függvénye. A közjegyzői okiratba foglalt vagy közjegyző előtt tett kötelezettségvállaló nyilatkozattal "kiegészített" banki szerződést közvetlenül végre lehet hajtani. Egyébként pedig mindenképp fizetési meghagyást kell a végrehajtás előtt kibocsáttasson a bank, ha a követelés összege a 3 millió forintot nem haladja meg, egyébként perelnie kell.

Ezt az ingatlan pontos szerzési módja nem érinti. Az sem, hogy azt egy másik végrehajtási eljárásban - a kérdése tárgyát képező hitelből - árverési vevőként szerezte.

Rolly85 # 2020.10.15. 18:15

Szép jó estét!

Egy olyan kérdésem volna hogy jelzálog alapú ingatlan hitel végrehajtási eljárása esetében is szoktak fizetési meghagyást kiküldeni az adós/adósok részére. Amennyiben igen, akkor is küldenek, ha több éves már a tartozás, illetve ha az adott ingatlan árverés útján már az új tulajdonosé?

kataraider # 2020.10.15. 16:51

gotti73

Ezt az eljàràst nem ismerem,most olvasgatom de én úgy olvasom hogy adótartozàsra csak az kérhet ilyet aki részletfizetést vagy könnyítést kapott. Nekem elutasítottàk a részletfizetési illetve mérséklése kérvényemet. Tudsz erről valamit ?

kataraider # 2020.10.15. 16:47

drbjozsef
Köszönöm.

gotti73 # 2020.10.15. 15:11

Nekünk mindent foglalt amit talált. A számlán 10.000 ft-ot hagyott..elvitte az ltp-t is. Másnap bementünk és csődvédelmet kértünk. Minden végrehajtás leállt.

drbjozsef # 2020.10.14. 04:54

katarider,

egkaptam az összeset még , gondolom így ebben a formában is meg fognak találni , és vonni fognak,mennyit vonnak le így majd a fizetésemből ?

Egy tartozás esetén 33%-ot.

így nem tudom ,hogy mi fog történni , el akarják esetleg árverezni majd a házat?

Ha a levonásból belátható időn (1-2év) nem térül meg a tartozás, akkor igen, lehetséges.

Olyan lehetséges e lenne , hogy ez a tartozás be van jegyezve a házra és én elajándékozom a feléta férjemnek , vagy ez már ilyenkor lehetetlen.

Nem lehetetlen, hanem értelmetlen. A végrehajtási joggal együtt is eladhatod, elajándékozhatod, de a szerzőnek tűrnie kell, hogy a végrehajtó abból is kielégítse a tartozást. Magyarul, ugyanúgy el fogják árverezni tőle is.